tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post5148363377903700048..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Orzechowiec czyli pyszne ciasto z miodem i orzechami.Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger180125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60538325604510355022022-12-11T18:21:35.527+01:002022-12-11T18:21:35.527+01:00Ta masa orzechowa zawsze nieco twardsza, ale powin...Ta masa orzechowa zawsze nieco twardsza, ale powinna zmięknąć. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82226879207963468732022-11-27T14:05:19.912+01:002022-11-27T14:05:19.912+01:00U mnie ciacho zrobione na weekend. Pycha tylko mas...U mnie ciacho zrobione na weekend. Pycha tylko masa orzechowa dość twardawa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65302160997649380902020-03-24T17:22:45.348+01:002020-03-24T17:22:45.348+01:00Bardzo się cieszę, że przepis się przydaje :-) Na...Bardzo się cieszę, że przepis się przydaje :-) Najlepsze życzenia dla męża :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50019452060101453372020-03-24T17:07:14.579+01:002020-03-24T17:07:14.579+01:00Robie to ciasto wedlug twojego przepisu juz od wie...Robie to ciasto wedlug twojego przepisu juz od wieluu lat. Znam je z dzieciństwa, piekła je wtedy moja babcia. Szukałam tego przepisu wieki, aż znalazłam twój 😃. Dziękuję. Jest to ulubione ciasto mojego męża, a ponieważ jutro ma urodziny piekę to ciasto. Pozdrawiam Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12175202417023719704noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-49893851693600332542019-08-03T16:55:24.341+02:002019-08-03T16:55:24.341+02:00To prawda, kiedyś budynie były inne, potem zrobiły...To prawda, kiedyś budynie były inne, potem zrobiły się jakieś takie mało gęste. Obecnie gotuję budyń od początku do końca sama, nie używam takiego z paczki. <br />Placek orzechowy jest delikatny. Najprostszy sposób to zsuniecie go z papieru. Mam nadzieję, że jak postoi będzie równie pyszny :)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59752569282187206082019-08-01T21:33:38.428+02:002019-08-01T21:33:38.428+02:00Upiekłam!!! Taki swiezutki spróbowałam :-).Pycha. ...Upiekłam!!! Taki swiezutki spróbowałam :-).Pycha. no może budyń mógłby byc trochę lepszy, gdyz wyszedł mi trochę "mączasty", ale to już wina budyniu, po ugotowaniu wiedzialam, ze nie jest ok, ale nie miałam innego. Jako, że uwielbiam niestety słodkie, smakował mi, a jakże!!!! Jutro przetestuję na mężu ;-). Miałam niestety wielki problem z przeniesieniem placka z orzechami na masę budyniową :-\. Przekroilam go więc na pół i jakoś poszło. dziękuję za przepis. Chociaż juz parę lat minęło od jego publikacji, ciasto na pewno smakuje tak dobrze jak kiedyś, no chyba, że budynie nie są teraz tak dobre jak dawniej ;-).Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19942853835135318342019-04-09T09:38:55.770+02:002019-04-09T09:38:55.770+02:00Witam ,mam dobry przepis na makowiec jest duzo mak...Witam ,mam dobry przepis na makowiec jest duzo maku Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11336554273096826257noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75193506430491169582018-12-23T12:14:02.491+01:002018-12-23T12:14:02.491+01:00Cześć. Dodałam budyń do utartego masła ale byl chy...Cześć. Dodałam budyń do utartego masła ale byl chyba lekko letni i krem sie zwarzyl. Czy da sie to jakos uratowac?. nie jest kremowy tylko sa takie kulki :(( pomocy :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71283706028990299422018-11-22T18:47:04.073+01:002018-11-22T18:47:04.073+01:00Bardzo proszę. Cieszę się, że smakuje :-)Bardzo proszę. Cieszę się, że smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-46900045386535421152018-11-22T18:37:57.346+01:002018-11-22T18:37:57.346+01:00Przepis ten jest jednym z moich ulubionych, robila...Przepis ten jest jednym z moich ulubionych, robilam to ciasto już chyba z 10 razy i zawsze pysznie smakuje. Cała rodzinka je uwielbia.Najlepiej smakuje na 2 lub 3 dzien. Dziękuję Margarytka!:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71248116084466584522018-01-10T20:15:20.934+01:002018-01-10T20:15:20.934+01:00Dżem porzeczkowy to idealny dodatek. Super, że cia...Dżem porzeczkowy to idealny dodatek. Super, że ciasto się udało, smakowało i znalazło uznanie wśród gości i rodziny :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21202389420952037712017-12-27T20:41:04.162+01:002017-12-27T20:41:04.162+01:00Bardzo smaczne ciasto, zjedzone do ostatniego okru...Bardzo smaczne ciasto, zjedzone do ostatniego okruszka. Smakowało całej rodzinie i stwierdzili że mogę je piec co sobotę ;) Upiekłam na święta dzisiaj mąż zjadł ostatni kawałek. Wychodzi duża blacha- rodzinka dostała na wynos.To prawda że po wycięciu z lodówki masa orzechowa jest twarda ale po 2-3 godzinach mięknie i bez problemu je się kroi. Dałam dżem porzeczkowy lekko kwaskowy fajnie smakuje ze słodyczą kremu i masą orzechową. Także ja polecam.Monikahttps://www.blogger.com/profile/15770861164685729469noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64815480418850203662017-12-20T16:38:41.429+01:002017-12-20T16:38:41.429+01:00Super :-)Super :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27408606781289182832017-12-20T16:37:18.775+01:002017-12-20T16:37:18.775+01:00Robimy tak jak jest napisane w przepisie, niczego ...Robimy tak jak jest napisane w przepisie, niczego nie rozpuszczamy.<br />Masy nie trzeba studzić, może być wyłożona ciepła. <br />Jak dodasz masło do mleka, to będziesz miała inną konsystencję kremu, ale możesz tak zrobić. <br />Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72534111542039531662017-12-20T16:34:47.500+01:002017-12-20T16:34:47.500+01:00Fajnie, że smakuje. Fajnie, że smakuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51279615560926856402017-12-19T19:27:41.112+01:002017-12-19T19:27:41.112+01:00Obowiązkowa pozycja na Święta. :)Obowiązkowa pozycja na Święta. :)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45400856174685687392017-12-14T21:48:42.605+01:002017-12-14T21:48:42.605+01:00Mam kilka pytań, czy masło, miód i cukier do ciast...Mam kilka pytań, czy masło, miód i cukier do ciasta rozpuszczamy tak jak w pierniczkami?czy masa orzechowa musi być wystudzona zanim ją wyłożymy na surowe ciasto i zaczniemy piec?i ostatnie pytanie co do kremu budyniowego, czy można masło rozpuścić w mleku z cukrem zamiast ucierać później?pozdrawiamMonikahttps://www.blogger.com/profile/05263233430779991585noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45669479560193303002017-03-11T18:01:47.297+01:002017-03-11T18:01:47.297+01:00Ciasto fantastyczne !!Ciasto fantastyczne !!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01437253980193092222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33986413746673915272016-12-27T12:29:42.872+01:002016-12-27T12:29:42.872+01:00Cieszę się, że smakuje :-) Pozdrawiam.Cieszę się, że smakuje :-) Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70988855597692873592016-12-27T12:29:08.434+01:002016-12-27T12:29:08.434+01:00Tak, w zasadzie można dać każdy dżem czy powidła. ...Tak, w zasadzie można dać każdy dżem czy powidła. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72594070633807692022016-12-24T11:12:47.117+01:002016-12-24T11:12:47.117+01:00Ciasto pycha. Dałam 200g orzechów i wierzch jest ł...Ciasto pycha. Dałam 200g orzechów i wierzch jest łatwiejszy do krojenia Polecam bo waroAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13923186101691408222016-12-23T12:04:46.729+01:002016-12-23T12:04:46.729+01:00Witam :). Czy powidła śliwkowe będą pasować do teg...Witam :). Czy powidła śliwkowe będą pasować do tego ciasta? :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08101174390678430872noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45917355841124636372016-12-09T07:38:13.276+01:002016-12-09T07:38:13.276+01:00Cieszę się, że smakuje :-) I widzę, że naprawdę ci...Cieszę się, że smakuje :-) I widzę, że naprawdę cieszy się powodzeniem. Powiadasz większa ilość orzechów? Super pomysł. <br />Pozdrawiam ciepło.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40504089373852563162016-12-08T15:25:25.866+01:002016-12-08T15:25:25.866+01:00Kolejne święta i kolejny raz będzie na stole gości...Kolejne święta i kolejny raz będzie na stole gościł orzechowiec. Jest pieczony nie tylko na BN:-) Za każdym razem wychodzi super i szybki jest w przygotowaniu.To mój juz chyba z 10 raz z tym ciastem ;)<br />Troszeczkę zmodyfikowałam przepis i daje większą ilość orzechów do masy orzechowej ;) <br />Serdecznie pozdrawiam :-) Aneta .Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40767287256116083302016-11-24T08:20:40.087+01:002016-11-24T08:20:40.087+01:00Zupełnie normalnie, po prostu zostawiam do wystygn...Zupełnie normalnie, po prostu zostawiam do wystygnięcia na papierze, a potem zsuwam na krem. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com