tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post6360241945767101569..comments2024-03-18T16:13:18.718+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Muffinki wanilioweMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger77125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56169507872967152022023-07-20T20:37:26.582+02:002023-07-20T20:37:26.582+02:00Jednym słowem waniliowe szaleństwo :-)Jednym słowem waniliowe szaleństwo :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21002496717273497472023-07-19T16:28:57.559+02:002023-07-19T16:28:57.559+02:00Mufliny pyszne, mocno waniliowe, ale jedna porcja ...Mufliny pyszne, mocno waniliowe, ale jedna porcja to za mało, trzeba od razu robić z podwójnej 🙂Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66887802270629506712017-05-17T06:40:49.129+02:002017-05-17T06:40:49.129+02:003/4 tej porcji i powinno być ok. 3/4 tej porcji i powinno być ok. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61026395359842542017-05-16T21:32:35.703+02:002017-05-16T21:32:35.703+02:00A moglabym Cie prosic o przepis tylko ze na 12 srd...A moglabym Cie prosic o przepis tylko ze na 12 srdnuch foremek-jakie proporcje:)?Adam Kallnikhttps://www.blogger.com/profile/09502548862913937896noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-32748308572594788432016-10-19T08:53:58.238+02:002016-10-19T08:53:58.238+02:00Każde muffiny piekę tyle samo i zawsze są upieczon...Każde muffiny piekę tyle samo i zawsze są upieczone. Pewnie to kwestia piekarnika, gdybym piekła je 30 minut to wyszedłby wiór. <br />Ale życzę powodzenie w szukaniu przepisu idealnego :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65201141830398610442016-10-16T19:46:20.447+02:002016-10-16T19:46:20.447+02:00A ja się wyłamię. Mi nie smakowały. Po pierwsze, p...A ja się wyłamię. Mi nie smakowały. Po pierwsze, po 20 minutach pieczenia wyszły surowe w środku, choć skórka była już przyrumieniona. Po kolejnych 10 minutach pieczenia i stygnięciu w rozgrzanym piekarniku było trochę lepiej, choć bez szału. Skórka oczywiście była już na granicy spalenia. Dodam, że piekłam zgodnie z zaleceniem w 180 stopniach. Po drugie, nie lubię zapachu i smaku sody w cieście. A w tych muffinach jest on bardzo wyczuwalny. Ja szukam dalej idealnego przepisu. Tym razem bez sody.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50614068593362228142015-04-27T18:52:35.076+02:002015-04-27T18:52:35.076+02:00Można użyć samego proszku. Zamiast 1/2 łyżeczki so...Można użyć samego proszku. Zamiast 1/2 łyżeczki sody dać 1 łyżeczkę proszku dodatkowo i powinno być w porządku. <br />Ps. Dziękuję za dobre słowo, przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale jesteśmy na urlopie i nie zawsze jest czas. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48920499134407828082015-04-25T12:11:27.456+02:002015-04-25T12:11:27.456+02:00Pani Margarytko:) Uwielbiam Pani blog i zaglądam r...Pani Margarytko:) Uwielbiam Pani blog i zaglądam regularnie. Życie niedawno przenioso mnie tysiące km od wielkopolski.Mam NIESAMOWITĄ ochotę na takie babeczki, smak dzieciństwa. Mój synuś mimo iż ma 4,5 r też jest wielkim fanem pieczenia (i wyjadania swoich wypieków;)<br /><br />moje pytanie więc - nigdzie nie moge kupić sody oczyszczonej:/ Niektórzy sprzedawcy patrzą na mnie dziwnie, gdy w ogole o nią pytam;) Czym ją mogę zastąpić? proszkiem do pieczenia? ilość taka sama, większa? <br />czekam z nieskrywanym burczeniem brzuszka na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie <br /><br />ewaboAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31516953485328494362015-03-04T12:59:00.441+01:002015-03-04T12:59:00.441+01:00Ja mieszam tylko do połączenia składników, tak jak...Ja mieszam tylko do połączenia składników, tak jak napisałam :-) Im dłużej mieszane, tym gorszy efekt. Ale skoro smakowały, to nie ma dramatu w trzech aktach :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71793517555256207012015-03-03T12:11:55.209+01:002015-03-03T12:11:55.209+01:00Czytałam wczoraj w necie ze zalezy czy urosną od t...Czytałam wczoraj w necie ze zalezy czy urosną od tego czy krótko mieszalismy składniki i od temperatury bo ani za niska ani za wysoka nie może być<br />Choc nie urosly ale mąż mówi dobre te babeczki 😊 Nacihttps://www.blogger.com/profile/05999149502403022908noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43801373190590934472015-03-03T07:47:50.384+01:002015-03-03T07:47:50.384+01:00Aż trudno uwierzyć, że nie wyrosły. Wydaje się to ...Aż trudno uwierzyć, że nie wyrosły. Wydaje się to niemożliwe. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31009067951177293682015-03-02T18:59:00.001+01:002015-03-02T18:59:00.001+01:00upieklam ale mi nie urosly :(upieklam ale mi nie urosly :(Nacihttps://www.blogger.com/profile/05999149502403022908noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91312519174778160712014-08-05T08:15:44.336+02:002014-08-05T08:15:44.336+02:00Cieszę się, ze przepis się przydaje :-) Fajny pomy...Cieszę się, ze przepis się przydaje :-) Fajny pomysł z tym czekoladowym nadzieniem :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78023910613079252532014-08-03T15:42:07.002+02:002014-08-03T15:42:07.002+02:00Za chwilę wrzucam do piekarnika. Dziękuję za przep...Za chwilę wrzucam do piekarnika. Dziękuję za przepis, świetny jest do muffinek- misiów, które nadziewam dżemem lub czekoladą.karolinahttps://www.blogger.com/profile/17055046839232987033noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-52895641486514554512014-01-17T18:01:24.620+01:002014-01-17T18:01:24.620+01:00Zależy ile chcesz dać tej czekolady, ale myślę, że...Zależy ile chcesz dać tej czekolady, ale myślę, że 1/2 szklanki cukru powinnaś zostawić. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-1086272897400262992014-01-17T12:09:37.539+01:002014-01-17T12:09:37.539+01:00Chciałabym dać do środka białą czekoladę.. o ile z...Chciałabym dać do środka białą czekoladę.. o ile zredukować ilość cukru?MAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10809465568442980912013-10-31T17:54:47.187+01:002013-10-31T17:54:47.187+01:00Moja szklanka to 250 ml, czyli wchodzi do niej jak...Moja szklanka to 250 ml, czyli wchodzi do niej jakieś 180 g mąki pszennej tortowej, czyli ciut więcej niż do Twojego kubka. <br />Próbuj, bo przecież nie może być tak, że to muffiny będą górą. W razie czego będziemy szukać jeszcze innego pomysłu na nie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5139756728198790732013-10-31T17:48:28.451+01:002013-10-31T17:48:28.451+01:00Dalam 170g maki (robilam z polowy skladnikow), bo ...Dalam 170g maki (robilam z polowy skladnikow), bo tyle miesci moj kubek - bede pamietac ze w Twoich przepisach to 250.<br />Angielski piekarnik gazowy ma rowniez grzalki po bokach, wiec staram sie nie zwiekszac temperatury za bardzo :)) <br />Dziekuje za rozwianie watpliwosci - zobaczymy czy nastepnym razem osiagne cel.<br />Pozdrawiam.dont_give_upnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-2088507472573013662013-10-31T17:20:31.765+01:002013-10-31T17:20:31.765+01:00Zawsze 250 ml. Prawie wszędzie o tym piszę, tu zar...Zawsze 250 ml. Prawie wszędzie o tym piszę, tu zaraz też uzupełnię. <br />O, jeśli piekarnik gazowy to rzeczywiście temperaturę musisz mieć trochę wyższą, bo grzeje tylko od dołu. Gdy piekę u teściowej w gazowym piekarniku, to też w trochę wyższej temperaturze. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11529166652336546972013-10-31T17:10:46.883+01:002013-10-31T17:10:46.883+01:00Zanim zapomne - jaka pojemnosc ma szklanka w Twoic...Zanim zapomne - jaka pojemnosc ma szklanka w Twoich przepisach??<br />Mieszam krociutko, wyglada na to ze musze jeszcze to skrocic...<br />Piekarnik mam gazowy, wiec pola do manewrow nie ma, ale piecze dobrze.<br />Jutro zrobie drugie podejscie - jak nadal cos bedzie nie tak to poddaje sie calkowicie i wiecej nie probuje.dont_give_upnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4779864238418074532013-10-31T15:46:00.732+01:002013-10-31T15:46:00.732+01:00A może za długo je mieszasz? One tylko muszą być z...A może za długo je mieszasz? One tylko muszą być zamieszane do połączenia składników, trochę niedbale, wtedy wychodzą puszyste. Jeśli mają posmak sody to możesz z niej zrezygnować, sam proszek powinien dać radę, albo po prostu ten zagraniczny proszek jest jakiś mocniejszy i stąd ten posmak. <br />Ja ostatnio piekę muffiny przez pierwsze 10 minut bez termoobiegu, na opcji góra - dół, nie rosną wtedy mocno, a po tym czasie włączam termoobieg i idą ładnie do góry, ale już nie na jedną stroną, a równo. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86694971348816236592013-10-31T14:56:35.703+01:002013-10-31T14:56:35.703+01:00Jak juz pisalam kilka dni temu na FB - muffiny nie...Jak juz pisalam kilka dni temu na FB - muffiny nie wyszly mi nigdy. Tym razem nie sa ciezkie jak kamien (zasluga Twojej informacji o mace pszennej tortowej), niestety nadal daleko im do idealu. Oczywiscie po raz kolejny wyszedl mi w nich zakalec (sa dosyc ciezkie i mokre w srodku). Temperature musialam podniesc do 200, bo po 10 min w 180 stopniach prawie nie urosly. Piekly sie ponad 35 min i jeszcze 5min przy wylaczonym piekarniku. Juz nie mam pomyslu co robie nie tak. A moja wiedza o pieczeniu znacznie wzrosla od ostatniej proby. Jutro sprobuje jeszcze raz, tylko dam o 1/3 oleju mniej. Poza ty mialy taki "chemiczny" posmak - czy to moze byc od sody albo proszku?? <br />Nauczylam sie piec ciasta drozdzowe, przerozne bulki i chleby, calkiem niezle wychodza mi skomplikowane wypieki, a takie glupie muffinki mnie pokonaly....dont_give_upnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19295167465710691492013-06-15T14:48:42.309+02:002013-06-15T14:48:42.309+02:00Możesz, choć nie będą takie puszyste. Możesz, choć nie będą takie puszyste. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33084942537459511482013-06-15T13:19:51.528+02:002013-06-15T13:19:51.528+02:00Witam Czy zamiast oliwy mogę dodać rozpuszczoną ma...Witam Czy zamiast oliwy mogę dodać rozpuszczoną margarynę Kasię?Pozdrawiam Magdalena Sobczyńska Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18402021992659507222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38657748193774957512012-08-10T07:37:48.848+02:002012-08-10T07:37:48.848+02:00Cieszę się, że smakowało :-)Cieszę się, że smakowało :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com