tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post6366461977380645964..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Rosół drobiowyMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger56125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40656683406350894862019-08-17T18:09:20.270+02:002019-08-17T18:09:20.270+02:00Całe nóżki, czyli udo i podudzie = ćwiartka.Całe nóżki, czyli udo i podudzie = ćwiartka.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79861960255916185622019-08-12T22:20:45.780+02:002019-08-12T22:20:45.780+02:00Witam, to bedzie moj pierwszy rosol
I mam pytanie...Witam, to bedzie moj pierwszy rosol <br />I mam pytanie: Nóżki w sensie ćwiartki czy same pałki? :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57175475257557968372016-02-16T07:51:32.052+01:002016-02-16T07:51:32.052+01:00Jolciu, miło mi bardzo, że przepisy się przydają i...Jolciu, miło mi bardzo, że przepisy się przydają i że chcesz tu zaglądać i próbować moich wersji. <br />Pozdrawiam ciepło i życzę zdrówka. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27574920815637384622016-02-15T22:13:24.731+01:002016-02-15T22:13:24.731+01:00Dobry wieczor, Margarytko.
Kolejny raz jestem na T...Dobry wieczor, Margarytko.<br />Kolejny raz jestem na Twoim blogu i dzis postanowilam napisac wreszcie kilka slow.Czy wiesz, ze Twoje przepisy sa najmilsza lektura, gdy mam ochote na jakies smakolyki? Poczytam sobie, pomarze, slinke poprzelykam - i apetyt zaspokojony! ;-)<br />A teraz serio...<br />Po raz pierwszy zajrzalam tutaj w grudniu, gdy szukalam przepisu na pierniczki. Bylo ich w necie mnostwo, ale wybralam Twoj przepis. Byly wysmienite (pieklam pierniczki po raz pierwszy w zyciu, a mam juz duuuzo lat:-)<br />Dzis jestem chora, wiec gotuje rosol wedlug Twojego przepisu. <br />Dziekuje, ze jestes i ze chce Ci sie dzielic z innymi tym wszystkim, co Tobie sprawia radosc.<br />Serdecznie pozdrawiam i usmiecham sie do Ciebie, Margarytko.<br />Jolcia Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-32994355957455665062015-11-27T08:40:03.586+01:002015-11-27T08:40:03.586+01:00Nie ma sprawy, tu się wszyscy zmieszczą. Nie ma sprawy, tu się wszyscy zmieszczą. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-87754266944646060102015-11-25T18:50:47.948+01:002015-11-25T18:50:47.948+01:00Mniam właśnie ugotowałam ,Pycha .Chyba zamieszkam ...Mniam właśnie ugotowałam ,Pycha .Chyba zamieszkam u Pani na blogu:)BasiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-24189139972857436332015-10-04T17:58:42.641+02:002015-10-04T17:58:42.641+02:00Och, takiego domowego makaronu to bym zjadła. Dawn...Och, takiego domowego makaronu to bym zjadła. Dawno już nie robiłam, ale mam jeszcze taki zapas makaronów, że nie wiem kiedy go wykorzystam (wygrałam w konkursie cały karton makaronów Barilla, podzieliłam się z mamą i jeszcze tego sporo). Mam przystawkę do robota do makaronów, ale leży i czeka :-)<br />A o takim sposobie gotowania rosołu kiedyś czytałam i oczom nie wierzyłam... no, ale pomysłowość ludzka nie zna granic ;-) Mój rosół też się wielu osobom nie podoba, bo za chudy, za dużo marchewki, bez lubczyku itp... ale w końcu to nam ma smakować. <br />Pozdrawiam ciepło. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77647040263583304302015-10-04T11:04:04.183+02:002015-10-04T11:04:04.183+02:00Rosołek pyrka delikatnie i rozsiewa aromatyczny za...Rosołek pyrka delikatnie i rozsiewa aromatyczny zapach niedzielnego obiadu... do tego zrobię sama makaron, tak zawsze było (i jest do dzisiaj) w moim rodzinnym domu - jak się wyprowadzałam, to w prezencie od mamy dostałam między innymi maszynkę do makaronu, jako niezbędnik kuchni :) A wiesz Margarytko, jak mnie uczyła robić rosół koleżanka, żeby nie było szumowin? Zagotować mięso, zlać wodę, przepłukać mięso, umyć garnek, i ponownie zagotować... i cóż dziwnego, że potrzeba było używać vegety itp... wszystkie smaczki poszły do zlewu! Na szczęście poznałam Ciebie :) Życzę miłej niedzieli, pozdrawiam słonecznie - PaulinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74953790512040953392015-09-09T18:11:10.188+02:002015-09-09T18:11:10.188+02:00W takim razie cieszę się bardzo, że przepis się pr...W takim razie cieszę się bardzo, że przepis się przydał. Oczywiście nie trzeba obierać kurczaka ze skóry :-) A kapusta z rosołu jedyna w swoim rodzaju. Fajnie, że i Wam zasmakowała. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82708427895219360852015-09-09T16:30:11.454+02:002015-09-09T16:30:11.454+02:00Pyszny był ten rosołek! Synek zjadł dokładkę, a to...Pyszny był ten rosołek! Synek zjadł dokładkę, a to doprawdy bezcenne :) Kiedyś bez kostki czy vegety się nie obyło, coraz częściej zaczynam gotować bez polepszaczy smaków. Nie obdzierałam nóżki ze skóry, reszta - jak u Ciebie. Pierwszy raz z kapustą - masz rację, pyszny taki liść z rosołku :) Niestety, musiałam się podzielić z mężem, bo też mu smakował - a tak sie dziwił kiedy wkładałam do garnka kapustę! Pozdrawiam, PaulinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70844892574050057502015-08-30T11:23:29.860+02:002015-08-30T11:23:29.860+02:00Basiu, można spróbować dolać zimnej wody, a jak ni...Basiu, można spróbować dolać zimnej wody, a jak nie pomoże to jeszcze można sklarować ubitym białkiem jajka - białko ubić na sztywno, wlać do rosołu, chwilę pogotować i przecedzić. Powinien zrobić się klarowny. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88630750239868792102015-08-30T10:55:05.469+02:002015-08-30T10:55:05.469+02:00Czy da się jakos uratować rosół jak zmętnieje? Kid...Czy da się jakos uratować rosół jak zmętnieje? Kidyś nie zauważyłam mi się zagotował i tylko już zupę pozostało mi zrobić.basie nka12https://www.blogger.com/profile/10695172797929704871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45901739781116725802014-12-12T19:12:15.329+01:002014-12-12T19:12:15.329+01:00Hihi,profilaktyka.......przed coronografia!!!!!!dz...Hihi,profilaktyka.......przed coronografia!!!!!!dzisiaj pada deszcz.....jak fajnie!Uklony.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72302928783811348172014-12-12T18:02:48.427+01:002014-12-12T18:02:48.427+01:00No ja też nie wiem, ale cóż... ludziom się czasem ...No ja też nie wiem, ale cóż... ludziom się czasem wydaje, że wszyscy muszą gotować tak samo :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84733836980759419712014-12-10T00:08:47.714+01:002014-12-10T00:08:47.714+01:00Hihi,no tak....a co zlego jest z pozbawianiem skor...Hihi,no tak....a co zlego jest z pozbawianiem skory???Uklony.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44485376341215121002014-01-12T22:28:33.791+01:002014-01-12T22:28:33.791+01:00wspomnienie rosołu z dzieciństwa u babci na wsi, m...wspomnienie rosołu z dzieciństwa u babci na wsi, mmmmmmm, rosół z baraniny, rosół wołowy lub na kurce, obowiązkowo z ziemniakami, z makaronem za mdły. w rodzinnym domu mama zawsze gotowała i gotuje nadal, z mieszanego mięsa, kurczak, niestety o kurę ciężko w mieście, lub kuro-indyk-śmieszny wynalazek, kawałek wołowiny, koniecznie z kostką no i rzecz jasna kapusta :) Mama dodaje ją w kawałku, nie dużym rzecz jasna, ale do dzisiaj jest bitwa o ten kawałek, obecnie nawet mój 5 synek ją zajada ze smakiem :)<br />Ja również gotuję z mięsa wołowego i drobiowego, koniecznie dodaję opaloną cebulkę, sporo zieleniny, najbardziej lubię z koperkiem, jak się uda to lubczyk też dorzucam. lubię smak rosołu z dodatkiem kapusty, ale nie zawsze pamiętam żeby ją kupić :) obowiązkowo też dorzucam ziarenka czarnego pieprzu, a na koniec pieprz ziołowy, mniam i oczywiście sól. właściwie rozpisałam się, jakby zupa złocista, jak mówi moja ciocia, była moją ulubioną, a ja uwielbiam zapach rosołu, jeść najbardziej lubię z ziemniakami, kluskami żelaznymi lub po prosu sam. najrzadziej z makaronem, chyba że własnej roboty :) Ale tak jak już niejednokrotnie pisałaś Margarytko, ile osób tyle smaków i możliwości :) pamiętajmy tylko drogie Panie i Panowie, że rosół jest najlepszy gdy "pyka" kilka godzin na wolnym ogniu.!!! nie przykrywamy garnka pokrywką, wtedy mamy 100% pewność, że nie będzie mętny :) !!!<br />Fajowy ten blog, wiele smaków z dzieciństwa, mimo że województwa inne. <br />Pozdrawiam gorąco Magda :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9591036040693477092013-09-28T11:20:47.589+02:002013-09-28T11:20:47.589+02:00Super, że zrezygnowałaś z kostek. One są zupełnie ...Super, że zrezygnowałaś z kostek. One są zupełnie niepotrzebne. Jak jest dobre mięso i dużo jarzyn to rosół wychodzi aromatyczny i pyszny. Dla mnie rosół z wegetą jest niejadalny, nie wiem jak można psuć rosół takim świństwem. <br />Jeśli chodzi o skórę to ja ściągam, bo nie lubię, gdy rosół jest zbyt tłusty, ale niewątpliwie tłuszcz jest nośnikiem smaku i trochę musi go być :-) <br />I zdecydowanie masz rację, powinien być długo gotowany, wtedy warzywa i mięso oddadzą smak rosołowi. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30704728161627808632013-09-27T10:23:42.014+02:002013-09-27T10:23:42.014+02:00Rozłożyło mnie choróbsko i wczoraj zrobiłam rosół....Rozłożyło mnie choróbsko i wczoraj zrobiłam rosół. Mówi się że powinien być tłusty, ale ja nie do końca to popieram, na pewno następnym razem zrobię bez skóry i porównam :) <br />Zaczęłam dodawać list kapusty i też go uwielbiam i zjadam od razu :) <br /><br />Jeśli chodzi o kostki rosołowe, to jak półtorej roku temu musiałam zacząć sama gotować to do wszystkiego je dodawałam. Nie wyobrażałam sobie rosołu bez nich. Jak zaczęłam gotować z twoich przepisów to stwierdziłam, że jeśli Ty umiesz bez nich to i ja się nauczę. <br />i co ? teraz jest odwrotnie, unikam ich jak ognia i jeśli są to przeszkadza mi chemiczny smak, sztuczny. <br />Koleżanka ostatnio mi powiedziała, że rosołu bez dużej ilości wegety nie da się ugotować i mój pewnie jest niejadalny... chyba muszę ją kiedyś zaprosić na obiad :)))<br />Inna mówi że gotuje rosół max 35/40minut, a ja uważam że im dłużej się gotuje(oczywiście na malutkim ogniu)tym jest lepszy. U mnie 2/3 godziny:) <br /><br />Pozdrawiam i Zdrówka życzę, bo teraz okres grypowy:-)<br /> Monia*Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-69942455251241058282013-04-03T14:45:12.707+02:002013-04-03T14:45:12.707+02:00Sposobów na rosół jest bardzo dużo. Ja lubię taką ...Sposobów na rosół jest bardzo dużo. Ja lubię taką delikatną wersję. Rosół z kaczki i gęsi jest dla mnie za tłusty i kończy się rewolucją żołądkową. Z wołowiną zjem, ale nie przepadam. <br />A jeśli chodzi o przyprawy to zawsze można dać te, które się lubi. U mnie akurat listek laurowy i ziele angielskie w rosole nie ląduje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10385771057828286832013-04-03T09:38:16.750+02:002013-04-03T09:38:16.750+02:00nawet nie pomyślałam że rosół można tak chudo ugot...nawet nie pomyślałam że rosół można tak chudo ugotowac -zawsze babcia moja od mamy strony dodawała wołowinę cebulę obsmażoną nad ogniem (aromat i klarownosc) ale ludzie w moich stronach gdzie kiedyś mieszkałam dodawali kawałek kapusty(?)//Babcia z drugiej strony często gotowała też rosół z kaczki -ten to było tłusty -lub kura kogut jak to na wsi ale jadłam i z gęsi (pycha!) i gołębi ..Ja też często dodaję wołowiny troszke ,cebulę opieczoną nad gazem ,listek laurowy,ziele ang, i magę świeżą(lubczyk)-i tak jak u Ciebie nie dodaję kostek czy innych warzywek ,weget,-tego u mnie w kuchni nie znajdziesz !! ridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43830934404958344092013-01-23T14:40:39.599+01:002013-01-23T14:40:39.599+01:00Jak nie rosół, skoro rosół? ;-) Ja lubię właśnie w...Jak nie rosół, skoro rosół? ;-) Ja lubię właśnie wersję odtłuszczoną, więc gotuję go na piersiach i nogach bez skóry (rozumiem, że obejrzałaś tylko obrazki - zdjęcie zrobiłam zanim dodałam do garnka nogi i o nich jest mowa w przepisie)z dodatkiem dużej ilości warzyw. A skoro jest drobiowy to trudno dodawać do niego wołowinę :-) <br />I nie bardzo wiem, gdzie w składnikach widzisz kotkę rosołową? <br />Gotuj tak jak lubisz, ja absolutnie nie bronię, nie zakazuję, a tym bardziej nie narzucam swojej wersji :)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86312206658986556772013-01-23T13:52:23.220+01:002013-01-23T13:52:23.220+01:00Rosół na samych piersiach??? to przecież nie rosół...Rosół na samych piersiach??? to przecież nie rosół!? Dla mnie rosół powinien być "gestym" esensyjnym wywarem ! najlepiej jak połączymy kilka różnych mięs ... i odrobina kaczki obowiązkowo! daje to piękny żółty kolor bez konieczności dodawania kostki rosołowej;)<br />ps. ja bym tego rosołu nie zjadła ,no chyba ,ze na diecie;p Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63804304006133049612012-11-27T17:17:49.908+01:002012-11-27T17:17:49.908+01:00W ten sposób zaczęłam jakiś czas robić własne kost...W ten sposób zaczęłam jakiś czas robić własne kostki bulionowe (mrożone w woreczkach do lodu :-). Po prostu mocno redukuję rosół, ale podoba mi się bardzo pomysł ze zmieleniem mięsa, koniecznie muszę wypróbować. Taka "bogata" kostka do zupy jarzynowej czy pomidorowej będzie w sam raz. Jak dobrze, że można się czegoś fajnego nauczyć :-)<br />Pozdrawiam serdecznie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68333929673005246642012-11-27T14:57:43.848+01:002012-11-27T14:57:43.848+01:00Witam Margarytko.Ja czasami gotuję bulion z kurcza...Witam Margarytko.Ja czasami gotuję bulion z kurczaka,szczególnie kiedy jest ktoś przeziębiony z domowników (oprócz mnie ,bo wtedy nie ma kto gotować).Bulion jest bardziej skondensowany inaczej zredukowany (oczywiście doprawiamy po zredukowaniu).Ja bulion gotuję tak samo jak Twój rosół,z tą różnicą,że mięso obieram z kości i mielę(żeby więcej składników przeszło do wywaru),oczywiście kości też dodaję.Gotuje się krócej niż rosół,ale bardziej intensywnie.Po ugotowaniu mocno schładzam i zdejmuję całkowicie tłuszcz,można też sklarować ubitą pianą z białek.Gorący podaję z rozmąconym żółtkiem.Masz świetne przepisy i na pewno będę z nich korzystała.Danuta z Piły,a pozdrowienia są z Iwonicza Zdroju.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78220432185594215652012-07-25T11:32:03.893+02:002012-07-25T11:32:03.893+02:00Lidio, na gotowanie nigdy nie jest za późno :-) Ja...Lidio, na gotowanie nigdy nie jest za późno :-) Ja w sumie mogłabym być Twoją córka (moja Mama na 65 lat :-)) więc ogromnie mi miło, że chcesz czerpać z moich przepisów :-) To dla mnie ogromny komplement. Ogromnie mi miło, że moje smaki Ci pasują. <br />A odpowiadając na Twoje pytanie: nie używam żadnych kostek rosołowych, żadnych veget, kucharków itp... i to nie tylko do rosołu. W moim domu nie ma vegety ani niczego do niej podobnego. Mam kostki, ale używam ich w ostateczności, gdy bulion mi się skończy. Czasem taka malutka paczuszka kostek (4 sztuki) leży u mnie przez rok :-)<br />Za to wiele przypraw i ziół gości u mnie w kuchni. <br />Pozdrawiam serdecznie.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com