tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post8559050898924220113..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Z serii "coś na zimę": Fasolka szparagowa w słoikachMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger226125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-1354999837036165842022-08-26T20:31:54.103+02:002022-08-26T20:31:54.103+02:00U nas jedyna jaką robimy od kilkudziesięciu już la...U nas jedyna jaką robimy od kilkudziesięciu już lat :-) Ja uwielbiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-1375394074650933792022-08-16T14:47:34.212+02:002022-08-16T14:47:34.212+02:00Bardzo fajny przepis! Sądząc po komentarzach,na pe...Bardzo fajny przepis! Sądząc po komentarzach,na pewno fasolka wychodzi świetna. Zatem czas się brać za gotowanie :)poradzimy24https://poradzimy24.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68102099896178546182022-01-07T13:46:25.564+01:002022-01-07T13:46:25.564+01:00Super, że fasolka się udała i smakuje. Pozdrawiam....Super, że fasolka się udała i smakuje. Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79982696816076424272021-12-22T14:34:46.817+01:002021-12-22T14:34:46.817+01:00Doskonały przepis. Właśnie otworzyłam pierwszy sło...Doskonały przepis. Właśnie otworzyłam pierwszy słoik fasolki i jest pyszna :)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/01568250519889427133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79367630292638562032021-09-07T09:33:49.124+02:002021-09-07T09:33:49.124+02:00super że bez cukru też się udaje, cały internet pr...super że bez cukru też się udaje, cały internet przekopałam w poszukiwaniu bezcukrowej wersji, unikam tej białej trucizny Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28054684304961739342021-08-15T17:31:05.040+02:002021-08-15T17:31:05.040+02:00Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i sprawd...Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i sprawdził. Rzeczywiście fasolka spokojnie wytrzymuje i dłużej niż rok. <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12844919742738801522021-08-14T17:25:18.129+02:002021-08-14T17:25:18.129+02:00Fasolkę w ten sposób robiłam w 2019 r. była idealn...Fasolkę w ten sposób robiłam w 2019 r. była idealna i nawet zostały słoiki, które z apetytem zjedliśmy zimą 2021 r. i też była pyszna. Nic nie zmętniało, smak bardzo dobry. W tym roku muszę zrobić duży zapas, zwłaszcza, że mój ją bardzo lubi. ja gotowałam jednego dnia 60 min i drugiego dnia też 60 min. Dzięki za fajny przepis. do tej pory mroziłam i nadawała się tylko na zupę.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05232485391640912230noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27775835104234145792021-07-12T20:55:01.801+02:002021-07-12T20:55:01.801+02:00Ja fasolkę, podobnie jak ogórki pasteryzuję w garn...Ja fasolkę, podobnie jak ogórki pasteryzuję w garnku. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53938787926251353942021-07-11T18:59:07.226+02:002021-07-11T18:59:07.226+02:00Witam, czy zamiast gotowac mozna pasteryzowac w pi...Witam, czy zamiast gotowac mozna pasteryzowac w piekarniku? Czy ktoś próbował w taki sposob?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64117648430116154272020-09-29T17:37:30.715+02:002020-09-29T17:37:30.715+02:00Cieszę się, że smakuje :-)Cieszę się, że smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40560600180291069112020-09-12T12:31:59.206+02:002020-09-12T12:31:59.206+02:00Potwierdzam, fasolka wyśmienita,zjedliśmy już jede...Potwierdzam, fasolka wyśmienita,zjedliśmy już jeden słoik, nie widzę różnicy między tą świeżą, a ze słoika. Bardzo dziękuję za przepis.Alicjahttps://www.blogger.com/profile/11696551101125424479noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54877670864749781552020-09-02T14:59:16.053+02:002020-09-02T14:59:16.053+02:00Potwierdzam, fasolka pyszna, właściwie nie widać r...Potwierdzam, fasolka pyszna, właściwie nie widać róznicy między świeżą a tą ze słoika.<br />Dziękuję za przepis.Alicjahttps://www.blogger.com/profile/11696551101125424479noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30766651094813345422020-08-15T02:11:49.542+02:002020-08-15T02:11:49.542+02:00Elwira... ale przecież tu chodziło właśnie o to, b...Elwira... ale przecież tu chodziło właśnie o to, by fasolka była bez zalewy octowej :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13232232841120756802noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15851385097337859802020-07-17T14:47:26.164+02:002020-07-17T14:47:26.164+02:00Zostanę przy swojej wersji bez octu. Z octem wycho...Zostanę przy swojej wersji bez octu. Z octem wychodzi dziwna w smaku i mnie osobiście nie smakuje. Raz spróbowałam i nigdy więcej. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-83833416293666260192020-07-16T18:38:00.353+02:002020-07-16T18:38:00.353+02:00Na 1 litr wody 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 ły...Na 1 litr wody 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżka octu, gotować 1,5.godz.po ugotowaniu sloik lekko odkręcić wypuścić gaz i szybko zakręcić.Trzymanawet 2.lata.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85687119367608703142019-08-06T18:54:53.251+02:002019-08-06T18:54:53.251+02:00Przepis jest kompletny, gdybym coś jeszcze dodawał...Przepis jest kompletny, gdybym coś jeszcze dodawała, to bym o tym napisała. <br />Proces gotowanie w słoikach przebiega inaczej niż w garnku i nie jest to ciągłe gotowanie przez dwie godziny, ale jest etap studzenia i zanim fasola w słoikach zacznie się gotować potrzeba dużo więcej czasu, niż gdy jest gotowana w garnku z wodą. <br />Jak Ci się nie widzi, to nie rób, przymusu nie ma. Każdy ma prawo robić tak, jak mu pasuje. <br />Tak, tylko Ci się wydaje :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79414735062668927302019-08-05T23:41:03.851+02:002019-08-05T23:41:03.851+02:00Gotowac trzy razy najpierw 50 potrm 40 i 20 to pra...Gotowac trzy razy najpierw 50 potrm 40 i 20 to prawie dwoe godziny. Przeciez z tejnfasolki to breja jakas wyjdzie po takim gotowaniu. Ja ogorki zalewam zimna woda dodaje soli.cukru przyprawy i nie pasteryzuje i nawet trzy lata stoja oczywiscie musza byc dobre sloiki i nowe wieczka. A jakies przyprawy ziele pieprz czosnek pieprz ziarnisty? Czy tylko fasolka sol i cukier. Noe widzi mi sie to. Nie lubie rpzlezionej zywnosci a wydaje mi sie bardziej niz pewne ze po 2 godz gotowania taka bedzie. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77397311752536710062018-07-24T15:25:42.039+02:002018-07-24T15:25:42.039+02:00Bardzo Ci dziękuję, super te buraczki. Takiej wers...Bardzo Ci dziękuję, super te buraczki. Takiej wersji nie próbowałam, więc nie omieszkam pomysłu wykorzystać :-) <br />PS. Nie odebrałam tego źle, po prostu myślałam, że nie doczytałaś fragmentu o pasteryzacji :-) Wszystko jest jak najbardziej w porządku :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-26168256260998875092018-07-22T23:16:31.794+02:002018-07-22T23:16:31.794+02:00No i zjadło mi prawie gotowego posta. A więc od po...No i zjadło mi prawie gotowego posta. A więc od początku. Melduję że fasolka wg Twojego przepisu jest super. Odnośnie tego jak zaprawiam buraczki; nie lubię warzyw zakwaszanych więc robię je tak jak Ty, ale przyprawiam tylko solą, zresztą oględnie i zaprawiam w słoikach o poj.450 ml, takich jak od dżemu, tylko trochę wyższych i o większej średnicy /z przewężeniem przez środek/. Potem otwieram słoik, wrzucam na podsmażony boczek ze zrumienioną cebulką i ewentualnie dosmaczam solą i pieprzem. Tak serwuję do drugiego dania. Można dodać trochę dobrej śmietanki. <br />Dawno, temu kiedy na półkach sklepowych był tylko ocet, o tyndalizacji przeciętny śmiertelnik nie miał pojęcia, a o internecie nie miał pojęcia nawet jego wynalazca zaprawiałam buraczki w słoiki po dżemie. Mam skłonność do wydłużania czasu pasteryzacji i zawyżania temperatury, więc wytrzymywały nawet dwa sezony w chłodnej zresztą piwnicy. W tym roku buraczki zaprawię wg Twojego przepisu na fasolkę szparagową. Słoiki będą o pojemności 450 ml. więc nie będę ryzykować. <br />Teraz co do mojego wpisu, w ogóle nie było moim zamiarem podważać tego co napisałaś. Wręcz przeciwnie jestem pod wrażeniem dokładności, spójności i rzetelności wypróbowanych przez Ciebie osobiście opisów przyrządzania potraw i przetworów. Jeżeli byłam nieścisła to przepraszam. Chciałam tylko zwrócić uwagę osobom korzystającym z Twoich przepisów żeby dokładnie je czytały i stosowały to nie będzie rozczarowania. Osobiście często zaglądam na bloga. W najbliższym czasie będę przerabiać ogórki na kanapkowe i sałatkę szwedzką wg Twojego przepisu /chociaż nie przepadam za przetworami z dodatkiem octu , te przepisy to dla mnie hit/. Pozdrawiam. Alexhttps://www.blogger.com/profile/18437942742358468566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89963866509110833452018-07-13T20:26:48.606+02:002018-07-13T20:26:48.606+02:00Ale ja przecież to wszystko napisałam w swoim prze...Ale ja przecież to wszystko napisałam w swoim przepisie :-) <br />Przyczyny psucia się fasolki opisałam i nie mają one nic wspólnego z pasteryzacją jeśli została wykonana w opisany przeze mnie sposób. 40 lat praktyki jednak za tym przemawia ;-) <br />Buraczki wekuję tylko w postaci tartej i robię to w piekarniku, ale one są zakwaszane i nie potrzebują tyndalizacji. <br />Jak Ty robisz buraczki, że poddajesz je tyndalizacji? Nie zakwaszasz niczym? Podzielisz się recepturą? Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53761896000001031712018-07-13T20:17:26.342+02:002018-07-13T20:17:26.342+02:00Do jakiej zalewy? Tu się nie robi żadnej zalewy. W...Do jakiej zalewy? Tu się nie robi żadnej zalewy. W przepisie jest wszystko dokładnie napisane. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82003736537706712002018-07-13T12:11:48.291+02:002018-07-13T12:11:48.291+02:00mAŁGOSIA R.
Proszę napisać ile wody do zalewy. Poz...mAŁGOSIA R.<br />Proszę napisać ile wody do zalewy. Pozdrawiam M>R><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15440677881240596942018-07-12T17:38:44.323+02:002018-07-12T17:38:44.323+02:00Dziś będzie pasteryzowana fasolka wg Twojego przep...Dziś będzie pasteryzowana fasolka wg Twojego przepisu. Poczytałam komentarze i wg mnie problem z psuciem się fasoli jest w sposobie pasteryzacji. Należy je spokojnie podgrzewać i potem pogotować co najmniej dwukrotnie, z zachowaniem odstępu 24-30 godz.i długością gotowania. Samo gotowanie też musi być nieco intensywniejsze niż mruganie oczek jak w rosole. Przerabiałam to już i tak samo ma się sprawa z pasteryzowaniem buraczków czerwonych. Dlatego do buraczków używam słoików wyższych i węższych żeby temperatura zadziałała do samego środka.Alexhttps://www.blogger.com/profile/18437942742358468566noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14686993106556331372018-07-05T15:47:55.178+02:002018-07-05T15:47:55.178+02:00A ja już robię drugi rok fasolkę z tego przepisu i...A ja już robię drugi rok fasolkę z tego przepisu i jest rewelacyjna :) nie spodziewałam się , że tak wyjdzie :) można ją jeść samą ze słoika , oczywiście podgrzać z bułką , dodać do zupy sałatki naprawdę dobry i sprawdzony przepis :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-32077069621195382362017-09-30T16:13:25.690+02:002017-09-30T16:13:25.690+02:00Mam nadzieję, że będziesz równie zadowolona, co zn...Mam nadzieję, że będziesz równie zadowolona, co znajoma ;-) Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com