tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post8957831156371977099..comments2024-03-18T16:13:18.718+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Cannelloni z mięsem, papryką i groszkiemMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger35125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61590089932813148972012-06-26T16:26:45.586+02:002012-06-26T16:26:45.586+02:00A to jesteśmy w domu - wystający makaron niestety ...A to jesteśmy w domu - wystający makaron niestety pozostanie suchy, musi być cały przykryty sosem, wtedy równo się "napije" i będzie miękki. Może trochę więcej sosu i byłoby po sprawie? <br />Ja używam różnych makaronów do cannelloni i żaden mi psikusa jeszcze nie zrobił, więc nie obwiniałabym niewinnego makaronu :-) Tak lasagne jak cannelloni musi być całe pokryte sosem - wtedy będzie miękkie.<br />O widzisz, ja też czasem kupuję tomaterę w Kauflandzie, ale dawno tam na zakupach nie byliśmy.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63299161634115681732012-06-26T16:19:03.419+02:002012-06-26T16:19:03.419+02:00generalnie prawie wpił cały ..moze (tak myślałam z...generalnie prawie wpił cały ..moze (tak myślałam zapiec pod przykryciem) -makaron zły??ale uzywam go dosć często do wielu rzeczy.. to było tak że tam gdzie makaron że tak powiem "wystawał" ponad sos to tam było suche ..ja zrobiłam sos -idealnie jak Ty ,a farsz inny -mięso od łopatki(zostało nie usmażone mielone z dnia poprzedniego) +pieczarki +warzywa+cebula.Powiem że kupiłam pierwszy raz ten makaron bo wcześniej bywała lubella ale cena 8,99zł! to przesada!!nawet czarnecki tańszy.A tę tomaterę używam od dawna też i ja mówiłam na to przecier pomidorowy bo tak pisze na cenie w kauflandzie..i powiem szczerze że lepszy smak ma pomidorowy chyba ten sos jak beszamel ..ridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78345072107658020362012-06-26T14:20:09.216+02:002012-06-26T14:20:09.216+02:00Hmm... zastanawiam się co się stało. Często robię ...Hmm... zastanawiam się co się stało. Często robię takie rurki i zawsze są miękkie. Może i farsz ma znaczenie - taki jak robię: mięso - warzywny jest dosyć wilgotny, więc pewnie też część wilgoci oddaje rurkom makaronowym. Kolor sosu nie ma znaczenia - widocznie miałam jaśniejszą tomaterę. Może rzeczywiście jest to zależne od piekarnika?<br />Beszamel to zdecydowanie nie moja bajka, więc robię albo pomidorowy albo serowy sos. <br />A makaron wpił Ci cały sos?Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88554157579596329802012-06-26T13:36:00.433+02:002012-06-26T13:36:00.433+02:00zrobiłam w sobotę ten makaron,tyle ze z innym fars...zrobiłam w sobotę ten makaron,tyle ze z innym farszem no i niestety były twarde (nie przykryłam jak w przepisie tomatera i makaron z tej samej firmy)z tym że nie miałam jasnego sosu tylko ciemny..rurek miałam 16 akurat szerokość naczynia ..dotąd robiłam pod beszamelem ale w zapiekance kalafiorowej mi pisałaś ze nie przepadasz skusilam sie na ten pomidorowy sos ..nie wiem za duża temp???miałam 200st. nawet niecałe a piekarnik bez obiegu//ridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-87296762074221334452012-01-14T22:52:14.437+01:002012-01-14T22:52:14.437+01:00Agatini, świetnie, że wykorzystałaś taki makaron j...Agatini, świetnie, że wykorzystałaś taki makaron jak miałaś. O to też chodzi w gotowaniu, aby tworzyć :-) Super, że wyszło Ci pyszne danie. Ja też bardzo lubię cannelloni, ale ja w ogóle jestem makaroniara :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59572781569547420732012-01-14T21:38:14.912+01:002012-01-14T21:38:14.912+01:00Pyszna zapiekanka znów u mnie zagościła, nie miała...Pyszna zapiekanka znów u mnie zagościła, nie miałam grubego makaronu więc użyłam też rurek, ale trochę chudszych, ułożyłam warstwami i wyszło pyszne danie. Mój mąż nie mógł odejść od stołu, ja pewnie też bym nie odeszła, ale rozsądek mówi co innego hihihi:)<br />A jutro na obiad polędwiczki w kapuście oczywiście z Twojego przepisu, zobaczymy jak mi wyjdzie;)Agatininoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34866185005650666852011-10-26T11:18:16.617+02:002011-10-26T11:18:16.617+02:00Koniecznie muszę spróbować tego dania, myślę że wy...Koniecznie muszę spróbować tego dania, myślę że wyjdzie wspaniale i całą moja rodzina zje ze smakiem:) Polecam nawet do podsmażania używać oliwy:) nie zawiedziecie się:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63269699649058201862011-09-30T15:50:58.580+02:002011-09-30T15:50:58.580+02:00Agatini, trudno się z Tobą nie zgodzić... zapiekan...Agatini, trudno się z Tobą nie zgodzić... zapiekane dania mają swój niepowtarzalny urok, a ja lubię takie kombinacje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70882594924794384662011-09-30T09:45:19.813+02:002011-09-30T09:45:19.813+02:00Pyszne danie, robiłam je przedwczoraj na kolację,j...Pyszne danie, robiłam je przedwczoraj na kolację,ja uwielbiam takie dania, zostało mi trochę mięsa, więc wczoraj była zapiekanka ziemniaczana, trochę się rozsypywała, ale równie pyszna :)<br />wogóle zapiekanki co fajna sprawa :)Agatinihttps://www.blogger.com/profile/05807866942012591285noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51002616899677248042011-09-29T16:44:43.510+02:002011-09-29T16:44:43.510+02:00Haniu, chętnie bym Cię tym daniem poczęstowała - j...Haniu, chętnie bym Cię tym daniem poczęstowała - jest naprawdę bardzo smaczne :-)<br /><br />Xymano, nic nie wiem o znikających komentarzach, nie dostałam nawet maila, aby coś się pojawiło :-)<br />A z groszku zawsze można zrezygnować, choć ja osobiście uwielbiam :-)<br /><br />Turlaczku, dziękuję... to jedno z tych dań, które nie zawsze chce się ładnie zaprezentować, ale smakuje świetnie.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31549383202762250202011-09-29T12:30:05.868+02:002011-09-29T12:30:05.868+02:00Pyszna propozycja. Zwłaszcza gotowe, przypieczone ...Pyszna propozycja. Zwłaszcza gotowe, przypieczone z wierzchu danie wygląda bosko :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40426872843420590552011-09-29T10:45:11.391+02:002011-09-29T10:45:11.391+02:00hm, widzę, że cuda się dzieją podobne, jak na onec...hm, widzę, że cuda się dzieją podobne, jak na onecie - już drugi raz wcięło komentarz :/<br /><br />no nic, rozpisywać się już nie będę, cannelloni wyglądają tak pięknie, że może nawet przełknęłabym groszek. albo wydłubała i smakowałoby mi jeszcze bardziej :DXymenanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74107678192354402452011-09-27T19:50:56.601+02:002011-09-27T19:50:56.601+02:00Nie miałambym nic przeciwko temu, żeby takie danie...Nie miałambym nic przeciwko temu, żeby takie danie znalazło się teraz przede mną na stole. Co prawda, pora trochę późna na kolację, ale małą porcyjkę chętnie bym zjadła. Pozdrawiam!Hania-Kasiahttps://www.blogger.com/profile/15767681274144352800noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25796140580513929792011-09-27T14:13:27.372+02:002011-09-27T14:13:27.372+02:00Moniko, a tak mnie jakoś wzięło :-))Moniko, a tak mnie jakoś wzięło :-))Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85935760954686874582011-09-27T09:51:51.862+02:002011-09-27T09:51:51.862+02:00oj faktycznie Asiu szalejesz z tymi makaronami:)oj faktycznie Asiu szalejesz z tymi makaronami:)Blackdiamondinhttps://www.blogger.com/profile/08123949286838474716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58375931341271911382011-09-26T19:36:40.295+02:002011-09-26T19:36:40.295+02:00Paulina, oj tam zaraz poroniony. W kuchni indyjski...Paulina, oj tam zaraz poroniony. W kuchni indyjskiej np. połączenie ziemniaków i ryżu występuje dosyć często, więc i makaron można nadziać ryżem :-))<br />No popatrz, a moja kuchenka już zalicza się do kategorii "zabytki", a piekarnik nie paruje ;-))) <br /><br />Alutko, nie ma za co :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-49111666156468316282011-09-26T17:33:14.673+02:002011-09-26T17:33:14.673+02:00Margarytko, dziękuję za wyjaśnienie:)) PozdrawiamMargarytko, dziękuję za wyjaśnienie:)) Pozdrawiamalutkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27834445302841545102011-09-26T14:56:54.704+02:002011-09-26T14:56:54.704+02:00Masz rację, makaron z ryżem to chyba poroniony pom...Masz rację, makaron z ryżem to chyba poroniony pomysł. A co do przykrywania- fakt, nie wpadłam na to, że z przykryciem makaron może się najzwyczajniej w świecie rozgotować... Dlatego na pewno nie przykryję. ;) Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.<br />P.S. Mój piekarnik ma wentylację, ale i tak skubaniec lubi się parować. :DPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54985200767722886192011-09-26T08:59:53.338+02:002011-09-26T08:59:53.338+02:00Tyna, to szczerze zachęcam. To bardzo fajna odmian...Tyna, to szczerze zachęcam. To bardzo fajna odmiana.<br /><br />Nikko, ja robię rzadko, ale też lubię :-)<br /><br />Ewciu, tych wersji to można wymyślać całą masę. Ta mi smakuje bardzo.<br /><br />Dorota, jak Cię znam to zrobisz cannelloni lada dzień :-)<br /><br />Paulinko, jeśli mama nie lubi papryki to możesz dodać np. cukinię pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę z puszki, marchewkę startą na grubych oczkach - ja te farsze zmieniam w zależności od tego co mam w lodówce. Ale połączenie makaronu z ryżem? Hmm... nie przemawia do mnie, choć może byłoby to całkiem smaczne. <br />A zapiekanki makaronowe piekę zawsze bez przykrycia. Tak mnie nauczyła kuzynka, która pracowała we Włoszech w restauracji. Podobno chodzi o to, że bez przykrycia makaron wciągnie tyle wilgoci ile potrzebuje, a jak się go przykryje to nadmiar nie odparuje i może zrobić się paćka z makaronu. Poza tym ja jeszcze lubię, gdy ser jest zrumieniony i lekko przypieczony.<br />A i jeszcze jedno - nie zdarzyło mi się nigdy, aby piekarnik zaparował - w końcu ma wentylację :-)<br />Jeśli jesteś przyzwyczajona do przykrywania to myślę, że możesz to zrobić, ale jakieś 10 minut przed końcem odkryj, żeby jednak trochę tej wilgoci odparowało.<br />Ostatnio moja sąsiadka zrobiła lasagne z mojego przepisu i stwierdziła, że jej pływa w sosie (i faktycznie cała wilgoć została w środku). Namówiłam ją, żeby wstawiła jeszcze na 10 minut do piekarnika bez przykrycia - no i zdecydowanie pomogło :-)<br />Ps. Nie ma głupich pytań, a kto pyta nie błądzi. Zawsze uważam, że lepiej coś uściślić jeśli ma się wątpliwości.<br />Jak wszędzie tak i tu są różne szkoły - ja piszę tak jak robię, a co wychodzi widać na zdjęciach :-)))<br /><br />Margo, no to czas najwyższy spróbować :-))) A lenistwo jest do pokonania :-)<br /><br />Kobieto O, bardzo się cieszę, że ciacho się udało i smakowało. U mnie też wszyscy się nabierają, że to drożdżówka. <br />Z przepisów korzystaj ile chcesz, gdybym miała coś przeciwko to bym ich nie publikowała. Prawem autorskim objęte są zdjęcia, na ich publikowanie zgody nie wyrażam (choć i tak znalazłam wiele swoich zdjęć w necie użytych bez mojej zgody).Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-76551357993225578212011-09-26T07:46:54.286+02:002011-09-26T07:46:54.286+02:00Muszę się pochwalić że w sobotę zrobiłam twoje szy...Muszę się pochwalić że w sobotę zrobiłam twoje szybkie ciasto z owocami i kruszonką. I nikt nie wierzył (dopóki nie skosztował) że to nie jest drożdżowe :) hihi nabrał ich wygląd. Pięknie wyrosło i przepyszne było - zrobiłam z gruszkami. Dziękuję za przepisy - będę je często wykorzystywać ;) chyba że masz prawa autorskie :)<br />Miłego dnia :)Kobieta O.https://www.blogger.com/profile/05790317364610479096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14111836407881216432011-09-26T00:15:33.239+02:002011-09-26T00:15:33.239+02:00A wiesz, że ja takiego makaronu jeszcze nie miałam...A wiesz, że ja takiego makaronu jeszcze nie miałam okazji spróbować? Ale teraz jak mam przed nosem sprawdzony przepis, nic (poza lenistwem)nie stoi na przeszkodzie, żeby w końcu spróbować :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39354855315046669432011-09-26T00:10:31.723+02:002011-09-26T00:10:31.723+02:00Od dawna planuję się zabrać za cannelloni, jednak ...Od dawna planuję się zabrać za cannelloni, jednak miałam pewne obawy... Będę jednak musiała zrobić bez papryki, bo Mama nie lubi. Może dodam ryż i zrobię coś na kształt farszu do gołąbków. Mam tylko pytanie, może głupie... Napisałaś, żeby nie przykrywać. Ja wszystkie "zapiekane potrawy" zawsze przykrywam... Chodzi o to, żeby zagęścić sos z tomatery? Bo w sumie i tak makaron wchłonie część płynu... Jaka w tym wypadku byłaby różnica, gdybym jednak przykryła? Przepraszam, że tak dopytuję, ale nigdy nie robiłam tego rodzaju makaronu, a planuję- jednak wszystkie zapiekanki zawsze przykrywałam, bo myślałam, że w przeciwnym razie piekarnik "zaparuję" a potrawa się wysuszy. ;)<br />PozdrawiamPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50267656480950147512011-09-25T20:45:15.664+02:002011-09-25T20:45:15.664+02:00O jakie pyszności. To grzech znęcać się nade mną o...O jakie pyszności. To grzech znęcać się nade mną o takiej porze. Koniecznie muszę wypróbować to danie, bo wygląda cudownie.Dorotanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13432881322026820892011-09-25T19:53:14.988+02:002011-09-25T19:53:14.988+02:00Świetna wersja! U mnie makaron jest! Czyli powinna...Świetna wersja! U mnie makaron jest! Czyli powinnam teraz zaszaleć w kuchni ta jak TY ;-)<br /><br /><br /><br />www.przysmakiewy.plBiedr_onahttps://www.blogger.com/profile/15179276114100166838noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40235385150251267282011-09-25T18:55:44.586+02:002011-09-25T18:55:44.586+02:00o ja Cię!!! Pychotka!! Jedno z moich ulubionych da...o ja Cię!!! Pychotka!! Jedno z moich ulubionych dań!! :)nikkahttps://www.blogger.com/profile/14452880057518191219noreply@blogger.com