tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post9216846774636483665..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Babka żółtkowa Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82695017390960053732020-04-13T15:48:53.229+02:002020-04-13T15:48:53.229+02:00Mam nadzieje, że smakowała :-) Daj znać jak tam w ...Mam nadzieje, że smakowała :-) Daj znać jak tam w środku się udała. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23568572071600301712020-04-11T13:35:50.868+02:002020-04-11T13:35:50.868+02:00Szukałam przepisu na babkę z samych żółtek, wybór ...Szukałam przepisu na babkę z samych żółtek, wybór padł na twój przepis. Dzisiaj ją upiekłam i właśnie wyjęłam z piekarnika. Pierwszy raz wyrosła mi taka ładna.Jestem pewna, że w smaku też będzie bardzo dobra. Jeszcze tylko lukier cytrynowy.A o efekcie końcowym- smakowym napiszę po spożyciu. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21264441671395328912019-01-05T22:34:43.913+01:002019-01-05T22:34:43.913+01:00Bardzo proszę. Fajnie, że się przydał :-)Bardzo proszę. Fajnie, że się przydał :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43531024487847570112019-01-03T21:27:43.138+01:002019-01-03T21:27:43.138+01:00Super przepis, dziekuje Super przepis, dziekuje Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12798107921834008810noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56661911209179369262018-10-13T16:27:12.900+02:002018-10-13T16:27:12.900+02:00To dosyć konkretna babka, miękka w środku i lekko ...To dosyć konkretna babka, miękka w środku i lekko chrupiąca na zewnątrz. Nie wiem jak długo trzyma świeżość, bo gdy ją piekę, to od razu zostaje rozdysponowana :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34254010950339745832018-10-12T08:29:18.259+02:002018-10-12T08:29:18.259+02:00Witam, szukam przepisu na babkę taką mokrą, wilgot...Witam, szukam przepisu na babkę taką mokrą, wilgotną, a jednocześnie delikatną... czy ten przepis będzie dobry????Czy same żółtka powodują że ciasto jest mięciutkie i długo trzyma świeżość???Lidiahttps://www.blogger.com/profile/13207730863621831879noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19578108558477749802018-02-25T12:08:46.768+01:002018-02-25T12:08:46.768+01:00Cieszę się, że smakowała :-)Cieszę się, że smakowała :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30576908920409917632018-02-24T20:34:12.537+01:002018-02-24T20:34:12.537+01:00Bardzo pyszna. Dodałam cytryny. Mega smaczna.:)Bardzo pyszna. Dodałam cytryny. Mega smaczna.:)Aaaahttps://www.blogger.com/profile/16750772289424716005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15154537794422558432016-01-31T16:05:13.573+01:002016-01-31T16:05:13.573+01:00Witam,świetny blog i świetny przepis.Pozwoliłam so...Witam,świetny blog i świetny przepis.Pozwoliłam sobie umieścić go na mojej stronie na której piekę i testuję interesujące znane i mniej znane przepisy ciast.Zapraszam do odwiedzenia mojej strony kokosankapieczeitestuje-blog24.pl na której znajduje się Twój przepis.Pozdrawiamkarolka1213https://www.blogger.com/profile/00832828292376052524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59386081581827094762014-11-23T12:54:59.619+01:002014-11-23T12:54:59.619+01:00Jednym słowem dobre wykorzystanie żółtek :-) Ciesz...Jednym słowem dobre wykorzystanie żółtek :-) Cieszę się Aguś, że baba smakuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23802170431973312992014-11-23T08:12:13.867+01:002014-11-23T08:12:13.867+01:00Zostały mi żółtka po masie bezowej i nie darowałab...Zostały mi żółtka po masie bezowej i nie darowałabym sobie gdybym nie upiekła tej babki. Wyśmienita w smaku. Polecam każdemu kto jeszcze nie próbowałAgnieszka Rucińskahttps://www.blogger.com/profile/09239293578897446232noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74379493680095355322013-11-04T07:44:17.894+01:002013-11-04T07:44:17.894+01:00Bardzo się cieszę, że się udała i smakowała. Ja te...Bardzo się cieszę, że się udała i smakowała. Ja też lubię babkowe ciasta, dużo bardziej niż kremowe. A dodatek kokosa to bardzo fajny pomysł, też nadaje babie charakteru :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62685168405361285622013-11-03T17:50:14.440+01:002013-11-03T17:50:14.440+01:00Dzisiaj zupełnie przypadkiem upiekłam tę babkę. Zo...Dzisiaj zupełnie przypadkiem upiekłam tę babkę. Zostały mi żółtka a nie chciało mi się bawić w ciasteczka a wiedziałam że gdzieś widziałam "babkę żółtkową" i dobrze moje pierwsze myśli padły, że to pewnie u Pani na blogu bo ostatnio goszczę tutaj bardzo często :) Wyszła obłędna! Ja jestem zwolennikiem właśnie kruchych, babkowych ciast. Nie dodałam żadnych aromatów, tylko cukier waniliowy i nie żałuje bo wyszła taka klasyczna o jakiej dawno marzyłam. Nie miałam śmietany płynnej bo używam zawsze gęste, więc zastąpiłam ją mlekiem :) Górę przed wsadzeniem do pieca obficie posypałam kokosem. Gotujemy codziennie odmienniehttps://www.blogger.com/profile/16701815014254444529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16163763830776595292013-03-24T12:20:54.761+01:002013-03-24T12:20:54.761+01:00Nie próbowałam z jogurtem, ale myślę, że można, ty...Nie próbowałam z jogurtem, ale myślę, że można, tylko musi być płynny, a nie gęsty, bo ciasto samo w sobie jest dosyć gęste i śmietana je nieco rozrzedza. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44556278643933124442013-03-24T12:07:35.769+01:002013-03-24T12:07:35.769+01:00Bardzo fajny przepis ! Na pewno spróbuję, tylko cz...Bardzo fajny przepis ! Na pewno spróbuję, tylko czy można zamienić śmietanę na jogurt naturalny ??? ;-) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06189750343882395650noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66837425527128027352012-11-18T11:16:52.237+01:002012-11-18T11:16:52.237+01:00Jeśli tylko będę miała nadprogramowe żółtka (przew...Jeśli tylko będę miała nadprogramowe żółtka (przeważnie jest odwrotnie i zostają białka) to zrobię ją z mocną nutą cytrynową, bo baba musi być charakterna :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7244268049404038182012-11-17T22:26:37.456+01:002012-11-17T22:26:37.456+01:00Cóż, następnym razem pewnie po prostu ją doprawisz...Cóż, następnym razem pewnie po prostu ją doprawisz i będzie idealna. :) Ale ma śliczny, żółty kolor, jak wszystkie ciasta na żółtkach...Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65951666001569038922012-10-23T21:25:38.045+02:002012-10-23T21:25:38.045+02:00Dokładnie tak, masz rację, będę go używać częściej...Dokładnie tak, masz rację, będę go używać częściej :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71550120161466776032012-10-23T21:16:51.777+02:002012-10-23T21:16:51.777+02:00Aaaa! Mam ten sam mikser! Identyczny! Bardzo sobie...Aaaa! Mam ten sam mikser! Identyczny! Bardzo sobie chwalę miskę, oszczędza czas, można podczas np. ubijania jaj zrobić coś innego.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31578653402947506842012-10-22T10:50:57.267+02:002012-10-22T10:50:57.267+02:00Oj tam, dlaczego zaraz wstyd :-) U nas rodzinka ba...Oj tam, dlaczego zaraz wstyd :-) U nas rodzinka babkami nie gardzi :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64572806545786742942012-10-22T01:14:30.984+02:002012-10-22T01:14:30.984+02:00oj baba ..no u mnie nie jadana ..ale sama -wstyd p...oj baba ..no u mnie nie jadana ..ale sama -wstyd przyznać ale z masłem i konfiturą lub samą konfiturą uwielbiam!!!ridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40527427482568729602012-10-21T21:29:30.405+02:002012-10-21T21:29:30.405+02:00Używam mrożonych produktów wtedy, gdy nie ma śwież...Używam mrożonych produktów wtedy, gdy nie ma świeżych, czyli głównie zimą i wiosną. Mrożę owoce, paprykę i grzyby. W niewielu moich przepisach są mrożone produkty, więc z tym używaniem "często" to chyba przesada. Czasem jakieś kruche ciasto wrzucę do zamrażarki, czasem pieczywo, czy jakieś przygotowane danie (krokiety, gołąbki albo jakiś gulasz) - ale one nie zalegają tam długo. Niestety we dwoje nie jesteśmy w stanie zjeść np. 12 bułek czy 16 gołąbków. Zielonooki ma kilka dyżurów w miesiącu, więc zawsze coś zabiera na obiad. A zamrażarka ma 3 szuflady, więc trochę się w niej mieści. W okresie zimowym kupuję mrożone warzywa, ale to na bieżąco, bo przechowywać nie miałabym gdzie.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7448068284772521312012-10-21T21:18:32.024+02:002012-10-21T21:18:32.024+02:00Ewuś, tak trochę przypomina dynię :-) Nawet kolory...Ewuś, tak trochę przypomina dynię :-) Nawet kolorystycznie. Nie przepadam za pieczeniem w silikonowych formach, bo zawsze muszę wydłużać czas pieczenia, ale te są wyjątkiem - piecze się w nich świetnie. W dotyku ten silikon też jest jakiś taki "dziwny" - bo i dzięki metalowej ramce utrzymują kształt. <br />Zdecydowanie dodatki do tej baby mile widziane :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14890025985314115832012-10-21T20:56:48.554+02:002012-10-21T20:56:48.554+02:00Ale piękna forma na babkę! Wygląda wspaniale, nie ...Ale piękna forma na babkę! Wygląda wspaniale, nie wiem czemu, ale kształtem przypomina mi taką płaską dynię;) Przepis zapisuję ale z uwagami - dodać skórkę albo cytrynową albo chlusnąć rumem!<br /><br />Pozdrawiam Asiu!mojetworyprzetworyhttps://www.blogger.com/profile/14954285191254422037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11466514546202568302012-10-21T20:54:42.421+02:002012-10-21T20:54:42.421+02:00To podobnie jak moja Mama - też woli z kremem :-) ...To podobnie jak moja Mama - też woli z kremem :-) Ja osobiście lubię babki i chętnie próbuję nowych przepisów. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com