niedziela, 22 maja 2011

Pakieciki z kurczakiem na kapuście

   
Pojawienie się młodej kapusty na targu oznacza wiele fajnych dań, do których regularnie wracam, bo są tego warte... Jednym z nich są pakieciki z kurczaka. Przepis ten znalazłam kiedyś w gazecie, ale zmodyfikowałam wg własnego smaku. W zasadzie to co wyczytałam było inspiracją, a reszta radosną twórczością. Porcja z przepisu jest ogromna, więc ją zmniejszyłam, ale jeśli ktoś chce może użyć całej dużej pojedynczej piersi kurczaka na osobę.
Potrawa jest dosyć ostra i nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem czy chrupiącą bagietką...
Wbrew pozorom przepis jest łatwy a danie nieco inne i bardzo smaczne. Wiele osób, które spróbowały tego dania (po publikacji na starym blogu) było pozytywie zaskoczonych efektem końcowym.

Składniki na 2 porcje:

1 duży pojedynczy filet z kurczaka (około 250 g) albo dwa mniejsze (po 100-125 g)
1 mała główka młodej kapusty
2 plasterki szynki (ja używam konserwowej, bo łatwo ją zwinąć)
2 plasterki żółtego sera
2 średnie cebule
1 łyżeczka suszonego lub gałązka świeżego rozmarynu
½ słoiczka salsy (ja używam ostrej kupionej w Lidlu)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
sól, pieprz
200 ml bulionu ( samodzielnie ugotowany albo z kostki)
gałązka bazylii

Jeśli mamy dużą pierś to przeciąć ją na pół (wzdłuż), małych filetów nie kroić. Posolić, popieprzyć i zostawić na ok 30 minut. Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, tak aby zewnętrzne liście ładnie odchodziły. Przygotować duży garnek z gotującą wodą (ok 1/3 wysokości), włożyć kapustę do garnka i parzyć przez 3-4 minuty, odwrócić i jeszcze chwilę parzyć, aż liście będą na tyle elastyczne, że ładnie dadzą się ściągnąć (w ten sposób przygotowuję również liście do gołąbków). Ściągnąć 4 liście, a resztę kapusty wyciągnąć i jak przestygnie pokroić, ale niezbyt drobno.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie w garnku, w którym będzie duszona kapusta.. Połowę cebuli przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będą zapiekane pakieciki.
Każdy kawałek piersi owinąć plastrem sera, potem plastrem szynki. Całość owinąć dwoma liśćmi kapusty w taki sposób jak owija się gołąbki. Włożyć do naczynia żaroodpornego (w którym jest już cebulka) takiej wielkości, aby pakieciki nie miały możliwości się obrócić. Posolić i popieprzyć. Bulion wlać do pakiecików. Dodać gałązkę bazylii, 1 liść laurowy i po 2 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekać ok 40 – 50 minut.
W tym czasie wrzucić na podsmażoną cebulkę pokrojoną kapustę, dodać liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu, oraz rozmaryn (jeśli jest świeży to go posiekać). Dodać pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu do smaku i dusić ok 30 minut (można podlać odrobiną wody, jeśli kapusta jej nie puści).
Pakieciki wyjąć łyżką cedzakową, a do sosu dodać 1 łyżkę mąki i salsę, wymieszać i włożyć pakieciki. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 10 minut, ale już bez przykrycia.
Pakieciki podawać ułożone na kapuście i polane sosem z salsą. Można posypać koperkiem lub posiekaną zieloną pietruszką czy świeżym rozmarynem :-))


Zdjęcie jest stare i jego jakość pozostawia wiele do życzenia, ale na dniach zrobię to danie ponownie i mam nadzieję, że nie zapomnę o fotkach ;-))) Ostatnio niestety dopada mnie skleroza ;-)) 

13 komentarzy:

  1. Potwierdzam, robiłam to danie kilka razy i jest doskonałe, a dzięki Twoim opisom również łatwe do przygotowania. Dziękuję za przypomnienie o nim. Też zrobię, bo kapusty coraz więcej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy to ta sama gazeta, ale kiedyś robiłam podobne(w przepisie wprawdzie była ryba, którą zamieniłam na pierś kurczaka)a do pakiecików dawałam do środka cebulę z pieczarkami :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorotko, miło mi, że Wam smakuje. A kapusta faktycznie coraz większa i ładniejsza :-))

    Ewo, to chyba jednak nie ta sama gazeta, bo w moim przepisie był filet z kurczaka... i o ile się nie mylę przepis był kiedyś w Tele Tygodniu, ale głowy to sobie uciąć nie dam. Muszę spróbować z pieczarkami, pewnie też smaczne :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne danie i chetnie wyprobuje, bo kapustka mnie juz kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszą kapustkę mam już za sobą - skonsumowaną w Święta u mamy. Twoja ją bardzo przypomina i jeśli jest tak dobra, jak ta, którą jadłam, to jest... rewelacyjna!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł z takim wykorzystaniem kapusty bardzo mi się podoba, danie wygląda na bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ago, polecam - jest naprawdę pysze :-)

    Lekka, ja już kolejną główkę kapusty kupiłam... surówki, na gęsto... jem na zmianę :-)) A tak prosto przygotowana kapusta jest pyszna.

    Avelina, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam się, że nie wypróbowałam jescze tych pakiecików, bo myślałam, że skomplikowane jest ich wykonanie.
    Dzisiaj przeczytałam przepis dokładnie i nie taki diabeł straszny, więc na pewno wypróbuję.
    W niedzielę mam gości na obiad, chciałam ugotować gołąbki, ale kapusta jest jeszcze za mała na tę potrawę według mnie. Muszę zrobić coś, co ugotuję wcześniej, a w niedzielę tylko odgrzeję. Może rolady ze schabu? Masz jakiś inny pomysł? Ala

    OdpowiedzUsuń
  9. A może właśnie takie pakieciki, tylko nie za bardzo lubię eksperymentować dla gości.Ala

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmmm...... takich rzeczy to ja z marszu robić nie mogę. Zawsze chce mi się śmiać jak czytam w przepisie,że potrzebny jest sos, ryż,oliwa taka a nie inna. Mieszkam w maleńkiej miejscowości i zakup takich rzeczy skutkuje wyjazdem do dużego marketu. Robię więc spis wszystkich tych rzeczy, wsiadam w samochód i szaleję z zakupami w najbliższym markecie, niestety oddalonym od miejsca w którym mieszkam o jakieś 25 km. I właśnie po ten sos salsa czeka mnie taka wyprawa./czy musi być ostry ?/ Ale co tam , warto !
    Jak tylko kupię ten sos biorę się za pakieciki .
    Cudne są te Twoje przepisy !!!
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  11. Alu, pakieciki są proste do zrobienia, więc spokojnie możesz je robić :-)... A jeśli chodzi o gości to z pewnością roladki schabowe czy wołowe będą bezpieczne. Nie każdy lubi kapustę, choć jeśli znasz smaki swoich gości to możesz spróbować zaserwować im takie danie. Niewątpliwi wzięcie miałby też kurczak na butelce, ale jeśli chcesz przygotować wcześniej to rolady albo bitki będą jak znalazł. Szybkie i efektowne są też eskalopki z cebulką. Do tego sałata i gotowe.
    A wiesz, że ja w sobotę kupiłam taką młodą kapustę, że spokojnie można z niej zrobić gołąbki - całkiem spora, mocno zawiązana, z dużą ilością liści.

    Danusiu, ja często też nie mam w domu wszystkiego co potrzeba. Na szczęście do sklepów mam bliżej - nawet mój osiedlowy jest nieźle zaopatrzony. A salsę można zastąpić samodzielnie zrobionym sosem z pomidorów i papryki i też będzie dobrze. Ja używam ostrej salsy, bo lubimy, ale oczywiście można dodać łagodną i też będzie pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam:)
    Margarytko dziękuję za ten przepis:) to był nasz wczorajszy obiad. Zrobiłam 4 pakieciki i podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Bardzo nam smakowało:) ciekawe danie a to mięsko wyszło takie delikatne i pyszne. Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  13. Marto, bardzo się cieszę, że chciałaś wypróbować przepis ale przede wszystkim cieszę się, że smakowało :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...