wtorek, 8 listopada 2011

Szybka surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i kukurydzy

To jedna z moich ulubionych surówek obiadowych, którą polubiła również moja rodzina. Pierwszy raz zrobiłam ją dwa lata temu i co jakiś czas powtarzam. Ostatnio (1.XI) nawet bratowa poprosiła, abym ją zrobiła, gdy pojawiliśmy się u nich na świątecznym obiedzie. Surówkę robi się bardzo szybko i jest jedyna w swoim rodzaju. I choć robię różne surówki z kapusty pekińskiej to tę lubię najbardziej.  
Przepis dostałam od koleżanki z pracy, ale dodałam od siebie jeszcze szczypiorek i zastąpiłam część majonezu jogurtem naturalnym (można użyć tylko jogurtu, ale z dodatkiem majonezu jest smaczniejsza)... Surówka jest tak pyszna, że gdy zrobiłam ją po raz pierwszy to na talerzu został kotlet, a ja najadłam się surówką. Uwielbiam kukurydzę, więc pewnie dlatego ;-)


Składniki na 4 porcje:

½ dużej kapusty pekińskiej albo 1 mała
puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
szczypta soli
pieprz do smaku (u mnie sporo kolorowego z młynka Kotanyi)
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka cukru albo erytrolu (ale można z niego zrezygnować)
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego

Kapustę i szczypiorek drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonej kapusty. Majonez wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Sos dodać do warzyw jakieś 10 minut przed podaniem, wtedy smaki zdążą się „przegryźć”. Zbyt wczesne dodanie sosu rozmiękczy kapustę – ja osobiście wolę, gdy jest chrupiąca.


75 komentarzy:

  1. Gdy ją zrobiłam po raz pierwszy to tak polubiłam, że przynajmniej raz na dwa tygodnie ją robię do obiadu. Prosta i obłędnie pyszna. Mój mąż wyjada z miski jeszcze przed obiadem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorota, ja też podjadam, więc się wcale Twojemu mężowi nie dziwię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Margarytko,przepis na pewno "smaczny", ale czy można prosić cię o inny, taki pod mojego męża? Jest to golonka.Jeśli ją kiedys przygotowywałaś,to czy mogłabyś się nim podzielić?
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tę surówkę. Na potwierdzenie, że jest pyszna, dodam, iż wyjada ją również siostra, która jest warzywnym niejadkiem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. My w domu tez robimy bardzo podobną surówkę :) Różnicą jest to, że nie dodajemy szczypiorku

    OdpowiedzUsuń
  6. suróweczka i u mnie na pierwszym miejscu

    OdpowiedzUsuń
  7. znam tą sałatkę i też ją bardzo lubię:) idealna sama i do obiadu:D

    OdpowiedzUsuń
  8. oj jak dla mnie to za dużo kukurydzy ;] ale kolorystycznie mi się bardzo podoba :))) robię w tych kolorach sałatkę z porów i daję ciut kukurydzy czasem :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie po raz pierwszy. Od jakiegoś czasu jestem stałym gościem na Twoim blogu Margarytko. Podoba mi się, że kuchnia jest taka apetyczna i domowa, a właścicielka wręcz przesympatyczna :). Jeśli chodzi o surówkę, to robię podobną, ale zamiast szczypiorku dodaję drobniutko pokrojoną białą część pora. Pozdrawiam.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za szybki i tani przepisik, będzie jak znalazł jutro do drugiego dania.:-))

    OdpowiedzUsuń
  11. Margarytko proszę odbierz pocztę!

    OdpowiedzUsuń
  12. surówka jest pyszna, jedna z moich ulubionych, w ogóle bardzo lubię surówki z tej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie znam pojęcia "za dużo kukurydzy" dlatego na pewno byłabym fanką tej sałatki :-) Muszę kiedyś ją przyrządzić, chociaż obawiam się że nie doczekałaby premiery na stole...zapewne cała znikłaby przed obiadem w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Magdo, niestety golonki nie robię, bo jej nie jadam :-) Ale podobno golonka, którą robi moja bratowa jest rewelacyjna, więc jak wróci z sanatorium to jej podpytam. Wiem tylko, że to golonka w kapuście :-) Proszę jednak przypomnij się na maila, bo czasem nie ogarniam :-)

    Paulina, nie może być? Siostrzyczka wyjada surówkę? No jestem pod wrażeniem :-)

    Margolka, no właśnie ona w oryginale była bez szczypiorku - i tak zrobiłam po raz pierwszy, ale ze szczypiorkiem smakuje mi bardziej.

    Ago, bo nie ma to jak dobry dodatek, który często u mnie zmienia się w danie główne :-)

    Moniko, ja zawsze robię więcej i potem na kolację dojadam :)

    Duś, nie może być inaczej.

    Polly, ja uwielbiam kukurydzę i dla mnie zawsze jej mało :-) A z porem i kukurydzą też lubię.

    Aniu, z porem też z pewnością jest pyszna - muszę wypróbować - zobaczymy co będzie numerem jeden :-) Cieszę się, że się odezwałaś.

    Alutko, bardzo proszę :-)

    Nikko, to mamy tak samo - ja też lubię bardzo pekinkę w różnych wersjach.

    Arven - jest na to sposób - zrobić podwójną porcję :-))) A tak poważnie to ja też kukurydzę lubię bardzo i nigdy jej dosyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. smacznie wygląda , napewno tak samo smakuję. zaczęłam Cię odwiedzać w lipcu i od tej pory jesteś moją żywą "Książką Kucharską" :) Wszystkie przepisy, za które się wzięłam były wyśmienite dzięki Tobie. Od niedawna jesteśmy z rodzinką na "swoim" i mąż jest w szoku że tak dobrze gotuję, wcześniej nie lubiłam tego- robiłam wszystko byle było...teraz szukam przepisu na pyszne rogaliki bo niedługo święto Marcińskie...Magda

    OdpowiedzUsuń
  16. Magdo, miło mi Cię gościć. Cieszę się, że kolejne osoby się ujawniają :-)
    A jeśli chodzi o rogale marcińskie to przepis jest na Fecebooku na Kulinarnych Szaleństwach, a tu pojawi się pewnie w piątek, gdy już je upiekę. Uskuteczniamy wspólne pieczenie, więc serdecznie Cię zapraszam - zajrzyj na FB.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj zrobiłam do obiadu jest pyszna:)Teresa

    OdpowiedzUsuń
  18. Tereso, fanie, że smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  19. pyszna surówka :) ja dodałam jeszcze pół papryki i 1/4 białej cebuli czosnkowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie jest zabronione. Ja lubię w takiej czystej wersji i moja rodzinka też... dla mnie z papryką też pewnie byłaby pyszna.

      Usuń
  20. właśnie robię :) Na pewno będzie pyszna :) Często korzystam z Twoich przepisów. pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. właśnie robię! Na pewno będzie pyszna jak wiele innych smakołyków , ktore robiłam korzystając z Twoich przepisów. Pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Zrobiłam i potwierdzam - jest pyszna !! i bardzo prosta w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że przepis się przydał, a surówka smakowała.

      Usuń
  23. Kochana Margarytko,
    często korzystam z Twoich przepisów-są wspaniałe!
    Przepis na surówkę wypróbowałam, jest superpyszna, ale ja dodałam jeszcze papryki. Dzięki za ten blog, Twoje przepisy są naprawdę bezcenne.
    Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że przepisy się przydają i że dania z nich wykonane smakują :-)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  24. Sórówka jest świetna. Nie wiedziałam co ugotować zanim mama wróci i poszukałam jakiegoś prostego sposobu na surówkę. Zrobiłam i mama była dumna. A surówka przepyszna ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się sprawdził, a surówka smakowała.

      Usuń
  25. dzień dobry,

    salatka wyszła znakomita, czy w przyszłości można liczyć na równie pyszny przepis na ćwikłe z chrzanem?

    pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała. A na ćwikłę z chrzanem to trzeba będzie poczekać.

      Usuń
  26. Pyszna surówka :) Nie miałam w domu szczypiorku, więc dałam kawałek drobno pokrojonego pora :) Pominęłam też jogurt (bo też nie miałam) ;) Prosta, szybka i smaczna :))) I w "wiosennych kolorach" ;) aż się oczy cieszą (zmęczone jesienną szarówką)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał, a surówka smakowała.

      Usuń
  27. Potwierdzam, pyszna :). Ja dodałam jeszcze ananasa. Też wszystkim smakowała.
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  28. Z ananasem na słodka najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle, że taka na słodko nie do wszystkiego pasuje.

      Usuń
  29. Dzisiaj zrobiłam surówkę na obiadek i mogę śmiało ocenić, że jest przepyszna. Dzięki Margaretko za super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :-) Cieszę się, że smakowała. Mnie też smakuje ogromnie.

      Usuń
  30. Dzisiaj zrobiłam na obiad właśnie twoją sałatkę i teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że była przepyszna! :)
    Dziękuje Ci bardzo za te wszystkie cudowne przepisy! :-)

    A w sobotę biorę się za pieczenie twoich ciast: tortu czekoladowego z orzechową nutką, sernika królewskiego i ciasta serowego z budyniem i jabłkami, a w niedzielę za twoją zapiekankę ziemniaczaną i mięsem mielonym - mój tata ma urodziny w niedzielę i zjedzie się cała rodzinka :) także trzymaj za mnie kciuki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała i trzymam kciuki za pozostałe udane dania, choć przyznaję, że wyznaczyłaś sobie nie lada zadanie - jeden z najbardziej pracochłonnych tortów i do tego dwa ciacha. Ale mam nadzieję, że wszystko się uda.

      Usuń
  31. Cieszę się, że w końcu znalazłam przepis na tę surówkę. Jest dokładnie taka, jaką jadałam w internatowej stołówce 15 lat temu. Pyszna - dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam dziś na obiad ...wyszło pysznie...
    Kolejna Twoja propozycja na szybki obiadek zaliczona.
    Czekam na więcej.
    Pozdrawiam
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  33. Surówka pyszna :) Ja też dodałem pora i zrobiłem bez jogutu (akurat nie miałem, ale nadrobię lenistwo i zrobię wersję z jogutem:) ).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I słusznie, trzeba wykorzystywać to, co jest pod ręką :-)

      Usuń
  34. Super suróweczka,smaczna i szybka.Miałam kapustę i bez pomysłu co z nią zrobić,no i klik klik i do ciebie Margarytko i już było coś do obiadu,dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał. Ja uwielbiam tę surówkę.

      Usuń
  35. Pyszna ,prosta i szybka :) Ja lubię również z tym sosem starty seler,marchewke i por również pyszna i szybka .Pozdrawiam Aneta P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że smakowała. A por z selerem i marchewką też super :-)

      Usuń
  36. Smaczna. Powtórzę. Pozdrawiam.ES

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  37. u mnie też surówka z pekińskiej robi furorę... ale robię trochę inaczej... może i Ty spróbujesz i powiesz co o tym myślisz i jak smakuje? :) otóż ja dodaję jeszcze ananasa pokrojonego w kostkę i zamiast majonezu zwykłego daję majonez babuni ten zwykły .... wydaje mi się, że sałatka jest delikatniejsza tak jak z jogurtem.... właśnie szukam czegoś do wędliny na świąteczny obiad i trafiłam tutaj... Pozdrawiam gorąco Aga :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię wersję z ananasem, ale to już nieco inna surówka, bardziej słodka, choć też smaczna. Najbardziej smakuje mi właśnie w takiej prostej wersji. No i właśnie połączenie majonezu z jogurtem. Z samym majonezem jest dla mnie zbyt mdła i za ciężka.

      Usuń
  38. Hihi,uwielbiam surowki!!pozdrawiam,Ewa

    OdpowiedzUsuń
  39. Robię często pyszna bardzo i czasami dodaję marchewkę mniam.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Pyszota , robilam pierwszy raz i musze sie przyznac, moglabym zjecs tylko salatke i reszta obiadu moglaby nie byc (jak dla mnie )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli mamy tak samo. Dla mnie też reszta obiadu mogłaby nie istnieć :-) Cieszę się, że surówka smakowała.

      Usuń
  41. Dziś robiłam, wspaniala! :))

    OdpowiedzUsuń
  42. Rzeczywiście surówka jest wyjątkowa. Szczególnie, że ja również nie znam pojęcia "zbyt dużo kukurydzy". :) Dziękuję za świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  43. Dziś też ją robię, stała się u mnie punktem stałym na urodzinach, idealna do kotletów schabowych i z kurczaka, goście się nią zachwycają: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że smakuje. U nas też zawsze cieszy się powodzeniem.

      Usuń
  44. witam,
    szczypiorek to pewnie dla zaostrzenia smaku, zgadza się? :) Czy w porze zimowej można zastąpić go cebulą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nadaje specyficznego smaku. Ja jednak na cebulę bym nie zamieniła. Może szybciej na por, choć też niekoniecznie :-)
      Ale myślę, że nie ma problemu z kupieniem szczypiorku.

      Usuń
    2. szczypiorek cały rok na okrągło w korytku na parapecie, w domowej zielarni :)

      Usuń
  45. Zrobiłam jakiś czas temu a surówka tak wisi i wisi aby ją dodać. Jest przepyszna, u mnie natomiast w wersji z koperkiem i domowym majonezem, który już praktycznie nie wymaga dodatkowych przypraw. Prosta i pyszna :) I nie rozumiem ludzi, którzy piszą iż kukurydzy za dużo czy mało - przecież można dodać ile się chce dodając np. partiami. Dzięki Margarytko, pekinka rządzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Ja czasem też dodaję koperek, choć ze szczypiorkiem uwielbiam.
      A kukurydza, tak jak piszesz - można dać tyle ile się chce.

      Usuń
  46. Witam serdecznie.Korzystam z Pani bloga od lat i nigdy mnie nie zawiódł. Pani przepisy są obłędne 😊cieszę się że jest taka wspaniała osoba z nami. Serdecznie pozdrawiam z Olsztyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, że przepisy się przydają i sprawdzają :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...