niedziela, 18 grudnia 2011

Torcik śmietanowo - owocowy, popularnie u nas zwany „hiszpanem”


Wypróbowałam wiele sposobów na ten torcik, ale w końcu doszłam do wniosku, że sama sobie dostosuję proporcje takie jak mi pasują i wtedy nie będę marudzić, że coś ma nie taką konsystencję jakbym sobie życzyła... I tym sposobem powstał mój osobisty sposób na wyśmienity placuszek, który robi się bardzo szybko i łatwo. A jeszcze szybciej znika ze stołu.
U nas popularnie mówi się na niego „hiszpan”, choć hiszpańskie torciki są raczej bezowe a nie śmietanowe.
Do przygotowania ciasta można użyć dowolnych owoców (poza świeżym ananasem i kiwi) i dowolnych galaretek. Ja dziś proponuję wersję brzoskwiniową, ale brzoskwinie można zastąpić mandarynkami, truskawkami czy malinami. Każda wersja smakuje świetnie.
Wbrew pozorom ciasto robi się bardzo szybko i nie jest trudne.
Można też pokusić się o zrobienie dwóch kolorowych warstw, ale mnie zwyczajnie szkoda czasu. Gdy byłam młodą dziewczynką to szalałam i robiłam nawet trzy warstwy... ale dorosłam i zmądrzałam :-)

Składniki na tortownicę (średnica 26 cm)
1 paczka drobnych biszkoptów
600 ml śmietanki kremówki (u mnie czarnkowska 30%)
2 -3 łyżki cukru pudru
4 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka (albo słoik) brzoskwiń

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (może być aluminiowa). Na spodzie poukładać biszkopty.
Rozpuścić dokładnie 2 galaretki w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z 2 -3 łyżkami cukru pudru, dodać rozpuszczoną zimną galaretkę i ubijać razem jeszcze chwilę (do połączenia śmietany z galaretką). Odstawić na kilka minut, aż masa zacznie gęstnieć. Gęstą masę wyłożyć na biszkopty (bardzo delikatnie i powoli, żeby biszkopty nie podeszły do góry), wyrównać i wstawić do lodówki.  
Rozpuścić 2 pozostałe galaretki w 3 szklankach wody (ciut mniej niż jest napisane na opakowaniu, bo do owoców galaretka musi być ściślejsza).
Na ściągniętą masę śmietanową wyłożyć owoce i zalać ostudzoną, tężejącą już galaretką (jeśli zostanie trochę galaretki to po prostu wlać do miseczki, schłodzić i pozwolić zjeść jakiemuś łasuchowi ;-)
Czasem robię większą porcję i część przygotowuję w szklaneczkach. 


24 komentarze:

  1. Pięknie wygląda. Smakowity! zrób rodzinka będzie zadowolona, tym że ich rozpieszczasz. Pozdrawiam! Iza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia niedoskonała18 grudnia 2011 15:46

    Kurcze...powoli nie nadążam za przepisami ;) jeszcze margarytkowe pierniczki nie zrobione a tutaj juz takie pyszności !

    margarytko - a masz moze jakis przepis z serkiem ricotta? kupiłam przez pomyłkę i nie mam na niego pomysłu :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. oooooooo wreszcie jakiś przepis na sernik na zimno bo ja tak nazywam to ciasto i choć nigdy go nie robiłam to Twój przepis wypróbuję na 100% ;DDD

    OdpowiedzUsuń
  4. Izo, pewnie zrobię, bo i moja bratowa i młody bardzo lubią to ciacho :-)

    Kuchnio, a ja mam zaległości i w przenoszeniu starych i w umieszczaniu nowych przepisów :-))
    Z serkiem ricotta piekłam kiedyś sernik - był bardzo smaczny. Ale to był jednorazowy wyskok, musiałabym poszukać i jeszcze raz go zrobić.

    Polly, nazw jest całe mnóstwo: śmietanowiec, hiszpan, sernik na zimno, torcik śmietanowy - jak kto lubi :-)) A że robi się go prosto to można go szybko przygotować. Spróbuj, na bank Ci wyjdzie - tylko masę wlewaj powoli, a nie wszystko na raz :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentuje się wspaniale i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie miałam komputera przez 2 tygodnie i wiesz co? życie bez internetu to koszmar, przyzwyczaiłam się już, że zaglądam do Ciebie codziennie i podziwiam co gotujesz i bardzo często czerpię z tego inspiracje, straszmie mi tego brakowało, ale zdążyłam już nadrobić zaległości :)
    czekam na przepis na jakąś domową wędlinkę na święta

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga, smakuje super :-)

    Madziu, ja prawdę powiedziawszy też sobie nie wyobrażam, ale jako, że pracuję na komputerze to mam na wszelki wypadek dwa :-)) Jednak, gdy jadę na urlop nie mam jakiejś mocnej potrzeby korzystania z Internetu.
    Mam przepis na fajną szynkę gotowaną w czerwonym winie, ale zdjęcia mam tylko z procesu przygotowania, bo poszła szybko. A w tym roku będę ją robić dopiero w piątek.

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny ten torcik i faktycznie prosty w wykonaniu się wydaje:)
    wyglądem przypomina trochę sernik na zimno albo raczej takie piankowo- torcikowe cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moniko, masz rację, to jest taki trochę sernik na zimno, tyle, że bez sera. Sernik robię podobnie, ale na bazie serków homogenizowanych.

    OdpowiedzUsuń
  10. wstyd się przyznać, ale sernik na zimno robiłam dotąd z torebki:) co prawda ostatni raz robiłam go chyba ze 2 lata temu ale jednak;p
    będę musiała zrobić taki własny, domowy, bo napewno lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moniko, z torebki czasem używam tylko kremów. Jeszcze żadnego ciasta z torebki nie upiekłam :-) A przynajmniej sobie nie przypominam. Nawet karpatkę robię od początku do końca sama :-)
    A to ciacho polecam, bo proste, szybkie i smaczne. Jeśli chcesz możesz użyć serków homogenizowanych (mniej więcej podobną ilość jak śmietany) - robi się jeszcze szybciej, bo wystarczy wymieszać z galaretką :-) Kiedyś robiłam jeszcze na mleku kondensowanym słodzonym (super się ubija).

    OdpowiedzUsuń
  12. spróbuję ale w tej wersji "hiszpańskiej" albo z serkami:) dzięki kochana ;*:*

    OdpowiedzUsuń
  13. margarytko umieścisz kiedyś przepis na karpatkę? z góry dziękuję Zosia

    OdpowiedzUsuń
  14. Moniko, próbuj :-))

    Zofio, kiedyś pewnie tak :-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Pani Margarytko!Dzisiaj zrobiłam dla męża na urodziny ten torcik.Zrobił furorę! Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :-) Cieszę się, że smakował. Moja rodzinka też go bardzo lubi :-)

      Usuń
  16. DROGA MARGARYTKO!
    Zainspirował mnie ten przepis na Torcik zwany "Hiszpanem" bo tak wołaja na mojego męża;)
    A po drugie bardzo fajny, szybki i tani!
    Bardzo łatwe ciasto, które można upiec każdego dnia - bo jest szybkie, nieskomplikowane i nie wymaga specjalnych składników - w zasadzie zwykle wszystko mamy w szafce.
    Kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, to właśnie to jest Warto je upiec dlatego, bo jest pyszne! Lekkie i smakowite. Udaje się za każdym razem. Smakuje wyśmienicie z filiżanką dobrej kawy.
    Moja 2-letnia córeczka nie chciała jeść go łyżeczką tylko wielką łyżką;)
    TWOJE PRZEPISY to poezja smaku !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ładny łasuch z tej Twojej córeczki :-) Ale faktycznie, to ciasto jest proste i bardzo szybkie. U nas też wszyscy chętnie po nie sięgają :-)

      Usuń
  17. Witam Margarytko! Twoje przepisy są rewelacyjne, bardzo się cieszę, że mogę u Ciebie gościc:) Dziękuję z całego serca i pozdrawiam serdecznie:) Teresa S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za dobre słowo i ciepło pozdrawiam.

      Usuń
  18. Margarytko! Co myślisz o połączeniu masy śmietanowej z Hiszpańca z masa serową? Mam w lodówce kostkę twarogu i myślę jak to sprawnie połączyć :) Co o tym myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie łączę w zasadzie śmietany z twarogiem, bo ubita śmietana jest dużo lżejsza. Musiałabyś dobrze ten twaróg rozdrobnić, np blenderem, albo przetrzeć przez sitko, potem rozetrzeć z niewielką ilością śmietany, aby nieco rozrzedzić, żeby się nie porobiły kluski. I do twarogu powoli dodawać partiami ubitą śmietanę, delikatnie mieszać, aby masa pozostała jednolita.
      Ja mieszam śmietanę z serkiem homogenizowanym, ale z twarogiem nie próbowałam, więc do końca nie wiem jak się zachowa. Ale ja bym zrobiła tak jak napisałam.

      Usuń
  19. znalazłam ten blog przez przypadek, ale będę tu chętnie zaglądac :D torcik zrobie obowiązkowo, wygląda bajecznie :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam ilekroć będziesz miała ochotę. A torcik polecam, bo smaczny.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...