środa, 28 listopada 2012

Konkurs z Palmą z Murzynkiem

Od lat piekę głównie na maśle, choć nie ukrywam, że zdarzało mi się używać jednej z popularnych na rynku margaryn do pieczenia... Gdy zostałam zaproszona do testów Palmy z Murzynkiem, nie od razu się zgodziłam... Ale pomyślałam, że raz kozie śmierć – mam okazję przetestować margarynę, która jest na rynku od 40 lat. Z samej notatki prasowej dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy również o firmie, która Palmę z Murzynkiem produkuje. Zakłady Tłuszczowe Bielmar produkują margarynę (i nie tylko margarynę) od ponad 40 lat i są przedsiębiorstwem, którego właścicielami są pracownicy, dostawcy rzepaku, dystrybutorzy produktów, emeryci i spadkobiercy. I chyba pod tym względem jest ewenementem na polskim rynku.
Zakłady produkują kilka rodzajów margaryn, ale chyba najbardziej znaną i popularną jest Palma z Murzynkiem, która zalicza się do margaryn pełnotłustych i od 40 lat jest produkowana według tej samej receptury. Zawiera dodatek oleju palmowego, którego trwałość i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności margaryny do pieczenia i smażenia.
Palma z Murzynkiem zawiera 80 % tłuszczu, olej palmowy, ukwaszone mleko, witaminy A, D3 i naturalną witaminę E. Jest rekomendowana przez producenta do pieczenia i smażenia, ale również do polew i kremów.
Palma z Murzynkiem podobnie jak wszystkie inne margaryny kulinarne Bielmaru nie zawiera substancji konserwujących, a dzięki reżimowi higienicznemu produkcji i stałej kontroli jakości margaryny mają 90 dniowy termin przydatności do spożycia. Jednak wymaganym warunkiem zachowania świeżości jest stałe przechowywanie margaryny w odpowiednio niskiej temperaturze.
Po wypowiedziach na FB wiem, że sporo z Was używa Palmy z Murzynkiem regularnie. Ja miałam okazję użyć jej na razie dwukrotnie – do przygotowania sernika z brzoskwiniami i do dzisiejszego murzynka z malinami. W obu przypadkach sprawdziła się znakomicie.


Razem z Palmą z Murzynkiem i ZT Bielmar, które są sponsorem konkursu chcę Was zaprosić do konkursu, w którym do wygrania są 4 silikonowe tortownice ze szklanym dnem. Jako, że mój blog jest blogiem kulinarnym to nie będzie rymowanek, wierszyków, prozy... będzie działanie, a dokładniej mówiąc pieczenie.

Zasady konkursu:

1. Aby wziąć udział w konkursie należy przygotować ciasto, które kojarzy się Wam z Bożym Narodzeniem. Jedna osoba może przygotować 2 ciasta. Jeśli to możliwe, tłuszczem użytym do wypieku niech będzie Palma z Murzynkiem.
Pod tą notką należy wpisać jakie ciasto zostało przez Was wybrane i krótko uzasadnić ten wybór. Oczywiście komentarz należy podpisać - anonimowe wpisy nie będę brane pod uwagę.
2. Następnie trzeba zrobić zdjęcie. Na zdjęciu musi znaleźć się karteczka z napisem „Palma z Murzynkiem u Margarytki”. Napis nie może być zrobiony w programie graficznym, a karteczka ma na celu ochronę przed nieuczciwymi graczami.
3. Jedno zdjęcie ciasta (w oryginalnym formacie - nie zmniejszać) razem z przepisem należy przesłać na adres: margarytka75@vp.pl
Wszystkie zdjęcia zostaną umieszczone w konkursowym albumie na Facebooku. Nie trzeba zakładać profilu na FB, nie trzeba lubić mojego profilu (choć oczywiście będzie mi miło) – album będzie ułatwieniem dla mnie, bo pozwoli zebrać wszystkie zdjęcia w jednym miejscu. W mailu oprócz zdjęcia i przepisu, powinno znaleźć się imię i nazwisko oraz nick osoby przygotowującej ciasto – tak, abym nie musiała się domyślać, kto jest autorem.
4. Konkurs trwa od 28 listopada 2012 roku do 8 grudnia 2012 (zdjęcia można przesyłać do północy).
5. Do 10 grudnia 2012 roku wybierzemy osoby, które otrzymają nagrody – ocena będzie jak zawsze subiektywna, bo gusta mamy różne i każdy z nas kieruje się czymś innym przy takim wyborze. Do 12 grudnia będę czekała na dane adresowe nagrodzonych osób, abym mogła przekazać je sponsorowi, który wyśle nagrody.
6. Nagrody w konkursie są 4 – są to silikonowe tortownice ze szklanym dnem (23 cm średnicy).


7. W konkursie mogą wziąć udział wszystkie osoby (również mieszkające za granicą), ale adres do wysyłki nagrody musi być na terenie Polski


Wpis sponsorowany, zdjęcia będące materiałem prasowym są udostępnione za zgodą agencji. 

68 komentarzy:

  1. Ale cudnie, nie mogę się już doczekać i na pewno wezmę udział w zabawie uszczęśliwiając przy tym moją rodzinkę, bo coś pysznie świątecznego dostaną już przed Świętami:)Pozdrawiam wieczorową porą.Ps achhhh już czuję ten zapach Świąt:)
    Joanna Sikora

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja upiekę z margaryną Świąteczne pierniczki, piekłam już z tą margaryną Świąteczne serce z piernika, więc pierniczki też będą doskonałe:)A tortownica przyda mi się do upieczenia Świątecznego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jednak pozostane przy masle do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie wyobrażam sobie ciasta bez "murzyna " więc tym razem się skuszę na konkurs i upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.
    Bardzo się cieszę z nowego konkursu, i na pewno wezmę w nim udział.Nie wiem jeszcze tylko co upiekę, ale zaraz będę myśleć. Pozdrawiam:)
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie wyobrażam sobie ciasta bez "murzyna " więc chyba tym razem skuszę się na konkurs:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Margarytko !
    Jak tu u Ciebie milusio! Super przepisy wiec korzystam ile sie da.Pieke , gotuje potem wszystko zjadamy i zaczynam od nowa.
    Szukam przepisu na kruche babeczki do nadziewania- zastanawiam sie z ktorego przepisu skorzystac.
    Pozdrawiam serdecznie. Gaja.
    ps.
    w niedziele popelnie Margarytkowy tort bezowy- ten jak od Sowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze uzywam tej margaryny do pieczenia (za wyjatkiem ciast na oleju). Kasie raz uzylam i nigdy wiecej. Z samego masla nie pieke zadnego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba nadszedł czas na odwagę z mojej strony i w końcu wystartowanie w konkursie! :) Będzie CZAD :) Pozdrawiam margarytkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moze i ja sie odwaze wziac pierwszy raz udzial w konkursie i zabiore za pieczenie...pewnie makowca. Nigdy nie pieklam i nie wiem czy tam margaryne sie dodaje, ale jezeli tak, to bedzie to na 100% makowiec ! pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  11. a nie mówiłam, że Palma jest super! A tak się skałada, że dziś piekę Twoją struclę z makiem i oczywiscie na Palmie, więc dołączam się do konkursu!

    Magdalena Imielińska cukierenka.klementynki@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy ciasta kojarzace nam sie ze swietami musza byc z twoich przepisow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy ja gdzieś tak napisałam? Oczywiście, że nie muszą :-)

      Usuń
  13. wirm ze nie napisalas ;-) tak tylko pytam bo ja mam ukochane babcine przepisy ;-) ktore kojarza sie ze swietami ;-) dziekuje :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to szalej z babcinymi przepisami :-)

      Usuń
  14. Ja margarynę Palmę kojarzę już samą w sobie ze świętami i z dzieciństwem, bo kiedyś tylko takowa była. Do tej pory używam jej chętnie. Znowu u Ciebie ciekawa zabawa, a ja mam młyn z pierogami dalej. Jednak nie omieszkam uszczknąć odrobiny czasu dla jakiegoś ciacha by pobawić się ze wszystkimi. Przygotuję sobie też nowy rozdział w kajecie na "Świąteczne ciasta", bo pewnie wiele ciekawostek i tym razem znajdę dzięki Twojemu konkursowi. Miłego popołudnia!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Też chętnie wezmę udział w konkursie.. Pieczenie to moja pasja, więc gdy tylko mogę z chęcią przygotowuję różne pyszności dla mojej rodzinki. No i ta foremka kusi. Pozdrawiam.
    Dorota Łukowska

    OdpowiedzUsuń
  16. Też chętnie wezmę udział w konkursie.. Pieczenie to moja pasja, więc gdy tylko mogę z chęcią przygotowuję różne pyszności dla mojej rodzinki. No i ta foremka kusi. Pozdrawiam.
    Dorota Łukowska

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie: czy jak ktoś zdecyduje się na wykonanie dwóch przepisów to wysłać je w jednym mailu czy oddzielnie ? Dziękuję za odpowiedź
    Dorota Łukowska

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja piekę na Palmie od wielu lat, masła używam tylko do toru(mam taki swój ulubiony). Ciasto które najbardziej kojarzy mi się ze Świętami to oczywiście strucla makowa, a ponieważ piekłam ją tydzień temu więc teraz zdecydowałam się na orzechowca, bo i to ciasto kojarzy się ze Świętami, te orzechy na wierzchu są pyszne, a w czasie Świąt orzechy leżą także u mnie pod choinką, ach juz niedługo ....
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie takie domowe pierniczki z nadzieniem w polewie. Są idealne, lepsze niż ze sklepu a rodzinka i ukochany się zachwycają. Więc ten przepis zgłaszam do konkursu.
    Dorota Łukowska

    OdpowiedzUsuń
  20. Podejmuję to wyzwanie :)
    U mnie w domu na Święta Bożego Narodzenia piecze się zawsze trzy ciasta: Strucle Makową, Króla Polskich Stołów - Sernik i Królową - Szarlotkę :) Ciasta piekę dzień przed Wigilią, uwielbiam ten czas jak w domu unosi się zapach migdałów, cynamonu i sera pieczonego zawsze z nutką aromatu z pomarańczy.... już nie mogę się doczekać :D Podejmując wyzwanie konkursowe chcę zaprezentować moją Szarlotkę (Strucla Makowa z Twojego przepisu Asiu, była w poprzednim konkursie, więc nie będę się powtarzać, ale na pewno zagości u mnie w te Święta), jeśli czas pozwoli to również Serniczek. Wszystkim życzę cudownych wypieków, domów pełnych aromatów już teraz trzy tygodnie przed Świętami ;)

    Serdecznie pozdrawiam
    Kasia Młynarska

    OdpowiedzUsuń
  21. U nas BN nie może być bez tortu! Dlaczego? Ponieważ mój mąż urodził się 25 grudnia! Tak więc zawsze, ale to zawsze kiedy mowa o Bożym Narodzeniu to zawsze "nooo i P. ma urodziny!" ;) Tak więc odkąd jesteśmy małżeństwem, a stuknęło nam w sierpniu lat 9, to ja zajmuję się tortem :) Robię taki, jak sobie mój małżonek wymyśli. Kilka dni wcześniej pytam jaki ma być i tak właśnie robię. Ma być duży obowiązkowo, bo oczywiście 25 grudnia jest cała rodzina, zarówno z mojej, jak i jego strony!
    Tak więc prezentuję TORT! Tym razem w środku: śmietankowo-brzoskwiniowo-straciatella!
    Smacznego!
    Ewa Łukasiewicz

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam,
    Ja upiekłam szarlotkę tatrzańską z przepisu http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html.
    Szarlotka to cynamon, jabłka i ten cudowny zapach, które zwłaszcza teraz, kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, na które czekam z niecierpliwością. Szarlotkę w tym wydaniu piekłam pierwszy raz. Mi się podobał jej wygląd: jabłka przekładane z cynamonem.
    Widzę, że nie tylko mi szarlotka kojarzy się z tymi ciepłymi, aromatycznymi świętami:-)
    Pozdrawiam
    Anka Demiańczuk

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam,
    upiekłam ciasto mandarynkowe. Te owoce nieodzownie kojarzą mi się z zimą i Bożym Narodzeniem, ponieważ wtedy zjadamy mandarynki kilogramami :) Do tego uwielbiam ich zapach, który długo utrzymuje się w domu po obieraniu tych owoców. Ciasto smakuje wybornie, a do tego niesamowicie aromatycznie pachnie!
    Polecam przepis!
    Pozdrowienia :)
    Anna Zygmunt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PRAGNĘ tego przepisu :) uwielbiam mandarynki, to musi być pyszne! orzech

      Usuń
  24. A moje to babeczki z jabluszkami o delikatnym smaku piernika, bo nie lubie jak sie cos marnuje a jablek Ci mam pod dostatkiem w tym roku:) ktos chetny na skrzynke? magda

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasta ktore kojarza mi sie ze Swietami Bozego Narodzenia to z pewnoscia pierniki, serniki i makowce. Ale jeszcze bardziej Swieta mojego dziecinstwa przywoluja zapachy pomaranczy, mandarynek i czekolady; gdy bylam mala sklepy nie byly pelne tych smakolykow.. to moi dziadkowie gdy przychodzili na Wieczerze Wigilijna obdarowywali nas tymi lakociami. Dlatego zdecydowalam sie upiec ciasto/torcik w ktorym dominuja zapachy pomaranczy i czekolady... moze malo swiateczne ale kto wiem moze to ciasto bedzie za iles tam lat przypominac moim dzieciom Swieta spedzone w domu rodzinnym. Aneta.

    OdpowiedzUsuń
  26. A ja upiekę piernika, może wydawać się, że to dość banalny pomysł na ciasto kojarzące z Bożym Narodzeniem, ale jak dla mojego Taty święta nie mogą się odbyć bez prawdziwego, domowego piernika. Przepis jest wzięty z jakiegoś bloga, niestety nie pamiętam jakiego, BARDZO POLECAM!!!
    PS uwielbiam, jak w domu rozchodzi się piękny zapach przypraw korzennych, od razu wspominam święta z mojego dzieciństwa :)

    Julkagrze

    OdpowiedzUsuń
  27. To ja zgłaszam jeszcze pyszny sernik. Na kakaowym spodzie, z kokosową posypką i ananasami. Warto wyrobówać. Niech te święta Bożego Narodzenia będą cudowne i smakowite jak ten sernik.:-)
    Dorota Ł

    OdpowiedzUsuń
  28. witam Cię ASiu:) ma pytanie czy te słodkości muszą być koniecznie w formie ciasta???? własnie dziś zrobiłam Twoje pierniczki i zastanawiam się czy mogą brać udział:) Ania O.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki jak najbardziej są świąteczne i wszelkie inne ciasteczka też :-)

      Usuń
  29. A ja chętnie wezmę udział w konkursie i upiekę, jak zresztą prawie co roku na Święta Bożego Narodzenia sernik z masą budyniową. Ciasto na spód już się chłodzi w lodówce :)To ciasto zawsze piekła moja mama, a teraz ja zapraszam ją na kawałek tego pysznego sernikczka do mnie :) Zawsze będzie mi się kojarzył ze Świętami Bożego Narodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  30. kiedy sprobowalam tego ciasta u mojej bratowej /stefanka/ bardzo mi posmakowalo to bylo gdzies z rok temu ,za kazdym razem mowilam mojej bratowej zrob te ciasto no i robila:),raz nawet sama sprobowalam ale cos mi nie wyszlo :)wiec pomyslalam skoro mi nie wyszlo to juz sie nie podejme kolejnej proby zrobienia.Az przyszedl taki piekny dzien i sama zrobilam ciacho na bazie miodu i przelozone kasza manna i ten zapach gdy piekly sie placki nie da sie opisac czuc bylo w calym domu miodem a to znak i ze zblizaja sie Swieta malymi kroczkami :)Anna N.

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepis na ciasteczka, jakie chcę upiec znalazłam zupełnie przypadkowo (choć są i tacy, którzy twierdzą, że przypadków nie ma) podczas jednej z wizyt u mojej koleżanki. Szukałam receptury do wykonania czegoś nieskomplikowanego, co mogłabym wykorzystać do zrobienia słodkości, którymi obdarowałabym znajomych na święta. Lubię sprawiać niespodzianki innym, a jeśli mogę je sama zrobić, to tym bardziej wybieram taki sposób wykonania :) I tak "świętujemy" już nie tylko od święta ;)
    Kasia Bladzich :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Joanna.G
    Muffiny z imbirem i cynamonem . Na święta doskonałe smaczne delikatne i ten zapach unoszący się w domu czuć zapach zbliżających się świat. Uwielbiam ten czas :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Kamila P.
    Sernik waniliowy z brzoskwiniami. Od paru lat rodzinka zawsze prosi, aby na Boże Narodzenie był ten serniczek. Powoli staje się to już tradycją i dlatego kojarzy mi się ze świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  34. U nas na świątecznym stole Bożo-Narodzeniowym obowiązkowo gości Strucla Drożdżowa, standard czyli z makiem, oraz (moja szczególnie ulubiona), z domowej roboty czeko-śliwką, którą z przyjemnością zaprezentuję w konkursie. Polecam przepis i życzę smacznego :). AnnaU.

    OdpowiedzUsuń
  35. Na konkurs zrobiłam wspaniałą babkę z gwiazdką... nigdy nie sądziłam, że coś takiego może mi się udać :) Ciasto pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika. Co roku gości w moim domu. Kinga J.

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam.
    Jedna z moich propozycji świątecznego ciasta to murzynek z jabłkami, rodzynkami i orzechami. Zaintrygowała mnie w tym przepisie żurawina, i muszę przyznać że całość jest wspaniała. Pozdrawiam. Beata W.

    OdpowiedzUsuń
  38. witam,
    mi ze świętami kojarzy się ciasto "Amoniaczek" zawsze po świątecznym obiedzie jest deserem nr.1 na naszym stole :) dlatego też wybrałam właśnie to ciasto
    pozdrawiam
    Magdalena Bulanda

    OdpowiedzUsuń
  39. U nas tradycyjnie nie może zabraknąć drożdżówki z kruszonką. Może się wydać innym iż takie ciasto to się je na co dzień, ale u nas tradycyjnie w Święta Bożego Narodzenia ciasto pojawia się na wigilijnym stole.

    OdpowiedzUsuń
  40. Jak święta to i ciasteczka, pyszne waniliowo-orzechowe z nutą kardamonu z cynamonem. Są kruche, słodkie i piekielnie wciągające. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. Gdy mieszkałam w Polsce zdarzało mi się korzystać z "Palmy z Murzynkiem" przy wypiekaniu różnych słodkości. Teraz jednak mieszkam w Szwajcarii, więc nie mam gdzie jej niestety kupić. Dlatego tez i przepis konkursowy został wykonany przy użyciu innego tłuszczu. A na co padł wybór? Pyszne babeczki na podstawie przepisu na Marthy Stewart na snickerdoodle cupkaces - pachnące cynamonem i wanilią, a to połączenie nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Nie jest to pierwszy raz gdy piekę te babeczki właśnie w okresie świątecznym i zawsze są hitem. Tak więc i w tym roku, z okazji mikołajek powstała spora ich ilość. Zniknęły ze stołu jak zwykle w oszałamiającym tempie :)Fotka i przepis za chwilę do Ciebie Margarytko wyślę. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Witam,
    Wysłałam właśnie swoją propozycję na konkurs, a dokładnie przepis na Orzechowo-jabłkowe ciasto, a dlaczego zdecydowałam się na taki wybór? dlatego, że miód, orzechy i jabłka to pyszne połączenie smaków które mi zawsze kojarzy się ze świętami.
    Pozdrawiam, iziona

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciastem, które kojarzy mi się wyłącznie ze Świętami Bożego Narodzenia jest rolada z wafli. Wybór właśnie taki, ponieważ jest w niej mnóstwo bakalii, zniewalający zapach rumu oraz dlatego, że nie spotkałam jej w żadnym innym miejscu oprócz mojego rodzinnego domu, gdzie oczywiście spędzam Święta. :) Oprócz tego jest pracochłonna i kosztowna, dlatego kojarzy mi się z wyjątkowymi okazjami.

    Pozdrawiam,
    Żaneta Perkowska

    OdpowiedzUsuń
  44. Witam!
    Dzisiaj zrobiłam pierniki. Oczywiście nie jest to oryginalny wypiek, ale zdecydowanie kojarzące się z Bożym Narodzeniem. No i udało mi się kupić margarynę z murzynkiem:-).
    Pozdrawiam Anka Demianczuk

    OdpowiedzUsuń

  45. Ja wybrałam ciasto Ucierane jabłkowo- kokosowe z marcepanem i karmelową polewą.Jest to ciasto bardzo smaczne,wilgotne i długo utrzymuje świeżość co jest bardzo przydatne jeżeli chodzi o święta które trwają kilka dni.Dodatek marcepanu dodaje świetnego smaku a karmelowa polewa słodyczy.Ale co tam w święta kalorii nie liczę ma byś smacznie i słodko.
    Pozdrawiam słodko Alina Waliczek

    OdpowiedzUsuń
  46. Jeszcze 3 tygodnie do świąt a My się już objadamy świątecznymi wypiekami, dzięki Tobie Margarytko.Upiekłam już 2 razy murzynka oczywiście z Twojego przepisu pierwszy był z malinami,a drugi bez owoców taki tradycyjny z dżemem.Pychotka,zapach w domu unosił się i kusił aby go jeść,nie tylko w święta,obowiązkowo na święta zagości u Mnie,uwielbiam to ciacho.
    Ps.Przestawiam się na Palmę z murzynkiem,także piekłam na maśle jak do tej pory,a tą margaryną wypieki wychodzą super.
    Pozdrawiam ciepło Wioletta Karpisz.

    OdpowiedzUsuń
  47. ja zrobiłam mazurka wg przepisu mojej mamy, który bardzo mi smakuje. Zrobiłam z użyciem margaryny palma z murzynkiem :)
    Aneta Krawczyk

    OdpowiedzUsuń
  48. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z ciepłem i miłym tłokiem przy stole. A jak ciepło no to rzecz jasna dom (a w domu kaloryfer/kominek, ciepła herbatka), a żeby jeszcze bardziej się rozgrzać to nie może zabraknąć imbiru czy goździków, które po dodaniu do herbatki lub ciasta nadają wspaniały smak i aromat. U mojej mamy na święta muszą być trzy ciasta: makowiec ( w tym roku nie taki jak zawsze, ale z białym makiem po udanych doświadczeniach z rogalami marcinskimi), sernik (i tu moja mama rządzi - do sernika się nie tykam, a mam zawsze wynajdzie jakieś zakurzony przepis, który trzeba wypróbować, więc rzadko się zdarza, że się sernik powtarza :)) i na końcu piernik - pachnący i smaczny (w tym roku zrobiłam wersję mikołajkową (pierniczki) a na święta w lodówce leżakuje staropolski. Zagniatając pierniczki w radio leciał jakiś świąteczny przebój i to w połączeniu z aromatem podgrzewanego miodu i przypraw wprawiło mnie już świąteczny nastrój. najlepsze jest to, że pierniczków już nie ma a po powrocie do domu nadal unosi się ich aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z chlebkiem bananowym. Robię ten chlebek już od kilku lat na każde święta Bożego Narodzenia bo nie jest za słodki, jest lekki dzięki bananowi, mocno bakaliowy, idealny na poświąteczny obiad. Kandyzowane skórki owocowe dodają smaku i koloru. W zeszłym roku dodałam na próbę przyprawy do piernika i teraz zawsze już tak robię, przyprawa sprawia, że w całym domu przy pieczeniu czuje się zapach Świąt :) Dużym plusem jest również błyskawiczne wykonanie, nie trzeba nawet używać miksera. Można pokombinować i dodać inne bakalie - różne orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowane lub suszone owoce, czyli wszystko to na co mamy ochotę.

    Maja Szymańska

    OdpowiedzUsuń
  50. Ja wybrałam keksa po prostu uwielbiam to ciast za dużą ilość bakalii:)

    Monika Piekarska

    OdpowiedzUsuń
  51. Miały być pierniczki na konkurs;p ale się już zjadły... i brak foto, kolejne czekają na zrobienie.
    No ale do rzeczy...
    Mój wybór padł na rodzynkowiec, to ciasto poznałam niedawno.. w przykrych okolicznościach stypy... ale zrobiło na mnie takie wrażenie że postanowiłam je szybko odtworzyć, nie znając nawet nazwy... opowiadając o nim znajomej zaskoczona poznałam nazwę:) -pracowala w tym lokalu, o czym nawet nie wiedziałam. No i ciasto zrobione. Dlaczego akurat to? bo dziś Mikołaj i trzeba było sprawić sobie i bliskim słodki prezent:) dzieciaki dostaną zabawki a dorośli ciasto z wkładką;) hihi
    Ania O.

    OdpowiedzUsuń
  52. Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez makowca i piernika.Moja nieżyjąca już mama wypiekała na każde święta właśnie makowce i baby drożdżowe.Mam do nich sentyment.Postanowiłam kontynuować tradycję, żeby moje dzieci mogły wspominać święta Bożego Narodzenia z takim rozrzewnieniem jak ja.
    Małgorzata Ziółkowska

    OdpowiedzUsuń
  53. Święta kojarzą mi się nie tylko z przyprawami korzennymi ale także z cytrusami. Zatem do sernika, który upiekłam został dodany kisiel cytrynowy, aby czuć tą nutkę cytrusów

    Karolina Gałązka

    OdpowiedzUsuń
  54. To ostatni weekend przed swietami kiedy upieklam ciasto, teraz troche postu aby znowu przy stole swiatecznym smakowalo kruche ciasto z wisniami i ciepla konfitura. Magda

    OdpowiedzUsuń
  55. Ze Świętami kojarzą mi się przede wszystkim pierniczki świąteczne pieczone i dekorowane zawsze rodzinnie oraz piernik wylewany na blachę (pierwsze ciasto które nauczyłam się piec sama w dzieciństwie).

    Ewa Rączkiewicz

    OdpowiedzUsuń
  56. Dołączam do konkursu. Moja propozycja to torcik świąteczny nazywany przez nas pasiastym, bardzo sycący, pachnący miodem. Żadne święta u nas nie mogą się bez niego odbyć. Najlepszy jest na 3 dzień.

    Monika B.
    buzunek

    OdpowiedzUsuń
  57. Ja wybrałam Czekoladowe mufinki z niespodzianką ponieważ tato uwielbia takie słodkości a dla niego zrobię wszystko. Stwierdził że mufinki są bardzo podzielne i nie trzeba się trudzić przy krojeniu tak jak jest to w przypadku ciasta. Wystarczy wziąć i zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  58. Mam nadzieję, że moje ciasto słoneczne zdąży dołączyć do tego zacnego grona! Słoneczne, bo jego najlepszą częścią jest prażony słonecznik, który kojarzy mi się ze świątecznym 'skubaniem' pestek słonecznika przy kominku. :)

    Żaneta Perkowska

    OdpowiedzUsuń
  59. Moje świąteczne wspomnienia to zapach piernika :) nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika i pierniczków, które pikę z moimi dziećmi.
    Tym razem będzie to piernik marchwiowy - uwielbiany przez moich chłopców oraz pierniczki, które od kilku dni miękną w puszkach.

    pozdrawiam
    Anna M.

    OdpowiedzUsuń
  60. Dla mnie Święta zawsze mają korzenno-cytrusowy zapach, dlatego na naszym stole nie może zabraknąć piernika. Piekła go kiedyś moja babcia, mama a teraz ja. Ot, taka to już nasza rodzinna tradycja :)
    Ewa Miller

    OdpowiedzUsuń
  61. Hej. :)
    Wybrałam 2 ciasta. Pierwsze to drożdżówka czekoladowa z kruszonką. To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe, ciasto dzięki wyrastaniu w lodówce długo pozostaje świeże. I oczywiście musi mieć baaardzo dużo kruszonki, zwłaszcza że część znika w tajemniczych okolicznościach, zanim znajdzie się na cieście. Hm, powinno być prawo fizyczne, opisujące ubytek kruszonki. ;) Zwykle piekę je z powidłami, wersja czekoladowa na święta.
    Drugim ciastem jest ciasto marchewkowe, które odkryłam na blogu Śladami Słodkiej Babeczki. To była miłość od pierwszego ugryzienia. ;) Ciasto kojarzy mi się ze świętami, bo dzięki dodatkowi cynamonu jest korzenne, posiada dużo orzechów i ma piękny kolor. I ta polewa, mmmm.... Spróbuj, jest pyszne.
    W ogóle nie czuć w nim marchewki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  62. Pachnący sernik z makiem, pełen szaleństwa bakaliowego ,na stole świątecznym wśród innych smakołyków MUSI BYĆ !!! sernik to dla mnie dom, cała rodzina przy stole, święta....

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...