piątek, 29 marca 2013

Mazurek czekoladowo – czekoladowy z bakaliami

To pierwszy mazurek na blogu. Nie piekłam ich, bo moja rodzinka za mazurkami nie przepada. A w tym roku Zielonooki stwierdził, że on mazurki jednak lubi. Ależ się zdziwiłam. Stwierdził, że nie lubi tylko tej grubej warstwy lukru. Postanowiłam więc poszukać przepisu na mazurek czekoladowy, bo co jak co, ale czekoladę to Zielonooki uwielbia. I znalazłam przepis na taki mazurek na blogu Agnieszki. Troszkę pozmieniałam, bo zrobiłam kruche ciasto z gotowanymi żółtkami, dałam więcej różnorodnych bakalii i nieco zmniejszyłam ilość czekolady na wierzchu.
Podaję przepis już po moich zmianach. 


Składniki na blaszkę 33 x 23 cm

Ciasto:
250 g maki pszennej (użyłam tortowej)
170 g zimnego masła
2 ugotowane żółtka
100 g cukru pudru
1 czubata łyżka dobrego, ciemnego kakao
2 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli

Pomada:
200 g gorzkiej czekolady (minimum 70 % zawartości kakao)
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
1 łyżeczka esencji waniliowej

Góra:
50 g posiekanej białej czekolady
50 g posiekanej mlecznej czekolady
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
80 g orzechów włoskich pokrojonych na kawałki
40 g migdałów pokrojonych w słupki
50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej)
30 g rodzynków + 3 łyżki rumu albo innego alkoholu
2 łyżki wiórków kokosowych
8 suszonych moreli pokrojonych w paseczki
3 suszone figi pokrojone w paseczki


Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać sól, cukier puder, masło pokrojone w kostkę, wodę i żółtka przetarte przez sito. Szybko zagnieść ciasto (mnie wyręczył w tym robot), zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rodzynki zalać rumem, czekoladę i orzechy posiekać na małe kawałki, a morele i figi pokroić w paseczki.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozłożyć równomiernie w blaszce (ja pomagam sobie małym wałeczkiem) i nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę i piec ciasto około 10 minut. Wyciągnąć i przestudzić (nie wyłączać piekarnika).
Do rondla wlać mleko skondensowane, wrzucić połamaną czekoladę i dodać esencję waniliową. Wszystko razem podgrzewać, cięgle mieszając. Czekolada powinna się rozpuścić a masa być jednolita. Pomadę wylać na podpieczone ciasto. Posypać wierzch bakaliami, chałwą, wiórkami i czekoladą. Ponownie wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 15 minut. 


Nie mam jeszcze zdjęć w przekroju, ale jutro postaram się uzupełnić - nie chcę kroić takiego świeżutkiego, żeby się nie mazał.  


A tu już w przekroju i po degustacji: jest bardzo smaczny, dosyć słodki i mega czekoladowy.



55 komentarzy:

  1. Margarytko, cieszę się, że mój przepis Ci się spodobał. Mazurek w Twoim wydaniu wygląda bosko. Świetne zdjęcia z całego procesu przygotowań. Pozdrawiam wielkanocnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spodobał mi się przepis, bo był dokładny, a ja takie lubię... Wygląda i pachnie cudownie. Dziękuję i pozdrawiam świątecznie.

      Usuń
  2. Chyba nie widziałam czegoś bardziej piękniejszego,cudownego do zjedzenia na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wygląda rzeczywiście urzekająco.

      Usuń
  3. Ale cudeńko Margarytko! :) ja też nie przepadam za warstwą lukru na mazurkach.... bo generalnie nie lubię lukru ani innej słodkiej mazi... wierzch Twojego mazurka natomiast uderza w mój smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ogóle nie jestem fanką mazurków. Ten zrobiłam specjalnie dla Zielonookiego. Jestem ciekawa kto jeszcze z mojej rodzinki się na niego skusi. Jak znam życie to pewnie mama, która też uwielbia wszystko, co czekoladowe i z bakaliami.

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie.

    Zdrowych, wesołych i rodzinnych świąt dla Ciebie i Twoich najbliższych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również życzę spokojnych i ciepłych Świąt :-)

      Usuń
  5. Mmmm... Ten mazurek wygląda przepysznie. Chętnie bym spróbowała. Też dziś upiekłam mazurek, i karpatkę. Dekorowałyśmy z siostrą. ;)
    Kurcze, strasznie mnie ciekawi to ciasto z gotowanymi żółtkami. Mam swój sprawdzony przepis na kruche, z którego zawsze korzystam, ale następnym razem wypróbuje ten.
    Życzę Ci wesołych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie Rodziny. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dam znać jak smakuje, gdy Zielonooki już spróbuje i oceni :-) A jaki mazurek piekłaś? U mnie jeszcze sernik i dwie baby - jedna się gotuje, druga piecze :-)
      A gotowane żółtka dodawała do kruchego ciasta moja babcia. Ja przeważnie robię z surowymi żółtkami, ale robiłam pastę jajeczną i postanowiłam dać ugotowane. Tylko trzeba je przetrzeć przez sito. Ugotowane żółtka i odrobina lodowatej wody sprawia, że kruche jest jeszcze bardziej kruche :-)

      Usuń
    2. Na pewno był pyszny. :) Ty nie spróbujesz? Myślę, że odrobina czekolady Cię nie zabije. ;) Ja zrobiłam mazurek z powidłami i masą kajmakową- na to dekoracja z suszonych śliwek, orzeszków i kulek czekoladowych. Jeszcze Babcia upiekła seromak i cudaka.

      Przetrzeć przez sito? Kurczę, jest trochę roboty. Ale poświęcę się ;) Jestem ciekawa efektu. Choć w sumie moje kruche dzięki dodatkowi smalcu zawsze jest kruche. ;)

      Usuń
    3. Hihihi, no nie zabiła, spróbowałam i jest pyszny. Zielonooki stwierdził, że słodki, a ja i tak zmniejszyłam ilość mleka skondensowanego. Ale smakuje, bo wyjada. Mamie i bratankowi też bardzo smakował.
      O, fajny taki mazurek z powidłami śliwkowymi i kajmakiem. Muszę spróbować następnym razem.

      Tak, przeciera się je przez sitko - ja to robię przy użyciu sitka metalowego, idzie szybko. A kruche ze smalcem rzeczywiście jest świetne. Dodaję do skubańca smalec.

      Usuń
    4. Mazurek wychodzi bardzo dobry- tylko dla Wujka był za słodki. Za to dziś razem z siostrą upiekłam czekoladowy jabłecznik- połowa poszła zaraz po świątecznym obiedzie, na gorąco- wjechał do piekarnika zaraz po schabie. ;)

      Usuń
    5. No no, pełne szaleństwo :-) A mazurki tak mają, że są słodkie - ich święte prawo :-)

      Usuń
  6. ja sobie darowałam pieczenie bo nie ma nas w Święta w domu ale za to ugotowałam po raz pierwszy biały barszcz :)

    Śnieg nam wszystkim popsuł szyki,

    Przykrył jajka i koszyki,

    A kurczaczkom zmarzły nóżki,

    Więc się tulą do rzeżuszki.

    Lecz choć śnieg nam pada w Święta,

    I pogoda taka wstrętna.

    My święconym się dzielimy i

    Radości wszem życzymy !!

    Wesołych Świąt Margarett

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Poluśka i wzajemnie, moc serdeczności.

      Usuń
  7. Witaj Margarytko:) Super mazurek, kiedyś go zrobię na pewno bo już upiekłam z twojego przepisu strucle, beziki, babkę. Wyszło rewelacyjnie,upiekłam równiez rafaelo ale nie wyszło mi ciasto i upiekłam biszkopt taki co przy W-Z. Na jutro marynuje się kurczak na butelce, mam nadzieje że wyjdzie bo zaprosiłam Teściową:)i jeszcze królik się marynuję:) no i oczywiście buraczki z chrzanem i marchewka z groszkiem. Schab w pieprzu i schab ze śliwką i morelami wyszedł równiez rewelacyjnie. Wypróbowałam kilka razy żeberka pieczone z kiszona kapustę, mąż był wniebowzięty:)W tym momencie gotuję święconke na serwatce, ciekawa jestem czy u Ciebie też jest taka tradycja? Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i spokojnych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to poszalałaś :-) Rzeczywiście się napiekłaś. A mazurek polecam, bo jest pyszny. Ale widzę, że poszalałaś niesamowicie.
      I jak tam kurczak? Mam nadzieję, że się udał i smakował.
      Święconka na serwatce? Nie znam, możesz mi przybliżyć, co to takiego?

      Usuń
  8. Wygląda jak malowany :)
    U mnie mazurków się nie piecze. Ja zrobiłam ciasto z prażonym słonecznikiem i sernik zebrę (piekłam cały czas w tej samej temperaturze). Opadł tyle co nic. Jutro zobaczę jaki jest w środku :)

    Spokojnych i radosnych świąt Margarytko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikko, u mnie też tej tradycji nie było. Ale Zielonooki chciał, więc zrobiłam i chyba dobrze, bo część rodzinki się przekonała, że taki czekoladowy jest pyszny (choć dla mnie oczywiście za dużo czekolady w czekoladzie :-)).
      Cieszę się, że sernik się udał. I mam nadzieję, że smakował. Daj znać.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Ja za mocno czekoladowymi ciastami też nie przepadam, ale skoro Twoim smakowało, to dobrze, Twoja robota nie poszła na marne :)

      Sernik się udał i był smaczny, niewiele zostało do dzisiejszej kawy. Następnym razem spróbuję go upiec tym drugim sposobem :)

      Odpozdrawiam Margarytko :)

      Usuń
    3. I ja się cieszę, że nie narobiłam się na darmo :-)

      Super, że sernik się udał i smakował. Ja często piekę serniki tą metodą długiego pieczenia. Jakoś tak ją polubiłam, bo wtedy serniki wychodzą mi ładne i równe.

      Usuń
  9. Margarytko, jak przegladam Twoje ciasta to slinka cieknie..mazurek wyglada przepysznie..kolezanka z pracy mnie pytala jak upiec mazurka przed swietami, takze polece jej Twoj przepis..sama musze wyprobowac:) bo uwielbiam bardzo slodkie ciasta..Pozdrawiam..Mili

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uwielbiasz słodkie ciasta to ten mazurek jest dla Ciebie. I zdecydowanie można go zrobić również po świętach :-)

      Usuń
  10. wygląda tak, że szczęka opada. wspaniały rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już zostało po nim wspomnienie.

      Usuń
  11. Asia, choć u mnie nikt nie przepada za mazurkami to ten Twój jest obłędny i na bank zjedli by moi ze smakiem. Już zapisałam PDF'a i może zrobię w wolnej chwili. Ja chciałam natomiast pochwalić Twoją polewę czekoladową z przepisu o babce. Z pewną dozą nieśmiałości brałam się za nią, bo żelatyna i śmietana w składzie bardzo mnie dziwiły jednak zaufanie do Ciebie i te cudowne zdjęcia z polewą przeważyły i wyszło wszystko genialnie. Do tej pory myślałam, że robię błyszczącą polewę po swojemu (ja dodaję surowe rozbełtane jajko na koniec i nie daję czekolady). Jednak Twój przepis miło mnie zaskoczył i wizualnie i smakowo. Myślę, że teraz będę te polewę stosować częściej. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, w takim razie bardzo się cieszę, że dałaś się skusić i byłaś zadowolona z końcowego efektu. Ja polałam nią babę gotowaną i wyglądała cudnie.

      Usuń
    2. U nie na wuzetce wyglądała zniewalająco

      Usuń
    3. jestem Ci wdzięczna za ten pomysł!!!!

      Usuń
  12. Mazurek wygląda pysznie. Tyle różności na nim, że patrząc na efekt końcowy wydaje się być bardzo pracochłonny... Ciekawi mnie czy faktycznie tak jest, bo skusiłabym się na jego zrobienie, a niestety nie jestem osobą, która lubi piec ciasta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest specjalnie pracochłonny. Kruche ciasto zagniótł robot, ja tylko włożyłam do blaszki. Pomada to dosłownie kilka minut - tyle, co rozpuszczenie czekolady, a najwięcej czasu zajmuje pokrojenie bakali. Ale w sumie całej roboty, bez czasu pieczenia jest może z 20 - 30 minut :-)

      Usuń
  13. Mazurek w piecu zobaczymy jak smakuje bo twójw wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował.

      Usuń
  14. Asiu widzę że mazurek taki niski jest, a lubie ciasta wysokie. Powiedz mi czy podwoić porcję, czy zrobić w mniejszej blaszce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ale to właśnie urok mazurków - muszą być niskie, bo są słodkie i nie da się zjeść dużego kawałka :-) To kruche ciasto, więc jak zrobisz grubsze będzie suche.

      Usuń
  15. Jesteś mistrzynią gotowania:) Blog jest niesamowity - wspaniałe i dokładne przepisy plus tona miłosci i serdecznosci :) Zielonooki ma jak w raju z taką żoną :) Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do mistrzyni to mi daleko, ale dziękuję za miłe słowa. Zielonooki nie narzeka :-)

      Usuń
  16. Mazurek - 7 NIEBO!!!!!!, jestem miłośniczką brownie, czekoladowych sufletów, więc ten mazurek również mi odpowiada, kruchutki spód (pierwszy raz robiłam ciasto na ugotowanych żółtkach - i nie wiem czy to ich zasługa ale ciasto ma naprawdę fajną konsystencję po upieczeniu), a na wierzchu kremowa masa i bakalie (obawiałam się, że się zapieką i będą twarde- ale niepotrzebnie) :D POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, cieszę się, że mazurek spełnił Twoje oczekiwania i smakował. A jeśli chodzi o gotowane żółtka to moja babcia wiele kruchych ciast robiła właśnie na gotowanych żółtkach, zdecydowanie warto.

      Usuń
  17. Asiu zrobiłam i pyszny bardzo, bardzo:) Jestem pod wrażeniem smaku. Tak jak jest strasznie słodki, tak jest strasznie dobry. Zniknął szybko :)

    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, w takim razie ogromnie się cieszę, że smakował :-) No i że dałaś się na niego skusić.

      Usuń
  18. Dziękuję! Zrobiłam dziś, bardzo dobry.Poezja to malo powiedziane. Ja go prywatnie nazywam Mazurkiem na rauszu! Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo proszę. Cieszę się bardzo, że smakuje :-) Pięknie Ci wyszedł.

      Usuń
  19. Mazurek jest pyszny, chrupiący, mocno czekoladowy, szybko się robi. Ja polałam smugami lukru i odrobinę zmodyfikowałam, dostosowując do posiadanych składników.Efekt jest u mnie na blogu. Pozdrawiam :)
    http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/03/mazurek-czekoladowy-z-bakaliami.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie, lukier to dla mojej rodziny zdecydowanie za wiele. Ale jeśli tak Wam odpowiada, to nie widzę problemu :-) Śliczny jest.

      Usuń
  20. Zrobiłam mazurek z małymi zmianami. Jest dosyć słodki ale mazurki takie muszą być. Nam bardzo smakował. http://ala-piecze.blogspot.com/2016/03/mazurek-czekoladowo-bakaliowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym powiedziała, ze nawet bardzo słodki :-) Cieszę się, że smakował.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  21. Właśnie kupiłam produkty i mam zamiar zrobić te czekoladowa bombę. Mam tylko pytanie. Czy jak zrobię go dziś to do świąt będzie świeży? Jak długo może stać talię ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On może kilka dni postać, nie ma w nim nic, co mogłoby się szybko zepsuć. Ja jednak bym jeszcze poczekała i zrobiła go w piątek.

      Usuń
  22. mam już gotowy kajmak czekoladowy to już pewnie nie nada się do zapieczenia? czy lepiej podprażyć na patelni migdały, orzechy i takie posypać wyłożony kajmak na ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać kajmak na ciasto, podprażone orzechy i już nie zapiekać, ale wtedy samo ciasto piecz około 25 minut.

      Usuń
  23. Pychotka, zrobiłam na święta i wyszedł przecudnie czekoladowy. Ciasto nie tylko świąteczna, an pewno w ciągu roku je zrobię. Dziękuję za przepyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że przypadł Ci do smaku i gustu :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...