poniedziałek, 29 lipca 2013

Gumisiowe ciasto jagodowe bez pieczenia

W zeszłym tygodniu Zielonooki wyciągnął z zamrażarki ostatnią jagodziankę. Pomyślałam, że upiekę jeszcze jedną porcję i zamrożę, więc w piątek kupiłam jagody z myślą o jagodziankach. Jednak afrykańskie upały skutecznie mnie do pieczenia zniechęciły, ale szkoda mi było jagód i postanowiłam zrobić ciasto jagodowe bez pieczenia.
Miałam w domu w zasadzie wszystko oprócz śmietany, więc szybka wizyta w osiedlowym sklepie i ciasto nabrało realnych kształtów. Jest niezbyt słodkie, ale bardzo jagodowe i bardzo smaczne.
Użyłam dwóch różnych galaretek, bo takie miałam w domu. Do masy dałam galaretkę szafirową z Wodzisławia, a na górę niebieską z Winiar – tej drugiej trochę się obawiałam, bo gdy ją otworzyłam pachniała pomarańczami. Ale po rozpuszczeniu tego aromatu już nie miała i idealnie się skomponowała z jagodami. Przy tych nowych galaretkach Winiar trzeba uważać, bo nie rozpuszcza się ich w 500 ml wody, ale 375 ml (1,5 szklanki). 
To mój własny sprawdzony przepis - można go wykonać z większością owoców jagodwych. 


Składniki na tortownicę o średnicy 23 -24 cm:

Masa jagodowa:
2 szklanki* jagód
500 ml śmietanki kremówki (u mnie 30 %, ale może być 36 %)
240 g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam Danio)
2 pełne łyżki cukru pudru
1 galaretka szafirowa/niebieska – w każdym razie ciemna
2 czubate łyżeczki żelatyny

Góra:
1 szklanka jagód
1 galaretka niebieska

biszkopty na spód ciasta (można upiec biszkopt, ale w taki upał odpalanie piekarnika to niezbyt dobry pomysł)

*używam szklanki o pojemności 250 ml


Tortownicę wyłożyć biszkoptami.
Galaretkę szafirową rozpuścić razem z żelatyną w ½ szklanki wrzątku – dobrze rozmieszać, aby nie miała grudek. Jagody zmiksować (ja użyłam ręcznego blendera Triblade). Do zmiksowanych jagód wlać galaretkę z żelatyną i szybko wymieszać, aby się nie ścięła.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Śmietanę wymieszać z serkiem waniliowym. Powoli wlewać jagody z galaretką i miksować na wolnych obrotach. Gdy masa będzie jednolita przelać ją delikatnie na biszkopty (uważać, aby biszkopty nie poszły do góry). Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Niebieską galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja dałam trochę mniej wody) i zostawić do przestygnięcia. Na ściętą masę wysypać jagody i delikatnie zalać je zimną, tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby galaretka i masa dobrze się ścięły (u mnie ciasto chłodziło się całą noc). 




52 komentarze:

  1. Bardzo lubię wszelakie zimne serniczki...-kolor jest obłędny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się podoba, ale większość ciast z jagodami jest cudna.

      Usuń
  2. Uwielbiam takie zimne torciki! Twoj jest jeszcze dofatkowo piekny i nie mozna sie napatrzec! Warstwa galaretki z jagodami wyglada jak morze! W sumie jaki ma smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Galaretka to w sumie taka owocowa - tak jak napisałam na początku, po otwarciu pachniała pomarańczami, bo to blue curacao, ale w smaku raczej owocowa niż pomarańczowa.

      Usuń
    2. Blue curacao! Moglam sie domyslic! Jak ten likier niebieski, zawsze umialas yak dekorowac torty? Mozna sie tego nauczyc? Mysle, ze raczej trzeba miec to we krwi, talent po prostu! Prosze napisz mi jeszcze gdzie ta foremke sylikonowo szklana moge zakupic, pozdrawiam z piekla juz mamy ponad 32 stopnie

      Usuń
    3. Nie, nie zawsze umiałam tak dekorować torty. Podpatrywałam babcię, ale moje pierwsze torty do najładniejszych nie należały, oj nie. Ale były zjadane, bo były smaczne, wiec się nie zrażałam i dalej próbowałam. I tak próbuję po dziś dzień i ciągle się uczę, ciągle odkrywam nowe możliwości.
      Zdecydowanie można się tego nauczyć :-)
      A tortownicę kupisz w sklepie internetowym - wystarczy, że wpiszesz do wyszukiwarki "tortownica silikonowa ze szklanym dnem". Można je dostać już za około 50 zł.
      U nas też ukrop - po wczorajszych 37 stopniach i nocnej burzy z deszczem jest jakieś 31 stopni i strasznie parno.

      Usuń
  3. Witaj Margarytko :-) Ciasto obłędne, kolorki cudne..Mam pytanie z mrożonych jagód można zrobić to ciasto? Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Jagody do zmiksowania należy rozmrozić, a tych na górę nie rozmrażać - zalać galaretką zamrożone to zachowają ładny kształt.

      Usuń
  4. WOW!!!!!!! Co za cudo. Wygląda cudnie i pewnie tak samo smakuje :-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, ponownie Asiu:) wróciłam z urlopu, troszeczkę udało mi się schudnąć, ale oczywiście musiałam zajrzeć do Twojej kuchni, a tu takie pyszności...niebo w gębie i na serniczku:)i jak tu utrzymać wagę? w lot nadgonię, bo już wyczaiłam parę przepisów do wypróbowania:) Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i dziękuję za kuchenne inspiracje.
    PS Mogłabyś podać z jakiej firmy są galaretki, bo niebieskich nie zauważyłam jeszcze? Asia z Radomia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nic Ci w boczki nie pójdzie, a przepisy się sprawdzą.
      Pozdrawiam ciepło.
      Ps. Galaretki opisałam we wstępie :-)

      Usuń
  6. świetnie wygląda:) piękny kolor ma:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu, już na spokojnie przeczytałam jeszcze raz przepis i wiem jakie galaretki.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie się zastanawiałam czy przeczytałaś wstęp :-)

      Usuń
  8. Właśnie takiego przepisu potrzebowałam :) idealnie trafiony już się w lodówce chłodzi ;) dziękuję slicznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że przepis się przydał. Daj znać czy smakowało.

      Usuń
  9. Margarytko , Podziwiam Cię ! :)
    Piękne ciacho !
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowało jak najbardziej, zaniosłam do pracy i oczywiście wprawiłam współpracowników w zachwyt :)link do przepisu udostępniony i na pewno zostanie ponownie wykorzystany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo mi miło. Cieszę się, że ciasto smakowało, no i że zrobiłaś wrażenie na współpracownikach.

      Usuń
  11. narobiła mi Pani ochoty na to ciasto, popsuł mi sie mikser, został mi tylko blender, czy jest szansa aby wykonac je za pomoca trzepaczki i blendera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę problemu - ale życzę powodzenie przy ubijaniu śmietany trzepaczką :-) Oczywiście da się, tylko trochę więcej czasu to zajmie :-) Tak naprawdę mikser jest potrzebny głównie do ubicie śmietany, blender do rozdrobnienia jagód, a wymieszać można spokojnie szpatułką :)

      Usuń
  12. Asieczku dziś przed samym wyjazdem bom już wakacyjnie spakowana zrobiłam to cudo :) przepyszne,robi się je łatwo,szybko i przyjemnie .Idealne na upały:) Orzezwiające i niesamowicie smaczne :) Dziękuje za inspiracje :) Całuję hmmm może nie gorrrąco ale orzezwiająco !!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał, a ciacho smakowało.
      Pozdrawiam serdecznie i bardzo się cieszę, że znowu jesteś.

      Usuń
  13. Witaj Margarytko. Wlasnie chlodzi sie moje gumisiowe ciaso. Jutro zabiore do pracy na pourlopowe ploteczki, na pewno zrobi furore;)pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się wszystko udało i ciacho smakowało.
      Daj znać jak wyszło.

      Usuń
    2. Najlepsze ciasto na zimno, jakie jadlam w ostatnim czasie. Idealne,nieslodkie. Zrobilo furore w pracy,przepis poszedl dalej;)Tylko moja galaretka na gorze z niebskiej zrobila sie fioletowa, ale nie wplynelo to na walory smakowe.:)dziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakowało. Ja też nie lubię zbyt słodkich ciast latem. O, to pewnie galaretka fioletu złapała od jagód.

      Usuń
  14. Asiu, zrobiłam to ciasto z borówkami, smaczne lecz wyglądało jak pianka cappucino (ale niebieska galaretka na wierzchu szał!!!), nie mam jagód- z jakimi innymi owocami mogłabym zrobić? A mogłyby być jagody ze słoika, tak dla gumisiowego koloru i reszta borówki? Dać wtedy więcej żelatyny? Juz nie zawracam głowy, miłego wypoczynku. Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, borówki nie dają tego kolorowego efektu, bo borówki w środku są jasne i efekt wizualny zupełnie inny.
      Możesz zrobić to samo ciasto z malinami - będzie ślicznie różowe, ale również z truskawkami. Jagody ze słoiczka też mogę być, ale trzeba zobaczyć ile mniej więcej jest płynu i dostosować ilość żelatyny. Tak na oko Ci nie powiem, wszystko zależy od objętości jagód.

      Usuń
  15. To ciasto robiłam już parę razy. Pycha. Bardzo fajny przepis, chociaż ja go modyfikuje :) ostatnio zrobiłam brzoskwiniowe ale też było przepyszne. Jedną rzecz nie robię, jak dodaje owoce to nie miksuje tylko mieszam... raz zrobiłam i zaczęło się oddzielać...dlatego jestem już ostrożna... Super przepis. Pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że smakuje. I oczywiście nie widzę problemu - jeśli Ci tak wygodnie to spokojnie możesz mieszać. Za mnie robi to robot, bom leniwa :-) A tak poważnie to jeszcze nigdy mi się nic nie oddzielało.
      Wersja z brzoskwiniami, malinami, jeżynami - każda będzie pyszna.

      Usuń
  16. Za Gumisie i za jagody biorę przepis w ciemno. ;) Musi być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  17. a czy mozna np z truskawek zrobic? i czy zamiast Danio np smietana kwasna 18% ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni można wszystko :-) Tylko, że to będzie już inne ciasto :-)

      Usuń
  18. jak można robić mi taaaakiego smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to przepraszam, nie chciałam ;-)

      Usuń
  19. Zobacz sam jak gumisie skaczą tam i siam... Gumiś to fajny miś ;) Ale mi się poprawił humor tym przepisem. Z całą pewnością w weekend spróbuję tego ciasta. Wygląda genialnie. Gratuluję przepisu :) Zaraz sobie dodam bloga do ulubionych! Pozdrawiam! www.mojegotowanieiblogowanie.pl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób i koniecznie daj znać, czy się udało i smakowało :-) U nas to ciasto ma wzięcie, smakuje wszystkim, bo i rodzinie i znajomym.

      Usuń
    2. zrobiłam :) wyszło wspaniale i szybko zniknęło . Zrobiłam trochę po swojemu, jak napiszę przepis to dam znać :)

      Usuń
    3. Miło mi, że się zainspirowałaś i ciacho smakowało :-) Podeślij zdjęcie, to dorzucę do galerii na fanpagu :-)

      Usuń
    4. http://www.mojegotowanieiblogowanie.pl/2015/07/gumisiowe-ciasto-jagodowe.html :) gotowe, tylko przepis trochę inny.

      Usuń
  20. Witam !! Dziś zrobiłam te pyszne ciasto naprawdę polecam .Nie jest słodkie takie delikatne no bajka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Dziękuję bardzo za podzielenie się opinią :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  21. Margarytko, ciasto w smaku wyszło przepyszne! Jednak podczas miksowania warstwy serkowo-śmietanowo-jagodowej na wierzchu pojawiły się białe grudki, których już nie mogłam "rozbić". Efekt wizualny nie był najszczęśliwszy. Białe (tłuste) grudki wypłynęły na wierzch i tak ciasto zastygło. Ciasto w dolnej części było bardzo dobre, chciałabym wrócić do przepisu. Proszę o poradę na przyszłość - co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że po prostu zwarzyła Ci się masa i dlatego tak się zadziało. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, bo to w sumie proste ciasto i jedynie śmietana można zrobić psikusa.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...