sobota, 14 grudnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z polędwiczką wieprzową, cebulą i papryką

Danie, które dziś proponuję jest szybkie do przygotowania, pod warunkiem, że zostały nam ziemniaki z dnia poprzedniego albo ugotujemy je wcześniej. Ja przygotowałam tę zapiekankę podczas remontowego dnia i choć nie wygląda może zbyt ładnie (jak to zapiekanka) to smakowała świetnie. No i ma tę zaletę, że dosłownie wszystko przygotowuje się w jednym garnku (koniecznie w takim, który można wstawić do piekarnika), więc nie ma wiele zmywania.


Składniki na 4 porcje (ja zrobiłam z połowy składników):

1 duża polędwiczka wieprzowa – około 500 g
16 malutkich ugotowanych ziemniaków (jeśli mamy większe to odpowiednio mniej)
2 średnie cebule
2 kolorowe papryki (ja użyłam mrożonej, obranej ze skórki, którą zamroziłam w sierpniu)
2 duże jajka
150 ml śmietany do zup i sosów (może być kremówka, ja dałam 18 % słodką śmietankę)
120 g tartego żółtego sera (u mnie gouda wymieszana z mozzarellą z bloku)
sól, pieprz,
ulubione zioła (u mnie zioła włoskie z młynka Kotanyi)
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka klarowanego masła albo oleju


Polędwiczkę opłukać, dobrze oczyścić z błonek, pokroić w grubą kostkę albo paski. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych (można również obrać ze skórki) i pokroić na nieduże kawałki. Ugotowane ziemniaki pokroić na połówki, a jeśli ziemniaki są duże to w grube plastry.
W garnku, który można wstawić do piekarnika rozpuścić 1 łyżeczkę tłuszczu, wrzucić pokrojoną polędwiczkę i podsmażyć do zrumienienia (nie solić wcześniej), wrzucić cebulę i paprykę. Wsypać ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Podsmażyć razem przed 5 minut – cebula i papryka powinny zmięknąć. Dodać pokrojone ziemniaki, wymieszać, posypać ulubionymi ziołami. Można chwilę razem podsmażyć. W miseczce rozkłócić dwa duże jajka, wlać śmietanę i wsypać 1 łyżkę startego sera. Wsypać ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Całość wymieszać i wlać do garnka z mięsem i warzywami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 10 minut (bez przykrycia). Wyciągnąć, posypać resztą tartego sera, niewielką ilością suszonych ziół i wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut. Podawać gorące. 



12 komentarzy:

  1. Zapiekanka! lubimy.Myślę że inne mięso wieprzowe też się nada np, schab? jak myślisz Margarytko?
    pozdrawiam Ela P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że się nada. Polędwiczka jest delikatna i miękka, więc się sprawdza idealnie. Ale myślę, że pierś z kurczaka też byłaby niezła.

      Usuń
  2. Bardzo lubię zapiekanki.Ja nazywam to sprzątanie lodówki.Ta z polędwiczką wieprzową smakowita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też przeważnie zapiekanki powstają w wyniku porządków w lodówce... choć ta akurat była zaplanowana :-)

      Usuń
  3. O ! to mi się teraz na urlopie przyda ;D

    PS. odebrałaś mój mail o karpatce ?? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urlop masz? A to Ci dobrze... ja od 20 mam wolne... do 2 stycznia :-)

      Ps. Nie, nic nie dostałam o karpatce, poza MMS-ami.

      Usuń
  4. Zapiekanki lubię ..a ja zamiast śmietany dodaje mleko ..polędwiczki kurze chyba tez można?? czasami człowiek sie zastanawia co zrobić z ziemniakami ??a tu fajna podpowiedż..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mięso drobiowe będzie idealne, bo nie potrzebuje wiele czasu :-) Ta zapiekanka wyszła bardzo fajna, a zrobiła się szybko :-)

      Usuń
  5. Wczoraj zrobiłam zapiekankę na obiad - wyszła wyśmienita, bardzo mnie i mojej rodzinie smakowała. Polecam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała :-) Pozdrawiam

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...