niedziela, 11 stycznia 2015

Placuszki orkiszowe z gruszką i kardamonem podane z konfiturą truskawkową

Przeglądając wspomnianą ostatnio książkę pt: „Kuchnia fit” trafiłam na racuszki z jabłkami. Bardzo podobne placuszki na blogu są, ale dawno ich nie robiłam i nabrałam ochoty. Poszłam do kuchni, spojrzałam na misę z owocami i mój wzrok zatrzymał się na gruszce. Długo się nie zastanawiałam, wzięłam gruszkę, a że do gruszki dużo bardziej pasuje kardamon niż cynamon, to wybór okazał się prosty. Jako, że moja gruszka była bardzo słodka, zrezygnowałam z dodatku cukru do placuszków, ale podałam je z dosyć słodkimi, prawdziwymi domowymi konfiturami truskawkowymi, które przygotowałam latem. Wyszło pysznie. Z podanej porcji wychodzi 12 placuszków, dla mnie to trzy porcje, ale mnie takie potrawy dosyć szybko zapychają i normalnie po dwóch naleśnikach czy czterech takich placuszkach mam dosyć. Wszystko zależy od możliwości i apetytów. 


Składniki na 12 placuszków:

2 jajka
130 g maki orkiszowej jasnej typ 700
1/3 szklanki wody
1 czubata łyżka naturalnego gęstego jogurtu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża gruszka
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki masła klarowanego do posmarowania patelni

dodatkowo:
konfitury truskawkowe (można użyć każdego innego dżemu, syropu klonowego, miodu, sosu albo po prostu posypać cukrem pudrem)


Gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo pokroić w drobną kostkę. Posypać kardamonem i imbirem, wymieszać.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wodę i jogurt, całość zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste, dodać pianę z białek, a na końcu gruszkę z przyprawami. Jeśli gruszka jest mało słodka można wsypać łyżeczkę cukru.
Patelnie posmarować masłem i dosyć dobrze rozgrzać (używam patelni ceramicznych, więc nie mogę smażyć na nich zupełnie na sucho, ale jeśli dysponujecie patelnią do smażenia bez tłuszczu, to można nie używać masła).
Na patelnię nakładać łyżką porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smażyć na niedużym ogniu do lekkiego zbrązowienia. Odwrócić i dosmażyć z drugiej strony. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. 



13 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie :), i podoba mi się to połączenie smakowe, ale sam jeszcze takich nie robiłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zachęcam, bo są naprawdę bardzo smaczne.

      Usuń
  2. Orkiszowych jeszcze nigdy nie robiłam, ale często smażę typowe placuszki z pszennej mąki, a dodatkiem są jabłka, gruszki, banany czy w sezonie cukinia. Zawsze są pyszne:))
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkiszowa mąka jest zdrowa, warto po nią sięgać. I ja robię placuszki z innymi dodatkami, najczęściej z jabłkami, bo takie lubimy najbardziej.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  3. A ja walczę dalej z Google i teraz próbuję wstawić komentarz z telefonu. Takie placki to miód na serce dla mnie dzisiaj. Zjadloby się, oj zjadła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i się udało :) A placuszki szybkie, łatwe i pyszne.

      Usuń
  4. He. Teraz nic nie rozumiem , bo z telefonu mogę wstawiać komentarze. W domu z 3 komputerów i z 2 adresów ni cholerny więc myślałam że to wina profilu google. Teraz widzę, że muszę dalej szukać przyczyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ja też jestem ciekawa, dlaczego Twoje komputery się na Ciebie obraziły?

      Usuń
    2. jutro dzwonię do tych od neta naszego

      Usuń
  5. Kinga męczy mnie już tydzień...mamoooo zrób no, zrób :) Jutro chyba więc też zrobię. Przez Ciebie hahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i co Małgosiu, uległaś córci? Zrobiłaś?

      Usuń
  6. Wyglądają przepysznie :) Robię podobne właśnie z gruszką, ale z innych mąk. A z tą konfiturą wyglądają jeszcze smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że większość mąk się nada. Orkiszowa po prostu ciut zdrowsza :-) A połączenie z konfiturą bardzo mi odpowiada. Polecam.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...