piątek, 27 marca 2015

Łosoś z piekarnika z imbirem i pieprzem cytrynowym

Kolejny, banalny i bardzo szybki przepis na smaczny, lekki, zdrowy obiad. Ryb jadam sporo, ale nie ukrywam, że jestem monotematyczna w sposobie ich przygotowania. Nie jestem fanką sosów do ryb, ale lubię smażone, gotowane na parze albo pieczone. Na blogu jest już łosoś cytrynowy z patelni, łosoś z parowaru, łosoś pieczony z warzywami w piekarniku, szaszłyki z łososia z teriyaki a dziś najprostsza forma z możliwych – po prostu łosoś pieczony, za to bardzo aromatyczny. 


Składniki na 4 porcje:

4 kawałki łososia (każdy 150 – 180 g) – mogą być filety, mogą być dzwonka
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki mielonego imbiru
pieprz cytrynowy (u mnie zawsze Kotanyi, bo nie zawiera innych przypraw oprócz pieprzu i cytryny)
sól
2 łyżeczki klarowanego masła
2 gałązki świeżego koperku


Kawałki ryby oczyścić, opłukać i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny, oprószyć mielonym imbirem, pieprzem cytrynowym i bardzo delikatnie solą. Można zostawić rybę na godzinę czy dwie w lodówce (ale nie ma takiej konieczności). Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć przyprawionego łososia, a między kawałki ryby włożyć gałązki świeżego koperku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra - dół) i piec około 15 -20 minut do lekkiego zrumienienia – czas pieczenia zależy od naszych preferencji wypieczenia ryby.
Podawać z ulubionymi dodatkami. U nas ryż na sypko i brokuły gotowane na parze. 


22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dobra rybka nie jest zła :-) Ja mogę jeść codziennie.

      Usuń
    2. Magda110: Zrobiłam dzisiaj tego łososia na obiadek - przepyszny! Podałam z ryżem i gotowaną marchewką :) to chyba będzie mój ulubiony blog kulinarny - sama uczyłam się gotować i często mimo dobrych chęci coś się w kuchni nie udaje :-/ Potrawy z Twojego bloga jeszcze nie zepsułam :) uwielbiam karkówkę a cebuli z pieprzem cayene :)

      Usuń
    3. Magda, w takim razie bardzo się cieszę, że smakowało. Z marchewką pyszne :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam ten zestaw i często robię:))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takiego łososia! :) i pozytywnie zaskoczyłam się pieprzem cytrynowym, ja przestałam używać, bo zwykle pieprz cytrynowy miał pół (no może ćwierć ;) ) tablicy Mendelejewa w sobie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pieprz cytrynowy używam tylko z Kotanyi, bo jako jedyny jest bez dodatków innych przypraw. Pod przepisem z miruną napisałam co myślę o takich mieszankach.

      Usuń
  4. Tak podany łosoś... mniam, mniam. Uwielbiam łososia. Świetnie go przygotowałaś, podałaś i pokazałaś. Ślinka mi cieknie na sam widok :) Takie banalnie proste, a jednak zachwycające danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem proste rozwiązania są najsmaczniejsze :-)

      Usuń
  5. Pysznie wygląda, oh uwielbiam łososia :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne danie! Łososia bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym, tylko bez imbiru. Zapach mi się podoba, ale w jedzeniu działa na mnie wymiotnie. A łososia bardzo lubię. :) Zwykle smażę go na patelni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, a ja lubię imbir, a już herbatka ze świeżego imbiru zimą jest punktem obowiązkowym :-)
      Smażony też pyszny jest.

      Usuń
    2. A wiesz, że jak ostatnio na ćwiczeniach z lodów zrobili lody imbirowo-cytrynowe to zajadałam, aż mi się uszy trzęsły? Jestem po prostu nieprzewidalna :)

      Usuń
    3. Niemożliwa jesteś. A wiesz... przepis na te lody to ja poproszę :-)

      Usuń
    4. Okej, napiszę do kolegi. :)

      Usuń
    5. Super, będę czekać.

      Usuń
  8. Zrobiłam! Bardzo mi smakował, ale wyszedł trochę za suchy.. Pewnie za długo był w piekarniku. Ale będę częściej próbować, aż dojdę do wprawy :)

    w-spodnicy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Albo musisz go chwilę krócej piec albo zmniejszyć temperaturę, bo piekarnik piekarnikowi nierówny.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...