sobota, 27 czerwca 2015

Lody jagodowe na serku

Przygotowując konkurs z marką Almette zastanawiałam się nad przepisami, do których te słodkie serki można wykorzystać. I choć początkowo miałam w głowie totalną pustkę, to gdy zaczęłam dumać przepisy rodziły się jeden po drugim. I słodkie i wytrawne dania jawiły się w mojej wyobraźni i przyznam, że sama byłam zaskoczona ich mnogością.
Podzielę się z Wami dwoma przepisami, które wykombinowałam. Dziś pierwszy z nich, czyli lody jagodowe, do których potrzeba tylko czterech składników. Wyszły kremowe, delikatne i bardzo smaczne. 


Składniki na około 700 ml lodów:

300 g schłodzonego serka Almette Jagoda z Maliną (2 opakowania po 150 g)
300 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru pudru (jeśli lody maja być bardziej słodkie można dać 3 – 4 łyżki cukru)


1,5 szklanki jagód zmiksować, dodać do nich serek i wszystko razem ponownie zmiksować. Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru. Do serka i jagód dodać ubitą śmietankę i wszystko dokładnie wymieszać (ja to zrobiłam trzepaczką blendera). Masa wychodzi dosyć gęsta i nie wymaga chłodzenia przez kręceniem lodów.
Jeśli posiadamy maszynkę do lodów albo sorbetierę to przelać masę i kręcić lody zgodnie z instrukcją własnego sprzętu – u mnie trwało to około 20 minut, masa bardzo szybko gęstniała. Pod koniec kręcenia wsypać resztę jagód, aby owoce zatopiły się w masie. Lody są dobre od razu, ale oczywiście można je wstawić do zamrażarki i wyciągnąć wtedy, gdy przyjdzie ochota.
Gdy maszynki brak wystarczy umieścić lody w pojemniku, w którym będzie można je zmiksować podczas zamrażania. Lody zmiksować dwukrotnie (po pierwszej i po drugiej godzinie chłodzenia).



17 komentarzy:

  1. witaj Margarytko, a zamiast jagod borowki moga byc? albo maliny? truskawki? niestety jagod u mnie nie dostane.....
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że mogą :-) Kolor będzie inny, smak też, ale tu można z owocami kombinować.

      Usuń
  2. Osobiście za lodami nie przepadam, za to mój mąż - bardzo. I chyba będę musiała mu je zrobić wedle Twojego przepisu :)
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JaGo, a dla mnie to chyba najlepsze słodycze. Jeśli mogę wybierać między ciastem a lodami, to zawsze będą to lody :-)

      Usuń
  3. Pomysłowa jesteś.W życiu bym nie wpadła na to,że lody można zrobić na serku.Muszę spróbować.
    A tak na marginesie to robisz piękne i bardzo apetyczne zdjęcia.Aż chce się wyciągnąć ręce po Twoje potrawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni można prawie wszystko, bo w końcu kto nam zabroni :-) Spróbuj, bo te lody wyszły naprawdę bardzo dobre.
      Dziękuję, ciągle się uczę :-)

      Usuń
  4. Wyglądają obłędnie!! Chyba spróbuję w najbliższych dniach, jak dorwę borówki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakują też pysznie... tylko jagody u nas jeszcze drogie (a zbierać nie lubię, więc kupuję).

      Usuń
    2. Dlatego zrobię na razie z połowy porcji a jak ceny troszkę zejdą w dół albo będą już borówki w ogródku u mamy to zaszaleje wtedy na całego :D

      Usuń
    3. Proszę powiedz mi jeszcze gdzie dorwałaś te rożki waflowe?

      Usuń
    4. Dzisiaj już cena u nas nieco przyjaźniejsza - 14 zł /litr.
      A wafelki kupiłam w Kauflandzie.

      Usuń
  5. Tężeje myślałam o lodach :) a mam tyle pomysłów ze nie mogę się zdecydować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie sama się zdziwiłam ile można zrobić, pomysły same wpadają do głowy :-)

      Usuń
  6. Witam😁jeśli nie mam maszynki do lodów to mogę użyć zwykłego miksera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam mikserem, więc trudno mi powiedzieć jaką będą miały strukturę. Ale jeśli kilka razy je zmiksujesz powinno być ok.

      Usuń
  7. Świetnie wyglądają te lody, jak z lodziarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I były przepyszne, ale chyba już tych owocowych serków nie robią, przynajmniej ja już bardzo dawno nie widziałam w sklepie.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...