niedziela, 3 kwietnia 2016

Curry kokosowe ze schabu z dynią i batatami

Orientalne smaki zdecydowanie należą do moich ulubionych. Kocham przyprawy, intensywne smaki i moc, którą ma w sobie chili. Miałam w lodówce schab, ale nie miałam ochoty ani na kotlety ani na rolady czy na schab w sosie. Postanowiłam zagospodarować to mięso nieco inaczej, tym bardziej, że zalegała mi mała dynia piżmowa, jeden samotny batat, trochę selera naciowego, a w zamrażarce groszek i papryka. Zajrzałam do szafki i znalazłam puszkę mleka kokosowego. I w zasadzie nie mogłam wykombinować nic innego. Wyszło pyszne, aromatyczne, zdrowe, sycące, kolorowe curry pełne warzyw, bo mięsa w nim niewiele. 
Curry kokosowe ze schabu z dynią i batatami podałam z ugotowanym czerwonym ryżem. Polecam, bo ten ryż jest bardziej wyrazisty w smaku i zdrowszy niż biały.
Gdy się uczyłam kuchni indyjskiej to przygotowywałam wszystko zgodnie z przepisami z książki, dziś moja świadomość jest nieco większa i bardzo chętnie eksperymentuję, wiem już ile czego wsypać, aby wyszło tak, jak lubimy. Przepis jest improwizacją, bazowałam na tym, co miałam w domu. Oczywiście warzywa można sobie dowolnie mieszać, zmieniać i dopasowywać do własnych smaków. 


Składniki na 4 porcje:

300 g schabu bez kości oczyszczonego z błonek (można użyć piersi kurczaka albo indyka)
½ (300 g) małej dyni piżmowej
1 (100 g) średnia marchew
1 (180g) średni batat
2 łodygi (100 g) selera naciowego
1 szklanka (około 150 g) zielonego groszku (użyłam mrożonego)
1,5 (180 g) papryki czerwonej (użyłam mrożonej)
1 (100 g) średnia cebula
1 łyżka masła klarowanego
½ puszki (200 ml) mleka kokosowego
½ płaskiej łyżeczki soli (można dać więcej, ja sole mało)
½ płaskiej łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka cuminu (kminu rzymskiego)
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu
¼ łyżeczki chili
¼ szklanki (125 ml) bulionu warzywnego albo wody

Do podania: ryż, kasza, chlebki naan 


Curry kokosowe ze schabu z dynią i batatami – przygotowanie:

Wszystkie warzywa obrać. Schab pokroić w paski, cebulę w drobną kostkę. Pozostałe warzywa w nieco większą kostkę – wg uznania (u mnie mniej więcej 1 -1,5 cm). W rondlu rozgrzać masło, na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone mięso i obsmażyć na mocnym ogniu z każdej strony. Dodać cebulę i podsmażyć, aż się ładnie zrumieni. Dorzucić marchewkę i seler naciowy, smażyć 2 minuty, dodać dynię, bataty i smażyć kolejne 2 minuty. Wsypać wszystkie przyprawy, wlać bulion albo wodę. Dusić pod przykryciem 10 minut, dorzucić groszek i paprykę, dusić kolejne 10 minut. Dodać mleko kokosowe i gotować około 10 minut, aż większość płynu odparuje, a danie naturalnie się zagęści. Curry kokosowe ze schabu z dynia i batatami podawać np. z ryżem albo chlebkami naan.
 



5 komentarzy:

  1. Wygląd niesamowicie. Bardzo lubię takie kolorowe posiłki, jak coś ładnie wygląda to od razu lepiej smakuje. Kuchnię indyjska lubię,jestem wielka fanką mocnych i ostrych przypraw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ładne jedzenie daje poczucie lepszego smaku. Ja lubię estetyczne posiłki, a to curry jest jeszcze do tego przepyszne i pełne cudownych warzyw.

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie, muszę kiedyś przygotować i uraczyć moich chłopaków. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne, robiłam już kilka razy. Uwielbiam Twoje przepisy- te słodkie i te wytrawne.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...