tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post1147720449040910776..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Uszka z grzybamiMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger47125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56115070574449884712022-12-11T18:19:42.490+01:002022-12-11T18:19:42.490+01:00Bardzo mi miło, że przepisy się przyjęły :-)Bardzo mi miło, że przepisy się przyjęły :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-6524949603613847802022-12-08T16:31:56.854+01:002022-12-08T16:31:56.854+01:00I jest rok 2022 ja jak co roku również korzystam z...I jest rok 2022 ja jak co roku również korzystam z Pani przepisu na uszka i barszcz . Pozdrawiam serdecznie Fanka blogahttps://www.blogger.com/profile/09861268200791743716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13149642942367924112021-12-19T18:25:14.266+01:002021-12-19T18:25:14.266+01:00I super. Uszka i pierogi spokojnie można przygotow...I super. Uszka i pierogi spokojnie można przygotować wcześniej. Są pracochłonne, więc i ja robię je wcześniej. <br />Cieszę się ogromnie, że przepisy się przydały i sprawdziły :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58764070327008834522021-12-19T18:21:43.443+01:002021-12-19T18:21:43.443+01:00Bardzo mi miło, że przepisy się sprawdziły i rozgo...Bardzo mi miło, że przepisy się sprawdziły i rozgościły na Waszym stole :-)<br />Pozdrawiam świątecznie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20517842157223565432021-12-19T17:37:56.328+01:002021-12-19T17:37:56.328+01:00Mamy 2021 rok, a ja zawsze korzystam z z Pani prze...Mamy 2021 rok, a ja zawsze korzystam z z Pani przepisu na uszka i barszcz. Zdrowych, pogodnych Świąt.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23354384644538816322021-11-11T10:52:27.049+01:002021-11-11T10:52:27.049+01:00Moze to wczesnie ale ja juz robie na swieta uszka ...Moze to wczesnie ale ja juz robie na swieta uszka i zamrazam co roku wedlug Twojego Margarytko przepisu. Barszcz rowniez Twoj jest najlepszym przepisem jaki znam. Pozdrawiam serdecznie Fanka blogahttps://www.blogger.com/profile/09861268200791743716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77426927495502228312016-12-05T21:26:10.700+01:002016-12-05T21:26:10.700+01:00Uszka z grzybami to jest najlepsze danie na święta...Uszka z grzybami to jest najlepsze danie na święta. I u nas obowiązkowe :DElahttp://www.browar-lubicz.com.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42472102652289528202016-01-23T18:39:17.620+01:002016-01-23T18:39:17.620+01:00Bardzo proszę i cieszę się, że dałaś się zainspiro...Bardzo proszę i cieszę się, że dałaś się zainspirować :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29900437541488373442016-01-21T16:51:47.900+01:002016-01-21T16:51:47.900+01:00Moje pierwsze uszka... Wyszły genialne. Cudowne ci...Moje pierwsze uszka... Wyszły genialne. Cudowne ciasto, ja tylko zamiast mleka (nie lubię go od zawsze, więc gdzie tylko mogę pomijam) dałam wodę z masłem klarowanym, ciasto wyszło bardzo elastyczne, cudne po prostu. Ciasto świetnie sprawdziło się także do pierogów, w święta z kapustą i grzybami, później do naszych ulubionych- z mięsem.<br />Bardzo dziękuję za inspirację i pozdrawiam :-)Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39558449345343305482016-01-12T20:57:34.510+01:002016-01-12T20:57:34.510+01:00Fajnie, że pomysł się sprawdził. Ja jeszcze trochę...Fajnie, że pomysł się sprawdził. Ja jeszcze trochę grzybów mam - dostałam od mamy, bo bratu i tacie udało się trochę nazbierać :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-22719509950984765122016-01-12T09:41:08.894+01:002016-01-12T09:41:08.894+01:00Patent z wywarem z grzybów w woreczku świetny kost...Patent z wywarem z grzybów w woreczku świetny kostki zamrożone wczoraj dodawałam już do wołowiny (niestety grzybów miałam mało i ledwo na uszka mi ich wystarczyło)BrygidaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89094206135936554612016-01-07T07:53:03.804+01:002016-01-07T07:53:03.804+01:00Tak na przyszłość - zasada zawsze jest prosta - gd...Tak na przyszłość - zasada zawsze jest prosta - gdy się lepi, to trzeba podsypać odrobiną mąki i już :-) Ciasto musi być elastyczne, a mąka mące nierówna, jedna chłonie płyny mocniej, druga mniej. <br />Ale fajnie, że uszka się udały i smakowały. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31280322577290175952016-01-07T01:11:39.158+01:002016-01-07T01:11:39.158+01:00Tak, śmietana do rybnej też koniecznie, zapomniałe...Tak, śmietana do rybnej też koniecznie, zapomniałem ;)Gryxhttps://www.blogger.com/profile/07946193098183308854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45514230431583907052016-01-05T20:16:41.562+01:002016-01-05T20:16:41.562+01:00Wyrobione ciasto bardzo się lepiło, ale tak jak w ...Wyrobione ciasto bardzo się lepiło, ale tak jak w przepisie odstawiłam na chwilę, a przy wałkowaniu podsypywałam mąką i wszystko się udało, a miałam obawy.... Uszka wyszły pyszne :-) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10504698415197787687noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67167098340620596362016-01-03T12:47:32.379+01:002016-01-03T12:47:32.379+01:00Dzięki bardzo, chętnie wypróbuję taką wersję. A to...Dzięki bardzo, chętnie wypróbuję taką wersję. A to trochę inaczej niż babcia gotowała. Bo ona gotowała wywar na samych łbach i kręgosłupach z dużą ilością warzyw. A ryby dodawała już pod koniec, po przecedzeniu i ugotowaniu się jarzyn. No i koperek i śmietana. Taka wersja była u nas. Ale ten pomysł z zaciągnięciem kaszą manną super - tak robię przy kalafiorowej. <br /><br />PS. Cieszę się, że piernik wyszedł pyszny. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82217852627952052332015-12-28T19:22:00.391+01:002015-12-28T19:22:00.391+01:00Odnośnie rybnej (wszystko robione na tzw. oko) - n...Odnośnie rybnej (wszystko robione na tzw. oko) - najpierw gotujemy wywar z oczyszczonych, rybich głów i kawałków ryb (u nas w tym roku karp i dorsz), następnie wywar przecedzamy przez sito, kawałki mięsa odkładamy do przestygnięcia, a do płynu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i starte na tarce warzywa i gotujemy kilka minut. Po tym czasie dodajemy obrane kawałki ryb, doprawiamy pieprzem i solą (u nas sporo pieprzu, bo lubimy zupę rybną ostrą), zaciągamy kaszą manną. Na końcu dodajemy koper/natkę pietruszki. To tyle, nic skomplikowanego, jak sama widzisz ;)<br /><br />PS. Piernik staropolski wyszedł boski! Lepszego w życiu nie jadłem (przełożyłem galaretką z czarnej porzeczki, którą robiłem w zeszłym roku, do tego polewa z czekolady i kremówki). Coś wspaniałego :)Gryxhttps://www.blogger.com/profile/07946193098183308854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57902905627813475452015-12-23T21:09:44.375+01:002015-12-23T21:09:44.375+01:00No to teraz jestem w domu, bo nie bardzo wiedziała...No to teraz jestem w domu, bo nie bardzo wiedziałam do czego ten pierwszy komentarz :-) A tamtego nie widziałam, pewnie gdzieś wcięło. <br />Tak się tylko zastanawiam czy ten niezakwaszony wywar się nie zepsuje. Mnie zawsze uczono, że grzyby bez octu trzeba pasteryzować dwa razy (jak fasolkę), ale nie znam się za bardzo na grzybowych przetworach, więc może wywarowi wystarczy raz :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-22794675068712322862015-12-23T19:18:56.075+01:002015-12-23T19:18:56.075+01:00Wcześniej opisywałam w jaki sposób przechowuję w t...Wcześniej opisywałam w jaki sposób przechowuję w tym roku wywar z grzybów i niestety, gdzieś mój opis przepadł w cyberprzestrzeni. Wlałam do słoiczków twist i zawekowałam "na sucho" w piekarniku w temp. 130 stopni przez 20 minut. W poprzednich latach zamrażałam. Niestety w tym roku zamrażarka pęka w szwach, więc musiałam szukać innego sposobu.Uszka miały pierwszeństwo w zamrażarce. Robię oczywiście z ciasta wg przepisu Margarytki. Przed zamrażaniem gotuję. Potem odmrażam przez dłuższy czas w lodówce. Grzeję w parowarze. Są jak "nowe". Nie muszę odcedzać, hartować zimną wodą. <br />Pozdrawiam Gospocha. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61442731966722302882015-12-22T23:14:33.636+01:002015-12-22T23:14:33.636+01:00Fajnie, że smakują :-)Fajnie, że smakują :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78500025944725384412015-12-22T13:07:23.959+01:002015-12-22T13:07:23.959+01:00Zrobilam dzisiaj i oczywiscie podjedlismy z mezem ...Zrobilam dzisiaj i oczywiscie podjedlismy z mezem juz troche na sprobowanie :-) wyszly bardzo dobre. Dzieki!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34561097141589650302015-12-21T20:10:00.216+01:002015-12-21T20:10:00.216+01:00Nie wiem, o jakim lepieniu mówisz, ale to ciasto p...Nie wiem, o jakim lepieniu mówisz, ale to ciasto po wyrobieniu ma być elastyczne i nie ma się lepić. Jeśli jest za luźne, to podsyp mąką. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29032535778370816872015-12-21T18:03:50.480+01:002015-12-21T18:03:50.480+01:00Ciasto ma sie tak lepic? To moj pierwszy raz z pie...Ciasto ma sie tak lepic? To moj pierwszy raz z pierogami wiec jestem zielona...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10504698415197787687noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7850936917971167672015-12-20T10:30:09.170+01:002015-12-20T10:30:09.170+01:00Małgosiu, rozumiem... bo tak robiłaś zawsze :-) I ...Małgosiu, rozumiem... bo tak robiłaś zawsze :-) I w sumie fajne jest to, że trzymamy się pewnych sprawdzonych receptur. <br />No ba, zapach prawdziwków nie ma sobie równych. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-22358822778728998952015-12-20T10:28:27.300+01:002015-12-20T10:28:27.300+01:00Bardzo proszę :-) Sposób się sprawdza i jest wygod...Bardzo proszę :-) Sposób się sprawdza i jest wygodny, więc polecam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88930839540939806212015-12-19T14:35:39.479+01:002015-12-19T14:35:39.479+01:00Ach, przepraszam, zapomniałam dopisać, że gotujące...Ach, przepraszam, zapomniałam dopisać, że gotujące się grzyby solę i mam słony wywar. Myślę, że to będzie gwarantem dobrego przechowywania.Anonymousnoreply@blogger.com