tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post1492093187448165929..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: ConchiglioniMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67130845840088040452013-09-12T19:10:11.322+02:002013-09-12T19:10:11.322+02:00Ja często robię sałatę z pomidorkiem, ogórkiem, rz...Ja często robię sałatę z pomidorkiem, ogórkiem, rzodkiewką, cebulą i winegretem. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-69511524708436787472013-09-11T20:50:01.098+02:002013-09-11T20:50:01.098+02:00A jaką by tu surówkę dać do takiego dania?A jaką by tu surówkę dać do takiego dania?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12790058917631840622012-01-15T12:21:18.232+01:002012-01-15T12:21:18.232+01:00Anonimowa ze Żnina, bardzo się cieszę, że danie sm...Anonimowa ze Żnina, bardzo się cieszę, że danie smakowało. I fajne, że sobie poradziłaś z podmianą składników :-) Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej do dzielenia się wrażeniami :-)<br />Pozdrawiam serdecznie.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67031201806129990062012-01-15T11:02:45.223+01:002012-01-15T11:02:45.223+01:00Niebo w gębie... zrobiłam podwójna porcje i wszyst...Niebo w gębie... zrobiłam podwójna porcje i wszystko zniknęło z talerzy. Troszeczkę zmodyfikowałam, nie miałam kabaczka więc dodałam więcej pieczarek. Będzie to moje danie popisowe.... uwielbiam czytać Pani bloga i polecam znajomym. Dziękuje i pozdrawiam ze Żnina!!!!!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4150231658964623022011-10-26T22:16:26.696+02:002011-10-26T22:16:26.696+02:00Sofinko, to takie danie, gdzie z farszami można ni...Sofinko, to takie danie, gdzie z farszami można nieźle poszaleć :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59085002978696131002011-10-26T10:30:38.043+02:002011-10-26T10:30:38.043+02:00Pyszności! Ale ja zrobiłam farsz z mięsa mielonego...Pyszności! Ale ja zrobiłam farsz z mięsa mielonego, pulpy ... <br />... pomidorowej, groszku i kukurydzy! Oczywiście wszystko podsmażone na oliece z oliwek z czosnkiem i cebulką.Przy zapiekaniu na wierzch dałam mozzarellę di buffallo. Mój syn nie mógł odejść od stołu. <br />-sofinka-Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57255214222202505782011-05-31T13:33:29.490+02:002011-05-31T13:33:29.490+02:00Nikko, to ja poproszę przepis na tą babkę do które...Nikko, to ja poproszę przepis na tą babkę do której wrzuca się wszystko razem. Może wyjdzie :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14728375316807640612011-05-26T23:14:42.051+02:002011-05-26T23:14:42.051+02:00No to mnie nie poratowałaś ;) ale mimo wszystko je...No to mnie nie poratowałaś ;) ale mimo wszystko jestem pocieszona, że bardziej wytrawne kucharki i cukierniczki ode mnie nie znają przyczyny tego fenomenu ;))<br />Wiesz gdybym była kompletną nogą w pieczeniu, nie nurtowałoby mnie to zjawisko. Jednak wychodzą mi dużo bardziej skomplikowane i pracochłonne ciasta, a na zwyczajnej babce się przejechałam, no ale co zrobić :)<br />Następnym razem jak upiekę zakalca, wyślę go Twojemu bratankowi - przynajmniej ktoś zje go ze smakiem ;)))<br />Karmelowej babki nigdy nie piekłam, muszę spróbować. Mam przepis na babkę z likierem jajecznym. Co ciekawe wg tego przepisu wszystkie składniki miksuje się razem, nawet mąkę dodaje się od razu do jajek, a nie tak jak zwykle stopniowo pod koniec. I co ciekawe taka babka mieszana "byle jak" zawsze mi wyszła. No i bądź tu człowieku mądry :)nikkahttps://www.blogger.com/profile/14452880057518191219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31229730047745193712011-05-26T22:33:49.969+02:002011-05-26T22:33:49.969+02:00Nikko, oczywiście masz rację, nie zawsze jest czas...Nikko, oczywiście masz rację, nie zawsze jest czas na długie pichcenie, więc takie dania robi się raz na jakiś czas :-)<br />A jeśli chodzi o zebrę to powiem to samo co seniorki: pojęcia bladego nie mam ;-)) Moja bratowa jest specjalistką od zakalców z zebrze... zawsze ma zakalec - raz większy, raz mniejszy. A moja mama jak piecze zebrę (w tym samym piekarniku co bratowa, bo razem mieszkają i z tego samego przepisu) to zakalca nie ma. Mnie też się jeszcze zakalce nie zdarzył, co mój bratanek kituje zdaniem: ciasto Ci się nie udało, bo nie ma zakalca (on lubi zakalcowate ciasta).<br />Tak więc jak widzisz, moja wiedza na temat zakalców jest żadna. <br />Ps. Właśnie wyciągnęłam babkę karmelową z piekarnika i lekko mi się przypiekła - chyba mój piekarnik zaczyna przypiekać zbyt mocno.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56430110495554036352011-05-26T21:13:05.112+02:002011-05-26T21:13:05.112+02:00Oczywiście Margarytko, że warto, tylko niestety ni...Oczywiście Margarytko, że warto, tylko niestety nie zawsze jest czas na tak obszerne pichcenie ;/<br />Mam sprawę do Ciebie, konkretnie chciałabym się doradzić, może Ty, jako ekspert kulinarny, wyratujesz mnie z opresji ;). <br />Mianowicie piekłam niedawno babkę - zebrę i wyszedł mi zajefajnisty zakalec ;/.<br />Przepis mam identyczny jak Ty, piekłam to ciasto wiele razy i dobrze wychodziło a tym razem była kompletna klapa. Oczywiście ciasto było dobrze wyrobione, wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, mąka przesiana itd. Po upieczeniu babka była pulchna i wysoka. Przed wyjęciem studziłam ją chwilę przy otwartych drzwiach, zawsze tak robię. Na drugi dzień oklapnęła całkiem a w środku zakalec jak byk, mówiąc wprost. Za Chiny nie wiem dlaczego. Dodam tylko, że piekarnik mi dobrze piecze, np. serniki i biszkopty zawsze wychodzą bez problemu, nie opadają, jak już to sernik, ale tylko minimalnie. Mięsa i pieczenie też są za każdym razem dobrze przepieczone, więc nie może to być wina sprzętu. Dlatego się głowię co robię z babami nie tak. Nie wiem gdzie tkwi fenomen mojego zakalca :) Radzę się rodzinnych seniorek, ale one też nie wiedzą gdzie tkwi diabeł. Z reguły wypieki mi wychodzą, raz tylko wyszła mi cytrynowa babka z zakalcem i teraz ta nieszczęsna zebra :) dlatego tym bardziej się głowię co robię źle. Hmmm... może Ty mi Margarytko coś doradzisz? ;)<br />pozdrawiam :)nikkahttps://www.blogger.com/profile/14452880057518191219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9936549742745455032011-05-26T20:29:11.364+02:002011-05-26T20:29:11.364+02:00JaGo, myślę, że nawet Tobie, choć nie jesteś fanką...JaGo, myślę, że nawet Tobie, choć nie jesteś fanką makaronów to danie będzie smakowało ;-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77275771112529190652011-05-26T18:25:23.067+02:002011-05-26T18:25:23.067+02:00No ten makaron, to w sam raz dla mego męża - on uw...No ten makaron, to w sam raz dla mego męża - on uwielbia wszelkie makarony. Chociaż, takie muszle to i ja z apetytem zjem ...<br />Serdecznie pozdrawiam.JaGahttps://www.blogger.com/profile/00558175994446490076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-41716329612831692982011-05-25T08:17:50.158+02:002011-05-25T08:17:50.158+02:00Ago, ja czasem też tak mam, że nie zdążę zrobić fo...Ago, ja czasem też tak mam, że nie zdążę zrobić fotek... i potem czekam na następny raz :-)<br /><br />Nikko, faktycznie czasu trochę trzeba poświęcić, ale sama wiesz, że dla pyszności warto.<br /><br />Jadalnepojalne, jeśli tylko masz ochotę to próbuj, wg mnie jest niezły :-)<br /><br />Anonimowy, szczerze polecam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60566174847342544412011-05-25T07:45:27.985+02:002011-05-25T07:45:27.985+02:00Wygląda super, muszę wypróbować ten przepis.Wygląda super, muszę wypróbować ten przepis.Anonymoushttp://www.cospysznego.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89102875678917817562011-05-24T21:51:24.697+02:002011-05-24T21:51:24.697+02:00Podoba mi się ten farsz, muszę spróbować.Podoba mi się ten farsz, muszę spróbować.Mat Mastalerzhttps://www.blogger.com/profile/01573008391379070678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-1923683858883434442011-05-24T20:54:39.995+02:002011-05-24T20:54:39.995+02:00Pychota. Jedno z moich ulubionych dań :) jedyny je...Pychota. Jedno z moich ulubionych dań :) jedyny jego mankament to długi czas przygotowania :)nikkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-41322379277911873322011-05-24T20:39:36.029+02:002011-05-24T20:39:36.029+02:00pyszne jedzonko:) ja tez nie dawno robilam podobne...pyszne jedzonko:) ja tez nie dawno robilam podobne, ale nawet zdjecia nie zdazylam zrobic bo tak szybko zostalo zjedzone:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81090189778043029992011-05-24T15:56:54.908+02:002011-05-24T15:56:54.908+02:00Dorotko, pamiętam Twoje relacje z tego gotowania :...Dorotko, pamiętam Twoje relacje z tego gotowania :-) Fajnie, że danie pojawia się i u Was co jakiś czas...<br />A za życzenia dziękuję bardzo... a jeszcze bardziej za pamięć :-)<br /><br />Hoh, zgadza się... wystarczy tylko trochę pomyśleć :-)<br /><br />Ewo, to trzeba spróbować. Zapewniam, że warto. Ja robię to danie od czasu do czasu zmieniając nieznacznie składniki i zawsze nam smakuje.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34342097687174098162011-05-24T09:20:50.268+02:002011-05-24T09:20:50.268+02:00Margarytko ja z kolei mam przepis na to danie już ...Margarytko ja z kolei mam przepis na to danie już dłuższy czas(może nie identyczny, ale sens podobny)ale nigdy jeszcze go nie wykonałam. Pozdrawiam :)Ewa Smaczniutkie.plhttp://www.smaczniutkie.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75849689375778992322011-05-24T09:20:14.247+02:002011-05-24T09:20:14.247+02:00muszle są takim wdzięcznym tworzywem:) można nich ...muszle są takim wdzięcznym tworzywem:) można nich wyczarować prawie wszystko!:)goh.https://www.blogger.com/profile/05909451937293064018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88264217869614940052011-05-24T09:11:40.178+02:002011-05-24T09:11:40.178+02:00Margarytko, pierwszy raz zrobiłam to danie rok tem...Margarytko, pierwszy raz zrobiłam to danie rok temu. Powtarzam co jakiś czas, bo faktycznie jest pyszne i godne polecania. Przygotowanie zabiera trochę czasu, ale warto. Dla męża robię podwójną porcję.<br />A tak przy okazji - Asiu, Ty chyba masz dziś imieniny? Życzę Ci zdrówka, spełnienia marzeń i jeszcze wiele super pomysłów. I dziękuję, że jesteś, bo pokazałaś mi że kuchnia to przyjazne miejsce.Dorotanoreply@blogger.com