tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post1611812366508968961..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Chleb pszenno – żytni z siemieniem lnianym (na drożdżach)Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger48125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31838001067669267692022-11-01T12:20:26.816+01:002022-11-01T12:20:26.816+01:00Tak, wysoka temperatura przyśpiesza wzrost. Ja nie...Tak, wysoka temperatura przyśpiesza wzrost. Ja nie mam tak ciepło. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74452232244074380762022-10-25T22:04:15.711+02:002022-10-25T22:04:15.711+02:00Chlebek pychota , tylko u mnie wyrasta przez pół g...Chlebek pychota , tylko u mnie wyrasta przez pół godziny . Za pierwszym i drugim razem . Powodem może być wysoka temperatura w kuchni , 25 stopni ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-3688265146656961842020-01-20T11:03:35.037+01:002020-01-20T11:03:35.037+01:00Cieszę się, że smakuje. Cieszę się, że smakuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75765071557174785762020-01-18T16:07:37.706+01:002020-01-18T16:07:37.706+01:00Chlebek przepyszny piekłam z innych przepisów żade...Chlebek przepyszny piekłam z innych przepisów żaden temu nie dorównuje polecam.Pozdrawiam👍Basiahttps://www.blogger.com/profile/01299446220669750947noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90018397887165964182015-02-23T11:20:28.396+01:002015-02-23T11:20:28.396+01:00W takim razie bardzo się cieszę, że smakował. Pozd...W takim razie bardzo się cieszę, że smakował. Pozdrawiam ciepło. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72617359472582997302015-02-23T08:46:13.271+01:002015-02-23T08:46:13.271+01:00Wyszedł przepyszny. Bardzo nam smakował, na pewno ...Wyszedł przepyszny. Bardzo nam smakował, na pewno upiekę nie raz. Na następny raz dopilnuję o zdjęcie :) Pozdrawiam :)Gotujemy codziennie odmienniehttps://www.blogger.com/profile/16701815014254444529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82763266483398783092015-02-21T17:27:59.757+01:002015-02-21T17:27:59.757+01:00Mam nadzieję, że nie tylko pięknie pachniał, ale i...Mam nadzieję, że nie tylko pięknie pachniał, ale i smakował. <br />A płatki i pestki dyni to też świetny wybór :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77000545490682660372015-02-18T14:20:24.331+01:002015-02-18T14:20:24.331+01:00Chlebek upieczony, pachnie obłędnie. Nie mogę się ...Chlebek upieczony, pachnie obłędnie. Nie mogę się już doczekać kiedy go skosztuję. Upiekłam z płatkami owsianymi i pestkami dyni zamiast siemienia bo nie miałam :)Gotujemy codziennie odmienniehttps://www.blogger.com/profile/16701815014254444529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-493944166529590592014-11-15T13:26:43.187+01:002014-11-15T13:26:43.187+01:00Cieszę się, że smakuje. Cieszę się, że smakuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-52636612021221253502014-11-15T00:21:57.456+01:002014-11-15T00:21:57.456+01:00Upieczony,bardzo dobry!Uklony.EwaUpieczony,bardzo dobry!Uklony.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10574030687688386972014-09-20T08:47:07.104+02:002014-09-20T08:47:07.104+02:00No to czekam na wieści, czy się udało. No to czekam na wieści, czy się udało. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38231393213645504242014-09-17T14:56:19.473+02:002014-09-17T14:56:19.473+02:00Wyprobuje napewno i dam znac co z tego wyszlo,
Poz...Wyprobuje napewno i dam znac co z tego wyszlo,<br />Pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62149273698430036092014-09-16T15:53:35.320+02:002014-09-16T15:53:35.320+02:00Nie mam maszyny do chleba, więc w niej nie piekę, ...Nie mam maszyny do chleba, więc w niej nie piekę, ale sądzę, że większość przepisów się nadaje, choć wydaje mi się, że trzeba zmniejszyć odrobinę ilość drożdży. <br />Cieszę się, że przepisy się przydają. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16562811478634425122014-09-13T14:28:58.030+02:002014-09-13T14:28:58.030+02:00Witaj Margarytko,
Bardzo lubie Twoj blog, chetnie ...Witaj Margarytko,<br />Bardzo lubie Twoj blog, chetnie korzystam z przepisow, nie raz bylas inspiracja na dania z okazji rodzinnych uroczystosci. Dziekuje :)<br />Niedawno kupilam maszyne do chleba, pieke chleb, ciasta drozdzowe ale zastanawiam sie czy Twoich przepisach na chleb mozna uzyc w maszynie....czy proporcje te same? Moze masz jakies sprawdzone przepisy na chleby i ciasta z automatu?<br />Pozdrawiam serdecznie,<br />Sylwia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13871565658080316362014-02-02T17:28:19.680+01:002014-02-02T17:28:19.680+01:00Basiu, drożdże nie pociągną mąki żytniej razowej, ...Basiu, drożdże nie pociągną mąki żytniej razowej, do tego potrzeba zakwasu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75481506998268754602014-02-01T09:14:14.649+01:002014-02-01T09:14:14.649+01:00Dałam mąkę żytnią razową. a to nie można do chleba...Dałam mąkę żytnią razową. a to nie można do chleba na drożdżach?<br />Następnym razem będę wodę lała powoli, a nie tak jak zrobiłam od razu całość.basienka12noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90282083307272515242014-01-22T09:41:49.563+01:002014-01-22T09:41:49.563+01:00Basiu, niestety mąka mące nierówna, jedna ma więks...Basiu, niestety mąka mące nierówna, jedna ma większą wilgotność, druga mniejszą. Ja podałam dokładnie takie proporcje jak zastosowałam. Już Helena wyżej wspomniała, że miała luźniejsze ciasto. Może po prostu moja mąka była bardzo sucha i chłonęła dużo płynu. A dałaś mąkę żytnią chlebową czy razową? Bo jeśli razową to drożdże mogły jej nie pociągnąć. <br />Ja niczym chleba nie smaruję, mnie nie przeszkadza, że ma skórkę matową, często posypują chleb mąką. Ale zawsze możesz posmarować białkiem. <br />Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-69476089897238210042014-01-22T07:24:45.785+01:002014-01-22T07:24:45.785+01:00To jest trzeci przepis na chleb, który upiekłam. I...To jest trzeci przepis na chleb, który upiekłam. I tym razem klapa :(<br />A wcześniej takie fajne mi wyszły. Co ja zrobiłam nie tak? Dwa bochenki i zakalec.<br />A robiłam dokładnie wg przepisu. Dałam mąkę pszenną wrocławską Basia i mąkę żytnią Melvit.<br />Ciasto miałam rzadsze od tego na zdjęciu. Może dałam za dużo wody :( A dałam od razu tyle ile pisało.<br /><br />Mam jeszcze pytanko. Czy Ty Asiu smarujesz czymś ciasto przed włożeniem do pieca i po wyciągnięciu? Bo mi chleby jakieś takie matowe wychodzą.<br /><br />Pozdrowionka :)basienka12noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77476639218286456192013-09-28T11:24:41.881+02:002013-09-28T11:24:41.881+02:00Próbuj, bo warto :-) Nie ma co się zniechęcać, bo ...Próbuj, bo warto :-) Nie ma co się zniechęcać, bo smaku domowego chleba nic nie pobije. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-80907572932797396802013-09-27T21:11:55.623+02:002013-09-27T21:11:55.623+02:00no to mnie trochę pocieszyłaś :) że początki najcz...no to mnie trochę pocieszyłaś :) że początki najczęściej bywają trudne. Idę za ciosem, w tygodniu próbuję raz jeszcze :) pozdrowionka!Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33662675510792748422013-09-27T08:10:54.284+02:002013-09-27T08:10:54.284+02:00Wiesz, tej wody nie trzeba się tak bać, to nie cia...Wiesz, tej wody nie trzeba się tak bać, to nie ciasto na drożdżówki :-) Ja do wieloziarnistego na 1 kg mąki, trochę ziaren i otrębów wlewam 1 litr wody, ciasto jest luźniejsze, nadaje się tylko do pieczenia w formach, ale jest pyszny. <br />Mąka mące niestety nie równa, więc i wilgotność jest inna.<br />Moje pierwsze chleby na zakwasie to była dopiero jazda - dobre w smaku, ale jeden plaskaty, drugi cały popękany (gdzieś w zdjęciach na tablicy powinny być, bo pokazywałam te moje "dzieła"), dopiero trzeci wyszedł tak jak powinien :-) <br />Ja też jakimś chlebowym mistrzem nie jestem, ale piekę i się nie zniechęcam, bo domowy to domowy. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66358539754037570302013-09-27T08:06:52.519+02:002013-09-27T08:06:52.519+02:00I słusznie, bo zdrowo.I słusznie, bo zdrowo.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-73302546060014972812013-09-26T22:47:55.196+02:002013-09-26T22:47:55.196+02:00Taaak, ja zdecydowanie preferuję wieloziarniste. :...Taaak, ja zdecydowanie preferuję wieloziarniste. :)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15246583563728950002013-09-26T21:25:33.380+02:002013-09-26T21:25:33.380+02:00no niestety, nie wyszedł taki piękny jak Twój,choc...no niestety, nie wyszedł taki piękny jak Twój,chociaż przed włożeniem do pieca dosłownie rósł w oczach.Wyszedł o połowę niższy, chociaż w smaku ok. Pokuszę się jeszcze raz o zrobienie, a wody będę dodawał stopniowo, a nie tak bezmyślnie - chlup całość i już :) Musze koniecznie się "podciągnąć" w pieczeniu chlebów ... bo cieniuuuchno z tym u mnie :(Helenahttps://www.blogger.com/profile/06782947842426039497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88339769793575071692013-09-26T20:36:37.243+02:002013-09-26T20:36:37.243+02:00No właśnie żytnią chlebową znalazłam i zakupiłam 7...No właśnie żytnią chlebową znalazłam i zakupiłam 720 , bo pszenna była tylko razowa 1850-sól poprostu ja zapomniałam się ,ze mam dosć słoną..będe robiła inne chlebki ..poszło raz chlebek sie nie klei nie sypie -jest ok. a tak sie bałam ??ridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.com