tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post2440901695612154019..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Makowiec zwijany mojej Mamy czyli strucla z makiemMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger115125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28238324981082999982017-12-20T16:30:29.786+01:002017-12-20T16:30:29.786+01:00Trzeba wlać gorącego mleka albo wody, żeby mak sta...Trzeba wlać gorącego mleka albo wody, żeby mak stał się masą i uzyskał właściwą konsystencję. Trzeba płyn dolewać powoli i patrzeć jak mak chłonie, żeby nie przedobrzyć, bo masa nie powinna być zbyt rzadka. Do tak przygotowanego maku dodaj bakalie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16606728008339904762017-12-20T16:28:33.477+01:002017-12-20T16:28:33.477+01:00Różni się rodzajem ciasta. Oba są dobre, a świeżoś...Różni się rodzajem ciasta. Oba są dobre, a świeżość dłużej zachowa krucho - drożdżowy. <br />Choć mój nawet po tygodniu daje się zjeść, choć oczywiście najlepszy na świeżo, jak to drożdżowy Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-69015695539854058142017-12-20T16:27:06.596+01:002017-12-20T16:27:06.596+01:00Niestety, receptury na nadzienie orzechowe nie zna...Niestety, receptury na nadzienie orzechowe nie znalazłam. <br />Jeśli chodzi o mleko, to wlewać powoli, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji. Nie powiem ile, bo to zależy od suchości maku. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61620134817511040292017-12-20T15:52:56.575+01:002017-12-20T15:52:56.575+01:00Witam. Kupilam zmielony mak na wage i nie bardzo t...Witam. Kupilam zmielony mak na wage i nie bardzo teraz wiem co z nim zrobic bo zaparzyć raczej juz nie bo to mial jest wymieszać z bakaliami czy jak ? Prosze o pomocAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/17904585689558541503noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50200301004354294782017-12-07T13:24:29.752+01:002017-12-07T13:24:29.752+01:00Nadzienie orzechowe Nadzienie orzechowe Jhttps://www.blogger.com/profile/01668688774942081968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75189400854903610422017-11-20T19:35:17.955+01:002017-11-20T19:35:17.955+01:00Kochana margarytko zastanawiam się nad pewna kwest...Kochana margarytko zastanawiam się nad pewna kwestia i nie daje mi to spokoju.<br /> Czym się różni makowiec krucho drożdżowy od drożdżowego?Bardzo różnią się smakiem? (Podobno ten krucho drożdżowy dłużej trzyma świeżość oraz wilgotność,a drożdżowy jest suchy czy to prawda?)Mam nadzieję że mi wytłumaczysz <3Jhttps://www.blogger.com/profile/01668688774942081968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61158009099708815092017-11-16T22:45:57.379+01:002017-11-16T22:45:57.379+01:00Ile mniej więcej szklanek gorącego mleka dać do 50...Ile mniej więcej szklanek gorącego mleka dać do 500g mielonego maku?<br />Mam zamiar robić :) Jhttps://www.blogger.com/profile/01668688774942081968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-2511923306789623982017-11-16T22:44:21.925+01:002017-11-16T22:44:21.925+01:00Nadzienie Nadzienie Jhttps://www.blogger.com/profile/01668688774942081968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58269283900161428372017-09-30T16:38:41.583+02:002017-09-30T16:38:41.583+02:00Coś się jeszcze znajdzie ze starych przepisów, cho...Coś się jeszcze znajdzie ze starych przepisów, choć część babcia zabrała ze sobą do grobu. Nie wiem o jaką struclę orzechową chodzi, więc chyba nie pomogę. No chyba, że powiedz, czy chodzi o ciasto orzechowe czy nadzienie?Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-87495760510103325272017-08-30T16:43:34.174+02:002017-08-30T16:43:34.174+02:00Witam serdecznie czy ma pani więcej takich starych...Witam serdecznie czy ma pani więcej takich starych przepisow na ciasta jestem bardzo ciekawa. <br />I czy ma pani przepis na strucle orzechowa bo moja babcia kiedyś robiła ale przepisu nie mam Jhttps://www.blogger.com/profile/01668688774942081968noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45589466399018538832016-12-27T12:34:32.569+01:002016-12-27T12:34:32.569+01:00I jak się udały? Smakowały?I jak się udały? Smakowały?Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85857756292250867672016-12-23T17:50:50.101+01:002016-12-23T17:50:50.101+01:00Moje pierwsze makowce w życiu właśnie siedzą w pie...Moje pierwsze makowce w życiu właśnie siedzą w piecu :-)macierzankahttps://www.blogger.com/profile/18359374939774197068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38077162813839450632016-12-22T20:08:45.896+01:002016-12-22T20:08:45.896+01:00Nie musi być żadna specjalna, zwykła wystarczy - r...Nie musi być żadna specjalna, zwykła wystarczy - ręczna albo elektryczna. Ja używam tego najdrobniejszego sitka (podobno właśnie do mielenia maku). Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4894793324886577162016-12-22T19:44:16.097+01:002016-12-22T19:44:16.097+01:00Witam. Mam pytanie odnosnie mielenia maku. Czy to ...Witam. Mam pytanie odnosnie mielenia maku. Czy to musi byc jakas specjalna maszynka czy moze byc taka do miesa?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-37858581487812677272016-11-06T14:29:34.776+01:002016-11-06T14:29:34.776+01:00Pęknięcia się przykryje :-) No niestety makowce z ...Pęknięcia się przykryje :-) No niestety makowce z dużą ilością masy tak się zachowują - albo zawinąć i wtedy wychodzą bardziej okrągłe, albo pogodzić się z pęknięciami i mieć klasyczną płaską struclę :-) <br />Mam tylko nadzieję, że w smaku była jak należy :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66000398478528391542016-11-05T13:12:00.380+01:002016-11-05T13:12:00.380+01:00własnie sie pieką, nie zawijałam i juz oba pęknięt...własnie sie pieką, nie zawijałam i juz oba pęknięte ale co tam :) jedno z czarnym a drugie z białym makiem. dzieki za przepis :)JMPhttps://www.blogger.com/profile/00692260539180687742noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74599137502646535422015-12-24T10:11:21.600+01:002015-12-24T10:11:21.600+01:00Bardzo dziękuję.Bardzo dziękuję.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4968085272325271232015-12-24T09:29:14.637+01:002015-12-24T09:29:14.637+01:00Ja dodaję odrobinę drożdży do masy makowej (do cia...Ja dodaję odrobinę drożdży do masy makowej (do ciasta to wiadomo), no i koniecznie ubite białko. Nakłuwam zawsze, bo tak robiła moja mama i babcia.<br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60754477101132094692015-12-23T23:38:47.110+01:002015-12-23T23:38:47.110+01:00Drożdże dałam do ciasta.A białka ubitego nie dałam...Drożdże dałam do ciasta.A białka ubitego nie dałam.To znaczy gdzie je dodać.Kurczę tyle lat piekę i gotuję a z makowcami mam problem.Nie smarowałam również ciasta białkami.Piszesz,że ciasto nakłuwasz widelcem.Może to jest odpowiedź?Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź.Życzę miłych,spokojnych i rodzinnych świąt.<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-52992541213612064772015-12-23T21:03:21.199+01:002015-12-23T21:03:21.199+01:00Nie bardzo wiem, a dałaś drożdże i ubite białko? M...Nie bardzo wiem, a dałaś drożdże i ubite białko? Możesz na przyszłość spróbować przesmarować ciasto lekko rozbitym białkiem przed położeniem maku. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38057094864618619192015-12-23T21:01:26.670+01:002015-12-23T21:01:26.670+01:00Super, cieszę się, że się udał i smakuje. Super, cieszę się, że się udał i smakuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19848607324311631512015-12-23T18:10:25.463+01:002015-12-23T18:10:25.463+01:00Margarytko Kochana co zrobić żeby nie oddzielała s...Margarytko Kochana co zrobić żeby nie oddzielała się skórka od maku?W pierwszej warstwie robi się luz i już.mamerciknoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-37352197590384977322015-12-23T16:36:30.708+01:002015-12-23T16:36:30.708+01:00Makowiec wyszedł jak zwykle ( robiłam już kilka ra...Makowiec wyszedł jak zwykle ( robiłam już kilka razy z twojego przepisu ) obłędnie. Wilgotny, dużo maku smakuje wybornie !!!! Następnym razem spróbuje z białym makiem. Pozdrawiam MonikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79224239290587683152015-12-22T09:59:45.213+01:002015-12-22T09:59:45.213+01:00Basiu, ja już od jakiegoś czasu kupuję mak mielony...Basiu, ja już od jakiegoś czasu kupuję mak mielony w Lidlu - i jeszcze nie trafił mi się gorzki, jest naprawdę dobrej jakości i w bardzo przyzwoitej cenie (około 3,50 za 200 g). Wcześniej często kupował mak z Kresto, jakoś tak mi pasował. <br />A makowce z białym makiem najlepsze. Mnie niestety niewiele maku zostało, może na pół makowca, ale wykorzystam, a resztę zrobię z ciemnym. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30974371242500405492015-12-22T03:58:34.044+01:002015-12-22T03:58:34.044+01:00 Są różne firmy które sprzedają mak i jestem cieka... Są różne firmy które sprzedają mak i jestem ciekawa czy jest mak lepszy i gorszy? Czy mak to mak?Jaka firma jest najlepsza?. Byłam w Kauflandzie a tam cztery firmy i nie wiadomo który kupić a różnica w cenie duża.Bakalland najdroższa Kiedyś dostałam od mamy mak zmielony w słoiku przygotowałam go i próbuję a on taki gorzki i w śmietniku wylądował..Taka szkoda. W tym roku po latach przerwy w makowcach piekę z białym makiem :) Miały być rogale marcińskie, ale jakoś nie miałam czasu, będą po nowym roku :)basie nka12https://www.blogger.com/profile/10695172797929704871noreply@blogger.com