tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post295504048800426038..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Jajko w koszulce na szparagachMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger33125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68564617910464055252014-05-16T16:24:29.785+02:002014-05-16T16:24:29.785+02:00Basiu, białe szparagi są nieco bardziej włókniste ...Basiu, białe szparagi są nieco bardziej włókniste i trzeba je dobrze obrać, jak są dobrze obrane to nie powinny się ciągnąć. <br />A jeśli chodzi o świeżość szparagów to trochę długo te biedronkowe leżały. Najlepsze są takie świeżo ścinane. Dlatego ja zawsze kupuję na targu, od lat u tego samego pana, który ma plantację szparagów i ma świeżutkie (4 -6 zł / pęczek 500 g) . W lodówce nie przechowuję ich dłużej niż 2 dni (zawinięte w lnianą ściereczkę). Poszukaj może Basiu na targu kogoś, kto sprzedaje tylko szparagi, zapytaj kiedy były ścinane. Ważne, aby nie miały więcej niż 24 godziny. Zobaczysz, że jest różnica. Szparagi szybko drewnieją i najsmaczniejsze są świeżutkie. <br />Ja z białych szparagów uwielbiam krem i właśnie takie z bułką tartą. Teraz częściej kupuję zielone. <br />Jeśli chodzi o gotowanie to rzeczywiście, powinny być gotowane w wysokim garnku, na stojąco, tak, aby główki nie były zanurzone w wodzie - są delikatne i szybko się gotują. Ja takim garnkiem nie dysponuję. Ale można uciąć arkusz papieru do pieczenia, owinąć szparagi mniej więcej do połowy wysokości, zawiązać sznurkiem i wstawić je do wysokiego garnka, a wody wlać tyle, aby główki wystawały. Zawsze jest jakiś sposób :-)<br />Pytasz, które są lepsze? Trudno mi odpowiedzieć, bo ja lubię jedne i drugie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-37226690402705394782014-05-16T15:52:28.433+02:002014-05-16T15:52:28.433+02:00Już zrobiłam ten, że obiad i powiem tak. Szparagi ...Już zrobiłam ten, że obiad i powiem tak. Szparagi smakowo nawet dobre przypominały smak kalafiora polałam masłem z bułką tartą, ale takie włukniste. I teraz nie wiem, czy takie mi się traiły, czy takie są. Kupiłam w biedronce żółte, chciałam zielone, ale nie było paczuszka 500g/6,99zł. Na opakowaniu pisze data dostawy 9.05. a dzisiaj jest 16.05. wyglądały dobrze. Obierałam tak jak pisałaś w przepisie przy kremie ze szparagów. Nie wiem czy mam jeszcze raz próbować z żółtymi czy już ich nie kopować, na pewno kupie jeszcze do sprawdzenia zielone.<br />Jajka w koszulce pyszne, takich jeszcze nie jadłam mniam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65099140708302075742014-05-16T10:26:52.044+02:002014-05-16T10:26:52.044+02:00Jeszcze szparagów nie jadłam, mam chęć spróbować. ...Jeszcze szparagów nie jadłam, mam chęć spróbować. Asiu czy szparagi gotujesz leżąco w garnku? Kiedys czytałam, że szparagi powinno sie gotować w specjalnym garnku na stojąco i zawsze je omijałam. Kurcze nie wiem jak je przygotować, sa białe i zielone, które lepsze.<br />Zielone zostaja z główką tak? Czy ja odcinam? Kurcze troche nie kumam tych szparagów i dlatego sie ich bałam.No cóż pujde do sklepu i zobacze jakie są. Zrobię obiad wg tego przepisu ciekawe jak mi wyjdzie :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50672767281688983982013-06-20T08:54:42.305+02:002013-06-20T08:54:42.305+02:00Ogromnie się cieszę, że pomysł się przydał :-) Poz...Ogromnie się cieszę, że pomysł się przydał :-) Pozdrawiam ciepło. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-32972766693851643622013-06-19T15:23:54.045+02:002013-06-19T15:23:54.045+02:00Jako milosniczka "lejacego" zoltka, jest...Jako milosniczka "lejacego" zoltka, jestem usatysfakcjonwana tym prostym i szybkim przepisem. Tak tez wyszlo, ze i ja mialam pod reka szparagi, wiec obiadek jak malowany: szybki, prosty i smaczny ;-) Pozdrawiam.Anetahttps://www.blogger.com/profile/04044269045997429914noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56594494478847917262013-06-10T21:22:18.011+02:002013-06-10T21:22:18.011+02:00Zapraszam, a jajko w koszulce polecam, bo pyszne. ...Zapraszam, a jajko w koszulce polecam, bo pyszne. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82179380346722261752013-06-10T13:34:24.092+02:002013-06-10T13:34:24.092+02:00I pomyśleć, że nigdy jaja w koszulce nie robiłam. ...I pomyśleć, że nigdy jaja w koszulce nie robiłam. Wpraszam się na wspaniały obiad do Ciebie :)<br />I pozdrawiam, słonecznie :)Monicahttps://www.blogger.com/profile/04042003169738544424noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66367840666575189462013-06-09T15:23:18.998+02:002013-06-09T15:23:18.998+02:00Na pewno spróbuję. :)Na pewno spróbuję. :)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40927934249954423592013-06-09T12:11:49.996+02:002013-06-09T12:11:49.996+02:00Dziękuję bardzo za kolejną nominację, bardzo mi mi...Dziękuję bardzo za kolejną nominację, bardzo mi miło. Jednak nie bawię się w łańcuszki, za dużo ich i ciągle musiałabym odpowiadać na pytania, zamiast publikować przepisy. Niemniej jednak cieszę się, że zostałam doceniona.<br />Pozdrawiam ciepło.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78534026489582186682013-06-09T12:10:20.077+02:002013-06-09T12:10:20.077+02:00Dziękuję - mnie bardziej to drugie.
Octu rzeczywiś...Dziękuję - mnie bardziej to drugie.<br />Octu rzeczywiście nie trzeba wiele, warto próbować, bo nie mają sobie równych.<br />A taką Twoją jajecznicę chętnie bym zjadła, bo też lubię, gdy jest w niej dużo cebulki. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-83232683915088771192013-06-09T12:08:10.238+02:002013-06-09T12:08:10.238+02:00Mnie się nie chce bawić z folią, zawsze wrzucam od...Mnie się nie chce bawić z folią, zawsze wrzucam od razy do garnka. Ale jak widać sposób się sprawdza u wielu osób :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74767500755976958362013-06-09T12:07:14.276+02:002013-06-09T12:07:14.276+02:00No tak, o tym zupełnie zapomniałam, zaraz uzupełni...No tak, o tym zupełnie zapomniałam, zaraz uzupełnię :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23750748739758636202013-06-09T12:06:54.669+02:002013-06-09T12:06:54.669+02:00Szparagi dobra rzecz, przynajmniej dla mnie - ja b...Szparagi dobra rzecz, przynajmniej dla mnie - ja bardzo lubię, choć znam wiele osób, które ze nimi nie przepadają. Ale myślę, że warto spróbować, aby samemu się określić. <br />Jeśli chodzi o pieczarki to ja je po prostu podsmażam na odrobinie klarowanego masła, dodaję trochę soku z cytryny i gdy ostygną przekładam do pudełek. Można je też blanszować tak jak kurki - w wodzie z odrobiną octu - powinny zachować kolor. <br />Z koperkiem postępuję dokładnie tak jak Ty, gdy skroję pęczek do obiadu i mi zostanie to dosypuję do tego już zamrożonego, choć ja jeszcze po pokrojeniu zostawiam go na kilka minut na desce, aby przesechł. No i nie korzystam ze słoiczków, a z pudełek do żywności - łatwiej wypełnić przestrzeń niż okrągłym słoiczkiem. <br />Pozdrawiam serdecznie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82515482886861065252013-06-08T17:18:48.547+02:002013-06-08T17:18:48.547+02:00Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Informacje...Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Informacje na temat zabawy na moim blogu http://thisflavour.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html<br />Zapraszam do zabawy i pozdrawiam:)Kredkahttps://www.blogger.com/profile/07935672010565495656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64042359793294121152013-06-07T22:01:14.858+02:002013-06-07T22:01:14.858+02:00Strasznie mi się to pierwsze zdjęcie podoba. :)
Ja...Strasznie mi się to pierwsze zdjęcie podoba. :)<br />Jajka w koszulce robiłam kilka lat temu, ale nie wyszły. Chyba przesadziłam z octem, bleh... ;) Ale jajka ogólnie bardzo lubię, w każdej postaci. Zwłaszcza sadzone albo jajecznicę z cebulą (tzn. w moim wykonaniu jest to bardziej cebula z jajecznicą :P). Chyba spróbuję jeszcze raz zrobić te jajka, bo całkiem fajnie wyglądają. :)<br />PozdrawiamPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50934382476047677962013-06-07T14:05:59.054+02:002013-06-07T14:05:59.054+02:00Jajko w koszulce robiłam wielokrotnie jak wspomnia...Jajko w koszulce robiłam wielokrotnie jak wspomniana wyżej koleżanka, na folię założoną na szklankę wylewam kilka kropli oleju lub oliwy, rozsmarowuję palcami, wbijam jajko, zawiązuję folię w pakuneczek który zabezpieczam gumką recepturką i hop do wody. Wychodzą idealne jajeczka, mniam :-)<br />Pozdrawiam<br />Justyna BodziochAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60380343301507814062013-06-06T17:12:17.951+02:002013-06-06T17:12:17.951+02:00jajka w koszulkach robie podobnie jak twoja koleza...<br /> jajka w koszulkach robie podobnie jak twoja kolezanka. Tylko folie trzeba natluscic zeby ladnie"odeszly "<br />eva.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56721703541270642892013-06-06T09:45:38.015+02:002013-06-06T09:45:38.015+02:00Szparagów, ze wstydem przyznam, jeszcze nie jadłam... Szparagów, ze wstydem przyznam, jeszcze nie jadłam. Czas to zmienić :)<br />Margarytko, dzięki za przepisy na gulasze. Mazeinę stosuję od jakiegoś czasu i chwalę ją sobie bardzo, nie zmienia smaku sosu tak jak mąka. <br />Jajka nieźle łączą się z pieczarkami i o nie chcę Cię spytać :)<br />Czasem udaje mi się kupić większą ilość pieczarek, ale nie potrafię tak ich przygotować do zamrożenia, by nie zczerniały. Może masz jakiś patent, tak jak na paprykę ? <br />Koperek jest moim ulubionym zielskiem do wszystkiego, no, prawie. Nie mam jeszcze własnego, więc kupuję. I przez cały sezon letni, to, co mi zostaje z pęczka, myję starannie, osuszam, siekam i dosypuję do słoiczka z koperkiem, umieszczonym w zamrażarce. Nie ubijam. Mam przez całą zimę. Tak samo " zapasuję" szczypiorek. <br />Masło klarowane Mlekowity do tej pory kupowałam, ale już nie będę .<br />Wczoraj znów z przyjemnością pobuszowałam u Ciebie , gdy piekł się , po raz kolejny, Twój Mój pasztet :) <br />Przepraszam za ten " groch z kapustą " :), dziękuję, pozdrawiam, tula<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88828913479298332682013-06-05T22:27:20.797+02:002013-06-05T22:27:20.797+02:00Świetne, proste danie :)Świetne, proste danie :)Zielaczekhttps://www.blogger.com/profile/16563504956915134671noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50767059432631489412013-06-05T19:35:30.923+02:002013-06-05T19:35:30.923+02:00A ja wręcz przeciwnie, dosyć często jadam jajka na...A ja wręcz przeciwnie, dosyć często jadam jajka na obiad - albo sadzone, albo w koszulce, albo w sosie musztardowym. Latem do kalafiora, do fasolki bardzo lubię właśnie jajko w koszulce. I często dwa składniki: warzywa + jajko stanowią cały mój obiad. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-80377701287007538552013-06-05T19:33:40.652+02:002013-06-05T19:33:40.652+02:00Wiesz, raz wychodzi ładniej, innym razem mniej, al...Wiesz, raz wychodzi ładniej, innym razem mniej, ale i tak się je zje :-) Mizeria też może być, u mnie zawsze na słodko - kwaśno, choć ja akurat szparagi uwielbiam i nie mogę sobie ich odmówić w sezonie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64652465975992713502013-06-05T19:32:03.725+02:002013-06-05T19:32:03.725+02:00Dokładnie tak smakuje. A zrobić zawsze można samem...Dokładnie tak smakuje. A zrobić zawsze można samemu :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42563402855828238032013-06-05T19:31:37.127+02:002013-06-05T19:31:37.127+02:00Popitka jak najbardziej na miejscu :)Popitka jak najbardziej na miejscu :)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-8716863686950294412013-06-05T19:31:06.282+02:002013-06-05T19:31:06.282+02:00Dziękuję bardzo, ale nie pociągnę tego łańcuszka d...Dziękuję bardzo, ale nie pociągnę tego łańcuszka dalej, bo na blogu zamiast przepisów byłby "zwierzenia" :-) Raz jeden dałam się skusić i myślę, że wystarczy.<br />Pozdrawiam ciepło i czuję się wyróżniona :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75095017751542033742013-06-05T19:29:19.850+02:002013-06-05T19:29:19.850+02:00Dziękuję bardzo za dobre słowo. Pisanie bloga to d...Dziękuję bardzo za dobre słowo. Pisanie bloga to dla mnie ogromna frajda, a jeśli komuś się to przydaje to pozostaje mi się tylko cieszyć. <br />Jestem ciekawa jak tam pierwsze próby z jajkami się udały? Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com