tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post3067082804210806966..comments2024-03-18T16:13:18.718+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Letnia PavlovaMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger115125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12282180699650815782020-05-26T07:47:34.118+02:002020-05-26T07:47:34.118+02:00Tak, oczywiście. Krem może być dowolny. Tak, oczywiście. Krem może być dowolny. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35056732554431470842020-05-25T19:48:56.982+02:002020-05-25T19:48:56.982+02:00Witam, ja dopiero zaczynam przygodę z bezą 😉 Mam ...Witam, ja dopiero zaczynam przygodę z bezą 😉 Mam takie pytanie. Czy mogę dać na bezę śmietanę ubitą z mascarpone? Sabinanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-32873420275938140402018-05-31T13:51:41.049+02:002018-05-31T13:51:41.049+02:00Ona w środku wychodzi taka piankowa. Jeśli jest gu...Ona w środku wychodzi taka piankowa. Jeśli jest gumowata to wg mnie za słabo ubita i za krótko suszona. Piekarnik piekarnikowi niestety nierówny. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-32232231223706191692018-04-19T07:22:37.974+02:002018-04-19T07:22:37.974+02:00Margarytko co może być przyczyną tego że beza jest...Margarytko co może być przyczyną tego że beza jest klejąca i gumowa w środku. Z góry dziękuję za odpowiedźmarlonekhttps://www.blogger.com/profile/02266822393314208666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58209457356386081142017-01-22T18:54:55.323+01:002017-01-22T18:54:55.323+01:00W zasadzie trudno mi powiedzieć dlaczego tak się d...W zasadzie trudno mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje, bo dobrze wypieczona beza opaść nie powinna. Może za słabo ją ubijasz? Choć jak mówisz, że robisz jak zawsze to sama nie wiem. Duża wilgotność w mieszkaniu raczej sprawiłaby, że beza zmięknie, niekoniecznie opadnie, ale mogę się mylić. <br />Spróbuj może dodać 2 - 3 łyżki cukru więcej - może białka masz większe?Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7276818593296746942017-01-13T00:07:42.644+01:002017-01-13T00:07:42.644+01:00Margarytko, dziękuję za odpowiedź :) Niestety prze...Margarytko, dziękuję za odpowiedź :) Niestety przeczytałam ją dopiero dziś ;), ale na szczęście zrezygnowałam z kiwi. Pavlova była pycha i zniknęła w mgnieniu oka.<br />Dziś po raz kolejny upiekłam bezę z Twojego przepisu (tym razem urodziny męża) Niestety każda beza (oprócz kilku pierwszych jakie robiłam na dacquoise) dość mocno mi opada. W smaku jest ok i konsystencja też odpowiednia, ale nie wygląda tak okazale jak Twoja. Nie wiem co robię nie tak (wszystko robię jak w przepisie). Może to być związane z dużą wilgotnością w mieszkaniu? Jak będziesz miała chwilkę to proszę o odpowiedź. <br />Serdecznie pozdrawiam :)<br />Ola Olahttps://www.blogger.com/profile/06488890917954772574noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79677528585908787522016-10-09T20:30:55.459+02:002016-10-09T20:30:55.459+02:00Olu, cieszę się, że beza smakowała.
A jeśli chodz...Olu, cieszę się, że beza smakowała. <br />A jeśli chodzi o ananasa i kiwi to zawierają enzym, który sprawia, że galaretki nie tężeją (chyba, że są to owce z puszki albo gotowane). Ale wypróbowałam, że świeże kiwi w połączeniu z nabiałem nie jest dobrym pomysłem, bo gorzknieje. Kiedyś zrobiłam serniczki ze świeżym kiwi, na świeżo masa była pyszna, ale po kilku godzinach miała gorzką nutę. <br />Ananasa świeżego jadłam tylko na świeżo ze śmietaną, był dobry, ale nie wiem jak zachowuje się po kilku godzinach. <br />Ale myślę, że jeśli położysz owoce na śmietanie tuż przed podaniem, to nic się nie stanie i wszystkim będzie smakowało. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-73743907605620524292016-10-06T22:14:27.305+02:002016-10-06T22:14:27.305+02:00Pychota! Kilka tygodni temu zrobiłam na swoje urod...Pychota! Kilka tygodni temu zrobiłam na swoje urodziny. Zniknęła w mgnieniu oka i wśród gości było tylko słychać "Nie jedz, ale niedobre!"-a w domyśle "Będzie więcej dla mnie". Takich mam łakomczuchów w rodzinie :) <br />Teraz chciałabym go zrobić na urodziny córeczki, tylko nie wiem jakich owoców użyć. Myślałam o świeżych brzoskwiniach, kiwi i ananasie. Problem w tym, że gdzieś mi się o uszy obiło, że świeży ananas może jakoś zareagować z ubitą śmietaną. Coś o tym słyszałaś Margarytko? Pozdrawiam :)Olahttps://www.blogger.com/profile/06488890917954772574noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15155511697036670592016-07-25T21:25:51.675+02:002016-07-25T21:25:51.675+02:00Widocznie co z piekarnikiem nie tak, bo beza w tej...Widocznie co z piekarnikiem nie tak, bo beza w tej temperaturze nie ma prawa się spalić. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33166768351910792612016-07-25T15:39:48.922+02:002016-07-25T15:39:48.922+02:00A ja dziś próbowałam i niestety klapa. Wyglądała o...A ja dziś próbowałam i niestety klapa. Wyglądała obiecująco, ale zaraz zaczęła się palić się. Myślę, że to wina piekarnika. Ale cóż próbować będę dalej gdyż tak chce mi się Pavlowej Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11262468602675966214noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5712778613945735822016-07-10T15:03:11.041+02:002016-07-10T15:03:11.041+02:00W takim razie cieszę się, że ta się udała. W takim razie cieszę się, że ta się udała. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34969458091345379752016-07-08T14:31:43.484+02:002016-07-08T14:31:43.484+02:00Własnie upiekłam beze w/g Pani wskazówek z przepis...Własnie upiekłam beze w/g Pani wskazówek z przepisu i jest wysoka:) Piękna.Nie wiem co robiłam źle , ale ciesze sie jak dziecko:)nefernefer35https://www.blogger.com/profile/09761929639507874630noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58711591112672486032016-07-08T07:28:53.264+02:002016-07-08T07:28:53.264+02:00Ja przeważnie ubijam zimne, ale są osoby, które ro...Ja przeważnie ubijam zimne, ale są osoby, które robią na białkach w temperaturze pokojowej, więc nie ma to większego znaczenia. Moim zdaniem zimne szybciej się ubijają. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60352176162700953872016-07-07T15:53:59.058+02:002016-07-07T15:53:59.058+02:00Moje bezy sa zawsze płaskie jak stół:( Czy białka ...Moje bezy sa zawsze płaskie jak stół:( Czy białka maja być zimne czy ciepłe?? nefernefer35https://www.blogger.com/profile/09761929639507874630noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-22784066628334535572016-04-07T12:21:10.044+02:002016-04-07T12:21:10.044+02:00Myślę, że tygodniowe możesz jeszcze wykorzystać, a...Myślę, że tygodniowe możesz jeszcze wykorzystać, ale dłużej ich nie przechowuj. Ja po prostu mrożę, gdy mi zostają i wyciągam wtedy, gdy potrzebuję. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47721182981062837942016-04-06T17:36:02.039+02:002016-04-06T17:36:02.039+02:00Jak długo można przechowywać w lodówce białka?Moje...Jak długo można przechowywać w lodówce białka?Moje stoją już tydzień.Można je jakoś jeszcze wykorzystać?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79877389076469714792016-01-19T09:45:23.467+01:002016-01-19T09:45:23.467+01:00Właśnie odpowiedziałam na niemalże identyczne pyta...Właśnie odpowiedziałam na niemalże identyczne pytanie troszkę wyżej. Odsyłam do odpowiedzi pod poprzednim komentarzem. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89993442016369231062016-01-19T09:42:54.255+01:002016-01-19T09:42:54.255+01:00Suchą bezę można spokojnie przechowywać kilka dni ...Suchą bezę można spokojnie przechowywać kilka dni w kartoniku (nie w folii). Beza na Pavlovą nigdy nie będzie w środku sucha. Jeśli chcesz suchą, to trzeba ją suszyć w niskiej temperaturze (poniżej 100 stopni) przez kilka godzin. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16290481231950465392016-01-16T22:27:03.119+01:002016-01-16T22:27:03.119+01:00Jak długo można przechowywać upieczoną bezę? Chcia...Jak długo można przechowywać upieczoną bezę? Chciałabym upiec wcześniej. W jakiej temperaturze piec i jak długo by środek był jak najmniej ciągnący? <br />Pozdrawiam Iga<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14497733634815355192016-01-16T21:38:45.681+01:002016-01-16T21:38:45.681+01:00Witam! Mam pytanie - jak długo można przechowywać ...Witam! Mam pytanie - jak długo można przechowywać upieczoną bezę i jak upiec by środek nie był ciągnący? Pozdrawiam GrażaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39129548627771942142014-06-28T19:58:27.956+02:002014-06-28T19:58:27.956+02:00Truskawkowa też pyszna :-) U nas każda schodzi w k...Truskawkowa też pyszna :-) U nas każda schodzi w kilka minut, bo całą rodzinka lubi. <br />Cieszę się, że przepisy się przydają :-) <br />Pozdrawiam ciepło.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20699245298166033862014-06-28T19:38:03.246+02:002014-06-28T19:38:03.246+02:00Twoja Pavloca wyglada przepieknie :) ja swoja wlas...Twoja Pavloca wyglada przepieknie :) ja swoja wlasnie skonczylam robic i wyglada bardzo truskawkowo ale smakuje przepysznie :D uwiebiam twoje przepisy <br />pozdrawiam Danalorienhttps://www.blogger.com/profile/00559784925774005368noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70265632588230610582013-10-10T17:02:44.156+02:002013-10-10T17:02:44.156+02:00Proszę :-)Proszę :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-1284750574671716502013-10-10T14:58:22.439+02:002013-10-10T14:58:22.439+02:00Dziękuję.
PaulinaDziękuję.<br />PaulinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40911132517978912312013-10-10T14:42:47.452+02:002013-10-10T14:42:47.452+02:00Spokojnie możesz upiec dwie dzisiaj. Tylko nie wkł...Spokojnie możesz upiec dwie dzisiaj. Tylko nie wkładaj do woreczka, bo zmięknie. Przykryj papierem śniadaniowym i zostaw na blacie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com