tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post3378648939213322990..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Sernik gotowany... czyli jak moje lenistwo zostało ukarane :-))Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger71125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43867544816452862252020-02-14T20:08:42.736+01:002020-02-14T20:08:42.736+01:00Do spodu. Do spodu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45921129304476983412020-02-12T15:24:52.243+01:002020-02-12T15:24:52.243+01:00A do czego ta łyżka śmietany gęstej ma być?A do czego ta łyżka śmietany gęstej ma być?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17651706559914366349noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43475014731320516312014-11-18T08:59:25.898+01:002014-11-18T08:59:25.898+01:00Właściwie tak :-) Cieszę się, że smakował :-) Właściwie tak :-) Cieszę się, że smakował :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11890681898892085072014-11-15T19:57:55.758+01:002014-11-15T19:57:55.758+01:00A wlasciwie,ugotowany.EwaA wlasciwie,ugotowany.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19969009181647328372014-11-13T18:27:17.264+01:002014-11-13T18:27:17.264+01:00Upieczony I pyszny.EwaUpieczony I pyszny.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-80292642014087636162012-06-20T07:52:55.245+02:002012-06-20T07:52:55.245+02:00Z serka mascarpone powiadasz? No to jestem ogromni...Z serka mascarpone powiadasz? No to jestem ogromnie ciekawa jak Ci wyjdzie. Daj proszę znać :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29749974176284975072012-06-20T00:39:56.750+02:002012-06-20T00:39:56.750+02:00wlasnie zrobilam,wstawilam do schlodzenia ,juz nie...wlasnie zrobilam,wstawilam do schlodzenia ,juz nie moge sie doczekac jutra :/ zrobilam z serka mascarpone bo ja wlasnie uwielbiam kremowe :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15647466179928425092012-04-23T11:51:53.052+02:002012-04-23T11:51:53.052+02:00Hahaha, miał być sernik, a wyszło jak zawsze :-) N...Hahaha, miał być sernik, a wyszło jak zawsze :-) Niemożliwa jest ta Twoja rodzinka z tym serowym murzynkiem :-)) Ale cieszę się, że smakuje, a ciasto pięknie się udaje.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16839563155861267022012-04-21T15:19:38.782+02:002012-04-21T15:19:38.782+02:00Twoje informacje są bezcenne,jak to dobrze,że jest...Twoje informacje są bezcenne,jak to dobrze,że jest internet i są tacy ludzie jak Ty,którzy mają wiedzę,czas i przede wszystkim ochotę dzielić się nią z innymi.Dzięki Tobie i Twoim przepisom moja kuchnia żyje,przyciąga resztę domowników nowymi zapachami i smakami.To ważne- dziękuję Ci za to.Również to co polecasz sprawdza się.Dzięki Twoim inf. kupiłam sobie cały komplet garnków delimano i jestem więcej niż zadowolona. Są naprawdę dobre.Twoje przepisy są "pyszne"i zawsze się udają.Miałam dzisiaj zamiar zrobić ten sernik zmełłam 1 kg sera, a moi, że chca murzynka/już dawno go nie jedli/ no i zrobiłam z tego kg sera/wyczytałam u Ciebie, że można/.Urósł pięknie, a jak rozkroiłam i zobaczyli ile jest sera radości nie było końca-już połowy nie ma.Dzisiaj chyba go zjedzą - a jutro "może"zrobię gotowany.Miłego i ciepłego weekendu.G.grażkahttps://www.blogger.com/profile/00832877696628596611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42995389375576163162012-04-20T12:49:11.372+02:002012-04-20T12:49:11.372+02:00Myślę, że 25 - 30 minut powinno być w porządku - j...Myślę, że 25 - 30 minut powinno być w porządku - ja bym same spody piekła na 180 stopni. Tak ta porcja ciasta ze spokojem wystarczy na dwa placki do sernika :-)<br />A jeśli chodzi o proporcjonalny czas pieczenia to tak nie działa. Bo czy pieczesz sernik z pół kilograma czy z kilograma to on i tak musi spędzić około 60 minut w piekarniku :-) Podobnie z szarlotką - mniejsza porcja oznacza mniejszą blaszkę. Jedynie babeczki trzeba piec krócej niż tradycyjną babkę, mniej więcej połowę czasu w małych foremkach. <br />Pozdrawiam ciepło.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66905161400431124082012-04-20T11:06:36.640+02:002012-04-20T11:06:36.640+02:00Dziękuję za dobre słowo - szpital nie nastraja opt...Dziękuję za dobre słowo - szpital nie nastraja optymistycznie,ale mam to już za sobą.A co do sernika to moi bardzo lubią to ciasto ze złotej rosy i dlatego o nim pomyślałam. Ta porcja z dużej blachy powinna mi wystarczyć na dwa placki z tortownicy 26,tylko nie wiem jak długo je piec w temp.200 st.20 - 30 min. Temp.które podajesz w swoich przepisach idealnie się sprawdzają w mojej kuchence więc będe wdzięczna za pomoc.A właściwie jak to jest czy jak piekę np. z połowy porcji to czas pieczenia też zmniejszam proporcjonalnie? Pozdrawiam cieplutko G.grażkahttps://www.blogger.com/profile/00832877696628596611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11843256967835780522012-04-19T07:37:18.720+02:002012-04-19T07:37:18.720+02:00Myślę, że można wykorzystać przepis na ciasto ze z...Myślę, że można wykorzystać przepis na ciasto ze złotej rosy - upiec dwa placuszki i przełożyć sernik :-) <br />Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już lepiej, czego serdecznie życzę :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10259817849421879262012-04-17T17:29:44.320+02:002012-04-17T17:29:44.320+02:00Witam serdecznie dawno mnie nie było...takie tam p...Witam serdecznie dawno mnie nie było...takie tam problemy zdrowotne,ale już jestem i nie mogę zliczyć nowych przepisów.Bardzo pracowita jesteś - gratuluję.Właśnie zobaczyłam sernik gotowany na którym mi zależało - i mam pytanie; ponieważ nie lubimy spodów ciasteczkowych to chciałabym przełożyć sernik dwoma spodami z pieczonego ciasta. Czy do tego sernika można zastosować ciasto z sernika złota rosa, czy lepiej inny? Byłabym wdzięczna za podpowiedź. Grażkagrażkahttps://www.blogger.com/profile/00832877696628596611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42135288109399650872012-04-09T18:26:55.506+02:002012-04-09T18:26:55.506+02:00Zajmij się i daj znać jak wyszło :-)Zajmij się i daj znać jak wyszło :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60908602762985276982012-04-09T18:26:31.118+02:002012-04-09T18:26:31.118+02:00Jak Ci pasuje to ja nie widzę problemu :-) Ja właś...Jak Ci pasuje to ja nie widzę problemu :-) Ja właśnie za kremowymi sernikami nie przepadam, więc pewnie dlatego mi do końca nie pasował. Nie sądzę też, aby połowa budyniu robiła aż taką dużą różnicę. Na własnej skórze przekonałam się, że kremowość sernika zależy głównie od sera jakiego się użyje. Ja jednak wolę serniki z normalnego twarogu i pewnie to jest powód tego, że ten nie do końca spełnił moje oczekiwania, choć był smaczny.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42773830992347595002012-04-09T12:43:10.928+02:002012-04-09T12:43:10.928+02:00Muszę się nim kiedys zająć:-)Muszę się nim kiedys zająć:-)Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20006263941271451122012-04-07T21:50:26.725+02:002012-04-07T21:50:26.725+02:00Ja do gotowanego też używam sera z wiaderka i nie ...Ja do gotowanego też używam sera z wiaderka i nie narzekam. Choć ja lubię kremowe serniki. ;) Ale wiesz, może to kwestia budyniu. Dajesz aż 2, w moim przepisie jest 1,5. Kiedyś piekłam kilka serników pod rząd (trochę eksperymentowałam) i zauważyłam, że im więcej mąki/ skrobi (zwłaszcza mąki) tym bardziej wychodzą takie maziste, lekko kremowe. Może wystarczy zmniejszyć ilość budyniu? Białka daję na sam koniec, po wlaniu budyniu, wychodzi bardziej puszysty. :)<br />Pozdrawiam i życzę wesołych, spokojnych Świąt. Smacznych nie życzę- wiem, że nie muszę, bo na pewno będą. ;)Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84049826090496390672012-04-07T19:06:27.531+02:002012-04-07T19:06:27.531+02:00Dziękuje Nikko, Tobie i Twoim bliskim też życzę pi...Dziękuje Nikko, Tobie i Twoim bliskim też życzę pięknych Świąt.<br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12988239383772216562012-04-07T19:05:42.742+02:002012-04-07T19:05:42.742+02:00Aga, dziękuję :-)
A podpowiedz wynikała z ciekawo...Aga, dziękuję :-) <br />A podpowiedz wynikała z ciekawości, co zrobić z masą :-) Cieszę się, że jest dalszy ciąg przepisu. <br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15973831977340488132012-04-07T19:04:49.101+02:002012-04-07T19:04:49.101+02:00Bardzo proszę, czekam na relacje :-)Bardzo proszę, czekam na relacje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15470955598702047932012-04-07T19:04:21.612+02:002012-04-07T19:04:21.612+02:00Sylwiu, no cóż, taki sernik może skusić :-)Sylwiu, no cóż, taki sernik może skusić :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88560696348077443602012-04-07T19:03:34.410+02:002012-04-07T19:03:34.410+02:00Martuś, masz rację - czasem trzeba zaszaleć i spra...Martuś, masz rację - czasem trzeba zaszaleć i sprawić sobie odrobinę przyjemności :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-982661361652677382012-04-07T19:02:05.754+02:002012-04-07T19:02:05.754+02:00Asiu, do mnie też :-)Asiu, do mnie też :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44254165436792469982012-04-07T18:21:33.625+02:002012-04-07T18:21:33.625+02:00Margarytko, życzę Tobie oraz Twoim bliskim zdrowyc...Margarytko, życzę Tobie oraz Twoim bliskim zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych :)nikkahttps://www.blogger.com/profile/14452880057518191219noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43924217645575296652012-04-06T13:24:04.140+02:002012-04-06T13:24:04.140+02:00Piękny, świetny przepis! Dzięki za podpowiedź w sp...Piękny, świetny przepis! Dzięki za podpowiedź w sprawie tarty, mój pośpiech przypłaciłam brakiem części przepisu:)Agahttps://www.blogger.com/profile/04856345819106970215noreply@blogger.com