tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post3681319899029450224..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Tort szwarcwaldzki popularnie zwany czarnolas, a właściwie wariacja na temat :-)Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger101125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47906766917994062012017-04-18T09:47:24.018+02:002017-04-18T09:47:24.018+02:00Żelatynę trzeba wlewać bardzo powoli cały czas ubi...Żelatynę trzeba wlewać bardzo powoli cały czas ubijając i nie powinny się zrobić grudki. Ja wlewam pod sam koniec ubijania, delikatnym strumieniem. <br />Możesz też do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 - 3 łyżki ubitej śmietanki, rozmieszać dokładnie i dopiero dodać do całości. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48275147333979110112017-04-16T10:28:21.739+02:002017-04-16T10:28:21.739+02:00Ja nie umiem tej śmietany, zawsze mam żelatynowe g...Ja nie umiem tej śmietany, zawsze mam żelatynowe grudki! Wlewam ciepłą (nie gorącą), po ubiciu śmietany, nadal miksując. No i nie wychodzi... Możesz mi to wytłumaczyć, co robię nie tak? Pozdrawiam Cię świątecznie, a tort - choć z grudkami, zapewne i tak będzie smaczny. Biszkopt zrobi swoje :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56203749287335329652016-04-24T11:33:05.462+02:002016-04-24T11:33:05.462+02:00To jest najzwyklejszy, prosty biszkopt kakaowy. Al...To jest najzwyklejszy, prosty biszkopt kakaowy. Ale pewnie dlatego właśnie trudny, bo zwykły, bez proszku. Tu trzeba naprawdę dobrze ubić jajka i nie ma prawa się nie udać, bo podstawą jest dobre napowietrzenie. Ale zawsze jest alternatywa i można upiec biszkopt z proszkiem i octem, on wyjdzie zawsze :-) <br />Wybrnęłaś i to najważniejsze :-) Cieszę się, że całość okazała się smaczna. <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25461285210513166432016-04-24T09:50:38.592+02:002016-04-24T09:50:38.592+02:00Upatrzyłam sobie ten tort jakiś czas temu, i zapla...Upatrzyłam sobie ten tort jakiś czas temu, i zaplanowałam go sobie na swoje niedawne urodziny. Jak widzę z biszkoptem kilka osób miało problemy, i ja do nich dołączyłam - ale upiekłam kolejny, ten z biszkoptowych propozycji u Ciebie, z octem i proszkiem. Cudnie i smacznie wszystko wyszło! Dojedliśmy właśnie po ostatnim kawałku i żal ogarnął, ze to już koniec. Trzeba koniecznie go wkrótce powtórzyć! Rodzinka spora, to i okazje się znajdą ;) Pozdrawiam, PaulinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89676767006366619052015-12-13T20:51:35.329+01:002015-12-13T20:51:35.329+01:00Bardzo się cieszę w takim razie, że się udał i sma...Bardzo się cieszę w takim razie, że się udał i smakował wybrednej rodzince. Mam nadzieję, że będziesz chciała wypróbować również inne moje przepisy. <br />Ps. Wystarczy Margarytka, ta "pani" jest zbędna. <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30506975293546309832015-12-13T20:20:12.937+01:002015-12-13T20:20:12.937+01:00witam tak jak obiecałam zdaję relację :-) tort wys...witam tak jak obiecałam zdaję relację :-) tort wyszedł rewelacyjny :-) wszystkim smakował a moja rodzinka jest bardzo wybredna :-). Jestem szczęśliwa że się udał i że znalazłam Pani bloga bo to już drugi tort który robiłam z Pani przepisów i oba wyszły zajebiste :-) Monika Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25472272252294750712015-12-08T19:16:43.241+01:002015-12-08T19:16:43.241+01:00Pewnie, biszkopt zawsze można sobie zmienić, to ni...Pewnie, biszkopt zawsze można sobie zmienić, to nie problem. A skoro tamten masz przepracowany, to nie ma co ryzykować. <br />Będę czekać na wieści. <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57542614476790301182015-12-08T12:23:01.741+01:002015-12-08T12:23:01.741+01:00witam mam zamiar upiec ten torcik na swoje urodzin...witam mam zamiar upiec ten torcik na swoje urodziny. Ale dla bezpieczeństwa upiekę biszkopt z przepisu na na tort czekoladowo - jagodowy bo mi ładnie wyrósł jak piekłam ten torcik dla córki. dam znać czy mojej wybrednej rodzince będzie smakował :-) monika Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-83623047551865242362015-10-11T12:50:46.722+02:002015-10-11T12:50:46.722+02:00Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się bardzo, ...Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się bardzo, że tort się udał. A biszkoptów bez proszku nie trzeba się bać... warto kiedyś spróbować. Choć oczywiście rozumiem, bo ja też długo nie mogłam się przełamać... ale proszkowy z octem też lubię, bo zawsze wychodzi pięknie. <br />U mnie przepisy tylko sprawdzone :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51153613619038101482015-10-10T16:07:56.969+02:002015-10-10T16:07:56.969+02:00Pierwszy raz w życiu piszę jakiś komentarz do prze...Pierwszy raz w życiu piszę jakiś komentarz do przepisu, ale muszę. Upiekłam ten tort i wyszedł idealnie. Jedynie czego się nie podjęłam to biszkoptu bez proszku do pieczenia. Ale znalazłam z proszkiem w innym miejscu. Teraz rośnie mi też chlebek na drożdżach - szybki. Dzięki wielkie za takie przepisy, bo ostatnio piekłam dwa inne ciasta i musiałam wyrzucić do śmieci. O takie przepisy mi chodzi sprawdzone. We wtorek będę robić pierogi z mięsem. PozdrowionkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75528989784995205322015-01-13T20:26:36.987+01:002015-01-13T20:26:36.987+01:00No to niezłe zaopatrzenie ma ten sklep :-) Ale w s...No to niezłe zaopatrzenie ma ten sklep :-) Ale w sumie nie dziwię się, że Niemki kupują, w końcu ten torcik to ich dobro narodowe :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66235134688303142582015-01-11T05:29:26.664+01:002015-01-11T05:29:26.664+01:00Hihi,dostalam destylat w sklepie z wyskokowymi map...Hihi,dostalam destylat w sklepie z wyskokowymi mapojami z calego swiata i sama bardzo sie zdziwilam.Sprzedawca powiedzial mi.ze jest na niego duze zapotrzebowania przed swietami a glownie kupuja go Niemki i tak to zostalam posiadaczka bimbru!Pozdrawiam.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-2320589247304461722015-01-04T12:23:32.719+01:002015-01-04T12:23:32.719+01:00Ewa, nie nadążam za Tobą :) Bardzo się cieszę, że...Ewa, nie nadążam za Tobą :) Bardzo się cieszę, że torcik się udał i smakował. A destylat jak udało Ci się zdobyć? Ja kupiłam w tłoczni w Łącku. <br />U mnie też bezowe są numerem jeden. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75510989997259895652015-01-01T22:18:32.978+01:002015-01-01T22:18:32.978+01:00Hihi,upieklam mialam orginalny destylat z wisni kt...Hihi,upieklam mialam orginalny destylat z wisni ktory smakuje jak bimber.Tort bardzo dobry ale ciagle pierwsze miajsce to torty BEZOWE.Uklony.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29071173709189109132014-12-30T23:14:18.855+01:002014-12-30T23:14:18.855+01:00Hihi,upieczony i wyszedl PERFEKT!!!Siedzi w lodowc...Hihi,upieczony i wyszedl PERFEKT!!!Siedzi w lodowce,zdjecie przysle.Pozdrawiam.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-52948489404529566612014-12-30T00:57:11.708+01:002014-12-30T00:57:11.708+01:00Hihi,jest wysoki i rowny jak stol!!Pozdrawiam.EwaHihi,jest wysoki i rowny jak stol!!Pozdrawiam.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71754179735234774272014-12-29T04:58:05.179+01:002014-12-29T04:58:05.179+01:00Jutro bede piekla i musze sie postarac bowiem musi...Jutro bede piekla i musze sie postarac bowiem musi sie udac na nocsylwestrowa!Hihi.Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-8374452283660759672013-12-09T18:17:11.008+01:002013-12-09T18:17:11.008+01:00Trzymam kciuki, żeby się udał. Jeśli nie masz wpra...Trzymam kciuki, żeby się udał. Jeśli nie masz wprawy w pieczeniu biszkoptów bez proszku to możesz zajrzeć do przepisu na biszkopt - jest tam przepis na biszkopt z octem i proszkiem, jest trochę mniej kapryśny. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-49541281316087725002013-12-09T16:26:56.632+01:002013-12-09T16:26:56.632+01:00witam.. super stronka bardzo ładny tort ,
akurat...witam.. super stronka bardzo ładny tort , <br />akurat poszukuje tortu na urodziny do teściowej i tego własnie zrobie..<br /><br />pozdrawiam.<br /><br />NataliaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34110130694784032152013-11-29T16:55:50.812+01:002013-11-29T16:55:50.812+01:00Przepis nie jest okropny, wystarczy porządnie ubić...Przepis nie jest okropny, wystarczy porządnie ubić białka i proszek nie jest potrzebny. Biszkopty bez proszku są może trochę trudniejsze, ale widzę, że łatwiej powiedzieć, że przepis jest okropny niż przyznać się do tego, że coś się nie udało. <br />Piekę ten biszkopt od 20 lat i jakoś mi rośnie :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21811587149855121222013-11-29T16:00:49.076+01:002013-11-29T16:00:49.076+01:00Przepis na biszkopt okropny bo nie rośnie:) Radze ...Przepis na biszkopt okropny bo nie rośnie:) Radze wszystkim dać proszek do pieczenia MALWINA WIECZOREK<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28246160881157344222013-11-11T19:24:11.721+01:002013-11-11T19:24:11.721+01:00:-)):-))Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-87087084236538017252013-11-11T01:01:10.822+01:002013-11-11T01:01:10.822+01:00Ten torcik jest rewelacyjny.... Pozdrawiam.Ten torcik jest rewelacyjny.... Pozdrawiam.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11059077413827482112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-46308433031655442102013-10-03T14:49:48.273+02:002013-10-03T14:49:48.273+02:00Możesz użyć żelatyny w płatkach, nie widzę problem...Możesz użyć żelatyny w płatkach, nie widzę problemu :-) Ale możesz też wybrać śmietanę 36 % i dodać fikx, który sprawi, że śmietana nie podejdzie wodą, wtedy żelatyna nie będzie potrzebna, szczególnie jeśli tort nie będzie nigdzie transportowany. <br />A użycie serka mascarpone w tym torcie sprawi, że nie będzie to już ten sam tort :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70189750151221721452013-10-03T14:36:41.516+02:002013-10-03T14:36:41.516+02:00Właśnie przymierzam się do zrobienia tego torciku....Właśnie przymierzam się do zrobienia tego torciku. Mam pytanko, czy żelatynę można czymś zastąpić? Tutaj gdzie mieszkam, niestety żelatyna jest tylko w płatkach, a na taką w proszkuz Polski muszę troszkę poczekać. Może można by zmniejszyć ilość śmietany i dodać w zamian serek mascarpone i jakiś śmietan-fix ? Może masz Margarytko jakieś inne pomysły?Anonymousnoreply@blogger.com