tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post378093921191980418..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Smalec domowy z cebulką, jabłkiem i majerankiemMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58677665075458249262020-11-21T19:07:25.770+01:002020-11-21T19:07:25.770+01:00Tak mnie nauczył tata :-)
Wiesz, pewnie dlatego t...Tak mnie nauczył tata :-) <br />Wiesz, pewnie dlatego ten smalec tak szybko znika, że ludzie go lubią, ale jedzą okazjonalnie. Jak mają okazję na imprezach to chętnie się nim raczą :-) Ja zresztą też jadam jedynie okazjonalnie, choć lubię (jako dziecko nie tykałam, nie wiedziałam, co dobre ;-) )Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90911476546336875702020-11-14T22:01:31.964+01:002020-11-14T22:01:31.964+01:00 U mnie smalec też z dodatkiem jabłka, ale z tą wo... U mnie smalec też z dodatkiem jabłka, ale z tą wodą to jestem zaskoczona. I czasami dodaję boczku. Zastanawia mnie jak to jest, że niby nikt nie jada smalcu, a jak się na imprezie miseczka czy słoiczek pojawia- to znika szybciej, niż zdrowe warzywa z sosem. Magia😉Agatahttps://www.blogger.com/profile/14340955389727066971noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71369852527187047182017-02-12T12:30:07.246+01:002017-02-12T12:30:07.246+01:00My po prostu nie jadamy smalcu na co dzień. Z taki...My po prostu nie jadamy smalcu na co dzień. Z takiej ilości słoniny to chyba mielibyśmy smalcu na kilka lat :-) Raz na jakiś czas robię małą porcję i wystarcza. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4379228347219146062017-02-11T17:51:17.041+01:002017-02-11T17:51:17.041+01:00Ja robię większe ilości i wekuję.Na 5 kg słoniny d...Ja robię większe ilości i wekuję.Na 5 kg słoniny daję 1 kg podgardla i deko wędzonego boczku.Polecam dodać deko chili i czosnku sprasowanego . Do tego kostka zwykłego smalcu ze sklepu i opakowanie domowego.Koszt deko większy ale się opłacaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45021480971926653192016-07-13T11:06:04.091+02:002016-07-13T11:06:04.091+02:00Raz w roku to nie grzech. Ja na szczęście bez rani...Raz w roku to nie grzech. Ja na szczęście bez ranigastu, ale jadam bardzo sporadycznie :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68638187169351074142016-07-12T19:32:08.841+02:002016-07-12T19:32:08.841+02:00ja robie raz w roku latem do ogórków małosolnych. ...ja robie raz w roku latem do ogórków małosolnych. ale do tego koniecznie pudełko ranigastu. pomaga, naprawde raz kiedys mozna pogrzeszyc.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16386311097957982532015-05-30T20:32:56.090+02:002015-05-30T20:32:56.090+02:00A pewnie, że można i z mięsem. Mój brat dodaje kie...A pewnie, że można i z mięsem. Mój brat dodaje kiełbasę myśliwską, też super wychodzi. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70534081568647051082015-05-30T16:27:20.487+02:002015-05-30T16:27:20.487+02:00na nieduży garnuszek dodaje ok 200g mięska mielone...na nieduży garnuszek dodaje ok 200g mięska mielonego wiepszowego a reszta jak wyżej,polecamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48962241994201335312014-10-16T08:50:54.149+02:002014-10-16T08:50:54.149+02:00Czyli robisz jednak inaczej :-) Ale sądzę, że jakb...Czyli robisz jednak inaczej :-) Ale sądzę, że jakby nie robić i tak najważniejsze jest to, aby smakowało :-)<br />Nie przepadam za wędzonym dodatkiem, a pomysł z mlekiem zamiast wody godny wypróbowania. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85509206790693667532014-10-16T02:01:14.180+02:002014-10-16T02:01:14.180+02:00Super smalec. Robię podobnie, bo dodaję jeszcze sł...Super smalec. Robię podobnie, bo dodaję jeszcze słoninę wędzoną i pod koniec wytapiania pokrojoną w kostkę kiełbasę (np. śląską). Natomiast zamiast wody używam mleka do którego, jako pierwszą czynność w fazie przygotowań dodaję ulubione przyprawy i rozpuszczam sól. Sól nie bardzo chce się w tłuszczu rozpuścić i zazwyczaj pozostaje na dnie. Mleko przechwytuje aromat przypraw i sprawia dodatkowo, że smalec jest bielszy :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59795978636829228542014-03-30T11:43:56.835+02:002014-03-30T11:43:56.835+02:00Jeśli lubisz możesz dodać, podobnie jak inne zioła...Jeśli lubisz możesz dodać, podobnie jak inne zioła. Nie widzę przeszkód :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-22483217204390530342014-03-29T18:16:07.405+01:002014-03-29T18:16:07.405+01:00Witam,a czy majeranek mozna zastapic oregano?PS.sw...Witam,a czy majeranek mozna zastapic oregano?PS.swietny blog,gratuluje;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04201525253257458206noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84912805186021272452014-03-22T09:39:37.065+01:002014-03-22T09:39:37.065+01:00No nie, skwarki na pierogi to lubi Zielonooki, mni...No nie, skwarki na pierogi to lubi Zielonooki, mnie wystarczy sama cebulka :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4191009594253492432014-03-21T17:26:32.703+01:002014-03-21T17:26:32.703+01:00Lubię, najbardziej skwarki i cebulkę... Na pierogi...Lubię, najbardziej skwarki i cebulkę... Na pierogi ruskie czy z mięsem są najlepsze. Ale nie jem ich codziennie. :) <br />Pewnie, że lepiej. A zamiast słonecznikowego na pewno, później się spala. Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65699893302182641182014-03-21T07:35:13.502+01:002014-03-21T07:35:13.502+01:00Aż tak go lubisz? To ja zdecydowanie nie, mnie wys...Aż tak go lubisz? To ja zdecydowanie nie, mnie wystarczy raz na jakiś czas i to niewielka ilość. <br />Masz rację, demonizuje się, a okazuje się, że w wielu przypadkach zamiast oleju warto użyć właśnie smalcu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-8636107166072020732014-03-20T21:37:10.937+01:002014-03-20T21:37:10.937+01:00Taki smalec ze skwarkami to moja słabość... Gdybym...Taki smalec ze skwarkami to moja słabość... Gdybym miała szybszy metabolizm i końskie zdrowie, pewnie jadłabym go codziennie. ;) Ale od czasu do czasu można. Demonizuje się go, tak jak mleko, a wcale nie jest zły...Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11224053541380787462014-03-17T19:41:56.234+01:002014-03-17T19:41:56.234+01:00Raz na jakiś czas można zrobić :-)Raz na jakiś czas można zrobić :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55312503846719492182014-03-17T09:42:15.077+01:002014-03-17T09:42:15.077+01:00świetne smarowidło do kanapek;)świetne smarowidło do kanapek;)Magda111https://www.blogger.com/profile/00354010211906561731noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81482506746904841432014-03-15T16:04:18.510+01:002014-03-15T16:04:18.510+01:00To odchorowujesz ;-) Ja też nie częściej, ale na s...To odchorowujesz ;-) Ja też nie częściej, ale na szczęście nie mam problemów gastrycznych. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56700553384493975032014-03-15T14:47:38.318+01:002014-03-15T14:47:38.318+01:00Asiu to łakomstwo jadam 2-3 w rokuAsiu to łakomstwo jadam 2-3 w rokuridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53776894053838634122014-03-13T13:09:30.109+01:002014-03-13T13:09:30.109+01:00No w moim przepisie jest i cebulka i jabłko, a tak...No w moim przepisie jest i cebulka i jabłko, a także majeranek... Po co dodawane? Jak wszystko, dla smaku :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78103474441838342822014-03-13T13:08:44.195+01:002014-03-13T13:08:44.195+01:00No to jednak lepiej nie jeść i się nie męczyć. No to jednak lepiej nie jeść i się nie męczyć. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40217707950132306162014-03-13T09:32:59.594+01:002014-03-13T09:32:59.594+01:00Dodam tylko ,że u mnie w rodzinie dodawano na koni...Dodam tylko ,że u mnie w rodzinie dodawano na koniec jabłka kawałek i cebulkę też ,ale wiele osób nie wie dlaczego jabłko??ridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29211053008282276072014-03-13T09:30:24.151+01:002014-03-13T09:30:24.151+01:00bardzo lubię tylko potem zawsze kazdą kanapkę odch...bardzo lubię tylko potem zawsze kazdą kanapkę odchorowuje...ridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59572656504962361912014-03-11T18:27:13.827+01:002014-03-11T18:27:13.827+01:00A wiesz, że te obiegowe opinie o smalcu nie do koń...A wiesz, że te obiegowe opinie o smalcu nie do końca maja uzasadnienie? Sama się zdziwiłam jak bardzo naciągana jest informacja o szkodliwości tłuszczów zwierzęcych. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com