tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post4025914791303477526..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Chleb graham na zakwasie żytnim razowymMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger42125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39830154304855452232022-12-11T18:26:14.754+01:002022-12-11T18:26:14.754+01:00Z całym szacunkiem, ale mówimy o pieczeniu, a nie ...Z całym szacunkiem, ale mówimy o pieczeniu, a nie smażeniu. Idąc tym tokiem myślenia ciasta kruchego (zresztą każdego innego) też nie powinno się robić na maśle, bo piecze się je w wyższej temperaturze niż 150 stopni. <br />Piekłam, piekę i będę piekła na maśle. Pozostanę grzesznicą. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59244568819371220652022-12-11T18:21:00.548+01:002022-12-11T18:21:00.548+01:00Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i sprawd...Bardzo się cieszę, że przepis się przydał i sprawdził, a chleb smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58831408288055754132022-12-02T11:47:42.881+01:002022-12-02T11:47:42.881+01:00Dziękuję za wspaniały przepis, od wczoraj od rana ...Dziękuję za wspaniały przepis, od wczoraj od rana zaczęłam moją przygodę z pieczeniem tego przepysznego chleba . Dzisiaj rano włożyłam go do to piekarnika i upiekł się piękny chlebek nie mówiąc już o zapachu jaki roznosi się po całym domu.przepis dobrze zanotowany . Polecam wszystkim i pozdrawiam serdecznie .Danutanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4044590804319869722022-11-21T12:14:28.767+01:002022-11-21T12:14:28.767+01:00Chlebek z przepu bardzo smaczny, ale smarowanie ma...Chlebek z przepu bardzo smaczny, ale smarowanie masłem foremki masłem to grzech i to jeden z tych cięższych. Masło ma niską temperaturą dymienia ok 150 stopni, po przekroczeniu tej granicy wytwarzają się niezdrowe związki Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81559928818482989952021-09-23T13:14:33.342+02:002021-09-23T13:14:33.342+02:00Bardzo się cieszę, że się udał i smakuje. Bardzo się cieszę, że się udał i smakuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70338011678502029842021-09-09T16:51:45.653+02:002021-09-09T16:51:45.653+02:00Świetny przepis. Dziękuję. Chlebek wyszedł za pier...Świetny przepis. Dziękuję. Chlebek wyszedł za pierwszym razem. Zakwas mam swój z Thermomixa. Juz się min dzieliłam 😊Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18142007325739346462noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38461661303039901652020-11-06T12:56:38.015+01:002020-11-06T12:56:38.015+01:00Bardzo smaczny chlebe,pychota.polecam 😋😋😋Bardzo smaczny chlebe,pychota.polecam 😋😋😋Alutkahttps://www.blogger.com/profile/13979735100147810258noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12853386924737551842017-11-01T16:59:56.479+01:002017-11-01T16:59:56.479+01:00Daj mu jeszcze szansę. Ja ten chleb piekę często i...Daj mu jeszcze szansę. Ja ten chleb piekę często i zawsze wychodzi. Niestety tu zawinił brak prądu, a nie zły przepis :-) <br />Nie poddawaj się, a pokochasz chleby na zakwasie. Mi pierwszy, z którego byłam naprawdę zadowolona wyszedł za trzecim razem. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53696863504761546992017-10-30T15:36:20.246+01:002017-10-30T15:36:20.246+01:00Witam,to już moja szósta próba chleba na zakwasie....Witam,to już moja szósta próba chleba na zakwasie.Pięć poprzednich było z innych przepisów.Za każdym razem ciemny gnioty.Miałam nadzieję że tym razem będzie ok.Robiłam wszystko dokładnie wg przepisu.Ciasto w misce pięknie wyrosło.W keksówce też wyrosło,ale nie tak jak w misce.W piekarniku siedziało 30 min.i tu pech.Orkan Grzegorz na wywijał i brakło prądu.Ciasto opadło i już nic nie szło zrobić.Zakwas mnie nie lubi.Po prostu mnie nienawidzi.A tak się o niego staram,dokarmiam go raz lub dwa<br />razy w tygodniu.No cóż chyba wrócę do wypieku chleba na drożdżach.A tak chciałam upiec chleb na zakwasie.Pozdrawiam Halina Halinahttps://www.blogger.com/profile/01514350663024133008noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48587365556863996152016-10-19T09:02:50.854+02:002016-10-19T09:02:50.854+02:00W takim razie ciesze się, że smakuje. W takim razie ciesze się, że smakuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91863145764867440042016-10-18T18:47:20.906+02:002016-10-18T18:47:20.906+02:00pyszny chlebek właśnie zajadam,piekłam go pierwszy...pyszny chlebek właśnie zajadam,piekłam go pierwszy raz ale na pewno nie ostatni.pozdrawiam .MariaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65140233306375399532016-02-06T21:03:47.086+01:002016-02-06T21:03:47.086+01:00Kupiłam ją w InterMarche, udało mi się dostać ją c...Kupiłam ją w InterMarche, udało mi się dostać ją chyba 2 albo 3 razy. To z tej włoskiej serii. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4417444059187036112016-02-06T20:55:02.912+01:002016-02-06T20:55:02.912+01:00Witam, właśnie zaczyn zarobilam. Mam pytanie gdzi...Witam, właśnie zaczyn zarobilam. Mam pytanie gdzie Pani kupuje w Pile mąkę chlebowa typ 1100?Asiahttps://www.blogger.com/profile/15717197497290924376noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84606816833159352982015-08-04T06:30:31.531+02:002015-08-04T06:30:31.531+02:00Do zaczynu dodaje się 75 g aktywnego zakwasu, czyl...Do zaczynu dodaje się 75 g aktywnego zakwasu, czyli takiego, który został dokarmiony 24 godziny wcześniej. Mój zakwas ma już 5 lat, jest mocny, silny i doskonały do pieczenia. Taki 3 dniowy to młody zakwas i raczej trudno na nim piec, powinien mieć przynajmniej 6-7 dni. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9235643789928238332015-08-04T06:28:26.094+02:002015-08-04T06:28:26.094+02:00Zakwas można sobie zrobić samemu albo zajrzeć na Z...Zakwas można sobie zrobić samemu albo zajrzeć na Zakwasową Mapę Polski (wyszukaj w google), gdzie osoby posiadające zakwas chętnie się podzielą - ja moim obdarowałam już wiele osób. Wystarczy poszukać kogoś, kto blisko mieszka, skontaktować się, umówić i odebrać. <br />Oczywiście można zrobić samemu z mieszaniny mąki żytniej razowej typ 2000 i letniej wody, trzeba go dokarmiać przez 6 - 7 dni, aby był gotowy do użycia. <br /><br />Adi, to jednak nie do końca to samo co na żurek :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63482220890332438182015-08-03T22:59:57.316+02:002015-08-03T22:59:57.316+02:00Mi się wydaje, że to mąka żytnia i woda, które ods...Mi się wydaje, że to mąka żytnia i woda, które odstało się w ciągu 3 dni w ciepłym miejscu (np. na żurek tak robie)Adihttps://www.blogger.com/profile/00281421207950486791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66842659486904152592015-08-03T22:58:33.477+02:002015-08-03T22:58:33.477+02:00Co to znaczy własnie 75 aktywnego zakwasu żytniego...Co to znaczy własnie 75 aktywnego zakwasu żytniego? Coś niepoprawnie sformułowane 75g czy co? Bo zakwas żytni robi się z mąki żytniej i wody, 3 dni stoiAdihttps://www.blogger.com/profile/00281421207950486791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44408319473127814842015-08-03T20:01:18.268+02:002015-08-03T20:01:18.268+02:00a skąd wziąć aktywny zakwas żytni ???a skąd wziąć aktywny zakwas żytni ???Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5080005372289192082015-08-03T19:48:12.379+02:002015-08-03T19:48:12.379+02:00Witam czekam na przepis na zaczyn pozdrawiamWitam czekam na przepis na zaczyn pozdrawiam...https://www.blogger.com/profile/04744288954196032855noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10461564034936612812015-06-14T19:51:02.063+02:002015-06-14T19:51:02.063+02:00Super, cieszę się, że złapałaś bakcyla :-)Super, cieszę się, że złapałaś bakcyla :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34972823365861521722015-06-12T18:49:35.501+02:002015-06-12T18:49:35.501+02:00pyszności dziś zrobiłam zaczyn i jutro znów piekę ...pyszności dziś zrobiłam zaczyn i jutro znów piekę drugi a w niedzielę chyba trzeci :D Pollyhttps://www.blogger.com/profile/11288858148350891716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72412085667438733572015-06-07T13:13:28.144+02:002015-06-07T13:13:28.144+02:00:-):-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10654166544386383912015-06-05T18:38:43.217+02:002015-06-05T18:38:43.217+02:00jestem na etapie odstawienia na 2 h w foremce .......jestem na etapie odstawienia na 2 h w foremce .... ufff .... oby wyszedł :DPollyhttps://www.blogger.com/profile/11288858148350891716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79276261253934319612014-11-12T02:12:06.096+01:002014-11-12T02:12:06.096+01:00Dziekuje bardzo,EwaDziekuje bardzo,Ewaewahttps://www.blogger.com/profile/03875371843541336871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-51257902453284803842014-11-08T16:49:46.083+01:002014-11-08T16:49:46.083+01:00Mąka żytnia + letnia woda. Lada dzień podam dokład...Mąka żytnia + letnia woda. Lada dzień podam dokładny przepis. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com