tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post4416737957065393547..comments2024-03-18T16:13:18.718+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Konkurs „Zielono mi...”Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger184125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-36415772852189265392014-04-09T23:24:42.077+02:002014-04-09T23:24:42.077+02:00Szpinakowe naleśniki z serem ricotta
Składniki na...Szpinakowe naleśniki z serem ricotta<br /><br />Składniki na 6szt<br />Ciasto <br />Duża garść świeżego szpinaku <br />2 szkl. czubate mąki <br />2 szczypty soli <br />2 łyżki oleju <br />2 szczypty mielonej gałki muszkatałowej <br />szczypta proszku do pieczenia <br />2szkl. zimnej wody <br /><br />Nadzienie:<br />3 cebule dymki ze szczypiorkiem<br />1 opakowanie 230gr sera ricotta<br />4 łyżki jogurtu naturalnego<br />100 g sera żółtego<br />50 g płatków migdałowych<br />2 łyżki posiekanej natki pietruszki<br />1/2 łyżeczki soli<br />szczypta pieprzu<br /><br />Świeży szpinak kroimy na kawałki, Wsypujemy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy a następnie przez chwilę miksujemy blenderem. Smażymy 6 cienkich naleśników. <br />Cebulę dymkę siekamy razem ze szczypiorkiem i podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez 5 min. Studzimy ją przed dodaniem do farszu.<br />Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni bez oleju.<br />Ser ricotta mieszamy z jogurtem i zółtym serem. Dodajemy resztę składników farszu i delikatnie mieszamy. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Gotowe naleśniki podsmażamy z dwóch stron na małej ilości oleju, aż się przyrumienią a ser się rozpuści. Podajemy z ulubionym sosem.<br />Ewelina P.Ewelinahttps://www.blogger.com/profile/06236053191623842728noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77196877317631389512014-04-09T23:21:16.523+02:002014-04-09T23:21:16.523+02:005. Sałatka ze szpinakiem, roszponką i kurczakiem
...5. Sałatka ze szpinakiem, roszponką i kurczakiem<br /><br />Wiosennie kolorowa, zdrowa, pożywna…i nie dla mnie. Wszystko przez szpinak. Fuj. Ale niektórzy to lubią, w takim razie ta sałatka jest dla nich.<br /><br />Składniki:<br />-połowa piersi z kurczaka,<br />- szpinak<br />- roszponka<br />- średniej wielkości czerwona cebula<br />- ser feta,<br />- jeden pomidor<br />- średniej wielkości czerwona papryka<br />- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, oliwa, zioła, czosnek granulowany<br />- ulubiony sos sałatkowy<br /><br />Etapy przygotowania:<br />1.Przygotowania sałatki zaczynamy od mięsa. Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy. Następnie nacieramy ulubionymi przyprawami. W moim przypadku w/w. Przyprawione mięsko smażymy. Usmażone ostawiamy do przestygnięcia.<br />2.W międzyczasie zajmujemy się warzywami. W misce umieszczamy szpinak i roszponkę. Ich ilość zależy od nas i od naszych upodobań. Ja dałam około 80 g każdej z nich.<br />3.Myjemy paprykę, pomidora parzymy i obieramy ze skórki. <br />4.Paprykę kroimy w słupki, pomidora w plasterki, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa dodajemy do szpinaku i roszponki.<br />5.Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.<br />6.Przestudzone mięso kroimy w paski i dodajemy do sałatki. <br />7.Następnie przygotowujemy sos (wg przepisu na opakowaniu) i dodajemy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę warto zostawić na noc w lodówce, aby warzywa przeszły sosem i przyprawami. <br /><br />Smacznego :) <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01901884701068765984noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10152267565400783982014-04-09T23:20:23.486+02:002014-04-09T23:20:23.486+02:004.Sałatka z zieloną fasolką i cukinią
Przygotowani...4.Sałatka z zieloną fasolką i cukinią<br />Przygotowanie tej sałatki nie zajęło mi mniej niż 10 minut. Szybka, prosta i pożywna. Może stanowić samodzielną przekąskę jak i dodatek do obiadu.<br /><br />Składniki: <br />- 10 dag mrożonej zielonej fasolki,<br />- 10 dag cukinii ( w moim przypadku mrożonej),<br />- garść orzechów włoskich<br />- ulubione zioła ( u mnie bazylia)<br />- ulubiony sos do sałatki ( w moim przypadku sos grecki)<br /><br />Etapy przygotowania:<br />1.Sałatkę można przygotować na dwa sposoby. Albo cukinię jak i fasolkę będziemy smażyć na minimalnej ilości oliwy na patelni albo można również warzywa przygotować na parze.<br />2.Gdy warzywa będą miękkie posypujemy je ziołami. Kolejno przygotowujemy sos do sałatki, zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. <br />3.Gotowym sosem polewamy warzywa, mieszamy, posypujemy orzechami (można je wcześniej posiekać niezbyt drobno) i gotowe. <br /><br />Smacznego :)<br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01901884701068765984noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31172759963394376142014-04-09T23:19:41.980+02:002014-04-09T23:19:41.980+02:003. „Delikatna pianka z galaretką i owocami” ( tort...3. „Delikatna pianka z galaretką i owocami” ( tortownica 22cm)<br />Delikatność, pianka, galaretka i owoce. Można chcieć czegoś więcej? Idealna propozycja dla stricte początkujących amatorów własnych wypieków. Zawsze się udaje i znika tak szybko jak szybko się je robi. W tym przypadku ciasto przygotowałam na kakaowym biszkopcie, ale wcześniej był i na jasnym, i nawet na kupionych okrągłych biszkoptach. Zawsze smakuje tak samo. Ale po kolei…<br /><br />Składniki: <br />- 2 jajka,<br />- 2 łyżki mąki pszennej,<br />- łyżka kakao,<br />- łyżka skrobi ziemniaczanej,<br />- 4 łyżki cukru,<br />- 330 g śmietany 30%,<br />- 4 zielone galaretki (agrest, kiwi)<br />- 4 kiwi<br /><br />Etapy przygotowania:<br />1. Jaja oddzielamy, na białka i żółtka. W misce umieszczamy białka (możemy dodać odrobinę soli) i ubijamy je na sztywną pianę. <br />2.Następnie, partiami dodajemy cukier, nie przestając miksować. Kolejno dodajemy żółtka, pojedynczo, po każdym dokładnie miksując. <br />3. Wymieszaną i przesianą wcześniej mąkę i kakao powoli dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy w 160 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odkładamy do przestudzenia. Gdy przestygnie, delikatnie nożykiem oddzielamy go od obręczy tortownicy. <br />4. Następnie zabieramy się za przygotowanie galaretki. Jedną rozpuszczamy w połowie zalecanej wody (250ml) i wylewamy ją do niskiego aczkolwiek szerokiego naczynia. Gdy całkowicie zastygnie, wydobywamy ją z pojemnika i kroimy w kostkę. <br />5. Drugą galaretkę również rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Musi ona jednak zachować płynną konsystencję. <br />6. W misie miksera umieszczamy śmietanę i ubijamy ja na sztywno. Gdy będzie sztywna, delikatnie wlewamy to niej przestudzoną, lecz płynną zielona galaretkę. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt. Pianka bardzo szybko zastyga. <br />7. Ostatni etap stanowi przygotowanie kiwi do zalania ich galaretką. Jak wiadomo nie zastyga ona na świeżych owocach kiwi, dlatego trzeba je wcześniej obgotować. W tym celu w garnuszku umieszczamy pół szklanki wody i 4 łyżki cukru. Gdy się całość zagotuje wkładamy do garnuszka pokrojone w cienkie plasterki kiwi. Gotujemy je do momentu jak kiwi nie straci swojego koloru, w moim przypadku na wolnym ogniu były to średnio 3 minuty. <br />8. Gdy kiwi będzie gotowe, układamy je na sztywnej piance. Ostatnie dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy ja na piankę z kiwi. Ciasto podajemy po zastygnięciu galaretki.<br /><br />Smacznego :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01901884701068765984noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90333454634963181472014-04-09T23:18:56.506+02:002014-04-09T23:18:56.506+02:002.Ciasto ‘Zielono mi” (tortownica 22cm)
Niemalże ...2.Ciasto ‘Zielono mi” (tortownica 22cm)<br /><br />Niemalże całe w wiosennej zieleni. Delikatny biszkopt, nasączony cytrynowym ponczem, słodka bita śmietana udekorowana owocami kiwi dla przełamania słodyczy. <br /><br />Składniki:<br />-2 jaja, <br />- 2 łyżki mąki pszennej, <br />- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,<br />- 4 łyżki cukru,<br />- odrobina zielonego barwnika (proszek bądź pasta/żel)<br />- woda i sok z cytryny na poncz,<br />- 330g śmietany 30%,<br />- cukier puder, <br />- 4-5 szt. kiwi<br />- żelatyna bądź fix do usztywnienia śmietany<br /><br />Etapy przygotowania:<br />1. Przygotowujemy klasyczny biszkopt. Tylko w kolorze zieleni. Jaja oddzielamy, na białka i żółtka. W misce umieszczamy białka (możemy dodać odrobinę soli) i ubijamy je na sztywną pianę. <br />2.Następnie, partiami dodajemy cukier, nie przestając miksować. Kolejno dodajemy żółtka, pojedynczo, po każdym dokładnie miksując. <br />3. Wymieszaną i przesianą wcześniej mąkę powoli dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na sam koniec oddajemy barwnik. Ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcemy uzyskać, pamiętając, że podczas pieczenia będzie on ciemniejszy. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy w 160 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odkładamy do przestudzenia. Gdy przestygnie, delikatnie nożykiem oddzielamy go od obręczy tortownicy. <br />4. Gdy biszkopt gotowy do dalszej „pracy”, przygotowujemy poncz. W moim przypadku była to woda z sokiem z cytryny. Taką mieszaniną nasączamy biszkopt.<br />5. W misie miksera umieszczamy śmietanę, która ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, ilość jest uzależniona od tego, jak bardzo słodkie ciasto chcemy mieć. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. <br />6. Ubitą kremówkę wykładamy na nasączony biszkopt. <br />7. Kiwi obieramy i kroimy na plasterki. Owoce układamy na cieście i chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu gotowe do spożycia. <br /><br />Smacznego :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01901884701068765984noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71171365604112578732014-04-09T23:18:09.645+02:002014-04-09T23:18:09.645+02:00Każdy czas spędzony w kuchni owocuje tym, ze tworz...Każdy czas spędzony w kuchni owocuje tym, ze tworze coś dla ludzi mi bliskich, dla ludzi, których kocham. Nie robię czegoś ot tak, lecz zawsze dla kogoś. I tym razem przygotowując się do konkursu, celowo wybrałam takie ciasta, sałatki i deser/koktajl, aby wszystkim odpowiadał. Dlatego przygotowałam:<br />- mus z kiwi i pomarańczy, specjalnie z myślą o mojej bratowej, która teraz, będąc w ciąży z drugim dzieciątkiem, potrzebuje dużego zasobu witamin i wszystkiego tego, co dobre dla maleństwa.<br />- ciasto „Zielono mi”, dla mojego brata, którego strasznie trudno zadowolić, jeśli chodzi o wypieki. T. ma jedną słabość, kocha wszystko, co zielone. Tym razem z tym ciastem trafiłam w dziesiątkę.<br />- kolejne zielone ciasto „Delikatna pianka z galaretką i owocami” specjalnie dla mojego dziadka, który uwielbia słodkie, ale ze względów zdrowotnych, nie powinien ich jeść. Dlatego to ciacho, jest połączeniem delikatności i słodyczy, z naciskiem na delikatność :)<br />- sałatki, z myślą o mamuśce, która jest typem kobiety będącej na wiecznej diecie. Tym razem to się opłaciło, ona wszystko zjadła, a ja mam zdjęcia i kupione składniki. Czyli jak to mówią, przyjemne z pożytecznym. <br />W notce wyżej zaznaczyła Pani, że możemy napisać chcemy. Ja proszę o jedno, nie chcę parowara, (parowaru?), gdyż mamuśka miałaby kolejny pretekst, aby wmuszać w nas kolejną porcję warzyw i zmuszać nas do przejścia na dietę. Ale nie ma takiej potrzeby:)<br />Teraz zamieszczam przepisy, o ile jakaś dziewczynka ich nie rozdzieli, będą szły w jednym ciągu. <br /><br />1.Mus z kiwi i pomarańczy<br />Składniki: <br />- połówka pomarańczy,<br />- 5 dojrzałych kiwi<br />Idealny sposób na to, aby w dwie minuty sporządzić idealny mus na śniadanie. Wystarczy tylko, że obierzemy kiwi i pokroimy je na plasterki i zblendujemy. Gotowy mus przelewamy do szklanki bądź kieliszka. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Tak przygotowany sok delikatnie wylewamy na mus z kiwi. I voila, gotowe :)<br /><br />Ana życzy smacznego :)<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01901884701068765984noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-41683513763780754482014-04-09T23:15:17.430+02:002014-04-09T23:15:17.430+02:00Zielony deser z bananem, winogronami i pianką avok...Zielony deser z bananem, winogronami i pianką avokado.<br /><br />Składniki:<br />2 zielone galaretki (agrestowe)<br />mały jogurt (naturalny lub smakowy)<br />owoce: 1 avokado, 1 banan, mała kiść winogron<br /><br />Przygotowujemy galaratkę wg. przepisu na opakowaniu. Każdą robimy w osobnej miseczce! Można dać mniej wody by się szybciej ścięła i nie była zbyt lejąca. Pierwszą zostawiamy do ostygnięcia. Do drugiej dodajemy 2 łyżki jogurtu oraz wcześniej zmiksowane blenderem avokado. Dokładnie mieszamy. i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie nalewamy do pucharkow warstwowo. Po każdej warstwie wkładamy do lodówki by się szybciej schłodziło. I tak robimy z kolejnymi warstwami przekładając na zmianę galaretkę z pianką avokado, wciskając do nich owoce (banan i winogrona). <br /><br />Smacznego!swibekhttps://www.blogger.com/profile/13657582385883647249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72389666723476716962014-04-09T23:11:51.107+02:002014-04-09T23:11:51.107+02:00Bazyliowe babeczki
Składniki, 8 sztuk:
120 ml mle...Bazyliowe babeczki<br /><br />Składniki, 8 sztuk:<br />120 ml mleka<br />100 g masła<br />70 g białej czekolady<br />120 g mąki pszennej<br />90 g cukru<br />1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1/4 łyżeczki sody oczyszczonej<br />mała szczypta soli<br />doniczka bazylii<br />1 jajko<br /><br />Polewa jogurtowa:<br />• 60 g białej czekolady<br />• 2 łyżki jogurtu naturalnego<br /><br />Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować 8 papierowych papilotek o pojemności 125 ml każda i włożyć je we wgłębienia formy do muffinów.<br />Do rondelka wlać mleko, dodać masło i białą czekoladę połamaną na kosteczki. Na wolnym ogniu mieszać aż składniki się roztopią i połączą w jedną masę. Ostudzić.<br />Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier i sól, wymieszać.<br />Do kielicha blendera włożyć liście bazylii, wlać przestudzoną masę z rondelka, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i krótko (2 sekundy) zmiksować.<br />Zieloną masę wlać do miski z mąką i delikatnie zmiksować na masę bez grudek.<br />Masą wypełnić papilotki, pozostawiając około 1/2 cm marginesu od góry na wyrośnięcie ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić.<br />Polewa: roztopić białą czekoladę, dodać jogurt i wymieszać. Polać babeczki.<br />Ewelina P.Ewelinahttps://www.blogger.com/profile/06236053191623842728noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-76992837929510482232014-04-09T22:47:57.411+02:002014-04-09T22:47:57.411+02:00Orzeźwiający deser miętowo-kokosowy z pianką z kiw...Orzeźwiający deser miętowo-kokosowy z pianką z kiwi<br /><br />Składniki:<br />2 zielone galaretki (np. agrestowe)<br />mały jogurt (naturalny lub smakowy)<br />owoce: 2 sztuki kiwi<br />3 łyżki startego kokosu<br />kilka listków mięty lub syrop miętowy (lub likier miętowy)<br />2 gałki lodów waniliowych<br />wisienka kandyzowana (maraschimo) do dekoracji<br /><br />Przygotowujemy galaratkę wg. przepisu na opakowaniu. Każdą robimy w osobnej miseczce! Można dać mniej wody by się szybciej ścięła i nie była zbyt lejąca. Pierwszą zostawiamy do ostygnięcia. Do drugiej dodajemy 2 łyżki jogurtu z kiwi oraz wcześniej zmiksowane blenderem kiwi (żeby smak był mocniejszy). Dokładnie mieszamy. Jak nie rozmieszamy dokładnie tez będzie ciekawy efekt. :) I nalewamy do pucharków warstwowo. Czasochłonne ale ciekawe! Po każdej warstwie wkładamy do lodówki by się szybciej schłodziło. I tak robimy z kolejnymi warstwami przekładając na zmianę galaretkę z pianką kiwi oraz przesypując warstwą kokosu. Do tężejącej już w pucharku galaretki wciskamy kiwi oraz zatapiamy listki mięty. Na wierzch dajemy gałkę lodów waniliowych, polewając jogurtem z kiwi oraz syropem (likierem) miętowym. Dekorujemy wisienką. <br /><br />Smacznego! :)swibekhttps://www.blogger.com/profile/13657582385883647249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53996971125568780772014-04-09T22:43:04.012+02:002014-04-09T22:43:04.012+02:00Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem
Składni...Makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem<br /><br />Składniki:<br />- 1 opakowanie świeżego makaronu tagliatelle 250 g<br />- 150 g świeżego szpinaku<br />- 75 g parmezanu<br />- 1 cebula<br />- 2 ząbki czosnku<br />- 1 opakowanie śmietanki 18% 500 ml<br />- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej<br />- sól, pieprz<br />- 1 łyżka oliwy<br /><br />Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Potem wrzucamy czosnek i przyprawy. Następnie dolewamy śmietankę i dusimy żeby śmietanka nam się troszkę zredukowała. Następnie wrzucamy starty parmezan i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy szpinak i mieszamy. Całość dusimy ok. 10 minut. <br />W między czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron wrzucamy do sosu, dokładnie mieszamy i nakładamy na talerz.<br />Smacznego :)<br /><br />blender ręczny<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05080805037348450941noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7847230871184263532014-04-09T18:28:50.033+02:002014-04-09T18:28:50.033+02:00Witaj. Dziś zaproponuje Ci Zieloną paprykę faszero...Witaj. Dziś zaproponuje Ci Zieloną paprykę faszerowaną kaszą gryczaną z piersią kurczaka i warzywami.<br />Skadniki dla dwóch osób:<br />- 2 zielone papryki<br />- 1/2 piersi kurczaka<br />- garść włoszczyzny mrożonej w słupkach<br />- 1/2 szklanki kaszy gryczanej + szklanka wody lub bulionu warzywnego<br />- 2 łyżki masła klarowanego<br />- sól<br />- pieprz<br />- papryka słodka i ostra<br />Przygotowanie:<br />W garnku rozgrzać masło klarowane wrzucić pierś pokrojoną w drobną kostkę, podsmażyć i dodać kaszę, warzywa i przyprawy. Jeszcze chwilę smażyć i zalać wodą lub bulionem. Przykryć i prórzyć na wolnym ogniu około 25min aż kasza spęcznieje. Paprykę umyć, odciąć wierzchy i wyjąć gniazda nasienne. Nafaszerować je kaszą i piec w piekarniku przez 25minut. Smacznego!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01477835816050193150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33976502684780890642014-04-09T17:36:51.062+02:002014-04-09T17:36:51.062+02:00Muffinki kokosowo miętowe
Składniki:
Ciasto:
- 1...Muffinki kokosowo miętowe <br /><br />Składniki:<br />Ciasto:<br />- 120g cukru<br />- 200g mąki pszennej<br />- 100g wiórek kokosowych<br />- 100g jogurtu naturalnego<br />- 70g masła<br />- 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />- 2 jajka<br />- 1/2 szklanki wody<br />- łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem:<br />- 250g serka mascarpone<br />- 200g śmietany 30%<br />- 50g cukru pudru<br />- 15ml likieru miętowego<br />- kilkanaście listków mięty<br />- 1 opakowanie śmietan-fix <br /><br />Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Kiedy już się z tym uporamy dodajemy jajka i dalej miksujemy. Po zmieszaniu dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy i wsypujemy mąkę oraz wiórka kokosowe. Całą masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i bierzemy się za krem.<br />Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dorzucamy serek mascarpone razem z posiekanymi listkami mięty oraz śmietan-fixem. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy likier miętowy, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego jednocześnie dekorując nasze wystudzone babeczki. Słodki i orzeźwiający smak muffinek niejednemu przypadnie do gustu.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05080805037348450941noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42914458619674512332014-04-09T17:34:12.859+02:002014-04-09T17:34:12.859+02:00Muffinki kokosowo miętowe
Składniki:
Ciasto:
- 1...Muffinki kokosowo miętowe <br /><br />Składniki:<br />Ciasto:<br />- 120g cukru<br />- 200g mąki pszennej<br />- 100g wiórek kokosowych<br />- 100g jogurtu naturalnego<br />- 70g masła<br />- 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />- 2 jajka<br />- 1/2 szklanki wody<br />- łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem:<br />- 250g serka mascarpone<br />- 200g śmietany 30%<br />- 50g cukru pudru<br />- 15ml likieru miętowego<br />- kilkanaście listków mięty<br />- 1 opakowanie śmietan-fix <br /><br />Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Kiedy już się z tym uporamy dodajemy jajka i dalej miksujemy. Po zmieszaniu dodajemy jogurt, wodę i ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy i wsypujemy mąkę oraz wiórka kokosowe. Całą masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i bierzemy się za krem.<br />Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dorzucamy serek mascarpone razem z posiekanymi listkami mięty oraz śmietan-fixem. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy likier miętowy, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego jednocześnie dekorując nasze wystudzone babeczki. Słodki i orzeźwiający smak muffinek niejednemu przypadnie do gustu.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05080805037348450941noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5120262513831488432014-04-09T17:21:53.075+02:002014-04-09T17:21:53.075+02:00Sałatka z szynką parmeńską i awokado
składniki:
...Sałatka z szynką parmeńską i awokado<br /><br />składniki:<br /><br />3 garście mieszanki sałat<br />8 plastrów szynki parmeńskiej<br />1 awokado<br />2-3 łyżki słonecznika <br />5 łyżek oleju <br />1/2 łyżeczki oregano <br />do smaku sól ziołowa<br />do smaku ocet winny z białego wina <br /><br />Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę. Awokado obrać, przekroić na pół i usunąć pestkę, pokroić w paski i ułożyć na sałacie razem z kawałkami szynki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej wymieszać z oregano oraz odrobiną octu winnego i solą ziołową. Polać sałatkę przed podaniem.MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28766702859977702162014-04-09T17:07:49.695+02:002014-04-09T17:07:49.695+02:00Łosoś zapiekany ze szpinakiem
składniki:
300 g ś...Łosoś zapiekany ze szpinakiem<br /><br />składniki:<br /><br />300 g świeżego łososia bez skóry<br />2 garście świeżego szpinaku<br />4 łyżki śmietany 18 %<br />2 małe jajka<br />sól prowansalska <br />czosnek granulowany<br />ewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowy<br /><br />Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać ok 20 minut aż masa się zetnie. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam na rukoli z pomidorkami koktajlowymi. Pyszna propozycja na lekki obiad czy kolację.MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4235762699115043212014-04-09T15:17:11.715+02:002014-04-09T15:17:11.715+02:00Tuńczyk w ogórku
Składniki:
2 długie świeże ogórk...Tuńczyk w ogórku<br /><br />Składniki:<br />2 długie świeże ogórki<br />1 opakowanie tuńczyka dobrej jakości w oliwie<br />2 łyżki majonezu<br />mały kawałek pora<br />pieprz, do smaku<br /><br />1. Ogórka dokładnie umyj i obierz ze skórki.<br />2. Pokrój go na około 3cm kawałki.<br />3. W każdym kawałku ogórka wydrąż miąższ, ale nie na wylot.<br />4. W małej miseczce rozdrobnij tuńczyka, jednak nie za bardzo, w końcu mamy wyczuwać to wspaniałe mięso.<br />5. Pora opłucz, i potnij na malutkie kawałki.<br />6. Do miseczki dodaj troszkę oliwy z zalewy z tuńczyka, majonez, pora i dopraw do smaku pieprzem.<br />7. Farsz przełóż do "ogórkowych kieliszków" i serwuj.<br /><br />W dalszym ciągu Parowar :)InstaFoodhttps://www.blogger.com/profile/15129082890302233998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68818803193974975512014-04-09T15:16:14.481+02:002014-04-09T15:16:14.481+02:00Łosoś z pesto bazyliowym podanym na purée z groszk...Łosoś z pesto bazyliowym podanym na purée z groszkiem<br /><br />Składniki:<br />2 filety z łososia<br />4 łyżki pesto z bazylii<br />400 g ziemniaków<br />3 łyżki śmietany słodkiej<br />szklanka świeżego groszku (może być też mrożony)<br />olej rzepakowy z bazylią<br />¼ łyżeczka soli morskiej<br />1 ¼ łyżeczki pierzu, świeżo zmielonego<br />½ cytryny + sok z ½ cytryny<br /><br />Sposób przygotowania:<br /><br />Filety z łososia:<br />1. Lekko natłuść olejem z ziołami brytfankę.<br />2. Połóż filety z łososia do naczynia i lekko spryskaj je olejem.<br />3. Posyp rybę świeżo zmielonym pieprzem.<br />4. Delikatnie rozłóż pesto na wierzch filetów.<br />5. Piecz łososia w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 20minut.<br /><br />Purée:<br />1. Ziemniaki ugotuj w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli.<br />2. Obgotuj zielony groszek we wrzątku w przez 3minuty.<br />3. Odcedź i zrób purée z ziemniaków i groszku.<br /><br />Całe danie:<br />1. Ułóż purée na środku talerza.<br />2. Ostrożnie zdejmij łososia z brytfanki.<br />3. Ułóż łososia na wierzch purée<br />4. Cytrynę przekrój na pół, na każdy talerz połóż jedną ćwiartkę.<br />5. Od razu podawaj.<br /><br />Ogromną radość sprawiłyby mi Parowar COOK@HOME :)InstaFoodhttps://www.blogger.com/profile/15129082890302233998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-83052696384613650172014-04-09T15:12:33.787+02:002014-04-09T15:12:33.787+02:00Uwielbiam zielone talerze.Moja sałatka dosyć minim...Uwielbiam zielone talerze.Moja sałatka dosyć minimalistyczna, bardzo smaczna no i bez ciężkich sosów, takie lubię najbardziej. Jeśli ktoś lubi połączenie mięsa i owoców na pewno przypadnie mu do gustu. Do tego ziołowe grzanki uzupełniające całość<br /><br /><br />Pojedyncza pierś z kurczaka<br />Duża garść ulubionej mieszanki sałat<br />5-6 pomidorków koktajlowych<br />1/2 ogórka<br />1/2 melona Galia<br />1 duża brzoskwinia<br />łyżka cukru pudru<br />łyżka oleju kokosowego<br />2 kromeczki bagietki<br />łyżeczka masła czosnkowego<br />sól, pieprz czarny, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie<br /><br />Oczyszczoną pierś kroimy w kostkę, obsypujemy szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich i po pół łyżeczki curry i papryki słodkiej, odstawiamy na chwilę i w międzyczasie przygotowujemy sos. Pół melona oczyszczamy z pestek i kroimy na dwie ćwiartki jedną wrzucamy do blendera, drugą zostawiamy do sałatki, do blendera wrzucamy także obrana, pokrojoną brzoskwinie, dodajemy łyżkę cukru pudru i miksujemy na gładko, sos gotowy:)<br /> Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, pierś zrumieniamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Bagietkę smarujemy masełkiem czosnkowym i opiekamy w temp 180 stopniu około 4-5 minut. Na talerzu układamy sałatę, pomidorki ogórka i pozostałego melona, dodajemy kurczaka, polewamy sosem i gotowe :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13135902139842864588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35862287789132269952014-04-09T14:51:11.711+02:002014-04-09T14:51:11.711+02:00Ciasteczka francuskie „Zielone oczka” z cynamonem...Ciasteczka francuskie „Zielone oczka” z cynamonem<br /><br />Potrzebujemy 1 rolkę ciasta francuskiego, 3 średnie kiwi, pół łyżeczki cukru, dwie szczypty cynamonu. <br />Kiwi obieramy i kroimy na krążki grubości 0,5 cm , końcówki zjadamy, plastry osuszamy papierem, <br />Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką o średnicy większej niż kiwi kółeczka i obkładamy nim plasterki kiwi. Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy każde oczko wedle uznania, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. <br />Ah parowar marzy mi się <br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13135902139842864588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40283412318499477022014-04-09T14:38:02.752+02:002014-04-09T14:38:02.752+02:00Tarta z łososiem i szpinakiem
Wytrawna tarta z łos...Tarta z łososiem i szpinakiem<br />Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować.<br /><br />składniki:<br /><br />kruche ciasto<br />250 g mąki pszennej<br />150 g margaryny<br />1 jajko<br />duża szczypta soli<br /><br />nadzienie<br />300 g łososia bez skóry<br />250 g ricotty<br />4 łyżki śmietany 18%<br />2 małe jajka<br />2 garście szpinaku<br />1 mała cebula<br />pół czerwonej papryki<br />sól prowansalska <br />czosnek granulowany<br />sól z pieprzem <br /><br />Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut na 180 C aż masa sie zetnie.MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-26567466033315041832014-04-09T14:36:48.988+02:002014-04-09T14:36:48.988+02:00PASTA Z JAJ I AWOKADO
1 awokado
3 jaja
2 łyżki ma...PASTA Z JAJ I AWOKADO<br /><br />1 awokado<br />3 jaja<br />2 łyżki majonezu<br />sok z cytryny<br />sól, przyprawa do sałatek<br /><br />Awokado przekrawam na połowę, usuwam pestkę i łyżką wyjmuję ze środka miąższ. Skrapiam odrobina soku z cytryny i gniotę widelcem. Ugotowane na twardo jaja kroje w drobna kostkę (ja używam do tego krajalnicy do jaj) i dodaje do awokado. <br />Doprawiam do smaku solą, przyprawą do sałatek i mieszam na gładka masę z dodatkiem majonezu. Podaję ze świeżym pieczywem z dodatkiem kiełków rzodkiewki. <br /><br />Smacznego !Monika Pazdejhttps://www.blogger.com/profile/10098103279644458521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-18721973394484058782014-04-09T14:32:26.465+02:002014-04-09T14:32:26.465+02:00SZPINAKOWA ROLADA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
4 jaja
1 sz...SZPINAKOWA ROLADA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM<br /><br />4 jaja<br />1 szklanka mąki<br />400 g mrożony szpinak<br />2 łyżeczki proszku do pieczenia<br /><br />150 g serka mascarpone<br />1 puszysty serek kanapkowy ( ok 150 g )<br />1 duży ząbek czosnku<br />1 łyżka soku z cytryny<br />1 łyżka posiekanego szczypiorku<br />1 łyżka posiekanego koperku<br />sól, pieprz do smaku<br /><br />200 g wędzony łosoś w plastrach<br /><br />Dzień wcześniej na sitko wykładam szpinak i odstawiam do rozmrożenia a przed ubiciem białek dodatkowo odciskam z pozostałej wody. Białka oddzielam od żółtek i ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodaję żółtka a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaję szpinak i mieszam jeszcze przez chwilę. <br /><br />Dużą piekarnikową blachę wykładam papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej szpinakową masę. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 15 minut. Upieczone ciasto przekładam na mokrą ściereczkę tak aby papier był u góry i odstawiam do przestygnięcia.<br /><br />W między czasie miksuję mascarpone z puszystym serkiem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję drobno pokrojone zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Z ostudzonego biszkopta ściągam papier i rozsmarowuję przygotowany serek, zostawiając ok 1,5 cm. Na serku układam plasterki łososia i zwijam w ciasną roladę. Całość zawijam w folię i wkładam do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Podaję pokrojone w grube plastry. <br /><br />Smacznego !Monika Pazdejhttps://www.blogger.com/profile/10098103279644458521noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67902217033442517482014-04-09T14:28:09.916+02:002014-04-09T14:28:09.916+02:00Sałatka z mandarynką
składniki:
4 garście miesz...Sałatka z mandarynką<br /><br /><br />składniki:<br /><br />4 garście mieszanki sałat<br />2 mandarynki<br />100 g serka camembert<br />2 łyżki słonecznika <br />2 łyżki słupków lub płatków migdałowych<br />4 łyżki oleju<br />1 łyżka octu z czerwonego wina <br />1,5 łyżki płynnego miodu<br /><br />Na talerzach ułożyć sałatę. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki (przekroić na pół jeśli mandarynki są duże) i ułożyć na sałacie. Serek camembert pokroić na małe kawałeczki i również ułożyć na sałacie. Słonecznik i słupki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać sałatkę. Olej wymieszać dokładnie z miodem i octem (ja mieszam w małym słoiczku), skropić sałatkę.<br />MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75402883424231246502014-04-09T14:24:29.477+02:002014-04-09T14:24:29.477+02:00Sałatka ze smażonymi boczniakami
składniki:
150...Sałatka ze smażonymi boczniakami<br /><br /><br />składniki:<br /><br />150 g boczniaków<br />1 duże jajko<br />sól z pieprzem Kamis<br />2 garście świeżego szpinaku<br />1 garść mieszanki sałat<br />5 pomidorków cherry<br />olej do smażenia<br />do panierowania bułka tarta<br />5 łyżek oleju<br />1 łyżka musztardy francuskiej<br />1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek<br /><br />Boczniaki oprószyć solą z pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na talerzu ułożyć po garści szpinaku i trochę porwanej sałaty. Usmażone boczniaki pokroić w paski a pomidorki w ćwiartki i ułożyć na sałacie. Olej wymieszać z musztardą i przyprawą do sałatek. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać.MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54549342177321801652014-04-09T14:13:42.618+02:002014-04-09T14:13:42.618+02:00Sałatka "moje smaki"
Smaczna sałatka na ...Sałatka "moje smaki"<br />Smaczna sałatka na sałacie. Nazwałam ją moje smaki ponieważ zawiera składniki, które bardzo lubię. Polecam spróbować.<br /><br />składniki:<br /><br />1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat<br />250 g różowych winogron<br />1 awokado<br />2 gaście suszonej żurawiny<br />2 garście orzechów włoskich<br />6 łyżek oleju słonecznikowego<br />2 łyżki soku z cytryny<br />1 łyżka miodu<br /><br />Sałatę przełożyć do miski, dodać żurawinę. Winogrona pokroić na pół, można wypestkować, dodać do sałaty. Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na małe kawałki i również dodać do sałaty. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać. Olej wymieszać w małym słoiczku z sokiem z cytryny i miodem. Gotowym sosem skropić sałatkę i znowu delikatnie wymieszać. Sałatkę wyłożyć na talerze. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać, posypać gotową sałatkę na talerzach.<br />MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.com