tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post4535603771471128114..comments2024-03-18T16:13:18.718+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Kotlety schabowe z kostkąMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger42125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43460146811098949972014-02-03T23:43:14.303+01:002014-02-03T23:43:14.303+01:00Znam smalec gęsi, niestety ciężko go u nas dostać....Znam smalec gęsi, niestety ciężko go u nas dostać. Gdy byliśmy 11 listopada na "Gęsinie na św. Marcina" to kupiłam pudełeczko. <br />Natomiast jeśli chodzi o pączki czy faworki to zdecydowanie na smalcu są najlepsze. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-3029671346082223162014-02-03T16:44:27.611+01:002014-02-03T16:44:27.611+01:00Takie kotlety robila oj dawno temu moja mama oczyw...Takie kotlety robila oj dawno temu moja mama oczywiscie na smalcu bo plej kiedyś był okropny(smierdzial ryba) a smalec był tani i do smażenia wbrew pozorom zdrowszy (bo pamiętajmy o temperaturze dymienia)jeśli zachowamy umiar to mega cholesterol nam nie grozi. A co do pochwaly smalcu i karnawalu to paczki faworki i racuchy drozdzowe najlepsze na smalcu. Pewnie, na co dzień korzystam z oleju bo tak latwiej chwycić za butelke, ale odkryłam niedawno tłuszcz gesi dość drogi, ale kupuje mrozone "sadełko gesie" i topie sama. Smalec gesi zawiera " nienasycone" podobnie jak tluszcze roślinne z reszta ma taka miekka konsystencje a po wyjeciu z lodówki momentalnie staje się plynny, a najważniejsze dla niektórych jest bezwonny.Polecam<br />Pozdrawiam HaniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78644870044264376152013-03-18T16:02:26.323+01:002013-03-18T16:02:26.323+01:00No tak, margaryna jeszcze gorsza niż smalec. Ja je...No tak, margaryna jeszcze gorsza niż smalec. Ja jeśli smażę to głównie na oleju rzepakowym albo na klarowanym maśle. Ale dla schabowych robię wyjątek i one są na smalcu. <br />A klarowane masło serdecznie Ci polecam. Znajdziesz na nie przepis w zakładce różności - takie zrobione samemu jest o niebo lepsze niż kupione w sklepie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44644509145149897782013-03-18T00:47:49.628+01:002013-03-18T00:47:49.628+01:00Witam! Oczywiście, każdy robi jak lubi. Ja się prz...Witam! Oczywiście, każdy robi jak lubi. Ja się przyznam, że nie smażę mięsa na oleju, ale na margarynie. Chociaż to podobno jeszcze bardziej niezdrowe.... Teraz mam męża po lekkim zawale, więc przechodzę na olej i myślę o klarowanym maśle. Cóż, siła wyższa....! Pozdrowionka!<br />Aniahttps://www.blogger.com/profile/08859185322904495992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19310372507333970222013-02-22T08:06:57.429+01:002013-02-22T08:06:57.429+01:00Aniu, każdy robi tak jak lubi. Nie widzę problemu ...Aniu, każdy robi tak jak lubi. Nie widzę problemu i nie neguję innego sposobu przygotowania. Wolisz obtaczać w mące i smażyć na oleju to Twoje święte prawo, ja absolutnie nie będę Cię przekonywać, że lepiej jest na smalcu. Wg mnie schabowe usmażone na smalcu są o niebo lepsze, ale to tylko nasze rodzinne zdanie, komuś innemu mogą smakować na oleju. Ja dla odmiany robię schabowe tak sporadycznie, że ten smalec nikogo nie zabije ;-) <br />Moja bratowa też kiedyś najpierw obtaczała w mące, ale się odzwyczaiła od tego. A jeśli chodzi o przyprawianie to akurat się nie zgodzę - jest różnica w smaku, gdy doprawi się i mięso i panierkę. Ja soli używam mało, więc nic słone nie jest - po prostu dzielę przyprawy na mięso i panierkę. Miałam okazję jeść kotlety, w których przyprawiona była tylko panierka. No cóż, mnie nie smakowały. Ale tak jak pisałam wyżej - każdy je tak jak lubi :-) Ja ludzkich upodobań zmieniać nie zamierzam, a moje przepisy to tylko propozycja, z pewnością nie wyrocznia ;-)<br />Pozdrawiam serdecznie.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50325537410210880992013-02-22T02:12:59.096+01:002013-02-22T02:12:59.096+01:00Wamit! Jestem po raz pierwszy "U Margarytki&q...Wamit! Jestem po raz pierwszy "U Margarytki". Bardzo mi się tu podoba. I od razu chciałabym dodać swoje 3 grosze... 1 - schabowe robimy dość często - bo lubimy tradycyjną polską kuchnię. Co prawda, raczej bez kostki (bo to chyba trudniejsze) i nie na smalcu, ale wszystko przed nami. 2 - panierka w moim domu to była najpierw mąka - bezpośrednio na mięso - potem jajko i na końcu tarta bułka. Przy podwójnej powtarzało się jajko i bułkę. 3 - i jest to wynalazek mojego męża - pieprz i sól dajemy tylko do jajka. Po obtoczeniu kotlety są wystarczająco słone. Smalcu w mojej kuchni używam tylko do kapusty - i białej i czerwonej(czyli modrej). Czasami dla rodziny i znajomych robimy smalec do chleba z cebulką, majerankiem i jabłkami. Pozdrawiam! Aniahttps://www.blogger.com/profile/08859185322904495992noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61307319032951858402012-11-22T20:54:51.969+01:002012-11-22T20:54:51.969+01:00Szkoda, że bez kostki, bo z kostką zdecydowanie sm...Szkoda, że bez kostki, bo z kostką zdecydowanie smaczniejsze :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5458772848617339262012-11-22T13:39:08.231+01:002012-11-22T13:39:08.231+01:00No i dziś będę miała schabowe według Twojego pomys...No i dziś będę miała schabowe według Twojego pomysłu ;) Tylko że u mnie bez kostki.Z książką w dłonihttps://www.blogger.com/profile/09789408652062492432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71675109771762778932012-05-22T07:48:55.645+02:002012-05-22T07:48:55.645+02:00Jago, nie da się ukryć. Moja mama do dziś mielone,...Jago, nie da się ukryć. Moja mama do dziś mielone, zrazy, schabowe smaży na smalcu. Ja trochę pewne rzeczy w swojej kuchni robię inaczej, ale schabowe z kostką tylko na smalcu. Raz na pół roku można zaszaleć :-) Spróbuj, sama się przekonasz :-)Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15415617340593394942012-05-22T02:14:03.877+02:002012-05-22T02:14:03.877+02:00Margarytko masz rację, że kotlety z kostką są o wi...Margarytko masz rację, że kotlety z kostką są o wiele smaczniejsze. A są pewne potrawy, które o niebo lepiej smakują ze smalcem. I moja panierka to: jajko+mąka+bułka i też są pyszne, tylko, że nie smażyłam ich jeszcze na smalcu. Muszę spróbować.JaGahttps://www.blogger.com/profile/00558175994446490076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31731743984214658422012-05-20T18:30:07.784+02:002012-05-20T18:30:07.784+02:00Jednym słowem pokusa jest silna? Ja akurat mięsa ...Jednym słowem pokusa jest silna? Ja akurat mięsa wiele mieć nie muszę, ale takiego schabowego raz na jakiś czas lubię.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33442240035016111612012-05-20T18:29:02.103+02:002012-05-20T18:29:02.103+02:00I bardziej soczyste i smaczniejsze :-)I bardziej soczyste i smaczniejsze :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43879644196250400982012-05-20T18:28:36.547+02:002012-05-20T18:28:36.547+02:00Martuś, rola kostki jest prosta - są po prostu sma...Martuś, rola kostki jest prosta - są po prostu smaczniejsze i dużo bardziej soczyste. Jak raz spróbujesz to sama się przekonasz. <br />Ja już od dawna nie gotuję zup z wykorzystaniem kości, więc schab kupuję albo bez kości (do pieczenia), albo z kością - ale już pokrojony w kotlety :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-6528915483074128782012-05-20T18:26:11.979+02:002012-05-20T18:26:11.979+02:00Aldona, bo właśnie o to chodzi, aby smaku nie pops...Aldona, bo właśnie o to chodzi, aby smaku nie popsuć nadmiarem przypraw. Ja też nie przesadzam, ale odrobina chili musi być, bo lubimy jak są trochę ostrzejsze. Poza tym tylko sól i świeżo zmielony pieprz :-) Kiedyś do schabowym smażyłam jeszcze cebulkę - taką krojoną w półtalarki, ale to już rozpusta była :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31728527773216382542012-05-20T18:24:05.790+02:002012-05-20T18:24:05.790+02:00No jak to skąd? Bo i u mnie też tak wyglądały :-) ...No jak to skąd? Bo i u mnie też tak wyglądały :-) Z mizerią pycha :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62402623613003863872012-05-20T18:23:28.007+02:002012-05-20T18:23:28.007+02:00Polly, zdrowiej w takim razie, a sernikiem się nie...Polly, zdrowiej w takim razie, a sernikiem się nie przejmuj... konkursem też nie, będzie następny i to pewnie niebawem :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13953053621430155322012-05-20T15:31:18.039+02:002012-05-20T15:31:18.039+02:00Jak schabowy to tylko w takiej wspaniałej panierce...Jak schabowy to tylko w takiej wspaniałej panierce, mięso w środku jest wtedy wspaniale soczyste. Jako, że jestem z gatunku mięsożernych, to aż ślinka mi cieknie na sam widok Twoich kotletów :)Anitkuhttps://www.blogger.com/profile/08090809044151484524noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-87359784938960924562012-05-19T16:42:43.795+02:002012-05-19T16:42:43.795+02:00No, tak... Bardziej soczyste... Gapa ze mnie:)No, tak... Bardziej soczyste... Gapa ze mnie:)Marita1976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78052026465852252612012-05-19T16:40:59.197+02:002012-05-19T16:40:59.197+02:00Asiu, a powiedz mi, proszę, jaką rolę odgrywa kost...Asiu, a powiedz mi, proszę, jaką rolę odgrywa kostka w kotletach? Może naiwne pytanie, ale niespecjalnie się na tym znam. Całe życie jadałam bez kości i tylko z opowiadań znam te drugie. Myślałam, że kostka jest tylko po to, aby okroić mięso i wyżej wymienioną wykorzystać do gotowania zupy:). Dziś właśnie wyciągam z zamrażalnika biedronkowe schabowe na jutrzejszy obiad. A na zupę szczawiowa z jajkiem - jedna z moich ulubionych zup, którą i dzisiaj jadłam.<br />Serdecznie pozdrawiam.Marita1976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38847382443131442082012-05-19T13:43:13.498+02:002012-05-19T13:43:13.498+02:00Moja babcia zawsze robiła kotlety z kostką,podwójn...Moja babcia zawsze robiła kotlety z kostką,podwójna panierka i smażyła na smalcu.Robię dokładnie tak samo.Dodaję tylko podstawowe przyprawy ,sól i świeżo zmielony pieprz.Obok smażonego kotleta kłade jedną cebule przekrojoną na pół.Pycha :)<br />Wiadomo...każdy teraz dba o zdrowie i linię ,ale wielu potraw szkoda psuć smakowo zamiennikami.Pozdrawiam gorąco ALDONAAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78966752664010704132012-05-19T10:19:39.241+02:002012-05-19T10:19:39.241+02:00Margarytko a skad wiedziałaś że moje niedzielne ob...Margarytko a skad wiedziałaś że moje niedzielne obiady tak wyglądały??hihi i często była modra kapusta ,albo mizeria ..wychowywałam sie na wsi więc zawsze smalec pozdrawiamridos72https://www.blogger.com/profile/02380274449294410235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-52767416690356059842012-05-19T09:39:11.237+02:002012-05-19T09:39:11.237+02:00Margarett pochorowałam się i chociaż mam składniki...Margarett pochorowałam się i chociaż mam składniki na sernik z rosą zakupione to niestety do jutra go nie upiekę buuuuu. Nie będę mogła wziąć udziału w tym konkursie no cóż innym razem ...Pollyhttps://www.blogger.com/profile/11288858148350891716noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-36047488181863462962012-05-18T18:34:41.529+02:002012-05-18T18:34:41.529+02:00Hahaha, a faktycznie dziś piątek :_)
Widzę, że mi...Hahaha, a faktycznie dziś piątek :_) <br />Widzę, że mimo wszytko klasyczne schabowe ciągle cieszą się powodzeniem. Ale chyba jest tak jak mówisz - częściej to filety z kurczaka w panierce a nie klasyczne schabowe. <br />U mnie w zamrażarce cały kawałek schabu, ale bez kości - planuję go upiec na wędlinkę, ale dopiero w przyszłym tygodniu, bo jeszcze wyciągam z zamrażarki wędliny zrobione na święta.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67698572044494110642012-05-18T18:32:20.456+02:002012-05-18T18:32:20.456+02:00Kasiu, no dietetyczne to danie nie jest, więc tym ...Kasiu, no dietetyczne to danie nie jest, więc tym razem obejdziesz się smakiem.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31701167240651238522012-05-18T18:31:43.169+02:002012-05-18T18:31:43.169+02:00No niestety, kaloryczne. Właśnie dlatego robię je ...No niestety, kaloryczne. Właśnie dlatego robię je tylko raz na jakiś czas.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com