tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post5981931834658571814..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Sernik z cytrusami i galaretkąMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger46125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35290169758044342232017-07-19T06:45:46.203+02:002017-07-19T06:45:46.203+02:00Jak wyżej - czym chcesz, każdymi owocami, które lu...Jak wyżej - czym chcesz, każdymi owocami, które lubisz :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12139267764020866352017-07-19T06:45:14.846+02:002017-07-19T06:45:14.846+02:00Czym chcesz, tylko dopasuj galaretkę. Mogą być mal...Czym chcesz, tylko dopasuj galaretkę. Mogą być maliny, truskawki, wiśnie itp... co tam chcesz :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48137989144051462712017-07-14T15:27:36.856+02:002017-07-14T15:27:36.856+02:00A czym mozna zastapic te mandarynki z puszki?A czym mozna zastapic te mandarynki z puszki?bogna40https://www.blogger.com/profile/15601193635413371388noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84640047616394080722017-07-11T15:33:17.633+02:002017-07-11T15:33:17.633+02:00Witam serdecznie nie lubie mandarynek z puszki nie...Witam serdecznie nie lubie mandarynek z puszki nie znosze ich a ananasa jak widziałam w komentarzach tez nie zbyt😄czym wiec moge je zastapic? bogna40https://www.blogger.com/profile/15601193635413371388noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-41023390826157307802016-12-09T15:16:32.624+01:002016-12-09T15:16:32.624+01:00A wiesz, że mi o nim przypomniałaś, bo zupełnie za...A wiesz, że mi o nim przypomniałaś, bo zupełnie zapomniałam o tym smacznym serniku :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67806106456448408582016-12-09T11:54:29.150+01:002016-12-09T11:54:29.150+01:00Oj z cytrusami :D Podoba mi się taki :)Oj z cytrusami :D Podoba mi się taki :)Misiaczkahttp://www.pensjonattatry.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91076008402457972852013-05-22T08:13:10.285+02:002013-05-22T08:13:10.285+02:00I to się nazywa twórcze podejście do tematu :-) wy...I to się nazywa twórcze podejście do tematu :-) wystarczy pokombinować i uzyskuje się całkiem nowe ciasto. Cieszę się, że Cię zainspirowałam. Przyznam, że robiłam już z ananasem, ale z galaretką gruszkową. Z cytrynową pewnie jest bardziej orzeźwiające. A pomysł na ciasto od złotej rosy świetny. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79884306550167743492013-05-21T21:23:13.431+02:002013-05-21T21:23:13.431+02:00Przepis trafia do rubryki: "sprawdzone, pewne...Przepis trafia do rubryki: "sprawdzone, pewne, wyśmienite smakowo". Jednakże, w ramach moich kuchennych rewolucji, dokonałam małych modyfikacji, tj.: zamiast pomarańczy dodałam na wierzch pokrojone ananasy, które zalałam galaretką o smaku cytrynowym. Rezultat oszałamiający: kwaskowy smak cytrusowy przełamany subtelną słodyczą ananasa - przepyszne i smakowo i wizualnie:), a wszystko na kruchym spodzie (z przepisu: sernik "złota rosa"). Pichcenie z pomocą "kulinarnych szaleństw Margarytki" to przepis na sukces:). Gorąco dziękuję:). EwaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62610237416048534702012-04-10T16:36:45.772+02:002012-04-10T16:36:45.772+02:00Ja też używam dużych, dobrych jajek, więc chyba je...Ja też używam dużych, dobrych jajek, więc chyba jednak nie to :-) Bardziej zwalałabym to na piekarnik :-) <br />Masz rację - ładnie się prezentuje i jest lekki. I kojarzy się z wiosną :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65126949348753408352012-04-10T14:31:10.035+02:002012-04-10T14:31:10.035+02:00To stopniowanie temperatur bardzo mnie zainteresow...To stopniowanie temperatur bardzo mnie zainteresowało :) Tak sobie jeszcze myślę, że może ta mokrość sernika zależy też od jajek - ja dałam przepisowo 9 sztuk, używam tzw. wiejskich jajek (kupuję u sąsiada). W każdym razie wpiszę ten sernik na stałe do wielkanocnego menu, i pewnie na moje majowe urodziny, i lipcowe imieniny i każdy pretekst będzie dobry :) Jak dla mnie ze względu na swój kolor, dekoracyjność i lekkość jest idealny na wiosenno-letnie miesiące (zamiast np. sernika na zimno)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86563476860878592722012-04-10T13:46:11.873+02:002012-04-10T13:46:11.873+02:00Cieszę się, że smakował. A z tym pieczeniem to tak...Cieszę się, że smakował. A z tym pieczeniem to tak już chyba jest, że trzeba dostosować do własnego piekarnika. Ja podaję temperaturę w jakiej piekę, ale niekoniecznie musi tak być u innych. W gazowej piecze się inaczej, a i elektryczna elektrycznej nierówna. <br />Myślę, że przykrycie folią aluminiową jest bardzo dobrym pomysłem, wtedy sernik nie będzie zbyt ciemny.<br />A drugiego budyniu raczej bym nie dodawała, ale zrobisz jak uznasz za słuszne :-)<br />Ja np. świąteczny sernik z biała czekoladą piekłam 2 godziny zmniejszając temperaturę do pół godziny - wyszedł idealnie równy i bez najmniejszego pęknięcia. Zaczynałam od 175 stopni, potem 150, 120 i 60. Wyszedł doskonały.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35051638152151884002012-04-10T13:39:11.525+02:002012-04-10T13:39:11.525+02:00Dlatego zawsze mówię, ze czas pieczenia trzeba wyc...Dlatego zawsze mówię, ze czas pieczenia trzeba wyczuć i dostosować do kuchenki którą posiadamy. Bo nawet elektryczna elektrycznej nierówna. Moja mama np piecze w temperaturze o 10 stopni niższej, a też ma elektryczną.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21401451388887796332012-04-10T09:29:01.370+02:002012-04-10T09:29:01.370+02:00Odzywam się po świętach:) Pyszniutki ten sernik i ...Odzywam się po świętach:) Pyszniutki ten sernik i smakował wszystkim moim gościom - puszysty, bardzo dekoracyjny, kolorowy, lekki, rozpływający się w ustach, nie za słodki, cytrusowy posmak jest delikatny, idealny na wiosnę. Nie wyrósł dużo, ale mi zwykle serniki nie wyrastają :)Przyjemnie się go robi, najwięcej czasu zajmuje studzenie galaretki ;) Ale podobnie jak u poprzedniczki spód był trochę za mokry, a piekłam jak zawsze w blaszce wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Nie używam do ciast termoobiegu (za bardzo rumieni wierzch ciasta), nie posiadam opcji tylko dolnej grzałki. Gdybym piekła dłużej, to z kolei wierzch byłby za bardzo przypieczony. Myślę, że następnym razem podniosę temperaturę i może przykryję wierzch ciasta folią aluminiową (?) Rozważam też dodanie do ciasta jeszcze jednego budyniu. Ty z tego co czytam masz lepszy piekarnik, z różnymi funkcjami, i wybrana przez Ciebie opcja "termoobieg z dolną grzałką" jest idealna do tego sernika. Ja muszę jeszcze pokombinować jak go piec w swoim piekarniku. Do tej pory piekłam sernik 50 min w 175-180 stopniach, może z Twoim też tak powinnam robić...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86279204194007660552012-04-09T19:39:56.678+02:002012-04-09T19:39:56.678+02:00No ja w domu mam gazowy, więc piekę w takim ;) Ele...No ja w domu mam gazowy, więc piekę w takim ;) Elektrycznego nigdy nie miałam, więc nie wiem jak w takim się piecze ;pAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50305520984189310702012-04-09T19:16:17.650+02:002012-04-09T19:16:17.650+02:00Kiedyś piekłam w gazowym, ale nie miał termoobiegu...Kiedyś piekłam w gazowym, ale nie miał termoobiegu. Potem tak się przyzwyczaiłam do elektrycznej z dużą ilością funkcji, że już sobie nie wyobrażam innej ;-) Od ponad 3 miesięcy mam nową kuchenkę i jeszcze ciągle się jej uczę :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89480195619983078882012-04-09T19:07:22.659+02:002012-04-09T19:07:22.659+02:00No to jest pewne, grzeje wcześniej jakiś czas ale ...No to jest pewne, grzeje wcześniej jakiś czas ale trochę powietrza ciepłego ucieka jak otwieram, więc lepiej poczekać minutkę przed włączeniem termoobiegu. Ciasto będę piekła na pewno jeszcze raz, więc następnym razem wprowadzę te poprawki ;) Dziękuję za przepis i szybkie odpowiedzi. Mam tę stronę w ulubionych i jest pierwszą, na którą zaglądam jak tylko mam ochotę coś upiec ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20384687036785722812012-04-09T19:03:49.947+02:002012-04-09T19:03:49.947+02:00Od wielu lat nie piekę w gazowym, więc trudno mi w...Od wielu lat nie piekę w gazowym, więc trudno mi wyczuć jak to wygląda, ale myślę, że połowa wysokości będzie w tym przypadku dobra - gazowe grzanie jest chyba tylko z dołu.<br />No i koniecznie ciasto trzeba wstawić do nagrzanego (a nie zimnego) piekarnika.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47071814948692307522012-04-09T18:57:58.685+02:002012-04-09T18:57:58.685+02:00Dziękuję, zrobię tak. Ja mam gazowy ale mam możliw...Dziękuję, zrobię tak. Ja mam gazowy ale mam możliwość włączenia termoobiegu (muszę tylko poczekać 2-3min po wsadzeniu ciasta, bo jak włączę za wcześnie to gaśnie). Nie lepiej wtedy w połowie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57657271523862844262012-04-09T18:21:08.785+02:002012-04-09T18:21:08.785+02:00Zauważyłam, ze serniki pieczone na papierze często...Zauważyłam, ze serniki pieczone na papierze często bywają mokre od spodu, lepiej foremkę wysmarować masłem i posypać bułką. <br />Płynu (soku)powinna być szklanka (ja miałam 2/3 i dolałam mleka). <br />A jeśli chodzi o pieczenie to zawsze włączam dolną grzałkę przy termoobiegu, gdy piekę ciasta.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45661580260537318542012-04-09T18:18:15.244+02:002012-04-09T18:18:15.244+02:00Ja piekę na wysokości 1/3 od dołu i włączam dolną ...Ja piekę na wysokości 1/3 od dołu i włączam dolną grzałkę (razem z termoobiegiem). Spód jest lekko podpieczony. <br />A sernik ma prawo opaść jeśli w trakcie pieczenia mocno urośnie :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-49022487058195459732012-04-09T17:42:23.569+02:002012-04-09T17:42:23.569+02:00Witam ;) Upiekłam ciasto już jakiś czas temu, ale ...Witam ;) Upiekłam ciasto już jakiś czas temu, ale dopiero teraz dzielę się wrażeniami. Ciasto wyszło mi dobrze, ale zamiast piec na środkowej, upiekłam na wyższej półce. Dół nie był płynny, ale mógł się lepiej przypiec. No i za wysoko wysmarowałam bułką bo mi potem trochę opadło na galaretkę (ale czuć nie było jak się jadło, tylko się przykleiło bo galaretka taka). No i opadło ale to chyba normalne z sernikami ;p<br />Ale smakowało, a na błędach się uczymy. <br />Jutro zabiorę się chyba za marchewkowe ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27119196454701177612012-04-09T13:37:01.121+02:002012-04-09T13:37:01.121+02:00Witam, Piekłam ten sernik na te święta wielkanocne...Witam, Piekłam ten sernik na te święta wielkanocne. Był bardzo dobry, ale nie wiem co źle zrobiłam, bo od spodu był mokry (nawet papier na którym go piekłam), po prostu sie spod rozpadał. Soku dałam całą szklankę (tyle wyszło mi z 2 pomarańczy), może go było za dużo, a może za krótko piekłam i trzeba było po godzinie dopiec jeszcze kilka minut na dolnej grzałce. Może jakaś rada z Twojej strony Margarytko. Z góry dziękuję.Pozdrawiam, Renia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35382574838924370822012-03-30T09:19:19.979+02:002012-03-30T09:19:19.979+02:00Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. Odezwę się ...Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. Odezwę się po Wielkanocy. Wesołych Świąt!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55758190042883217852012-03-29T18:43:34.059+02:002012-03-29T18:43:34.059+02:00Spróbuj, może akurat Ci się spodoba. Jeśli robię g...Spróbuj, może akurat Ci się spodoba. Jeśli robię galaretkę z owocami z puszki to zawsze wykorzystuję sok i wcześniej namaczam.<br />No tak, masa karmelowa potrzebuje z godzinkę, aby wystygnąć. Ale ja ją wystawiam za okno, wtedy szybko stygnie :-)<br />Nam bardzo ten sernik smakuje, może i Tobie przypadnie do gustu. <br />Dziękuję za dobre słowo, to zawsze miłe i motywuje do dalszej pracy.<br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5028261426029793192012-03-29T18:40:30.204+02:002012-03-29T18:40:30.204+02:00Jeśli będziesz robiła z całej porcji, to zdecydowa...Jeśli będziesz robiła z całej porcji, to zdecydowanie polecam tę większą blaszkę. Ja piekłam w dwóch tortownicach.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com