tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post6323069627373510452..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Chleb „szwajcarski” z garnka żeliwnego (pszenny na drożdżach)Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger43125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23862311664951659742023-04-16T10:08:15.035+02:002023-04-16T10:08:15.035+02:00Upiekłam chlebuś jest bardzo dobry poprostu pychot...Upiekłam chlebuś jest bardzo dobry poprostu pychotkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28385835634461049792022-02-03T13:41:46.076+01:002022-02-03T13:41:46.076+01:00Super, gratuluję udanego wypieku i cieszę się, że ...Super, gratuluję udanego wypieku i cieszę się, że chleb smakował.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38601590375768291702022-01-29T09:03:35.989+01:002022-01-29T09:03:35.989+01:00Próba wyszła pomyślnie. Bardzo dobry chlebek.Próba wyszła pomyślnie. Bardzo dobry chlebek.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10675123321507756682019-01-13T19:15:38.413+01:002019-01-13T19:15:38.413+01:00Rewelacja, tak jak się spodziewałam: przepis może ...Rewelacja, tak jak się spodziewałam: przepis może i starszy nieco, ale chleb niezmiennie rewelacyjny! Prosty w przygotowaniu, a fantastyczny po upieczeniu. Margarytko, jesteś wielka!Joannahttps://www.blogger.com/profile/01831048641828672458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79864121096175214182019-01-13T16:13:09.311+01:002019-01-13T16:13:09.311+01:00Postanowiłam wrócić do przepisu. Chlebek już się p...Postanowiłam wrócić do przepisu. Chlebek już się piecze. Mam nadzieję, że choc przepis stary, to chlebek będzie znów jak kiedyś, czyli rewelacyjny: mięciutki, chrupiący i bardzo smacznyJoannahttps://www.blogger.com/profile/01831048641828672458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44753418726681818352016-04-07T12:43:25.063+02:002016-04-07T12:43:25.063+02:00I jak smakował?I jak smakował?Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39864211662394078772016-04-06T01:05:12.669+02:002016-04-06T01:05:12.669+02:00Mój chlebek upieczony :-) a pierwsza w nocy teraz ...Mój chlebek upieczony :-) a pierwsza w nocy teraz do rana czekanie spanie i potem pyszne śniadanie :-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05714811725004586724noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20786552012738737132016-01-12T20:36:37.884+01:002016-01-12T20:36:37.884+01:00Super, że smakował. Super, że smakował. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59589902247717978102016-01-08T22:41:15.676+01:002016-01-08T22:41:15.676+01:00Chleb pyszny i prosty w wykonaniu.Upiekłam go w gę...Chleb pyszny i prosty w wykonaniu.Upiekłam go w gęsiarce.Polecam☺Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72926694202926778392015-11-24T20:19:47.397+01:002015-11-24T20:19:47.397+01:00Aniu, bardzo się cieszę, że chlebek smakuje. Rzecz...Aniu, bardzo się cieszę, że chlebek smakuje. Rzeczywiście to czekanie nie jest łatwe, bo kusi zapachem... ale warto poczekać. <br />Pozdrawiam serdecznie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-899057730248212122015-11-24T13:35:20.509+01:002015-11-24T13:35:20.509+01:00Pyszny jest ten chleb. Robilam pierwszy raz i wysz...Pyszny jest ten chleb. Robilam pierwszy raz i wyszedl super. Polecam wszystkim. Tylko ten czas czekania gdy juz sie upiecze dokucza, bo pachnie oblednie i chcialoby sie od razu do niego dobrac. Ale sama powiedzialas, ze wart czekania, to czekalam, I wart:) Pozdrawiam Cieplo AniaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08853092774204091165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29634005822490939212015-11-08T17:56:18.971+01:002015-11-08T17:56:18.971+01:00Szalejesz Sylwia, szalejesz. Ale to dobrze. Narobi...Szalejesz Sylwia, szalejesz. Ale to dobrze. Narobiłaś mi znowu ochoty na ten chleb, a jemy jeszcze orkiszowy. Może jutro upiekę :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47072361670147327782015-11-06T15:48:21.610+01:002015-11-06T15:48:21.610+01:00No i znów upiekłam - hura! On jest naprawdę wspani...No i znów upiekłam - hura! On jest naprawdę wspaniały i szybko się go robi. Ciasto wyrabiam ręcznie, ale nie jest to coś strasznego - lekko i dobrze się to robi. Polecam - nawet ja potrafię go upiec - a dodam, że nie jestem "mocna" w "garnkach". A dziś piąteczek - to na weekend swój chlebeczek. Dzisiaj robiłam z mąki luksusowej i tortowej. Pycha Asiu!Sylwia, Amberhttps://www.blogger.com/profile/08130558229036280966noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-53014055443516003822015-10-28T14:56:41.786+01:002015-10-28T14:56:41.786+01:00Sylwia, bardzo się cieszę, że chlebek się udał i s...Sylwia, bardzo się cieszę, że chlebek się udał i smakuje :-) Też go lubię, bo jest wyjątkowo smaczny. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-934881487719083792015-10-22T15:00:23.643+02:002015-10-22T15:00:23.643+02:00Pycha!! Wypróbujcie - wszystko jak w przepisie, do...Pycha!! Wypróbujcie - wszystko jak w przepisie, dobrze tego pilnować. Piekłam w żaroodpornym szklanym naczyniu (tylko okrągły o śred. 21 cm). Mój wyszedł pycha - stygł dwie godziny, a po ukrojeniu mniam, mniam. Margarytko - jesteś cudowna! Sylwia, Amberhttps://www.blogger.com/profile/08130558229036280966noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-24435161506187083152015-05-25T20:10:31.598+02:002015-05-25T20:10:31.598+02:00No to i ja się cieszę, że smakuje :-)No to i ja się cieszę, że smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-45928563880754250292015-05-24T16:40:44.004+02:002015-05-24T16:40:44.004+02:00Patrycjo, wielkie gratulacje :) ! Skoro 1. chleb i...Patrycjo, wielkie gratulacje :) ! Skoro 1. chleb i od razu taki niesamowicie pyszny, to dobra wróżba na kolejne wypieki :). Dziekuję Ci za odpowiedż :) Życzę wielu piekarniczych sukcesów :).An etkahttps://www.blogger.com/profile/05115398548960370281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64404357270902419422015-05-23T21:44:05.052+02:002015-05-23T21:44:05.052+02:00Wyszedł super,ja do swojego naczynia nie mam Przyk...Wyszedł super,ja do swojego naczynia nie mam Przykrycia i zaryzykowalam bez, ale super. Jeszcze większa moją radość,że to mój pierwszy chleb :) Patrycjanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67500301316624242522015-05-23T20:51:50.560+02:002015-05-23T20:51:50.560+02:00Aneta, bo pieczenie w garnku i pod przykryciem nad...Aneta, bo pieczenie w garnku i pod przykryciem nadaje nieco inną strukturę po wypieczeniu. O to tak naprawę chodzi, bo chleb upieczony w sposób klasyczny też będzie smaczny. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20375613161612575272015-05-23T20:50:54.409+02:002015-05-23T20:50:54.409+02:00To zwykłe ciasto chlebowe, więc wyjdzie i bez nacz...To zwykłe ciasto chlebowe, więc wyjdzie i bez naczynia. Tu raczej chodzi o strukturę samego chleba, którą zawdzięcza podwójnemu wyrastaniu i pieczeniu w mocno nagrzanym naczyniu. <br />Cieszę się, że smakuje, a jeśli znika to znak, że dobry :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70439439184559053202015-05-23T20:49:34.008+02:002015-05-23T20:49:34.008+02:00Sylwia, ciepła woda ma trochę większą wagę niż zim...Sylwia, ciepła woda ma trochę większą wagę niż zimna, ale generalnie można tak przyjąć, że objętość wody odpowiada jej wadze. <br />Ja dałam dokładnie tyle, ile było w przepisie, ale oczywiście wilgotność mąki też ma znaczenie. Ciasto musi być elastyczne i w miarę zwarte. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-4422787021032709432015-05-23T20:48:08.352+02:002015-05-23T20:48:08.352+02:00Kasiu, cieszę się, że smakował.
Jeśli upieczesz b...Kasiu, cieszę się, że smakował. <br />Jeśli upieczesz bez naczynia, to struktura ciasta będzie nieco inna, bo tu ciasto od razu dostaje uderzenie wysokiej temperatury, ale niewątpliwie też się uda i będzie dobry. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-77149824451877011782015-05-22T22:43:36.753+02:002015-05-22T22:43:36.753+02:00Patrycjo, nie przykryłaś naczynia i chleb wyszedł ...Patrycjo, nie przykryłaś naczynia i chleb wyszedł pyszny ? A wszędzie, gdzie pojawia się ta metoda pieczenia, pisze się o przykryciu naczynia po włożeniu do niego chleba.. An etkahttps://www.blogger.com/profile/05115398548960370281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43668440852249659912015-05-22T16:15:32.751+02:002015-05-22T16:15:32.751+02:00Upiekłam dziś ten chlebek,wyszedł super,mimo,że pi...Upiekłam dziś ten chlebek,wyszedł super,mimo,że piekłam również w naczyniu żaroodporne, niczym nie przykrywałam i po uformowaniu bocheński,nie czekałam kolejnej godziny to wyszło niesamowicie pysznie, ale jest jeden minus tego chleba, znika w pół godziny :)Patrycjanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78003282088647159962015-05-19T10:30:58.708+02:002015-05-19T10:30:58.708+02:00Margarytko - nie jestem pewna, więc się pytam. W p...Margarytko - nie jestem pewna, więc się pytam. W przepisie jest: 370 g letniej wody, czy to jest to samo co 370ml? W przeliczarkach jest to około 400ml - rozumiem, że ta ilość może być różnicą w zależności od wilgotności mąki. Sylwia, Amberhttps://www.blogger.com/profile/08130558229036280966noreply@blogger.com