tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post6392551872055163362..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Chleb pszenny na żytnim zakwasie z dodatkiem prażonych ziaren słonecznikaMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger56125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72140162838465173582017-03-19T11:22:27.551+01:002017-03-19T11:22:27.551+01:00Szalona Aniu jesteś. Ja obecnie zajadam się chlebk...Szalona Aniu jesteś. Ja obecnie zajadam się chlebkiem z samych ziaren (bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu). Lada dzień podam na niego przepis, bo jest naprawdę smakowity. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10331115519437804702017-03-06T23:08:37.880+01:002017-03-06T23:08:37.880+01:00Witaj Asiu, dzisiaj zakupilam forme, niestety szar...Witaj Asiu, dzisiaj zakupilam forme, niestety szara, bo czarne byly duzo mniejsze. Przeczytalam wszystkie przepisy z Twojego bloga (dotyczace pieczenia chleba) wypisalam wszystkie produkty ktorych jeszcze nie mam w domu i bede piekla kazdego tygodnia inny chleb. Najpierw te na drozdzach, a potem na zakwasie. I choc nie przepadam za smakiem chleba orkiszowego ze sklepu, postanowilam ten rowniez upiec, bo domowe zawsze inaczej smakuja. Probowac warto. Pierwszym chlebem byl pszenno-zytni na miodzie. Pycha. Dziekuje za przepisy i wyjasnienia.<br />AniaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78381147300579643002017-01-27T08:09:46.570+01:002017-01-27T08:09:46.570+01:00Prawdę powiedziawszy ja najbardziej lubię do chleb...Prawdę powiedziawszy ja najbardziej lubię do chleba metalowe blaszki - może być czarna czy srebrna (czarne lepsze). W szklanych niespecjalnie lubię pie - chleb piecze się dłużej, poza tym nie powinno się ich wstawiać do gorącego piekarnika, a dla chleba najlepiej, gdy piekarnik jest dobrze rozgrzany. <br />Ja mam kilka blaszek różnej wielkości i korzystam w miarę potrzeb - jak chcę mały chleb piekę w mniejszej, gdy większy, to wybieram foremkę większą. Najlepiej zaopatrzyć się w 2 różnej wielkości. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-631722220901160002017-01-25T16:00:26.250+01:002017-01-25T16:00:26.250+01:00Asiu, bardzo dziekuje za odpowiedz. Nasunelo mi si...Asiu, bardzo dziekuje za odpowiedz. Nasunelo mi sie jeszcze jedno pytania: jaka forma jest najlepsza do pieczenia chleba, chodzi mi o material z ktorego jest zrobiona. Jest ich tak duzo i tak roznej sa wielkosci, ze trudno i wybrac. Do tej pory uzywalam tortownicy, lub naczynia zaroodpornego, jednak chcialabym tez korzystac z prostokatnych foremek. Widzialam z firmy pyrex szklana, ona mi sie podoba tylko czy bedzie uzyteczna? Jaka dlugosc i wysokosc jest najlepsza do upieczenia standardowej wielkosci chleba. Uff duzo pytan:) Pozdrawiam AniaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08853092774204091165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11555504965104187242017-01-25T07:17:41.387+01:002017-01-25T07:17:41.387+01:00Aniu, gotowy zakwas, gdy już sobie zabierzesz porc...Aniu, gotowy zakwas, gdy już sobie zabierzesz porcję na chleb trzeba nakarmić, poczekać 24 godziny i wstawić do lodówki, a przed pieczeniem kolejnego chleba wyjąć wcześniej, ogrzać do temperatury pokojowej, nakarmić i zostawić na 24 godziny, aby przepracował i można piec. <br />Gdy robię już zaczyn na chleb i do zakwasu dodaję mąkę i wodę, to absolutnie nie wstawiam do lodówki. Przykrywam ściereczką i zostawiam na blacie, chodzi o to, aby całość się zakwasiła. <br />Chyba mnie zmobilizowałaś do napisania w końcu postu o zakwasie, bo zbieram się do niego kilka lat i napisać nie mogę ;-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5909530830640616312017-01-25T02:32:20.424+01:002017-01-25T02:32:20.424+01:00Mam pytanie dotyczace zakwasu. Przeczytalam jak go...Mam pytanie dotyczace zakwasu. Przeczytalam jak go zrobic, zaczac od pol szklanki maki i wody i tyle samo dodawac przez nastepne 7 dni. Po tych dnia mozna upiec chleb, a do pozostalego zakwasu dodac znowu okolo pol szklanki maki i wody i wstawic do lodowki. Czy chcac upiec nastepny chleb powinnam wyjac zakwas dzien wczesniej z lodowki, czy tez w dniu pieczenia ciasta. Napisalas tez ze do zaczynu dodalas make i wode, czy potem trzymasz to w lodowce przed upieczeniem czy tez nie? Pewnie to bardzo proste pytania, ale ja dopiero przymierzam sie do zakwasu i nie bardzo wiem jak sie z nim obchodzic.<br />Pozdrawiam<br />AniaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08853092774204091165noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65565668920447610122014-07-05T18:20:14.677+02:002014-07-05T18:20:14.677+02:00Cieszę się, że smakował :-)Cieszę się, że smakował :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65677826498324929012014-07-04T13:40:51.399+02:002014-07-04T13:40:51.399+02:00Wczoraj go zrobiłam i już ponad połowę nie ma... b...Wczoraj go zrobiłam i już ponad połowę nie ma... bardzo fajny, prosty do zrobienia i przepyszny... Dziękuję za przepis i pozdrawiam.<br />Ola.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-22329264328453451942013-11-10T12:36:33.594+01:002013-11-10T12:36:33.594+01:00Ważę, bo łyżka łyżce nierówna. Ważę, bo łyżka łyżce nierówna. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20839842775237655502013-11-10T11:12:04.926+01:002013-11-10T11:12:04.926+01:00witam. a ten zaczyn jak odmierzasz? na wadze? czy ...witam. a ten zaczyn jak odmierzasz? na wadze? czy moze lyżką itp??? nie mam wagi i nie wiem jak sie zabrac do tego:/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-5735325782512256292013-09-20T20:02:02.866+02:002013-09-20T20:02:02.866+02:00Super pomysł z tą żurawiną, muszę zrobić. Bardzo s...Super pomysł z tą żurawiną, muszę zrobić. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza i przydaje, a rodzinka cieszy się świeżym i pysznym pieczywem. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85804295298302496472013-09-20T09:40:43.081+02:002013-09-20T09:40:43.081+02:00Witam:) Super przepis a chlebek pyszny;) za pierws...Witam:) Super przepis a chlebek pyszny;) za pierwszym razem dodałam mąkę tortową(bo taką miałam) i żurawinę -po prostu niebo w gębie :D następnym 650 i słonecznik a ostatnio dodałam mąkę razową i słonecznik. Cała rodzina oszalała na punkcie tych chlebków i teraz robię za nadwornego piekarza:) Pozdrawiam serdecznie - RRAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15986656739956013922013-08-19T22:27:27.679+02:002013-08-19T22:27:27.679+02:00Zakwas musi pracować kilka dni, wyżej podałam link...Zakwas musi pracować kilka dni, wyżej podałam link do strony, na której wszystko o robieniu zakwasu i pieczeniu chleba można znaleźć. <br />Ja mój zakwas dostałam i cały czas go pielęgnuję. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-44396038858607946622013-08-19T22:25:42.200+02:002013-08-19T22:25:42.200+02:00witam
robiłam już bułeczki i chleby z Pani przepis...witam<br />robiłam już bułeczki i chleby z Pani przepisów. Wychodziły super za pierwszym razem, ale wszytkie na drożdżach robiłam. jestem ciekawa jak zrobic zakwas, tak od podstaw i ile czasu musi dojrzewacedissehttps://www.blogger.com/profile/16863046101662369349noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-74968623449709196642013-08-19T22:25:23.105+02:002013-08-19T22:25:23.105+02:00Ja mój zakwas dostałam od koleżanki, ale wszystko ...Ja mój zakwas dostałam od koleżanki, ale wszystko na temat robienia zakwasu można znaleźć na tej stronie: http://www.chleb.info.pl/<br />Polecam serdecznie, bo doskonale wszystko napisane. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55425387304595675902013-08-19T22:21:22.025+02:002013-08-19T22:21:22.025+02:00witam
robilam juz Pani bułeczki i chleby wychodził...witam<br />robilam juz Pani bułeczki i chleby wychodziły super za pierwszym razem ale wszystko do tej pory na drożdżach.<br />Mam więc pytanie jak zrobić zakwas ?edissehttps://www.blogger.com/profile/16863046101662369349noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29230154286132295872013-08-06T20:49:28.136+02:002013-08-06T20:49:28.136+02:00Brawo, cieszę się, że się udał. Z mojego malutkieg...Brawo, cieszę się, że się udał. Z mojego malutkiego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że skoro popękał to trochę za krótko wyrastał. Ale moje pierwsze też nie były idealne. Poza tym nawet jeśli popęka to niczemu nie przeszkadza :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30511765577318382132013-08-06T14:51:48.772+02:002013-08-06T14:51:48.772+02:00WoW! moj pierwszy chleb na zakwasie! Pieknie wyros...WoW! moj pierwszy chleb na zakwasie! Pieknie wyrosl, ma super chrupiaca skorke i lekko kwaskowaty smak - tak jak lubie. Troche mi popekal podczas pieczenia - musze nabrac wprawy w pieczeniu na zakwasie a sam zakwas musi dojrzec, bo "mlodziuki". Ciesze sie jak dziecko z mojego pierwszego chlebka :P<br />PozdrawiamAnetahttps://www.blogger.com/profile/04044269045997429914noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91615849852548480032013-04-05T19:30:56.239+02:002013-04-05T19:30:56.239+02:00Agnieszko, to trudne do określenia, bo w domu mam ...Agnieszko, to trudne do określenia, bo w domu mam łyżki w 4 wielkościach i nie bardzo wiem jak mam Ci to przeliczyć, bo każda z tych łyżek ma inną pojemność. Ja używam tej większej łyżki, mniej więcej jedna pełna łyżka to 50 g zakwasu, a 1 łyżka mąki żytniej razowej to jakieś 25 g. Wody nigdy łyżkami nie odmierzałam. <br />W przepisie jest 150 g zakwasu. Ja jednak zawsze robię zaczyn dzień wcześniej ze 100 g zakwasu, wtedy chleb jest mniej kwaśny. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39144349600486718572013-04-05T18:58:24.567+02:002013-04-05T18:58:24.567+02:00
150 g aktywnego zakwasu żytniego ( ja zrobiłam dz...<br />150 g aktywnego zakwasu żytniego ( ja zrobiłam dzień wcześniej zaczyn z 100 g zakwasu żytniego, 50 g mąki pszennej i 50 g wody)<br />Mogłaby mi zdradzić Margarytko ile to łyżek zakwasu i mąki? Niestety nie mam wagi kuchennej.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14083633855052194452012-07-07T15:54:13.524+02:002012-07-07T15:54:13.524+02:00Hihihi... aż tyle to jej raczej nie trzeba :-) Daj...Hihihi... aż tyle to jej raczej nie trzeba :-) Daje radę z dwoma słoikami :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88569437215378973532012-07-06T08:08:04.973+02:002012-07-06T08:08:04.973+02:00A, to chyba, że tak... :) Kup Mamie taką wielką be...A, to chyba, że tak... :) Kup Mamie taką wielką beczkę jak do kiszenia kapusty albo ogórków, będzie w sam raz na zakwas. :))Paulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43295211978328616572012-07-05T20:33:37.475+02:002012-07-05T20:33:37.475+02:00Ale Mama celowo naprodukowała tego zakwasu, bo na ...Ale Mama celowo naprodukowała tego zakwasu, bo na jedno pieczenie (na 3 chleby) bierze 200 g i nie nadążała go dokarmiać i jej znikał w szybkim tempie :-))Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88415002024970636792012-07-05T17:38:35.495+02:002012-07-05T17:38:35.495+02:00To może niech upiecze chleb z przepisu, gdzie daje...To może niech upiecze chleb z przepisu, gdzie daje się dużo zakwasu? Mnie np. bardzo smakuje Tatterowiec- piekłam go zawsze, kiedy miałam zbyt dużo zakwasu i mi się nie mieścił. <br />http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/Tatterowiec-chleb-razowy-na-zakwasie.htmlPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-24011533868949761642012-07-05T16:48:52.833+02:002012-07-05T16:48:52.833+02:00No nie da się ukryć :-) Ja piekę raz w tygodniu, a...No nie da się ukryć :-) Ja piekę raz w tygodniu, ale to i tak dla nas dużo. Dziś wpadłam do rodziców to się zaczęłam śmiać, bo mama zakwas ma już w dwóch słoikach, bo nie wyrabia się na jednym :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com