tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post7021557595200872221..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Chleb pszenny powszedni (codzienny)Margarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger41125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35193649385694267812023-02-13T20:14:40.594+01:002023-02-13T20:14:40.594+01:00Mąka pszenna razowa jest dosyć ciężka, oczywiście ...Mąka pszenna razowa jest dosyć ciężka, oczywiście nadaje się do chleba, ale raczej takiego z zakwasem, bo drożdże mogą sobie z nią nie poradzić. Ala jak już wymieszasz pół na pół ze zwykłą pszenną, to będzie jak najbardziej ok. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-46645974857111464372023-02-13T13:12:04.213+01:002023-02-13T13:12:04.213+01:00Pomylilam sie z zakupem maki :( posiafam pszenna c...Pomylilam sie z zakupem maki :( posiafam pszenna chlebowa (razowa) czy da rade uczyc tej maki w przepisie? Czy raczej sie nie nadaje? <br />Jestem w kropce. <br />AgaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-64923581629561314312018-07-03T14:48:00.006+02:002018-07-03T14:48:00.006+02:00Basiu, za dużo mąki to też nie dobrze, bo może wyj...Basiu, za dużo mąki to też nie dobrze, bo może wyjść gniot. Trzeba wyrobić, pozwolić, żeby ciasto wyrosło, ono wtedy też nieco zmienia strukturę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91222902031496964572018-07-02T21:41:40.962+02:002018-07-02T21:41:40.962+02:00Wzięłam się za zrobienie tego chleba bo jeszcze go...Wzięłam się za zrobienie tego chleba bo jeszcze go nie robiłam. Wyrabiam i tak dosypuję i dosypuje tę mąkę matko ile ja dosypałam a kupiłam na zdrowej żywności w carrefourze Młyny Wodne i ciekawe czy będzie ten chleb zjadliwy. Oby się nie kruszył przy krojeniu. :)<br /><br />Pozdrawiam Asiu :)basie nka12https://www.blogger.com/profile/10695172797929704871noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82339698212535655732016-07-10T15:05:10.182+02:002016-07-10T15:05:10.182+02:00Cieszę się, że smakował. A mąka luksusowa dobra do...Cieszę się, że smakował. A mąka luksusowa dobra do drożdżowych wypieków. Ja chlebową kupuję w osiedlowym sklepie, ale w zasadzie nie ma problemów u nas z mąką chlebową. <br />Chleb można składać kilka razy, tego nie próbowałam, ale sądzę, że nic mu nie będzie, gdy zostanie złożony dwa razy. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-18852475070501352642016-07-08T09:19:58.301+02:002016-07-08T09:19:58.301+02:00Dziekuje za odpowiedz. Chlebek wyszedl pyszny choc...Dziekuje za odpowiedz. Chlebek wyszedl pyszny chociaz zrobilam go z maki luksusowej bo w calym miescie nie znalazlam chlebowej:(mam jeszcze takie pytanie bo dopiero zaczynam przygode z pieczeniem i czytam rozne wpisy i spotkalam sie ze podczas rosniecia chlebek sklada sie kilka razy aby byl delikatniejszy, czy przy tym chlebku mozna go zlozyc 2-3 razy podczas wyrastasnia czy to nic nie zmieni? Pozdrawiam, muffinki z porzeczkami tez wychodza pyszne:)Aleksandrahttps://www.blogger.com/profile/06746978825951757064noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82135486267395025522016-07-04T10:58:41.808+02:002016-07-04T10:58:41.808+02:00Rozciągnąć i złożyć to oznacza, że ciasto trzeba r...Rozciągnąć i złożyć to oznacza, że ciasto trzeba rozciągnąć i złożyć najlepiej na 3 części i uformować z tego bochenek. Czy rozciągniesz i złożysz na 3 czy na 4 części nie ma żadnego znaczenia, ma być tak złożony, aby dało się w miarę łatwo uformować bochenek chleba. <br />Zaczyny są różne, do jednych dodaje się mąkę, do innych nie - nie ma to większego znaczenie, tylko konsystencja samego zaczynu jest nieco inna, ale to nie ma wpływu na sam proces wyrastania chleba. <br />Ciasto wyrośnięte, gdy ponownie je poddamy formowaniu zawsze trochę opada i jest to normalne, dlatego jest drugie wyrastanie. <br />Ten chleb powinien wyrastać na spokojnie, bez przyspieszania tego procesu w piekarniku, będzie miał lepszą strukturą. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29601172119322932102016-07-04T08:30:02.337+02:002016-07-04T08:30:02.337+02:00Witam jestem poczatkujaca w pieczeniu pieczywa dla...Witam jestem poczatkujaca w pieczeniu pieczywa dlatego moje pytania troche smieszne dla niektorych:)pierwsze dotyczy czy rozciagnac, złożyć znaczy że ciasto składamy na pół czy ciasto to jeszcze troche wyrabiamy? drugie pytanie dotyczy zaczyn Jak powinien wyglądać raz dodaję mąki a raz nie zależy od przepisu ale czasem wyjdzie mi puszysta piana a raz gęste ciasto jak powinien wygladac?czy rozczyn powinien opasc przy dodawaniu do mąki u mnie tak się dzieje również ciasto po wyrośnięciu kiedy Wyciągam do formowania opada Czy to normalne ponieważ dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem i nie wiem jak powinno to wyglądać.czy ten chlebek mozna dac do wyrastania do piekarnika jak np bulki z przedzialkiem ktore pieklam i sa pyszne chociaz nie wiem czy takie powinny wyjsc mi wyszly takie troszke zbite w srodku na zdj wygladaja jak by byly puszyste:)Dziękuję bardzo za odpowiedź na takie dziwne pytaniaAleksandrahttps://www.blogger.com/profile/06746978825951757064noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79623547034798571712016-06-26T15:49:55.509+02:002016-06-26T15:49:55.509+02:00Zgadza się, można bardzo łatwo jajka przebić, bo s...Zgadza się, można bardzo łatwo jajka przebić, bo się ubijają w mig. Ale w momencie, gdy doda się cukier, to już to ryzyko nie istnieje :-) <br />Brawo, domowe pieczywo nie ma sobie równych, nawet najprostsze zawsze lepsze niż niepewne sklepowe. <br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-16524104290702764442016-06-26T14:34:16.087+02:002016-06-26T14:34:16.087+02:00już teraz wiem, że używałam zbyt niskich obrotów, ...już teraz wiem, że używałam zbyt niskich obrotów, dlatego, że przeczytałam gdzieś, że można tym robotem jajka 'przebić' ;) <br />dzisiaj będę piec chleb z tego przepisu właśnie ;) pochwalę się, że zupełnie zrezygnowałam już z kupowania gotowego pieczywa. oczywiście chętnie bym sobie odjęła ten obowiązek, ale nie ufam tym kupnym chlebom.Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00214222229956565006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11030916679215421182016-03-23T19:47:52.775+01:002016-03-23T19:47:52.775+01:00Generalnie zostawia się ciasto na tak długo do pie...Generalnie zostawia się ciasto na tak długo do pierwszego wyrośnięcia, nie do drugiego. Nie wiem jak się będzie zachowywać chleb, który będzie rósł tyle godzin po uformowaniu. Możesz spróbować, ale ja za efekt nie ręczę, bo po prostu tak nigdy nie robiłam. Jeśli już to zostawiam na noc do pierwszego wyrastania (zawsze w lodówce). Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20265093235384616372016-03-23T19:34:51.299+01:002016-03-23T19:34:51.299+01:00Czy mogę zostawić ciasto do drugiego wyrosniecia n...Czy mogę zostawić ciasto do drugiego wyrosniecia na całą noc? Chciałabym mieć świeży na śniadanie...Mamma Nataliahttps://www.blogger.com/profile/12138655048063614663noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-42165762072776644332016-03-22T17:49:34.841+01:002016-03-22T17:49:34.841+01:00Cieszę się, że przepis się sprawdza :-) Cieszę się, że przepis się sprawdza :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61316703656894618382016-03-21T15:53:06.464+01:002016-03-21T15:53:06.464+01:00Chlebek fantastyczny, najlepszy jaki mi wyszedł do...Chlebek fantastyczny, najlepszy jaki mi wyszedł dotychczas. Zrobiłam 3 bochenki jeden był z maki pszennej typ450 (400 g)+ mąka żytnia chlebowa (200 g), drugi cały z mąki pszennej typ 750, a trzeci pszenny 750 (400 g)+mąka żytnia chlebowa (200 g ) do drugiego i trzeciego chlebka dodałam jeszcze po łyżce siemienia i słonecznika wyszły super, i wydaje mi się że kluczem do tego żeby się udał jest to żeby długo stał i wyrastał, i to właśnie tak ze trzy razy (takie jest moje skromne zdanie :)pozdrawiam serdecznie :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09948768730938790930noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9938540727456884442016-03-10T10:32:34.097+01:002016-03-10T10:32:34.097+01:00Wiesz, mąka mące nierówna, wystarczy, że jest bard...Wiesz, mąka mące nierówna, wystarczy, że jest bardziej sucha i już ciasto ma inną konsystencję, gęściejszą. Dobrze jest nie dawać od razu całej mąki, a w razie potrzeby dosypać. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67763901202727497592016-03-08T15:25:51.202+01:002016-03-08T15:25:51.202+01:00Hej. Dzisiaj piekłam. Nie wyrósł tak pięknie jak n...Hej. Dzisiaj piekłam. Nie wyrósł tak pięknie jak na twoich zdjęciach taki trochę za gęsty. Ale skórka chrupiąca i ogólnie smaczny.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/04179105883830544990noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43255975428491499172016-02-28T12:13:43.634+01:002016-02-28T12:13:43.634+01:00Mąką pszenną chlebową kupuję w osiedlowym sklepie ...Mąką pszenną chlebową kupuję w osiedlowym sklepie pod domem, ale w zasadzie jest w większości sklepów, w których robię zakupy. Ja przeważnie kupuję z Młynów Stoisław. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65040444526920536942016-02-25T20:13:37.765+01:002016-02-25T20:13:37.765+01:00Witam.
Ten chlebek się tak do mnie uśmiecha i musz...Witam.<br />Ten chlebek się tak do mnie uśmiecha i muszę no muszę go zrobić tylko problem mam nie mogę znaleźć tej mąki:/ gdzie Ty ją kupujesz?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-2095780773295215282016-02-08T16:11:55.343+01:002016-02-08T16:11:55.343+01:00Proszę bardzo. Fajnie, że smakował. Proszę bardzo. Fajnie, że smakował. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-3310672364170130282016-02-07T07:06:40.095+01:002016-02-07T07:06:40.095+01:00Upiekłam według przepisu, choć na zwykłej blaszce....Upiekłam według przepisu, choć na zwykłej blaszce. Dobry jeśli ktoś lubimy pszenny. Super Asiu.<br />Sylwia, Amberhttps://www.blogger.com/profile/08130558229036280966noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-54257397840910014072016-01-29T08:29:13.551+01:002016-01-29T08:29:13.551+01:00Powiem Ci, że nie wiem czy czuć różnicę, bo nie ku...Powiem Ci, że nie wiem czy czuć różnicę, bo nie kupuję pszennego chleba w sklepie. Rzadko jadamy taki czysto pszenny, przeważnie jednak goszczą u nas ciemne chleby. Gdy nie upiekę sama, to kupuję z dobrej piekarni chleb na zakwasie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81456461888211613802016-01-29T07:53:10.069+01:002016-01-29T07:53:10.069+01:00Chętnie upiekę i ciekaw jestem jak wypadnie przy s...Chętnie upiekę i ciekaw jestem jak wypadnie przy sklepowym, czuć różnice?Adamohttp://dietatopodstawa.com.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84720775849512440672016-01-28T14:28:03.861+01:002016-01-28T14:28:03.861+01:00Nie jest to wskazane.Nie jest to wskazane.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61314517384118876802016-01-28T14:27:32.525+01:002016-01-28T14:27:32.525+01:00Smakuje bardzo dobrze... lepiej niż ten z piekarni...Smakuje bardzo dobrze... lepiej niż ten z piekarni :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-87043770981529786372016-01-28T14:26:36.133+01:002016-01-28T14:26:36.133+01:00Ale co ma się rozlać? To ciasto jest zwarte. Bułki...Ale co ma się rozlać? To ciasto jest zwarte. Bułki przecież też się normalnie formuje i piecze, więc z bochenkiem też sobie poradzisz bez problemu :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com