tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post7310066789439700526..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Grzybki kefiroweMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger49125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30656965978073984262021-06-07T17:31:57.079+02:002021-06-07T17:31:57.079+02:00Ilość mleka może mieć wpływ na kwaśność.Im więcej ...Ilość mleka może mieć wpływ na kwaśność.Im więcej mleka tym kefir bardziej delikatny i rzadszy. Trzeba dopasować ilość grzybków do własnych preferencji smakowych.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79124231364525961072021-06-01T23:05:01.534+02:002021-06-01T23:05:01.534+02:00Witam mam pytanie kefir wychodził i był.smaczny wc...Witam mam pytanie kefir wychodził i był.smaczny wczoraj dałam trochę więcej mleka niż zwykle i wyszło takie gęstsze mleko zaczątkami kefiru ale w smaku niedobre. Czy to normalne ? Oplukalam grzybek i dałam dziś ponownie mniej mlekaPanciahttps://www.blogger.com/profile/05951895488434147564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19503088558450033602021-05-07T09:43:15.730+02:002021-05-07T09:43:15.730+02:00Nie ważyłam nigdy grzybków dodawanych do mleka. Al...Nie ważyłam nigdy grzybków dodawanych do mleka. Ale im więcej grzybków i im wyższa temperatura i dłuższy czas fermentacji tym kefir będzie kwaśniejszy. <br />Nigdy się nie spotkałam z określonym czasem pracy / odpoczynku. Po prostu co jakiś czas nie robiłam kefiru, bo nie miałam takiej potrzeby, więc sobie leżakowały. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28188096705712279862021-05-02T22:01:23.196+02:002021-05-02T22:01:23.196+02:00Witam! Właśnie stawiam pierwsze kroki jeśli chodzi...Witam! Właśnie stawiam pierwsze kroki jeśli chodzi o domowy kefir i w związku z tym mam kilka pytań do Pani:<br />1. Zagraniczne źródła mówią często o potrzebie dawania odpoczynku grzybkom (4 tygodnie pracy/3 tygodnie odpoczynku). Polskie źródła w ogóle o tym nie wspominają.<br />2. Przygotowałem pierwszą porcję kefiru stosując zalecane przez hodowców proporcje 10g grzybków na 160 ml mleka pasteryzowanego 2 proc. Trzymany przez około 20-21h w temperaturze około 20-21 stopni. <br />Wyszedł bardzo sfermentowany i kwaśny. <br />W związku z tym pytanie - czy to normalne?<br />anetahttps://www.blogger.com/profile/02770033443302687503noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-58362505663012869552019-08-28T09:07:35.076+02:002019-08-28T09:07:35.076+02:00Jedyne co przychodzi mi do głowy, to za wysoka tem...Jedyne co przychodzi mi do głowy, to za wysoka temperatura. A jeśli jest gęsty, to dużo grzybków i za mało mleka. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90593161275093285582019-08-20T13:30:58.728+02:002019-08-20T13:30:58.728+02:00Witam
Mój kiefir z grzybka wychodzi jak kisiel, t...Witam<br /> Mój kiefir z grzybka wychodzi jak kisiel, tzn. ma konsystencje kiślu, taki gumowaty. Dziwny do picia. Coś robię nie tak. (słoik + grzybek+ mleko+ filtr i na parapet)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-17247770530140730362018-06-06T08:19:14.683+02:002018-06-06T08:19:14.683+02:00No to już wszystko jasne :-) Fajnie, że grzybki oc...No to już wszystko jasne :-) Fajnie, że grzybki ocalały. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39771258918333085752018-06-03T21:16:16.775+02:002018-06-03T21:16:16.775+02:00HEj,dziekuje za szybka odpowiedz. Wylałam ten smie...HEj,dziekuje za szybka odpowiedz. Wylałam ten smierdzacy kefir i dałam drugą szansę grzybkom . Już nastepnego dnia kefirek był pyszny i pachnący :) Po tym jak kolezanka dała mi grzybki z lodówki wypułkałam je troche ale nie całkowicie i to pewnie było przyczyną ze mleko szybko sfrementowało :) Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-1297358855531953032018-06-02T16:41:38.891+02:002018-06-02T16:41:38.891+02:00Oczywiście jest to możliwe, choć w tym przypadku p...Oczywiście jest to możliwe, choć w tym przypadku podejrzewam, że wystarczy je dobrze wypłukać i będzie ok. Jeśli koleżanka dała Ci od razu z lodówki, a Ty ich nie wypłukałaś, a od razu wrzuciłaś do mleka, to może być nieładny zapach. Po tak długi przebywaniu w lodówce trzeba je wypłukać. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-83751656086557525942018-06-01T19:45:39.621+02:002018-06-01T19:45:39.621+02:00Cześć, czy możliwe zeby te grzybki się popsuły?Kol...Cześć, czy możliwe zeby te grzybki się popsuły?Kolezanka dala mi grzybki ktore wyjęla z lodowki z mleka (staly tam z 3 tyg). Zrobilam kefir i smierdzi wymiocinami jak to okreslil moj mąż. Czy to po prostu sa tak mocne chcwilowo ze zakwasily tak mleko czy popsute? Dziekuje za pomoc.Anitahttps://www.blogger.com/profile/02414193713392232121noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12380401552588590082017-12-20T17:31:16.359+01:002017-12-20T17:31:16.359+01:00Też wydawało mi się to dziwne, ale nie jestem biol...Też wydawało mi się to dziwne, ale nie jestem biologiem, a oni tak zalecają. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21665453814481319202017-11-26T10:01:48.436+01:002017-11-26T10:01:48.436+01:00Mam pytanie. Dlaczego nie można pić kefiru otrzyma...Mam pytanie. Dlaczego nie można pić kefiru otrzymanego w ten sposób przy antybiotykoterapii? Przy antybiotykach trzeba dbać o florę bakteryjną jelit, a taki kefir wydaje się być dobrym sposobem. Paulinahttps://www.blogger.com/profile/12419006433350920964noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-61049408647410070032017-09-30T16:25:43.471+02:002017-09-30T16:25:43.471+02:00Może spróbuj go przepłukać dobrze zimną, przefiltr...Może spróbuj go przepłukać dobrze zimną, przefiltrowaną wodą.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30765069086964558192017-09-10T21:28:11.331+02:002017-09-10T21:28:11.331+02:00Mój grzybek po kilku dniach stał się jakiś obślizg...Mój grzybek po kilku dniach stał się jakiś obślizgły. Aż ciągnie się mleko z niego jak mieszam. Tzn ze jest zepsuty??? Kefir tez jakiś inny smak ma . Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.<br />Sylwia<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23692467459326421672017-08-22T20:58:26.468+02:002017-08-22T20:58:26.468+02:00Małgorzata, stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje ...Małgorzata, stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje i jest bezpieczna. Natomiast jeśli chodzi o inne metale, szczególnie aluminium to unikać. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79108562188160430522017-08-16T07:45:54.726+02:002017-08-16T07:45:54.726+02:00Ja ostatnio poczytałam trochę o grzybkach i znalaz...Ja ostatnio poczytałam trochę o grzybkach i znalazłam taką informację - że te przedmioty z metali nie tyle szkodzą grzybkowi, co....nam. Jony metali pod wpływem kwasu reagują, uwalniają się i je spożywamy, mogą się kumulowac w organizmie ---> taki kefir zamiast pomóc, może szkodzić w dłuższej perspektywie. Dlatego na dłuższą metę nie jest wskazane ich stosowanie. Jako biologa, taka argumentacja mnie przekonuje ;)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01053225880649253877noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63992977286349630272017-07-30T16:59:49.839+02:002017-07-30T16:59:49.839+02:00Z pewnością dojdziesz do wprawy :-) Zgadza się, do...Z pewnością dojdziesz do wprawy :-) Zgadza się, domowy to domowy i nie ma co do tego wątpliwości :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39078087211431399382017-07-26T20:31:42.285+02:002017-07-26T20:31:42.285+02:00Za pierwszym razem właśnie nie pamiętam dokładnie ...Za pierwszym razem właśnie nie pamiętam dokładnie ale na pewno było mleka dużo mniej. Cóż, będę próbować, dziękuję :) ps. Domowy kefir nie równa się ze sklepowym, a jakie pycha smoothie wychodzą :)Anahttps://www.blogger.com/profile/02018614919143814447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11146124226836687272017-07-24T06:30:07.039+02:002017-07-24T06:30:07.039+02:00Trudno podać idealne proporcje, ja takich nie mam....Trudno podać idealne proporcje, ja takich nie mam. Po prostu zalewałam grzybki mlekiem i zawsze wychodził mi w miarę gęsty. Po prostu użyłaś za dużo mleka, za mało grzybków. <br />Musisz dopasować ilość grzybków do mleka, aby wychodziła taka konsystencja jaką lubisz. Skoro za pierwszym razem wyszedł Ci taki jak lubisz, to mniej więcej wiesz ile mleka powinnaś wlać :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75156250725832875082017-07-23T21:12:42.808+02:002017-07-23T21:12:42.808+02:00Zrobiłam kefirek już 2 razy. Pierwszym razem wysze...Zrobiłam kefirek już 2 razy. Pierwszym razem wyszedł super, o idealnej konsystencji, lekko kwaskowaty. Grzybków i mleka dawałam na oko. Drugim razem grzybków tyle samo tylko mleka zdecydowanie więcej bo ok. 2 litry i kefir po 24 godz. wyszedł rzadki i z dużą ilością serwatki na wierzchu. Moje pytanie Margarytko, jakie mniej więcej proporcje, żeby wyszedł idealny, nie za rzadki, nie za gęsty? Pozdrawiam ciepło :)Anahttps://www.blogger.com/profile/02018614919143814447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-17769631844594449082017-07-19T07:12:27.747+02:002017-07-19T07:12:27.747+02:00Bardzo proszę. Mam nadzieję, że wszystko dobrze po...Bardzo proszę. Mam nadzieję, że wszystko dobrze poszło :-)<br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-59773272698156654592017-07-07T12:12:45.052+02:002017-07-07T12:12:45.052+02:00Super, dziękuję. Zabieram się więc za kefir. Mlecz...Super, dziękuję. Zabieram się więc za kefir. Mleczko tłuściutkie, więc powinien być pyszny :)Anahttps://www.blogger.com/profile/02018614919143814447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84071286417850597212017-07-07T06:30:56.889+02:002017-07-07T06:30:56.889+02:00U mnie mleko zawsze prosto z lodówki. Nie ma potrz...U mnie mleko zawsze prosto z lodówki. Nie ma potrzeby go podgrzewać, grzybki sobie poradzą :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-32533231608991411912017-07-06T16:11:31.692+02:002017-07-06T16:11:31.692+02:00Margarytko, mam od teściowej grzybki. Trzymam je w...Margarytko, mam od teściowej grzybki. Trzymam je w lodówce zalane mlekiem i jeszcze nie robiłam kefiru ale się przymierzam (robię od dawna domowy jogurt i chcę też i kefir :)). Mam dość sporo mleka wiejskiego (już przegotowane i stoi w lodówce). Czy te grzybki mam zalać mlekiem z lodówki i odstawić do wytworzenia kefiru czy je lekko podgrzać lub tylko ma być temp. pokojowa tego mleka? Będę wdzięczna za odp. pozdrawiam serdecznie :)Anahttps://www.blogger.com/profile/02018614919143814447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47896576576457104192017-01-08T17:40:31.226+01:002017-01-08T17:40:31.226+01:00Nie wiem, takie są zalecenia - widocznie nie każde...Nie wiem, takie są zalecenia - widocznie nie każdej kobiecie w ciąży służy. Może to zalecenie jest na wyrost, ale skoro jest, to trzeba o nim wspomnieć. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com