tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post7669186827790044134..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Krem z białych szparagów z imbirową nutąMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38203380785494609892013-05-23T13:35:00.490+02:002013-05-23T13:35:00.490+02:00Miło mi, że dałaś się skusić i cieszę się, że krem...Miło mi, że dałaś się skusić i cieszę się, że krem smakował. <br />Fajnie, że przepisy się przydają, a komentarz po zrobieniu oczywiście nie jest konieczny, ale mile widziany :-) Dobrze wiedzieć, czy coś co ja lubię smakuje też innym :-)<br />Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82273786559979151812013-05-23T12:57:00.717+02:002013-05-23T12:57:00.717+02:00Właśnie zrobiłam...pychotka:)
Jest mi niezmiernie ...Właśnie zrobiłam...pychotka:)<br />Jest mi niezmiernie miło sięgać po raz kolejny po Pani przepisy.<br />Przeważnie drukuję,wpinam do "swojej"książki z przepisami i nawet nie zostawiam komentarza.Ale dziś mam sporo czasu więc piszę-genialna zupa krem,rissoto także wyśmienite-gościło u mnie w ubiegłą sobotę.<br />Pozdrawiam serdecznie!<br />AnitaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62129051620063541962011-05-16T15:33:16.538+02:002011-05-16T15:33:16.538+02:00Lekka, a jednak babcine rady na coś się przydają ;...Lekka, a jednak babcine rady na coś się przydają ;-))) Zawsze sięgam po te grubsze (a właściwie średnio grube)... właśnie dziś opędzlowałam kolejny pęczek - prosto z parowaru z łyżeczką masła :-) <br /><br />Tu-tusiu, cieszę się, że smakowała :-) Ja zupełnie inaczej niż Twoja siostra - uwielbiam kremowe zupy.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13443667254037415802011-05-15T17:39:32.021+02:002011-05-15T17:39:32.021+02:00Zrobiłam. Pycha :)
Nawet moja siostra, która nie l...Zrobiłam. Pycha :)<br />Nawet moja siostra, która nie lubi kremów się zajadała :) Pozwolę sobie niedługo u siebie ją zaprezentować.<br />Pozdrawiam!tu-tusiahttp://polkazprzyprawami.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34988146767345459602011-05-14T20:03:04.320+02:002011-05-14T20:03:04.320+02:00Zgodnie z Twoją radą kupiłam grubsze szparagi no i...Zgodnie z Twoją radą kupiłam grubsze szparagi no i muszę przyznać, że faktycznie są lepsze od tych cienkich!:) Byłam zaskoczona, bo nie przypuszczałam, że coś może być lepsze od czegoś doskonałego.;) A tu proszę!:)<br />Dzięki.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-24971376483832957092011-05-13T22:11:57.239+02:002011-05-13T22:11:57.239+02:00Alu, no i moja odpowiedź na Twój komentarz zniknęł...Alu, no i moja odpowiedź na Twój komentarz zniknęła... buuuu... ale zdążyłaś przeczytać i to najważniejsze...<br /><br />JaGo, imbirowa nutka pasuje tu doskonale :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72357136155005517852011-05-13T19:44:36.682+02:002011-05-13T19:44:36.682+02:00Jadłam już taki krem ze szparagów, był pyszny. Moż...Jadłam już taki krem ze szparagów, był pyszny. Może tylko bez imbirowej nutki ..., ale z grzankami<br /><br />Serdecznie pozdrawiam.JaGahttps://www.blogger.com/profile/00558175994446490076noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-69583115413049216202011-05-12T08:43:42.241+02:002011-05-12T08:43:42.241+02:00Ja,ja się przyznaję,że szparagów w życiu swoim doś...Ja,ja się przyznaję,że szparagów w życiu swoim dość długim nie jadłam :-(,nie wiem dlaczego, ale kojarzyłam smak z moją ukochaną fasolką szparagową,który na pewno nijak nie pasuje:-)Na pewno spróbuję.EfkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-9129157293937518872011-05-12T08:21:32.697+02:002011-05-12T08:21:32.697+02:00Dzięki za ekspresową odpowiedź,
bardzo fajny pomys...Dzięki za ekspresową odpowiedź,<br />bardzo fajny pomysł. Ja kiedyś robiłam sałatkę ze szparagami i jajkami w pucharkach od lodów.<br />Chyba skorzystam z Twojego pomysłu, bo w sobotę znowu organizuję przyjęcie grillowe, a coś nowego zawsze mieć lubię:)<br />Szparagi również uwielbiam i kupuję od niepamiętnych czasów. Kiedyś były bardzo drogie, ale dla mnie zawsze jedzenie było ważne, więc wolałam kupić coś co lubię, niż nową kieckę. AlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-69653421322895378402011-05-12T08:02:06.786+02:002011-05-12T08:02:06.786+02:00Haniu, ja zawsze wybieram takie średnio grube - ci...Haniu, ja zawsze wybieram takie średnio grube - cienkie często są suche, bo miały za mało wody, a te bardzo grube bywają puste w środku. Najbezpieczniej kupować takie średnio grube :-)) A krem polecam, bo dla mnie jest cudowny.<br /><br />Goh, jeśli lubisz imbir to spróbuj - w takim połączeniu szparagi zyskują.<br /><br />Tu-tusia, szczerze polecam, bo i zdrowe i pyszne to warzywo ;-)<br /><br />Alu, do sałatki daję 2 - 3 wędzone udka kurczaka (bez skóry), pęczek ugotowanych szparagów (najlepiej zielonych, ale białe też mogą być), puszkę ananasa, 5 jajek ugotowanych na twardo i pół szklanki rodzynków albo orzechów włoskich czy uprażony słonecznik. Robię sos majonezowo - jogurtowy, doprawiam solą, pieprzem i gotowe :-) Z sałatkami kombinuję i czasem wrzucam jeszcze puszkę kukurydzy czy czerwonej fasoli ( fajnie się komponuje z orzechami). Tu twórczość radosna jest nieograniczona.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-35124070104733514912011-05-12T07:48:08.751+02:002011-05-12T07:48:08.751+02:00Napisz, proszę jak robisz sałatkę ze szparagami i ...Napisz, proszę jak robisz sałatkę ze szparagami i kurczakiem wędzonym.AlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81258759200690431492011-05-12T01:18:41.439+02:002011-05-12T01:18:41.439+02:00Szukam inspiracji szparagowych, bo sama słabo znam...Szukam inspiracji szparagowych, bo sama słabo znam to warzywo i czas to zmienić. Ta zupka brzmi intrygująco - zwłaszcza dla fanki imbiru :)tu-tusiahttp://polkazprzyprawami.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-15799420952800722782011-05-11T21:30:35.762+02:002011-05-11T21:30:35.762+02:00Krem ze szparagów jest pyszny, ale jeszcze nie pró...Krem ze szparagów jest pyszny, ale jeszcze nie próbowałam takiego z dodatkiem imbiru (do nadrobienia:) - też żałuję że sezon szparagowy trwa tak krótko:/goh.https://www.blogger.com/profile/05909451937293064018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90489902607863761652011-05-11T20:08:23.524+02:002011-05-11T20:08:23.524+02:00Margarytko, ciekawych rzeczy dowiedziałam się z Tw...Margarytko, ciekawych rzeczy dowiedziałam się z Twojej notki. Dotychczas zawsze wybierałam cienkie szparagi, bo wydawało mi się, że to właśnie one będą smaczniejsze od grubych. <br /><br />Narobiłaś mi smaku na zupę-krem ze szparagów. Dziś kupiłam dwa pęczki i jutro będzie zupa.Hania-Kasiahttps://www.blogger.com/profile/15767681274144352800noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66904676524532663802011-05-11T18:23:40.282+02:002011-05-11T18:23:40.282+02:00Dorotko, ja też lubię ten z marchewką, ale polecam...Dorotko, ja też lubię ten z marchewką, ale polecam Ci też ten. Jestem ciekawa jak będzie smakował i jak wypadnie porównanie z tym już wypróbowanym. Daj znać :-)))<br /><br />Alu, tak urlop był udany i naprawdę fajny. Tylko ten powrót do pracy jakiś taki nie w porę :-))) I dziwnie mi bez Zielonookiego, który też niestety do pracy wrócić musiał... przez ten czas przywykłam do jego obecności przez 24 godziny. I dobrze mi z tym było.<br />A wiesz, że ja jeszcze w tym roku nie grillowałam? Jakoś nie było okazji, ale pewnie niebawem się pojawi ;-))<br />O, do marchewkowego kremu nie dodawałam imbiru, muszę spróbować. Dodaję go jeszcze do kalafiorowej, bo kalafior - podobnie jak szparagi wymaga wzbogacenia smakowego.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50846640509324011142011-05-11T16:57:13.534+02:002011-05-11T16:57:13.534+02:00Witam po przerwie! Czytałam, że fajnie udał się ur...Witam po przerwie! Czytałam, że fajnie udał się urlop, że pogoda dopisała i ogólnie było bosko.<br />Cieszę się, że wypoczęłaś i naładowałaś akumulatorki.<br />Ja podczas Twojej nieobecności trochę mniej siedziałam przy komputerze, mniej gotowałam, ale za to ciągle biegam na grille i imprezy:)<br />Twoja wersja zupki szparagowej jest bardzo ciekawa, bo z dodatkiem imbiru. Z imbirem gotuję krem z marchewki, jest bardzo dobry. Kłącze imbiru znacznie podnosi walory potraw, przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam AlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-8090658064333653202011-05-11T16:51:00.822+02:002011-05-11T16:51:00.822+02:00Robiłam już Twój krem szparagowy ze starego bloga,...Robiłam już Twój krem szparagowy ze starego bloga, ten z marchewką. Uwielbiam go, bo jest bardzo prosty i pyszny. Ale ten mnie zaciekawił jeszcze bardziej i z pewnością lada dzień go przetestuję.<br />Też bardzo lubię szparagi, choć jem dopiero od pewnego czasu.Dorotanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86580936330683355112011-05-11T16:36:03.673+02:002011-05-11T16:36:03.673+02:00Lekka, bo to chyba jest właśnie taka zupa z królew...Lekka, bo to chyba jest właśnie taka zupa z królewskiego stołu - osobiście uwielbiam i szczerze polecam. Nutka imbiru nadaje jej charakteru jeszcze bardziej wytwornego, a ziemniak sprawia, że jest bardzo kremowa i niesamowicie sycąca... i ma jeszcze jedną zaletę - podana w bulionówce jest do ostatniej łyżki gorąca (nie lubię zimnych zup)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-19691361727732056382011-05-11T16:26:22.017+02:002011-05-11T16:26:22.017+02:00O widzisz, a ja nie wiedziałam, że im grubsze, tym...O widzisz, a ja nie wiedziałam, że im grubsze, tym lepsze - byłam przekonana, że jest akurat odwrotnie.;)))<br /><br />Taki szparagowy krem wydaje mi najelegantszą formą szparagów - taką ich górną półką - na pewno smakował wybornie.:) I już jestem ciekawa Twojego risotta.:)Lekkahttps://www.blogger.com/profile/13033618731097434820noreply@blogger.com