tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post8036419328624066082..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Domowa przyprawa korzenna do piernikówMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger35125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47333097511841346512017-05-12T08:37:43.339+02:002017-05-12T08:37:43.339+02:00Gdybyś nie znalazł do wrześnie, daj znać, podeślę,...Gdybyś nie znalazł do wrześnie, daj znać, podeślę, bo u nas nie ma problemu z jej dostaniem (pod warunkiem, że nie szuka się jej w grudniu) ;-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72145952268732904152017-04-21T09:28:04.817+02:002017-04-21T09:28:04.817+02:00Przysiągłem sobie, że w tym roku szukanie dobrej p...Przysiągłem sobie, że w tym roku szukanie dobrej przyprawy do piernika rozpocznę już latem ;)Gryxhttps://www.blogger.com/profile/07946193098183308854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91926630815136716372017-04-08T18:29:40.890+02:002017-04-08T18:29:40.890+02:00Bardzo się cieszę, że piernik smakował :-) Dla mni...Bardzo się cieszę, że piernik smakował :-) Dla mnie to też najlepszy piernik jaki może być. <br />Chyba Ci wyślę te przyprawę, cobyś nie musiał w listopadzie kombinować i szukać :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27958537934877591262017-04-06T13:08:16.585+02:002017-04-06T13:08:16.585+02:00Spieszę donieść (w myśl zasady "lepiej późno,...Spieszę donieść (w myśl zasady "lepiej późno, niż wcale"), że piernik wyszedł mi wyśmienity (piekłem go dwa razy, na Boże Narodzenie 2015 i 2016). I to nie tylko moja opinia, ale i też innych. W smaku nie ma sobie równych, bez dwóch zdań! Oczywiście z przyprawą do pierników znowu miałem przeboje, tym razem do mojej "mieszanki" (oprócz zmielonego jak zawsze, mojego ukochanego anyżu) poszła przyprawa do grzańca (straszna bida z asortymentem u mnie, niestety). No ale wszystko dobre, co się dobrze kończy :)Gryxhttps://www.blogger.com/profile/07946193098183308854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-48250213811185237452016-12-09T07:39:42.451+01:002016-12-09T07:39:42.451+01:00Zrób, co domowa to domowa. Pozdrawiam.Zrób, co domowa to domowa. Pozdrawiam.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-41935757259014352952016-12-08T20:34:04.485+01:002016-12-08T20:34:04.485+01:00Zrobie w sobote do pierniczkow ,dzieki Asiu ;)Zrobie w sobote do pierniczkow ,dzieki Asiu ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-30096635605031038012016-12-03T18:57:39.452+01:002016-12-03T18:57:39.452+01:00Cieszę się, że przepisy się przydają. U nas już pr...Cieszę się, że przepisy się przydają. U nas już produkcja pierniczków trwa :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-14181054504633889152016-12-03T11:06:03.608+01:002016-12-03T11:06:03.608+01:00Margarytko, musze ci podziekowac za twoje przepisy...Margarytko, musze ci podziekowac za twoje przepisy, sa sprawdzone i smakowite, po 15 grudnia zaczynam piec Pierniczki swiateczne, bo mam duza rodzinke, potem wnuki wlasnorecznie udekoruja i bezie bardzo swiatecznie.Pozdrawiam z Wilna! :)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34171887017492014542016-11-10T13:18:43.450+01:002016-11-10T13:18:43.450+01:00Ewa, no zdarzają się takie przypadki, ale to racze...Ewa, no zdarzają się takie przypadki, ale to raczej naprawdę rzadkie wyjątki.<br />Każda domowa przyprawa lepsza niż sklepowa :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56725248081322079752016-11-09T15:25:09.711+01:002016-11-09T15:25:09.711+01:00wydaję mi się mało prawdopodobne aby ktoś przedsta...wydaję mi się mało prawdopodobne aby ktoś przedstawiał "gotowce" jako swoje. A przyprawa fantastyczna, również robię swoją, ponieważ używam cały rok na okrągło a nie tylko do pierniczków. Robię bez kolendry, ale chyba przetestuję Twój skład :)Kocham Lubię Gotujęhttps://www.blogger.com/profile/06118917553577521025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55449591967406654722016-11-08T07:57:10.776+01:002016-11-08T07:57:10.776+01:00I dobrze, że się nie przejmowałaś, wszak to tylko ...I dobrze, że się nie przejmowałaś, wszak to tylko piernik :-) <br />Z całą pewnością, z taką domową przyprawą wyjdzie Ci pyszny piernik. Ja jeszcze nie nastawiałam, zabiorę się za to po niedzieli :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-7944687869576735042016-11-07T18:34:19.556+01:002016-11-07T18:34:19.556+01:00O ja w ubiegłym roku miałam to samo z piernikiem (...O ja w ubiegłym roku miałam to samo z piernikiem (stał w lodówce, lekko wyrósł, ale nic się nie przejmowałam i słusznie, bo miałam wrażenie, że pierniczek po upieczeniu był bardziej puszysty, po prostu pycha. Myślę, że masa w momencie wyrabiania ciasta była nieco cieplejsza niż zwykle i to spowodowało, że soda zadziałała. Ja również kupuję Kotanyi, a w tym roku użyłam po raz pierwszy mieszanki swojej produkcji...ciekawe czy będzie dobry pierniczek :D Piękne zdjęcia!!! pozdrawiam nanykaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-81537446454466537662015-12-09T08:24:07.103+01:002015-12-09T08:24:07.103+01:00Ja bym jednak pozostała przy tej temperaturze - to...Ja bym jednak pozostała przy tej temperaturze - to chyba jednak soda działa, ale podobno to nie przeszkadza w niczym, nawet jeśli piernik te kilka centymetrów podrośnie. Mam nadzieje, że po wypieczeniu będzie dobry. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71453875808478086502015-12-09T00:37:37.180+01:002015-12-09T00:37:37.180+01:00Parę dni temu olśniło mnie, co może być tego przyc...Parę dni temu olśniło mnie, co może być tego przyczyną... miód! Po otwarciu słoika wydał mi się lekko "sfermentowany" (zawsze przekonany byłem święcie, że miód terminu ważności nie ma, ale czytam właśnie, że fermentacja miodu to nic niezwykłego tak naprawdę). Z drugiej strony - drożdże giną w temp. 80 stopni, a mój, podgrzany razem z tłuszczem i cukrem, miał o wiele więcej. Nadal więc wiem, że nic nie wiem, o ;)Gryxhttps://www.blogger.com/profile/07946193098183308854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33390161411006103512015-11-30T11:20:46.587+01:002015-11-30T11:20:46.587+01:00No bo są najlepsze :-) No bo są najlepsze :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-50262134555341623872015-11-30T11:20:22.769+01:002015-11-30T11:20:22.769+01:00No właśnie do takiego wspólnego wniosku doszliśmy ...No właśnie do takiego wspólnego wniosku doszliśmy na FB, gdy zadałam pytanie, czy ktoś też miał taką przygodę. Jeśli korzystasz z FB, to zapraszam na Margarytkowe Szaleństwa - większość osób nie miała nigdy tego problemu. Ale obstawiamy właśnie, że ma za ciepło i soda pracuje. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28969249227359361562015-11-30T11:07:26.177+01:002015-11-30T11:07:26.177+01:00No nic, trzeba poczekać jeszcze ze 3 tygodnie i sp...No nic, trzeba poczekać jeszcze ze 3 tygodnie i sprawdzić, teraz i tak niczego nie zmienię ;) Tak sobie myślę, że może przez tę sodę ciasto "pracuje"? Temperatura na pewno wyższa, niż przeciętna lodówkowa, obstawiam jakieś 10 stopni. Pozdrawiam!Gryxhttps://www.blogger.com/profile/07946193098183308854noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84323591673553060242015-11-30T08:40:55.694+01:002015-11-30T08:40:55.694+01:00Już kilka razy próbowałam przerzucić klientki na i...Już kilka razy próbowałam przerzucić klientki na inne opcje ale wraz wolą pierniczki z Twojego przepisu. Agnieszka Rucińskahttps://www.blogger.com/profile/09239293578897446232noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25372463603234804002015-11-30T08:13:22.993+01:002015-11-30T08:13:22.993+01:00Ja w tym roku nie produkuję takiej ilości piernikó...Ja w tym roku nie produkuję takiej ilości pierników jak zawsze, ale mam ochotę na różnorodność i się przymierzam do katarzynek. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31958709955071836022015-11-30T07:35:11.976+01:002015-11-30T07:35:11.976+01:00taka ilość swojej przyprawy dla mnie w sam raz na ...taka ilość swojej przyprawy dla mnie w sam raz na okres przedświąteczny, bo znowu zaczyna się u mnie szał pierniczenia. Właśnie szykuję 30 paczek po 10 pierniczków dla firmyAgnieszka Rucińskahttps://www.blogger.com/profile/09239293578897446232noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-27516755170696677232015-11-30T07:17:24.134+01:002015-11-30T07:17:24.134+01:00Bartku, a to mnie zaskoczyłeś. Nigdy mi piernik ni...Bartku, a to mnie zaskoczyłeś. Nigdy mi piernik nie wyrastał, ale u mnie zawsze jest w lodówce, więc temperatura pewnie niższa niż w piwnicy. Zapytam, może u kogoś wystąpiło takie zjawisko. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55926592885938238332015-11-30T07:12:08.657+01:002015-11-30T07:12:08.657+01:00Ewa, dziękuję za dobre słowo :-) Fajnie, że blog n...Ewa, dziękuję za dobre słowo :-) Fajnie, że blog na coś się przydaje i pomaga, ale przede wszystkim bardzo się cieszę, że zrezygnowałaś z gotowców. A etykiety zawsze warto czytać.<br />Natomiast jeśli chodzi o przyprawę, to jest dokładnie tak jak napisałam - czasem wystarczy jedna paczuszka i wtedy nie ma większego sensu, aby robić samemu. Pewnie niektórzy by mnie za to własne zdanie zlinczowali, ale tak uważam i już :-) <br />Serdecznie pozdrawiam i samych sukcesów w kuchni życzę. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89832104180927659372015-11-30T07:08:19.799+01:002015-11-30T07:08:19.799+01:00Poluśka, gdyby co to pisz, to Ci wyślę :-) Poluśka, gdyby co to pisz, to Ci wyślę :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-34984432088155687872015-11-30T07:07:57.129+01:002015-11-30T07:07:57.129+01:00Doskonale rozumiem, bo jak potrzebna raz do roku, ...Doskonale rozumiem, bo jak potrzebna raz do roku, to kupowanie 9 osobnych przypraw nie ma sensu. Dziękuję. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82485703303465300242015-11-29T22:31:08.986+01:002015-11-29T22:31:08.986+01:00Mam pytanie odnośnie piernika długo dojrzewającego...Mam pytanie odnośnie piernika długo dojrzewającego - czy to normalne, że zwiększa swoją objętość po pewnym czasie? Zszedłem do piwnicy dzisiaj i zauważyłem, że ściereczka jest mocno wybrzuszona (ciasta było w naczyniu "pod sam wierzch").Gryxhttps://www.blogger.com/profile/07946193098183308854noreply@blogger.com