tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post8661288412530534379..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Z serii "coś na zimę": Dżem agrestowyMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger47125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71792101373752808902017-07-19T07:25:41.663+02:002017-07-19T07:25:41.663+02:00O taki wiśniowy to jest pychota :-) Ja z wiśni rob...O taki wiśniowy to jest pychota :-) Ja z wiśni robię głównie konfiturę, którą uwielbia moja mama. W ubiegłym roku dodałam rumu, warto spróbować :-) <br />Pozdrawiam ciepło i dziękuję za podzielenie się sposobem na wiśnie :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29869948848110061742017-07-19T07:13:51.272+02:002017-07-19T07:13:51.272+02:00Najważniejsze, to dopasować słodycz do siebie :-) ...Najważniejsze, to dopasować słodycz do siebie :-) Cieszę się, że przepis się przydał. <br />Pozdrawiam serdecznie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85503360527238069002017-07-18T17:35:09.174+02:002017-07-18T17:35:09.174+02:00Wykorzystałam ten przepis do sporządzenia dżemu z ...Wykorzystałam ten przepis do sporządzenia dżemu z wiśni- 2/3 wiśni po wstępnym gotowaniu przetarłam przez przecierak, po tym dodałam sok z cytryny i pozostałe 1/3 wiśni oraz cukier 500g/kg wiśni , gotowałam nie zachowując czasu podanego w przepisie z agrestem, gdyż wiśnia ma za mało pektyn i sama nie zgęstnieje, chyba że będzie dłuższy czas smażona. W końcowym etapie dodałam pektynę naturalną w proszku i krótko gotowałam zgodnie ze wskazówkami producenta tej pektyny. Po tym pasteryzowałam. Wyszedł niezwykle aromatyczny i aksamitny w smaku dżem. Serdecznie pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90360354369817727822017-07-08T15:55:24.802+02:002017-07-08T15:55:24.802+02:00Przepis idealny dla dżemu z agrestu, porzeczki cze...Przepis idealny dla dżemu z agrestu, porzeczki czerwonej i porzeczki czarnej, tej ostatniej nie przecierałam. Konsystencja i smak nie do opisania, trzeba koniecznie przestrzegać czasu poszczególnych etapów przygotowania dżemu, ponieważ konsystencja dżemu z agrestu wyszła mi trochę za gęsta- podobna do marmolady, pozostałe dżemy z porzeczek wyszły super dżemowe, więc rady Margarytki są bezcenne. Dałam 60 dkg cukru do każdego rodzaju dżemu i ta słodycz dżemów mi najbardziej odpowiada.Przecierak w robocie elektrycznym idealnie się sprawdza, przyznam,że od lat go nie używałam.<br />dziękuję, pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-90511763255107516562013-07-21T14:31:09.253+02:002013-07-21T14:31:09.253+02:00Ja dokręcam od razu na maksa, pasteryzuję i zostaw...Ja dokręcam od razu na maksa, pasteryzuję i zostawiam do wystygnięcia. Gdy wkładam zimny dżem to wlewam również zimną wodę. <br />Nic się nie powinno zepsuć, robię tak od wielu lat. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-26774274999135696912013-07-21T14:05:03.194+02:002013-07-21T14:05:03.194+02:00porobiły się mi na dłoni odciski od przecierania n...porobiły się mi na dłoni odciski od przecierania na zwykłym sicie, ale co tam ;)<br /><br />mam pytanie odnośnie zakręcania słoików <br />wyjątkowo nałożyłam do słoiczków zimnego dżemu - co teraz? <br />normalnie dokręcić " na maxa", zawekować, wyjąć i studzić pod ściereczką?<br />czy lekko dokręcić i poprawić na "maxa" dopiero po zawekowaniu?<br />boję się, że mi się 40 słoiczków zepsuje :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-55075773872581429172013-07-17T07:54:31.023+02:002013-07-17T07:54:31.023+02:00Daj znać jak się udał :-)Daj znać jak się udał :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21743035744779223032013-07-16T17:12:10.855+02:002013-07-16T17:12:10.855+02:00Dżemik się robi :) Dziękuję za przepis.
PiotrDżemik się robi :) Dziękuję za przepis.<br />PiotrAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-43800224750030141662012-10-19T21:52:16.542+02:002012-10-19T21:52:16.542+02:00Witam wszystkich którzy robią takie pyszne rzeczy,...Witam wszystkich którzy robią takie pyszne rzeczy, jestem oczarowana tymi przepisami i bardzo często z nich korzystam,naprawdę pyszne.pozdrawiam Anonimowy'<br /><br /><br />Witam i jestem oczarowana tymi przepisami,próbowałam i są bardzo dobre.pozdrawiam<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-82624721545066875612012-10-09T08:51:53.520+02:002012-10-09T08:51:53.520+02:00Cieszę się, że smakuje :-)Cieszę się, że smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66148883890765293912012-10-08T22:28:33.712+02:002012-10-08T22:28:33.712+02:00Ten dżem agrestowy jest naprawdę przepyszny. Sprób...Ten dżem agrestowy jest naprawdę przepyszny. Spróbowałam od razu po powrocie do domu. ;) Jeszcze raz dziękuję.<br />PozdrawiamPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-17419481355884541772012-07-18T14:43:52.234+02:002012-07-18T14:43:52.234+02:00Cieszę się, że smakuje :-)Cieszę się, że smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29432555922435071762012-07-18T10:10:58.104+02:002012-07-18T10:10:58.104+02:00Oj, przepraszam, nie zauważyłam :) dżemik zrobiliś...Oj, przepraszam, nie zauważyłam :) dżemik zrobiliśmy wg Pani przepisu - bomba :)Ronkihttps://www.blogger.com/profile/03513678641771949830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56796005877570703462012-07-12T18:07:18.780+02:002012-07-12T18:07:18.780+02:00Bardzo się cieszę, że wyszedł pyszny :-) Ja w tym...Bardzo się cieszę, że wyszedł pyszny :-) Ja w tym roku po raz pierwszy użyłam konfitur - fixu do truskawek z wanilią i nie żałuję, bo samych truskawek bym tak nie ściągnęła nawet długim gotowaniem, a dostępu do pektyny niestety nie mam. Zrobiłam jeszcze frużelinę jagodową i porzeczkową z dodatkiem konfitur - fiksu i w sumie nie bronię się przed nimi, jednak normalne dżemy robię starą metodą i nie mam zamiaru z tego rezygnować :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56036274902263615522012-07-11T18:56:21.308+02:002012-07-11T18:56:21.308+02:00Dżemiki wyszły pierwsza klasa!Dziękuję za podpowie...Dżemiki wyszły pierwsza klasa!Dziękuję za podpowiedzi.<br />Nie pamiętam jakie robiły Mama i Babcia bo z Siostrą bardzo szybko przejęłyśmy inicjatywę jeśli chodzi o przetwory.Ale oczywiście od razu wystartowałyśmy z dżemixami...Z wiekiem człowiek zaczyna doceniać zdrowe i tradycyjne przepisy.<br />Pozdrawiam :)przyjemnezpozytecznym.blogspot.comhttps://www.blogger.com/profile/09664788021418990300noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60233933370000131832012-07-11T15:23:21.042+02:002012-07-11T15:23:21.042+02:00Ale przecież napisałam, że to składniki na mniej w...Ale przecież napisałam, że to składniki na mniej więcej 5 słoiczków po 300 ml :-) Jeśli użyjesz mniejszych słoiczków to musisz przygotować ich więcej :-) Ja zawsze wyparzam sobie więcej - jak zostają puste to nic się nie dzieje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63549090009222425412012-07-11T15:14:57.775+02:002012-07-11T15:14:57.775+02:00Witam :) Dżem wygląda bosko... stąd zaopatrzyliśmy...Witam :) Dżem wygląda bosko... stąd zaopatrzyliśmy się w przecierak i jadę do teściowej po agrest :) tylko mam pytanko ile tych słoiczków przygotować?Ronkihttps://www.blogger.com/profile/03513678641771949830noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-72911627754036563922012-07-11T11:09:37.982+02:002012-07-11T11:09:37.982+02:00U mnie dżem agrestowy jest od zawsze :-) Dżem jest...U mnie dżem agrestowy jest od zawsze :-) Dżem jest bardzo smaczny i można się zdziwić, bo nie smakuje jak agrest z krzaczka :-) Nie widziałam takiego dżemu w sklepach i pewnie nie zobaczę, bo nie da się takiego dżemu zrobić przemysłowo :-) Zobaczymy co da się zrobić - może będziesz miała okazję się przekonać jak smakuje :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29096096082705898992012-07-10T21:42:47.739+02:002012-07-10T21:42:47.739+02:00Wiem, że już to pisałam, ale strasznie mnie zaciek...Wiem, że już to pisałam, ale strasznie mnie zaciekawił ten dżem. Agrest już sam w sobie jest przepyszny, więc pewnie trudno znaleźć określenie, jak smakuje w tej formie. ;) Szkoda, że nie można dżemu znaleźć w sklepach, choć wiadomo, że taki nijak się ma do domowego- no, ale przynajmniej można by się dowiedzieć, jak mniej więcej powinien smakować. Mam ten sam problem z przetworami z pigwy- wszyscy je zachwalają, a ja dotąd nie miałam okazji spróbować. Ech, to frustrujące. ;)<br />PozdrawiamPaulinahttps://www.blogger.com/profile/17054188984384023564noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66577128118845000142012-07-10T14:58:02.432+02:002012-07-10T14:58:02.432+02:00No to zabiłaś mnie teraz tą ceną. Ja dziś przeleci...No to zabiłaś mnie teraz tą ceną. Ja dziś przeleciałam się po targu. Kupiłam 3 kg pięknych, wielkich czereśni Vega - 5 zł/ kg (a na trasie pani za takie chciała po 10 zł). Wiśnie, czarna i czerwona porzeczka były po 4 zł/kg, agrest po 5 zł/kg. Jagody po 12 - 15 zł za litr. <br />Ale jestem zaskoczona, bo fasolka jeszcze tydzień temu kosztowała 8 zł/kg, a dziś była po 4 zł/kg. Już niebawem się za nią zabiorę i wtedy przepis się pojawi :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-38193422107843807712012-07-10T08:37:59.129+02:002012-07-10T08:37:59.129+02:00Dziękuję bardzo, na pewno skorzystam, bo jagody uw...Dziękuję bardzo, na pewno skorzystam, bo jagody uwielbiam a we frużelinie nie robiłam nigdy jeszcze. A co do cen owoców, to u mnie na targu kilogram wiśni kosztuje 12 złotych. Normalnie rozbój w biały dzień. :-)Nadianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-88347730882451899522012-07-09T17:01:50.435+02:002012-07-09T17:01:50.435+02:00Cytryna sprawia, że przetwory zachowują ładny kolo...Cytryna sprawia, że przetwory zachowują ładny kolor, poza tym fajnie podkreśla smak dżemów i łagodzi cierpkość - np. czarnej porzeczki. Smaku owoców nie zmienia. <br />Poza tym dodatek soku z cytryny sprawia, że dżem szybciej się ściąga, nie wymaga takiego długiego gotowania.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79729657582568856202012-07-09T16:59:37.323+02:002012-07-09T16:59:37.323+02:00Trzeba podpatrzeć :) Kiedyś się przyda.Trzeba podpatrzeć :) Kiedyś się przyda.Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13012238289693832462012-07-09T16:59:10.197+02:002012-07-09T16:59:10.197+02:00Nadiu, no to na nowe owoce trochę poczekasz... pew...Nadiu, no to na nowe owoce trochę poczekasz... pewnie do przyszłego roku :-) Masz rację - ceny owoców na targu przerażają, ale powiem Ci, że nie tylko na targu. Wczoraj jechaliśmy przez czereśniowe zagłębie i się zatrzymaliśmy - owoce prostu z sadu, więc miałam nadzieję, że kupując bez pośredników będzie taniej. Nic bardziej mylnego, na targu duże, piękne czereśnie są po 8 zł, a pani chciała po 10 zł. Obłęd normalnie. <br />A przepis na fasolkę będzie lada dzień :-)) <br />A frużelinę zrobiłam bardzo prosto - z konfitur fiksem. 3 litry jagód (1,5 kg), 550 g cukru i jedno opakowanie konfitur fiksu. Mam całe jagódki w lekko luźnej galaretce ;-) Jeszcze nie wiem, czy będę ten przepis wrzucała na blog. <br />Cieszę się, że przepis na ciasto się przydał :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-10507740171466441952012-07-09T16:49:42.191+02:002012-07-09T16:49:42.191+02:00Witam w takim razie w moich skromnych progach :-) ...Witam w takim razie w moich skromnych progach :-) I zapraszam do wspólnego gotowania...<br />Ps. Wystarczy sama Margarytka, bez tej "pani" :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com