tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post8781911526943624755..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Z serii „coś na zimę”: Dżem dyniowio – pomarańczowyMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-12336386987861087722019-10-19T05:25:11.417+02:002019-10-19T05:25:11.417+02:00a ja dodaje mojego ukochanego pigwowca wspaniały ...a ja dodaje mojego ukochanego pigwowca wspaniały smak i aromatAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-67540809952542358332016-09-29T07:14:43.606+02:002016-09-29T07:14:43.606+02:00Każda kombinacja dobra :-) Tak jak napisałam, sam...Każda kombinacja dobra :-) Tak jak napisałam, sam pomysł na łączenie warzyw z owocami nie jest mój, ja tylko kombinuję z połączeniami :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65802073880976050552016-09-29T07:13:44.923+02:002016-09-29T07:13:44.923+02:00Tak, nadaje się. Jest dosyć sucha, więc można dać ...Tak, nadaje się. Jest dosyć sucha, więc można dać więcej soku. I choć teoretycznie nie trzeba tej dyni obierać, to do dżemu ja jednak bym obrała. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-47582054605846504472016-09-27T23:01:09.323+02:002016-09-27T23:01:09.323+02:00A Hokkaido się nadaje? I czy trzeba obierać ze skó...A Hokkaido się nadaje? I czy trzeba obierać ze skórki?paproszekhttps://www.blogger.com/profile/18159086715146144015noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-11079783149683475532016-09-27T17:12:20.166+02:002016-09-27T17:12:20.166+02:00Zrobiłam z jabłkami bo mam z ogrodu darmowe hehe p...Zrobiłam z jabłkami bo mam z ogrodu darmowe hehe plus sok jabłkowy a galaretka cytrynowa i wyszlo superr tak samo jak cukinia z ananasem.skad pani bierze tak świetne przepisy to ja nie wiem aż mi żal ze wcześniejsze lata nie produkowalam sama dzemikow:-)MagdulkaXAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13110295436033813032016-09-23T09:49:35.920+02:002016-09-23T09:49:35.920+02:00No to super :-) Najważniejsze, aby się zdrowo rozw...No to super :-) Najważniejsze, aby się zdrowo rozwijał. <br />Pomyślę o tej galaretce, choć przyznam, że mam już tyle przetworów, że nie wiem czy powinnam jeszcze coś robić :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-36206240240246370372016-09-20T10:10:48.759+02:002016-09-20T10:10:48.759+02:00Synek :) Mam cichą nadzieję, że uda mi się wrócić ...Synek :) Mam cichą nadzieję, że uda mi się wrócić do blogowania, bo tworzę ciągle tylko czasu brak na zdjęcia i tekst... <br />Na galaretkę będę Cię kusić bo robiłam też już ciasto, które nią glazurowałam i wyszła pychotka. Zresztą w tym roku z wiadomych powodów jestem bardzo wdzięczna obu babciom za przetwory bo nie było kiedy samej zrobić. Ale za rok będę mieć pomocnika ;) Panna Pandkahttps://www.blogger.com/profile/16075022003950376249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-28163096825023498122016-09-19T14:19:30.277+02:002016-09-19T14:19:30.277+02:00Ewa, dziękuję. Ja w zasadzie nie używam żelującego...Ewa, dziękuję. Ja w zasadzie nie używam żelującego, wszystko robię klasycznie, ale dobrze wiedzieć, że się trzymają bez pasteryzacji :-) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25780285704469854172016-09-19T13:48:04.265+02:002016-09-19T13:48:04.265+02:00kiedy robię różne przetwory z cukrem żelującym rów...kiedy robię różne przetwory z cukrem żelującym również zamykanym na gorąco trzyma nawet rok, jak dłużej to nie wiem - nie uchowały się :)Kocham Lubię Gotujęhttps://www.blogger.com/profile/06118917553577521025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-20636328666101361702016-09-19T11:47:09.246+02:002016-09-19T11:47:09.246+02:00Pokochałam ten dżem od pierwszej łyżeczki, ale jak...Pokochałam ten dżem od pierwszej łyżeczki, ale jako, że jestem fanką dyni, to pewnie na tym nie poprzestanę :-) <br />Ketchup już napisany, a publikacja przepisu ustawiona na czwartek... wczoraj się rozszalałam i napisałam od razu 5 przepisów - czas było na to, aby samą siebie przywołać do porządku, pokonać lenistwo i zabrać się za blogową robotę, bo skoro nawet mąż mnie strofował, że olewam blog to coś było na rzeczy :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-84194413430966218222016-09-19T11:44:02.696+02:002016-09-19T11:44:02.696+02:00O, jak cudnie Cię widzieć... a całkiem niedawno so...O, jak cudnie Cię widzieć... a całkiem niedawno sobie pomyślałam, że dawno się nie odzywałaś, że pewnie zarobiona jesteś :-) No i jak widzę wcale się nie pomyliłam. Gratuluje maluszka (córka czy syn?) i życzę dużo cierpliwości, niech się pięknie rozwija i zdrowo rośnie. <br />A galaretka to dobry pomysł. Już mam ochotę na wypróbowanie przepisu Ewy (z pierwszego komentarza) w wersji z brzoskwinią... ale ta galaretka też mnie kusi :) Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-66700461846532086322016-09-19T10:59:47.659+02:002016-09-19T10:59:47.659+02:00Piękny, słoneczny kolor ma ten dżem. W tamtym roku...Piękny, słoneczny kolor ma ten dżem. W tamtym roku robiłam z pomarańczą, w tym z jabłkiem i cynamonem. Świetny dodatek do szarlotki, czy rogalików. Ale czytałam, że robiłaś ketchup, mam nadzieję, że zamieścisz przepis, bo moje pomidory wciąż nie odpuszczają i mimo sporego już zapasu chętnie wypróbuję twoją wersję, bo mam zaufanie do twoich przepisów. Nadianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-71206374433932959662016-09-19T09:35:39.581+02:002016-09-19T09:35:39.581+02:00Hej ho Margarytko, aż nie wierzę ile mnie tu nie b...Hej ho Margarytko, aż nie wierzę ile mnie tu nie było! Tzn byłam ale z komentarzami mi było nie bardzo po drodze za co serdecznie przepraszam. A byłam, bo Ty kochana ciągle jesteś osobą, u której sprawdzam "co by tu na obiad..." Całusy za to ogromne :* Powinnam Ci wysłać chyba list z epopeją co to się działo jak mnie nie było, hihi. A zwłaszcza, co to się dzieje już trzeci miesiąc prawie i co właśnie mówi do mnie "Eeeły, gu, apfle!" <br />A propos dżemu - nie znoszę dyni! Ale moja Teściowa robi właśnie taki dżem, tylko daje więcej soku z pomarańczy i wychodzi pyszna galaretka do zimowej herbatki, polecam spróbować. A jak jeszcze dorzucić tam trochę imbiru, wychodzi coś świetnie rozgrzewającego. <br />całuski<br />PandkaPanna Pandkahttps://www.blogger.com/profile/16075022003950376249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-89324673664333260372016-09-19T07:35:21.830+02:002016-09-19T07:35:21.830+02:00Myślę, że 4 pomarańcze wystarczą, a cukru jedna sz...Myślę, że 4 pomarańcze wystarczą, a cukru jedna szklanka ale raczej takiego 3:1, żeby był mocniejszy. Ewentualnie zwykły cukier i do tego opakowanie żelfixu. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-86293927128332671042016-09-19T07:32:45.367+02:002016-09-19T07:32:45.367+02:00Jeśli z cukrem zelujacym to normalnie zastąpić go ...Jeśli z cukrem zelujacym to normalnie zastąpić go szklanka zwykłego cukru czy więcej? I jeśli bez galaretki to ile pomarańczy? Ze 4 starcza?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70274613224980614462016-09-18T22:09:09.268+02:002016-09-18T22:09:09.268+02:00Jest zamknięty na gorąco, więc teoretycznie powini...Jest zamknięty na gorąco, więc teoretycznie powinien wytrzymać kilka miesięcy. Choć jak znam życie to 3 słoiczki pójdą jak woda. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-31993912618327632972016-09-18T21:35:08.088+02:002016-09-18T21:35:08.088+02:00Czyli jak należy przechowywać jeśli nie jest paste...Czyli jak należy przechowywać jeśli nie jest pasteryzowany? Ile może wówczas stać?<br />Pozdrawiam i dziękuję za inspirację ☺️Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-78838930329359714852016-09-18T19:33:36.958+02:002016-09-18T19:33:36.958+02:00Wszystko można, każdy może zrobić jak mu pasuje na...Wszystko można, każdy może zrobić jak mu pasuje najbardziej... mnie żelatyna nie przeszkadza, a chodzi właśnie o dodatkowy smak z galaretki, którego w cukrze żelującym nie ma. Można dodać więcej pomarańczy i smażyć dłużej, ale ja chciałam zrobić właśnie tak :-)<br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-23431499283811096572016-09-18T19:24:55.328+02:002016-09-18T19:24:55.328+02:00zamiast galaretki można zrobić z cukrem żelującym,...zamiast galaretki można zrobić z cukrem żelującym, który zawiera naturalne pektyny lub właśnie z pektyną. Galaretki najczęściej są z dodatkiem żelatyny wieprzowej. Można też pokusić się o tradycyjne dłuższe smażenie :) ale i tak dżem Twojej propozycji brzmi smakowicie :) Polecam również dynię z brzoskwinia i sokiem z cytryny aby nie było zbyt mdłe :)Kocham Lubię Gotujęhttps://www.blogger.com/profile/06118917553577521025noreply@blogger.com