tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post9170354859586923362..comments2024-03-26T20:33:14.485+01:00Comments on Kulinarne Szaleństwa Margarytki: Gyros albo raczej schab a'la gyrosMargarytkahttp://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comBlogger66125tag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-39052513804127986312020-03-08T11:46:01.214+01:002020-03-08T11:46:01.214+01:00Wszystkie czynności robię tak samo, ale z kotletam...Wszystkie czynności robię tak samo, ale z kotletami schabowymi , wcześniej wygniecionymi kostkami ręki (nie wiem czy to dobre określenie). Po uduszeniu ok. 1,5 godz. i odparowaniu wody dodaję przyprawę GYROS własnej roboty i następnie na krótko do piekarnika. Mięso jest mięciutkie i tak jak mówisz - smaczne. jerzynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-76169787694915856502019-10-20T14:58:59.230+02:002019-10-20T14:58:59.230+02:00PysznePyszneAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-33109344887217902802017-02-02T11:41:21.274+01:002017-02-02T11:41:21.274+01:00dziękuję za szybką odpowiedź :)dziękuję za szybką odpowiedź :)pikpikhttps://www.blogger.com/profile/13991921373277877185noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-18532068905170499382017-02-02T06:54:08.353+01:002017-02-02T06:54:08.353+01:00To danie najlepsze jest przygotowane na świeżo, ch...To danie najlepsze jest przygotowane na świeżo, choć odgrzać można. Jednak jeśli chcesz mieć pewność, że mięso będzie miękkie i smaczne, będzie można je bez problemu odgrzać, to wybierz filety z kurczaka. <br />Ja bym przygotowała wcześniej, ale odgrzała w rondlu czy na patelni, a nie w piekarniku - przez 10 minut się nie zagrzeje w piekarniku, a jak zostawisz na dłużej to będzie suche. <br />Czasem przygotowuję na kolację z przyjaciółmi i odgrzewam tuż przed podaniem. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-70170231682580511352017-02-01T16:11:44.399+01:002017-02-01T16:11:44.399+01:00hej, mam pytanie, chce zrobic te danie na kolacje ...hej, mam pytanie, chce zrobic te danie na kolacje dla gości. nie robilam nigdy ze schabu i troche sie boje jak to wyjdzie :) robilam kiedys z karczku ale za tłuste i dodatkoo jeszcze były takie kawalki do żucia :P czego wolalabym uniknąc. czy moglabym zrobić tak ze najpierw wczesniej sobie usmaze miesko a pozniej przed sama kolacją wrzuce do piekarnika na 10 minut zeby sie podgrzało? jak Ty bys to zrobila?:) pozdrawiam, KarolinaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-56641873127599738802016-06-16T06:59:43.435+02:002016-06-16T06:59:43.435+02:00Cieszę się, że smakowało :-)Cieszę się, że smakowało :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91784078420725363972016-06-15T18:57:54.555+02:002016-06-15T18:57:54.555+02:00wyszło przepyszne od siebie dodałam czerwoną papry...wyszło przepyszne od siebie dodałam czerwoną paprykę. <br />Dziękuje za przepis i za inspiracje. basiowa2https://www.blogger.com/profile/14137805780350776247noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79147034366651020572015-08-30T00:25:24.178+02:002015-08-30T00:25:24.178+02:00Witam mięso wychodzi super żadne tam suche Ale jak...Witam mięso wychodzi super żadne tam suche Ale jak ktoś nie umie gotować to niech je schaboweAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-62885549501622446322015-08-09T22:21:42.112+02:002015-08-09T22:21:42.112+02:00Masz prawo do własnego zdania, bo nie wszystko wsz...Masz prawo do własnego zdania, bo nie wszystko wszystkim musi smakować i ja tego nie oczekuję. A schab z tego przepisu w życiu nie wyszedł mi suchy, więc nie wiem co zrobiłaś, że tak się stało, ale to nie wina przepisu. <br />Jedz schabowe, na zdrowie :-) <br />Pozdrawiam. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-91272244558270559922015-08-09T21:23:22.254+02:002015-08-09T21:23:22.254+02:00Moim zdaniem przepis -porażka, przeczytałam wszyst...Moim zdaniem przepis -porażka, przeczytałam wszystkie wpisy pełne zachwytu, no nie wiem nad czym tu zachwyt, schab suchy, bez wyrazu w cebuli. Szkoda pieniędzy na taką potrawę, żałuję wyboru.Kotlet schabowy to potrawa królewska w porownaniu z powyzszym.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-75239226847014376502014-10-28T09:43:42.525+01:002014-10-28T09:43:42.525+01:00No to mamy odpowiedź na Twoje pytanie :-) Cieszę ...No to mamy odpowiedź na Twoje pytanie :-) Cieszę się, że mimo wszystko smakowało. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-57347882046415576922014-10-27T18:24:00.788+01:002014-10-27T18:24:00.788+01:00Dzięki za opowiedź już wiem gdzie mój błąd Ja dała...Dzięki za opowiedź już wiem gdzie mój błąd Ja dałam trzy porcje mięsa a jedną porcę cebuli i tu jest winowajca. Za mało cebuli. Ale danie w samo w sobie bardzo smacze. Mąż i córki zachwycone. Pozdrawiam Kasia. Ps. Surówka tez ekstra. Weszała do mojego menu na stałe.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-79917668859315451852014-10-27T17:22:33.753+01:002014-10-27T17:22:33.753+01:00Tu nie ma żadnego dodatkowego sosu, nie daje się t...Tu nie ma żadnego dodatkowego sosu, nie daje się też żadnego zagęstnika. Na zdjęciu jest schab duszony z cebulką, to cebulka sprawia, że powstaje taki delikatny sosik - woda odparowuje prawie całkowicie i to co zostaje na patelni tworzy takie właśnie danie. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40568926212756218932014-10-26T12:55:12.959+01:002014-10-26T12:55:12.959+01:00Witam super przepisy .Mam małe pytanko czy sos w m...Witam super przepisy .Mam małe pytanko czy sos w mięsie czymś należy zagescic.Właśnie zrobiłam danie,ale moje nie ma tego ładnego sosu jak na zdjęciu.Pozdrawiam Kasia<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-29764654573399251492014-01-09T11:34:53.479+01:002014-01-09T11:34:53.479+01:00No skoro i gulasz był w wersji hard, to znaczy, że...No skoro i gulasz był w wersji hard, to znaczy, że jednak używasz większej łyżeczki :-) Ale rzeczywiście wystarczy zmniejszyć ilość przypraw i będzie ok. :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-21548700716575328252014-01-08T15:32:54.559+01:002014-01-08T15:32:54.559+01:00Być może rzecz "rozbija" się właśnie o w...Być może rzecz "rozbija" się właśnie o wielkość łyżeczki, bo nie zmieniałam proporcji składników; robiłam gulasz z szynki z Twojego przepisu i też było ostro i już mam zaznaczone żeby nieco zmniejszyć ilość chili i pieprzu zwłaszcza że konsumentem jest mój pięcioletni synek. Nie zmienia postaci rzeczy, że przepis jest bardzo dobry, a przyprawy można dopasować pod siebie. Pozdrawiam. LidiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-13027996738630598652014-01-08T08:57:07.484+01:002014-01-08T08:57:07.484+01:00Cieszę się, że mimo ostrości smakowało. Hmm... tyl...Cieszę się, że mimo ostrości smakowało. Hmm... tylko tak się zastanawiam, bo mi to danie nie wychodzi jakoś bardzo mocno pikantne. Może masz większe łyżeczki? Ja posługuję się łyżeczką 5 ml. <br />Tak mi właśnie jeszcze przyszło do głowy, czy zwiększałaś proporcje składników? Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-40832225554076378242014-01-07T12:20:04.239+01:002014-01-07T12:20:04.239+01:00Bardzo dobre, ja robiłam z fileta drobiowego i sko...Bardzo dobre, ja robiłam z fileta drobiowego i skorzystałam z" Twoich "przypraw, mam co do nich pewną sugestię, otóż jeśli ktoś nie lubi zbyt pikantnych potraw to musi koniecznie zmniejszyć ich ilości, bo moja rodzina zionęła ogniem, a stosowałam się skrupulatnie przepisu. LidiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-25518211638693789392013-10-06T09:28:15.756+02:002013-10-06T09:28:15.756+02:00Cieszę się, że smakowało :-)Cieszę się, że smakowało :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-63224114732585527772013-10-05T09:08:07.602+02:002013-10-05T09:08:07.602+02:00Bardzo DOBRE POLECAM !!!
Bardzo DOBRE POLECAM !!! <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-60030519361761060162013-08-26T17:09:45.404+02:002013-08-26T17:09:45.404+02:00Każdy sposób, który nam odpowiada jest dobry. Ja a...Każdy sposób, który nam odpowiada jest dobry. Ja akurat lubię swój sposób, bo mięsko wychodzi pyszne. A za karkówką nie przepadam, do takich dań jest dla mnie za tłusta. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68050953092699126182013-08-26T13:52:49.035+02:002013-08-26T13:52:49.035+02:00Ja gyros domowy robię tak: karczek (ponieważ moim ...Ja gyros domowy robię tak: karczek (ponieważ moim zdaniem jest to najlepsze mięsko )))) kroję jak na kotlety schabowe o grubości około 2 cm. Przyprawiam solą pieprzem i przyprawą do gyrosa, smażę na mocnym ogniu po 2 min s każdej strony. Potem już pół usmażone mięso kroję na paski i te paseczki jeszcze raz podsmażam ale króciutko (żeby nie było widać różowego soku) i wychodzi pysznie i mięso nie jest suche.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-65439626249353363492013-08-05T16:32:22.986+02:002013-08-05T16:32:22.986+02:00Fajnie, że smakowało. Dziękuję za komentarz :-)Fajnie, że smakowało. Dziękuję za komentarz :-)Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-68899651820160173152013-08-05T16:09:29.933+02:002013-08-05T16:09:29.933+02:00Zrobiłam....super.....polecam .....Zrobiłam....super.....polecam .....Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4679029908504594673.post-85228441793110996062012-11-24T17:01:08.413+01:002012-11-24T17:01:08.413+01:00Cieszę się ogromnie, że dania smakują, a przepisy ...Cieszę się ogromnie, że dania smakują, a przepisy się przydają. Snikersa robiłam chyba tylko dwa razy, ale rodzinka uważa, że za słodki, więc trzeba będzie lekko przepis zmodyfikować. Margarytkahttps://www.blogger.com/profile/15877267190926892940noreply@blogger.com