sobota, 4 czerwca 2011

Surówki z młodej kapusty


Dziś proponuję trzy surówki z młodej kapusty... oczywiście wariacji na ten temat jest wiele, ale te trzy wydają mi się na tyle proste, a jednocześnie smaczne, że godne są uwagi.
Najłatwiejsza, najszybsza i najmniej wymagająca jest koperkowa... a dwie pozostałe, choć równie smaczne, to są trochę bardziej pracochłonne. Do surówek staram się używać oleju z pestek winogron, bo jest bezzapachowy i nie zmienia smaku surówek. Ale oczywiście można użyć równie dobrze oleju słonecznikowego. Osobiście nie lubię w surówkach oliwy z oliwek, jest dla mnie zbyt intensywna, ale jeśli ktoś lubi to nie bronię.
  Trzeba uważać z solą, bo młoda kapusta nie potrzebuje jej wiele i bardzo łatwo przesolić - ja daję szczyptę i wystarcza.
Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 2-3 porcji do obiadu – u nas na dwie, bo jemy sporo warzyw.

Surówka koperkowa:
 
½ niedużej główki młodej kapusty
½ pęczka koperku (albo cały jeśli jest mały)
1 mała cebulka abo szczypiorek (osobiście wolę młodą cebulkę)
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju z pestek winogron

Kapustę oczyścić i poszatkować. Posolić, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut. W tym czasie pokroić cebulkę w drobną kostkę i posiekać koperek (koniecznie opłukany wcześniej, żeby nie był zbyt mokry)
Do kapusty dodać cebulkę, koperek, pieprz, sok z cytryny i cukier. Wszystko wymieszać, a jeszcze lepiej dobrze wygnieść dłonią (czystą!!!). Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.



Surówka z marchewką:

½ niedużej główki młodej kapusty
1 marchewka (najlepiej też młoda)
1 małe jabłko
1 mała cebulka albo szczypiorek
sól, pieprz
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju słonecznikowego albo z pestek winogron
1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)

Kapustę podobnie jak w surówce koperkowej oczyścić i poszatkować dosyć drobno. Posolić, przykryć talerzem i odstawić na 10 minut. Marchewkę i jabłko obrać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej (na grubszych oczkach). Starte jabłko od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do kapusty dodać pokrojoną cebulkę, startą marchewkę i jabłko. Doprawić cukrem i pieprzem i wymieszać składniki. Na końcu dodać olej i ponownie wymieszać.
Jeśli ktoś lubi, choć nie jest to konieczne można dodać 1 łyżeczkę chrzanu, wtedy surówka nabierze ostrości.



Surówka z rzodkiewką, papryką i ogórkiem:

½ niedużej główki młodej kapusty
kawałek zielonego ogórka
4-5 rzodkiewek
po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
sos francuski Knora – ½ opakowania albo własnoręcznie zrobiony winegret (oliwa, ocet winny, zioła, cukier)
pieprz, sól
1 łyżka oleju z pestek winogron

Kapustę oczyścić i poszatkować. Dobrze umyty ogórek ze skórką oraz rzodkiewkę pokroić w cienkie półplasterki, a paprykę w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce doprawiając pieprzem.
Do małego słoiczka wlać 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę octu winnego, dodać 1/2 łyżeczki cukru, szczyptę soli, 1/5 łyżeczki pieprzu i ulubione zioła - dobrze wstrząsnąć.
Albo przygotować sos sałatkowy z przepisu na opakowaniu (raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić).
Wlać do warzyw i wymieszać.

36 komentarzy:

  1. pięknie, zdrowo i kolorowo, też jestem fanką młodej kapusty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Goh, bo ona tak kusi, że trudno jej się oprzeć. Ja osobiście kapustę jem cały rok, choć tej młodej chyba najwięcej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż nie wiem, którą mam wybrać. Wypróbuję chyba wszystkie :)http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe surówki! uwielbiam kapustę! Zwłaszcza młodą! na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda, zwłaszcza ta pierwsza, na bardzo jędrną i chrupiącą. Jeszcze nie próbowałam młodej kapusty!

    OdpowiedzUsuń
  6. ile dobroci! a każda bardzo apetyczna. to ja poproszę o zestaw wszystkich trzech;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wiosenno - letnie surówki...
    uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam surówki z młodej kapusty, ale najczęściej robię tę wersję z jabłkiem i marchewką. Ja zamiast cytryny dodaję ocet winny, a jak nie mam akurat octu, to i sok z cytryny wtedy dodam ...

    Serdeczności zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mopswkuchni i to jest dobry pomysł :-)

    Asiu, to tak jak ja... kapusta jest i smaczna i zdrowa :-)

    Atria, ta pierwsza jest moją ulubioną :-)

    Panno Malwino, a bardzo proszę... wszak to samo zdrowie.

    Karmel_itko, nie da się ukryć, że właśnie teraz kapusta jest najsmaczniejsza :-)

    JaGo, a ja najczęściej robię tą z koperkiem, bo najszybsza ;-)) Ocet winny mam w domu zawsze, ale akurat do surówek wolę cytrynę. Ale w końcu każdy ma jakieś swoje smaki i tego się trzymajmy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna sałatka do obiadu, robię podobną tylko z dodatkiem majonezu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Próbowałam już wszystkich i ta koperkowa jest naszą ulubioną, choć dla odmiany robię i dwie pozostałe i tą z pekinki z kukurydzą. Dzięki Tobie wreszcie jemy doprawione surówki, wcześniej bałam się przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  12. Avelina, do której dodajesz majonez?

    Dorotko, i dla mnie koperkowa jest numerem jeden :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile tej soli dodać do kapusty : )?

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy, ja daję niewiele, maksymalnie pół łyżeczki, ale my jemy mało słone potrawy, za to bardziej pikantne. Dlatego nie podaję dokładnie ile tej soli czy pieprzu ma być, bo to zależy od własnych upodobań smakowych.

    OdpowiedzUsuń
  15. Naszło mnie dzisiaj na młodą kapustę, ale że nigdy nie robiłam z niej surówki, to zajrzałam do Ciebie i zrobiłam koperkową. To był ten smak o który mi chodziło:) Mąż z całego obiady pod niebiosa wychwalał właśnie surówkę.

    Lubię tu wchodzić, bo wiem, że zawsze odnajdę te domowe smaki, które za mną "chodzą":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, koperkowa to moja ulubiona :) zdecydowanie tak, bo lubię wszystko co z koperkiem. A poza tym jest to najłatwiejsza surówka pod słońcem. Cieszę się, że Wam smakowała :-)

      Usuń
  16. Zawsze na wiosnę robię taką jak Ty ta pierwszą, tylko z pietruszką..cudowny smak:) do obiadu spróbuję tym razem koperku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pietruszką też jest dobra, ale moja rodzinka woli koperek, za pietruszką nie wszyscy przepadają. Ja osobiście uwielbiam wersję z koperkiem :-)

      Usuń
  17. A ja zrobiłam Twoją surówkę, tę pierwszą, z kapusta włoską- pyyycha. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Cieszę się, że smakowała.

      Usuń
  18. Witaj Margarytko :) dziekuję za super przepisy na młodą kapustę Do tej pory robiłam jedynie na gęsto jak mnie nauczyła mama. Teraz wszystkich zaskoczyłam Twoim przepisem Spróbowałam pierwsza i trzecią PYCHA Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały. U nas w domu zawsze się robiło dużo takich surówek. Ja lubię wszystkie trzy, choć chyba tę pierwszą - koperkową najbardziej :-)

      Usuń
  19. miód na mój żołądek , jutro zrobie chyba wszystkie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam koperkową, była pyszna:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał.
      Również serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  21. Mmmmmm pyszota :)


    Ania

    OdpowiedzUsuń
  22. zupy i surówki to mój słaby punkt... uwielbiam :) Twoje wszystkie trzy suróweczki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie tak jak ja. I zupy i surówki są u mnie stale obecne :-)

      Usuń
  23. Suróweczki wszystkie trzy wyglądają i na pewno smakują bosko :) Narobiłaś mi ochoty , jutro do obiadu na pewno będzie jedna z nich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sezon zawsze zaczynam od koperkowej, bo to moja ulubiona, a potem różne wariacje tworzę :-)

      Usuń
  24. Właśnie zrobiłam wersję koperkową do obiadu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  25. dziś szukałam inspiracji na surówkę z młodej kapusty ,a że czasu nie miałam wiele wybór padł na Twoja koperkową :) i poległam .... Joasiu - ta surówka składająca się praktycznie z jednego głównego składnika - kapusty - jest rewelacyjna! Idealnie doprawiona, nic dodać nic ująć. Dziękuję za przepis i za pyszny dodatek do dzisiejszego obiadu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała. Też ją bardzo lubię i robię dosyć często w tym wiosennym okresie :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Radish