sobota, 5 lutego 2011

Mięsa

Bouef Strogonow
Biała kiełbasa domowej roboty 
Biała kiełbasa marynowana w winie i pieczona z cebulą
Bigos
Bitki wołowe 
Boczek z patelni duszony w cebuli
Burrito z wołowiną, czerwoną fasolą i kukurydzą
Bryzol wołowy z cebulą i pieczarkami
Ćevapčići z pieczonymi ziemniakami
Chili con carne
"Chińszczyzna" na słodko - kwaśno
Curry kokosowe ze schabu z dynią i batatami
Curry z indyka w sosie kokosowym z ananasem
Czerwone pikantne curry z kurczaka
Dewolaj (de volaille)
Eskalopki z cebulą
Fajitas
Filet z indyka duszony z kolorową papryką
Filet z indyka pieczony z miodem
Filet z kurczaka w cieście ziemniaczanym
Filet z kurczaka w papryce
Filet z kurczaka z musztardą w panierce cieciorkowo - sezamowej z chili
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i chili gotowany na parze
Filet z kurczakach z ziołami toskańskimi gotowany na parze
Filet z kurczaka grillowany z warzywami
Filet z kurczaka z kurkami
Filet z kurczaka z kukami i mozzarellą
Filet z kurczaka grillowany z orientalną nutą
Filet z kurczaka smażony w papirusie 
Filet z kurczaka w sosie cebulowo - śmietanowym z kurkumą
Filet z kurczaka z rozmarynem i miętą czekoladową 
Filety z udek kurczaka z ziołami toskańskimi zapiekane z cebulą 
Flaczki (flaczki wołowe)
Gęsie nogi marynowane w cydrze z rozmarynem, pieczone z szalotkami i czosnkiem
Gęsie nogi pieczone z majerankiem i rozmarynem 
Gęś pieczona, nadziewana jabłkami i żurawiną 
Gołąbki po cygańsku (oszukane gołąbki)
Gołąbki z kaszą gryczaną, warzywami i mięsem 
Gołąbki z mięsem i sosem pomidorowym 
Gołąbki z mięsem z indyka i kaszą bulgur z sosem kurkowym
Gołąbki z mięsem i ryżem
Gulasz wołowy - wersja podstawowa
Gulasz wołowy z marchewką i papryką 
Gulasz z dzika z marchewką
Gulasz z szynki wieprzowej - wersja podstawowa
Gyros (schab a'la gyros)
Gyros w tortilli
Hreczanyki
Kaczka faszerowana kaszą gryczaną z  jabłkami i żurawiną, pieczona w garnku rzymskim
Karkówka w sosie pieczarkowym z suszonymi grzybami 
Karkówka z grilla
Karkówka z piekarnika, duszona w cebuli
Kęski kurczaka w sezamowo - orkiszowej panierce
Klops
Klopsiki duszone w młodej kapuście
Klopsy zapiekane w sosie kurkowym 
Kociołek mięsno - warzywny 
Korma z kurczaka w wersji lekkiej
Kotlety mielone najprostsze
Kotlety mielone z cukinią
Kotlety mielone z jabłkami i majerankiem (z piekarnika)
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną, zieloną pietruszką i majerankiem
Kotlety mielone z kuskusem i marchewką 
Kotlety mielone porosołowe z kaszą i marchewką
Kotlety schabowe duszone z cebulką i pieczarkami
Kotlety schabowe z kostką
Królik duszony w ciemnym piwie
Kurczak a'la KFC
Kurczak balti w gęstym sosie kokosowym
Kurczak balti z jogurtem i sosem garam masala
Kurczak cytrynowy z miodową nutą 
Kurczak Jalfrezi
Kurczak na butelce
Kurczak na kokosowym ryżu z warzywami
Kurczak pieczony z młodą kapustą (z lekką orientalną nutą) 
Kurczak pieczony z warzywami 
Kurczak piwny na ostro
Kurczak po indyjsku
Kurczak po indyjsku w sosie orzechowym 
Kurczak po marokańsku
Kurczak tandoori malasa
Kurczak tikka masala
Kurczak w cieście piwnym
Kurczak w porach
Kurczak w majeranku pieczony z jabłkami
Kurczak w sosie cebulowo - śmietanowym z kurkumą
Kurczak z brokułami i mozzarellą zapiekany w cieście francuskim 
Kurczak z brzoskwiniami i cynamonowo - kokosową nutą 
Kurczak z kaszą gryczaną niepaloną i warzywami
Kurczak z marchewką 
Kurczak z porami i suszonymi pomidorami 
Kurczak z warzywami
Kurczak pikantny z miodem

Lekkie kotleciki
Leniwce, czyli leniwe gołąbki
Pakieciki z kurczakiem na kapuście
Pałki z kurczaka w ostro - słodkiej marynacie 
Pałki z kurczaka w sosie teriyaki
Pasztet domowy mieszany
Pasztet drobiowo - wołowy (bez wątróbki)
Pierś z gęsi pieczona z gruszkami
Pierś z kurczaka pieczona z owocami 
Pikantne stripsy a'la KFC
Placek po węgiersku
Polędwiczki alla Corleone
Polędwiczki w sosie jeżynowym
Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki zapiekane z kurkami, cebulą i serem
Polędwiczki z kapustą pekińską w sosie słodko - kwaśnym
Polędwiczki z indyka w sosie porowym z musztardą, miodem i estragonem 
Potrawka z indyka z marchewką i groszkiem
Potrawka z kurczaka na słodko - kwaśno z rodzynkami
Potrawka z kurczaka na wytrawnie
Pulled pork (wyczesana wieprzowina)
Pulpeciki na parze
Pulpeciki w lekkim sosie warzywnym
Pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpeciki w sosie pomidorowo - warzywnym
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym  
Quiche twarogowy z kurczakiem i warzywami
Rolada z indyka 
Roladki z kurczaka po prowansalsku
Roladki schabowe ze szparagami gotowane na parze
Roladki schabowe w sosie chlebowym
Roladki schabowe z lutenicą, pastą z bobu i suszonymi pomidorami
Rösti i polędwiczki drobiowe z kurkami w delikatnym sosie
Sakiewki z kurczaka z boczkiem, żurawiną i serkiem 
Schab duszony z kurkami z dodatkiem jogurtu
Schab duszony w sosie pieczarkowym
Schab pieczony w ciemnym piwie
Schab suszony (wędlina)
Schab z kością smażony bez panierki, w towarzystwie konfitury z czerwonej cebuli
Schab w pieprzu
Schab w sosie cebulowo - paprykowym
Schab w sosie ogórkowym 
Schab w sosie rozmarynowym
Schab duszony z cebulą
Schab duszony z marchewką 
Schab ze śliwkami i morelami
Schab w majeranku z szynkowaru
Shoarma z sosem ziołowym
Skrzydełka miodowe
Stripsy w piekarnika
Szaszłyki drobiowe z ananasem i papryką
Sznycle grillowane zapiekane z cebulą
Sznycle w sosie grzybowym
Sznycle zapiekane z warzywami
Szynka długo pieczona w sosie winno - cebulowym
Szynka gotowana w winie
Szynka po staropolsku
Szynka w sosie cebulowym
Szynka (mozaika) z szynkowaru
Taco
Tatar (befsztyk tatarski) 

Udka z kurczaka bez kości i skóry w sosie cebulowo - śmietanowym
Udka z kurczaka bez kości i skóry duszone w warzywach
Udziec z indyka pieczony z pomarańczami
Warzywa z kurczakiem 
Wątróbka drobiowa z cytrynową nutą 
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą
Wątróbka wieprzowa z cebulą
Wołowina / cielęcina duszona w białym winie z marchewką
Wołowina wolnogotowana w ciemnym piwie / pulled beef
Wołowina z warzywami z wolnowaru
Zrazy wołowe w sosie chlebowym
Żeberka miodowo - imbirowe
Żeberka pieczone w kiszonej kapuście 
Żeberka w sosie cydrowo - cebulowym

31 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy,bo tak gotowała moja mama.Ja też pochodzę z Wielkopolski.
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo ja tez z wlkp nawet często do Jarocina jeżdżę mam tam rodzinke
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Ja z Piły, Jarocin to druga strona Wielkopolski :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. My z Piły... ale w niedzielę przez Jarocin przejeżdżaliśmy :-)

      Usuń
  3. Witaj Margarytko :) czytałam ostatnio komentarze i natrafiłam na pochwały karkówki w kapuście Brzmiało smakowicie i znalazłam przepis na Twoim blogu na onecie Wczoraj wypróbowałam - dla mnie super pychota itd itp Moja druga połówka jakoś nie przekonana na począku była ale potem słuszna porcja do jego żołądka trafiła ;) Mam zamówienie na znowu tyle, że ze schabem zamiast karkówki - ale chyba można tak?? Tak a propos to bardzo Ci dziękuje - bo ja nie lubię zbytnio gotować ale dzieki Twoim zrozumiałym dla mnie przepisom próbuje i to z jakim skutkiem :) Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można zrobić ze schabem, choć będzie trochę bardziej suche. Ja robiłam z polędwiczkami i też wyszło nieźle. Choć wydaje mi się, że karkówka wychodzi najsmaczniejsza.
      Cieszę się ogromnie, że przepisy się przydają i że masz ochotę zaglądać do kuchni.

      Usuń
    2. Spróbowałam ze schabem, ta wersja została przez moją połówkę zaakceptowana :) za to w miniona sobotą na "babskie spotkanie" zrobiłam zgodnie z przepisem karczek Koleżanki były zachwycone Do kawy oczywiście ciacho jogurtowo-cytrynowe wg Twojego przepisu Jak zawsze było smacznie :) Pozdrawiam ciepło Monika

      Usuń
    3. Cieszę się, że pomysł ze schabem też się sprawdził. Ale widzę, że to kobiety okazały się "konkretniejsze" :-)
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Witam ,jestem zrozpaczona bo nie potrafie znalezc Twojego przepisu na shoarme...wiem ze byl na starym blogu, a teraz szukam i szukam i nic ,moze przeoczylam....uwielbiam Twoje przepisy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stary blog nie istnieje, a tu jeszcze shormy nie ma, ale będzie, bo mięsko się właśnie marynuje, więc na dniach zostanie przeniesiony i tutaj :-)

      Usuń
  5. Witam,
    tak sobie szukam przepisu na świąteczny obiadek, wykorzystam ten z pewnością, mam jeszcze chęć na zrobienie wg pomysłu zaczerpniętego z programu tvn(?) M.Gesler z użyciem przyprawy korzennej, niestety w programie nie da się wychwycić co jeszcze użyto, ale wyglądało to niesamowicie, co byś sugerowała. Kupiłam całą szynkę i mogę poszaleć tak odświętnie,
    pozdrawiam i życzę wielu pomysłów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie do końca wiem, o który przepis Ci chodzi, bo nie wpisałaś się pod konkretnym przepisem, więc nie wiem co doradzić.

      Usuń
  6. Witam Cie Margerytko czesto zagladam do twich przepisow ale wpisoje sie pierwszy raz bardzo mi sie podoba Twoj blog.czekam na udziec z indyka ktory robilas w niedzile.

    OdpowiedzUsuń
  7. Margarytko! Nie umiem gotować, ale z Tobą nagle potrafię. Dziękuję:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę, czyli jednak umiesz :-) Cieszę się bardzo.

      Usuń
  8. Droga Margarytko, Nie wiem czy przegapiłam ale nie widze nigdzie przepisów na jagnięcinę i na golonkę wieprzową... P.S. Twoje przepisy są świetne!:) Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie przegapiłaś, po prostu nie ma tych przepisów. Golonki nie robiłam już kilka lat, bo ja nie lubię, a Zielonooki sam całej nie zje. Natomiast jagnięciny po prostu nie ma u nas w sprzedaży, a raz jak udało mi się kupić kotlety jagnięce mrożone, to były tak przesuszone, że dałam sobie spokój. Musiałabym jechać do Poznania. Niestety owieczek u nas nie hodują, a w góry trochę daleko :-) Kiedyś dziadek miał owce, a we wsi, w której dziadkowie mieszkali była cała spółdzielnia hodująca owce. Niestety dziadka nie ma, po spółdzielni zostało wspomnienie, a hodowle owiec są niewielkie.

      Usuń
  9. Asiu robiłas szynki z szynkowara. Możesz napisać które to? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, na blogu jest szynka (mozaika) z szynkowara i schab z szynkowara. Robiłam też inne rzeczy, ale nie ma ich na blogu.

      Usuń
  10. Jeśli mam szynkowar 1,5kg to podwoić składniki? Pytam ponieważ czytałam że wybuchaja szynkowary jak za dużo sie da do środka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ja myślę, że podojenie składników to za dużo. Półtora porcji będzie ok. Mój szynkowar jest na 900 g.

      Usuń
  11. czy do szynkowaru można zapakować drób? Jest jakiś pyszny przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zapakować każde mięso, a doprawić jak się lubi. Na blogu przepisu na drobiową wędlinę nie ma.

      Usuń
  12. Margarytko,czy znajde u Ciebie przepis na flaki?
    Pozdrawiam swiatecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Miałam zamrożone kurki...no i padło na twoj przepis ☺Klopsiki z miesa drobiowego do tego sos kurkowy i kluchy na parze. A zeby rozpusta byla pełna, mloda kapusta z koperkiem. Taki dzis mamy obiadek 😊Pozdrawiam i dziekuje za inspirujące przepisy🙋

    OdpowiedzUsuń
  14. Asiu szukam przepisu na babkę zemniaczaną z mięsem czy czegoś podobnego. Czy jest taki?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu w zakładce kluskowo - pierogowej znajdziesz przepis na babkę ziemniaczaną.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...