środa, 8 czerwca 2016

Karkówka z grilla

Długa przerwa na blogu... Najpierw urlop, podczas którego nie gotowałam, bo próbowaliśmy bieszczadzkich specjałów, a potem generalny remont kuchni i dwa tygodnie wycięte z życiorysu. A gdy już mogłam wrócić do blogowania, to gotowałam stare, proste dania, które na blogu już są. I jakoś tak zleciało. Mam pełną listę dań do przygotowania i mam również nadzieję, że czas na realizację też się znajdzie, bo w nowej kuchni gotuje się fajnie.
Przeprosiłam się z domowym grillem (wreszcie mam wszystko pod ręką i nie muszę kopać po szafach, żeby wyciągnąć któryś ze sprzętów) i przygotowałam karkówkę z grilla, prostą, soczystą i pyszną. 
Sposobów na zamarynowanie mięsa jest dużo i niewątpliwie każdy dobry. Ja lubię dodatek musztardy, bo sprawia, że mięso jest kruche i wyraziste w smaku. A zestaw przypraw jak zawsze dowolny, ja dałam te, które lubię. 


Składniki na 4 porcje:

4 plastry karkówki
4 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki chili
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1 łyżka ulubionych ziół (u mnie zioła dalmatyńskie)


Karkówka z grilla - przygotowanie

Karkówkę delikatnie rozbić i nakłuć widelcem (ewentualnie przyrządem do tego przeznaczonym, którego ja nie posiadam), każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i posypać czerwoną słodką papryką i chili, a na końcu ziołami. Ułożyć w misce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 24 – 48 godzin. Karkówkę wyciągnąć z lodówki mniej więcej godzinę przed grillowaniem.
Grill dobrze rozgrzać (ja użyłam elektrycznego, więc obyło się bez ognia i dymu). Ułożyć plastry mięsa i grillować około 20 – 25 minut, przewracając co kilka minut, do czasu aż karkówka będzie miała pożądany stopień zrumienienia.
Karkówkę z grilla podawać z ulubionymi dodatkami – u nas młode ziemniaki i surówka z młodej kapusty.  


12 komentarzy:

  1. Obłędna! Jeszcze te ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze!!! ale mi smaka narobiłaś!!!! aaaaaaa!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam etapy remontowe na FB:-) A obiadek wygląda tak jak u mamy:-) Pysznie, aż ślinka cieknie:-) My młode ziemniaczki robimy w ziołowym sosie śmietanowym ze szczypiorkiem i koperkiem:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście mam to już za sobą, tylko na szkło na ścianę jeszcze czekam, ale to już pikuś.
      O, a podzielisz się pomysłem na ten ziołowy sos? Bo brzmi pysznie. Ja przyznam, że najbardziej lubię takie z wody, z koprem. Ale chętnie spróbowałabym czegoś innego.

      Usuń
    2. Wrzuciłam Ci linka na FB :-)

      Usuń
    3. Dziękuję. Proste, a bardzo fajne :-) Wypróbuję.

      Usuń
  4. a ja w daniach z grilla właśnie najbardziej lubię ten dym, który nadaje ten specyficzny zapach i smak :) ale taka karkówka też jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ba, wiadomo, że dym daje specyficzny zapach... ale niestety w bloku grilla na balkonie zrobić nie mogę, więc muszę się zadowolić elektrycznym. I dostrzegam też jego zalety :-)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie :) Ale ja mam pytanko co do tego grilla elektrycznego, czy w smaku mięso jest podobne do mięsa robionego na klasycznym grillu? Pytam, bo miałam duże oczekiwania w stosunku do patelni grillowej, a potem było olbrzymie rozczarowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie jest. Nie ma dymu, więc zapach jest inny. Nie ma co się łudzić, że to jest to samo. Grillowi elektrycznemu bliżej do patelni niż do grilla węglowego/drzewnego.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...