sobota, 5 lutego 2011

Potrawy wielkopolskie

Bitki wołowe w sosie jarzynowym
Kluchy na łachu czyli kluski na parze
Parzybroda 
Plyndze (placki ziemniaczane)
Pyry z gzikiem
Rogale Marcińskie 
Rogale Marcińskie 2012 
Szagówki (kopytka)
Szare kluski ze skrzyczkami
Zrazy wołowe w sosie chlebowym

12 komentarzy:

  1. Wiara godom wom, jak żyje,
    Nie od jedzy człowiek tyje!
    Można spucnąć giyre z krzanem,
    Karmonade tuż nad ranem,
    A wieczorem pyre z gzikiem
    I berbeli popić łykiem.
    Rano zaś gdy przyńdzie smaka
    Na gulorza, czy kuraka,
    Nie martw sie, że znów przytyjesz,
    Ciesz sie jednym, tym że żyjesz!
    Jednak sekret w tym ukryty,
    Czyś jezd głodny czy tyż syty,
    Choć w tym dziebko jezd mozołu,
    Zawsze w pore wstań od stołu.

    (Waldemar Kurowski)

    OdpowiedzUsuń
  2. Otóż to, ale czasami to jest tudne hihihi. Grażyna

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam poszukuje dobrego przepisu na postną polewkę. Pamiętam z mojej młodości że była robiona z zsiadłego mleka,wody,mąki i soli do smaku.Pozdrawiam, na bloog weszłem przez przypadek i jestem oczarowany przepisami. Edward z Poznania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale nie znam takiego przepisu. Nie przypominam sobie, aby moja babcia coś takiego robiła, więc niestety nie pomogę.
      Ale mam nadzieję, że znajdziesz na blogu coś innego dla siebie :-)
      Pozdrawiam
      Margarytka z Piły.

      Usuń
    2. polewka-pycha.1 litr maślanki 400g jogurtu naturalnego mąka do zagęszczenia woda sól ,

      Usuń
    3. Anonim Polewka-pycha-a dokładniej, jak zrobić(ugotować)

      Usuń
  4. A może wiesz jak zrobić szabelek ? Wieki temu jadłam u koleżanki w P - niu i wtedy niezbyt mnie interesował przepis, grunt, że smakowało :) A teraz mi się przypomniało a internety nie chcą pomóc ...
    Pozdrawiam, Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz na myśli zupę z fasolki, taką słodko - kwaśną?

      Usuń
    2. Taką słodko - kwaśną właśnie... jako samodzielne danie z bułką tartą, albo jako dodatek do obiadu już bez bułki. Bo ja gotuje po prostu na parze ,ale to nie ten smak ...

      Usuń
    3. A czyli nie chodzi nie zupę, a bardziej o jarzynkę. No to pewnie chodzi o fasolkę kropioną po ugotowaniu octem. Ja osobiście nie praktykuję, bo nie przepadam.
      Gotuję fasolę w wodzie z solą i cukrem, do tego robię właśnie bułkę tartą na maśle... uwielbiam taką wersję. Jeśli chcesz wersję słodko - kwaśną, to odrobina octu do tego.

      Usuń
  5. Dziękuję, to takie proste - a ja tu główkuję :)Zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, może znajdziesz ten smak, o który chodzi :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...