czwartek, 29 marca 2012

Surówka z modrej kapusty

Przeglądałam właśnie moje zdjęcia do przepisów i za głowę się złapałam... nie wiem jak i kiedy uda mi się to wszystko napisać. Właśnie rzuciły mi się w oczy zdjęcia zrazów wołowych... z ubiegłorocznej Wielkanocy. Siedzę i sama z siebie się śmieję. No bo ciągle coś gotuję i zdjęć przybywa, a czasu na pisanie jak na lekarstwo. Może kiedyś to ogarnę. 
A dziś jedna z moich ulubionych surówek.
Surówki z modrej kapusty robię w kilku odsłonach, ale ta zdecydowanie należy od moich ulubionych. Jest prosta i naprawdę smaczna. Czasem kapustę parzę, czasem nie... ale do tej surówki zdecydowanie tak, bo moim skromnym zdaniem smakuje lepiej.


Składniki na 4 porcje

½ średniej główki modrej kapusty
1 duża marchewka
1 średnie jabłko
1 mała cebula albo dymka ze szczypiorkiem (osobiście wolę cebulę)
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 - 2 łyżki oleju słonecznikowego

Kapustę drobno pokroić, wsypać do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na 2 minuty, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Dobrze odcisnąć i przełożyć do miski.
Marchewkę, jabłko, cebulę obrać. Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, a jabłko i marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej.
Wsypać odrobinę soli, cukier, pieprz, wlać sok cytrynowy i wygnieść kapustę czystą ręką (ja to robię w jednorazowych rękawiczkach). Na koniec dodać olej i wymieszać. Surówkę przykryć i odstawić na 20 minut, ale nie do lodówki.


24 komentarze:

  1. Też bardzo lubię, ale ja robię bez marchewki. Do kotleta mielonego, gulaszu z pręgi wołowej no i oczywiście do kaczuszki pychotka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do wielu dań ją jadam, lubię też do ryby, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty :-)

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam surówki z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki. Spodobało mi się to zestawienie - chętnie wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak spróbujesz to daj znać jak smakowała :-) Ja bez marchewki też robię, ale ta jest moją ulubioną.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. To fakt, modra kapusta pięknie się prezentuje.

      Usuń
  4. Bardzo lubię kapuściane surówki, ach wogóle uwielbiam kapustę (kiszoną trochę mniej), a takiej juz dawno nie robiłam, pora to zmienić:)
    Dzięki Margarytko za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę :-) Ja też uwielbiam surówki (wszelakie) i robię regularnie.

      Usuń
  5. Czytasz w myślach Margarytko:) Ostatnio "chodziła" za mną surówa z czerwonej kapusty, wchodzę do Ciebie i co??? Oczywiście Ty dla mnie ją masz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, no w końcu każda szanująca się czarownica ma szklaną kulę :-))

      Usuń
  6. Bardzo się cieszę, że pojawił się u Ciebie ten przepis.
    Ja o surówkach z czerwonej kapusty prawie zapomniałam, a Twój pomysł zapowiada się niezwykle smacznie.Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, ja robię dosyć często. Lubię też modrą kapustę na ciepło z jabłkami - pyszna wychodzi :-)

      Usuń
  7. czesc Margarytko, a moze podasz mi przepis na modra kapuste na cieplo, wiesz taka po slasku jak sie robi do klusek i rolady? Pozdrawiam Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja kapusta po poznańsku, śląskiej nigdy nie jadłam. A przepis podam, ale nie dzisiaj :)

      Usuń
  8. Pięknie wygląda i na pewno cudownie smakuje, a że przepadam za czerwoną kapustą więc zagości na niedzielnym obiadku :) Mężuś się ucieszy :)
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się nie zawiedziesz i będzie smakowała.

      Usuń
  9. Witam Cię serdecznie Margarytko:)

    Od jakiegoś czasu śledzę Twojego bloga i muszę przyznać, że często tu zaglądam w poszukiwaniu inspiracji. Podobają mi się Twoje smaki, przepisy są proste, domowe, idealnie na codzienne kuchenne zmagania. A To dla mnie - początkującej kuchennej gospodyni bardzo ważne:)
    Piszę pod tym przepisem, bo nie wiem czy zaglądasz na komentarze pod poprzednimi przepisami. Z Twoich specjałów wypróbowałam już karkówkę w kapuście, szynkę z cebulką (w przepisie był schab, ale trafiłam na ładną szynkę:P - smakowało wybornie), pałeczki z kurczaka po indyjsku i sos do spaghetti.
    Zachwytom narzeczonego nie było końca (szczególnie po karkówce i szynce w cebulce), także zarobiłam kolejnego "plusa":)
    Dziękujemy oboje za smakowite przepisy:)

    Pozdrawiam,
    Karola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karola, dziękuję za dobre słowo - w takich chwilach wiem po co to wszystko robię :-))
      Oczywiście zaglądam pod archiwalne przepisy i odpowiadam na komentarze (dostaję powiadomienie o komentarzu, więc wiem, gdzie się pojawił :-))
      Cieszę się, że moje smaki przypadły Wam do gustu, a przepisy się sprawdzają.
      Pozdrawiam

      Usuń
  10. Hej, Margarytko! ;) Powiem Ci, że bardzo trudno znaleźć dobry przepis na surówkę z modrej kapusty. Ile ja się naszukałam i naeksperymentowałam - a to w jednym, żeby kapustę gotować 10 minut (wyszła całkiem miękka odbarwiona i nieapetyczna), a to w innym, żeby na noc zasolić (nie do zjedzenia była nawet po wypłukaniu) itd.! W końcu znalazłam jakiś w miarę dobry, wg którego czasem zrobię, ale nie jest to popularny dodatek, pewnie dlatego, że niezbyt smakuje w takim wydaniu, haha. Myślę, że tutaj znalazłam wreszcie idealny. ;) POzdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ja robię kilka surówek z modrej kapusty, również taką z chrzanem (przepis pewnie się pojawi kiedyś na blogu), ale ta zdecydowanie należy do moich ulubionych. Sparzona kapusta nie ma goryczy, ale ciągle jest chrupka i jędrna.
      Mnie bardzo smakuje. Z modrą kapustą trzeba uważać, bo bardzo łatwo ją przesolić - ja daję naprawdę odrobinkę soli, a cały sekret w tym, aby była dobrze wygnieciona, bo jak kapusta, marchewka i jabłko puszczą soki tworzy się fajny smak.

      Usuń
  11. warto ten przepis wypróbować bo ja dawałam tylko jabłko ,cebulkę i dusiłam kilka minut z malą ilością wody..a tu proszę modra inaczej..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbować zawsze warto, może okaże się, że to ten smak :-)

      Usuń
  12. Coś dla mnie. :) Jestem wielbicielką chyba każdego rodzaju kapusty, mogę je jeść w różnej postaci, wszystkie mi smakują. Przepraszam, że piszę dopiero teraz, ale strasznie jestem ostatnio zagoniona. Jednak zapewniam, że wszystkie przepisy czytam na bieżąco, choć częściej można mnie spotkać na facebooku. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepraszaj, bo przecież nie ma za co :-) Jeśli masz ochotę to pisz, jeśli nie to ja z pewnością się nie obrażę :-) W końcu nie o to chodzi, aby robić coś na siłę :-)
      A kapustę i ja w każdej prawie postaci lubię, więc rozumiem Cię doskonale :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Radish