poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Cytrynowe ciasto jogurtowe

Ciasto upiekłam tuż przez wyjazdem na urlop. Miałam w lodówce dwa małe jogurty naturalne i jajka, które trzeba było jakoś zagospodarować, bo jednak żywności staram się nie wyrzucać (od dawna już niczego nie wyrzuciłam).

Przepis na to ciasto mam od lat, piekłam je jeszcze w szkole podstawowej, tyle tylko, że zamiast ekstraktu cytrynowego używałam startej skórki z cytryny i sztucznego olejku cytrynowego. Jest szybkie, nie wymaga nawet użycia miksera, wystarczy duża łyżka do wymieszania. Jest trochę podobne do szybkiego ciasta z kruszonką, robi się je jak muffinki, a jednak wychodzi lekko babkowe. Długo zachowuje wilgotność i jeszcze nie zdarzyło mi się, aby pojawił się w nim zakalec (choć w przyrodzie wszystko jest możliwe).
Tuż przed wyjazdem na urlop dostałam przesyłkę od AleDobre, w której znalazłam ekstrakt cytrynowy i cukier puder z wanilią. Od razu wzięłam je na tapetę, a upieczenie tego ciasta idealnie się wkomponowało w moje testowanie.
Ekstrakt cytrynowy sprawił, że moje ciasto pachniało i smakowało jak nigdy wcześniej. Jest produktem naturalnym i zdecydowanie podbił moje zmysły – na dobre zagości w mojej kuchni. Do ciasta dodałam jedną malutką łyżeczkę ekstraktu i to zupełnie wystarczyło, aby po domu rozszedł się cudowny zapach cytrynowego ciasta. Można nim aromatyzować ciasta, galaretki, desery, napoje (muszę wypróbować do przygotowania lemoniady).  Jest też idealny do wytrawnych dań, bo doskonale komponuje się ze świeżymi ziołami. Cytrynowy kurczak i łosoś z pewnością nie raz zagoszczą na naszym stole.


Składniki:
2 szklanki mąki (dałam tortową)
½ szklanki cukru
1 czubata łyżka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
2 duże jajka (albo 3 małe)
½ szklanki oleju (dałam z pestek winogron)
1 szklanka (mniej więcej 280 -300 g) jogurtu naturalnego (ale nie typu greckiego, bo jest za gęsty – ja używam Bakomy)
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego  (albo skórka otarta z jednej cytryny + łyżeczka olejku cytrynowego)

*używam szklanki o pojemności 250 ml


Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek, sodę, sól i wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej i jogurt, wszystko dobrze wymieszać (ja to robię za pomocą rózgi). Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
Blaszkę do ciasta (ja użyłam keksówki 9 x 27 cm, ale może być inna – tortownica, blaszka kwadratowa czy mała prostokątna).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 -190 stopni i piec 40 – 45 minut (piekłam w termoobiegu w 175 stopniach przez 45 minut).
Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem albo polukrować. Ja użyłam cukru pudru z wanilią, który dostałam razem z ekstraktem cytrynowym. Cukier jest bardzo aromatyczny, a pojemnik wygodny w użyciu – nie potrzeba sitka aby ładnie oprószyć ciasto.




68 komentarzy:

  1. Uwielbiam babkowate ciacha,u mnie co niedzielę musi być babeczka na oleju,może spróbuje dodać olejku cytrynowego....,a ten przepis wypróbuję na bank,smakowicie wygląda,do tego szklaneczka mleka mmmm:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to pełna podziwu jestem, u mnie jednak co tydzień ciacho się nie pojawia :-) Ale cytrynowe bardzo lubię. Olejek jest rozwiązaniem, ale ten ekstrakt mnie osobiście pasuje dużo bardziej :-)
      Pozdrawiam, a jak wypróbujesz to daj znać jak smakowało.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To nie do końca jest babkowe, ale trochę je przypomina :-)

      Usuń
  3. Proste, szybkie i pewno smaczne. Lubię takie nieskomplikowane przepisy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego a nie za bardzo mam chęci wysilać się by ową słodycz stworzyć. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam. Nadia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadiu, bo w prostocie siła :-) Też czasem kręcę coś na szybko i nie mam nic przeciwko takiej wersji ciasta. Nawet wolę takie bez dodatków niż kremowe :-)

      Usuń
  4. cytrynowe mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie. Szczególnie na nuta cytrynowa do mnie przemawia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nuta cytrynowa jest bardzo intensywna. My też lubimy.

      Usuń
  6. Uwielbiam cytrynowe ciasto:) znalazłam już swój ideał, ale może i ten przepis kiedyś spróbuje:)

    W weekend imeininy cioci były i poprosiła, żebym zrobiła jej brzoskwiniową pasję, tak zasmakowało wszystkim:) A teraz w piekarniku siedzi tzw. sernik bez sera, do masy dodaje się budyń śmietankowy, ale ja dziś zaszalałam i dałam wiśniowy. Sztuczny ser wyszedł prześlicznie różowy, zobaczymy jak będzie smakował:)

    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, a możesz podzielić się tym cytrynowym ideałem? Chętnie spróbuję, bo cytrynowe smaki bardzo mi pasują :-)
      A o serniku bez sera tylko słyszałam, nigdy nie próbowałam. Jeśli masz dobry i sprawdzony przepis to się pokuszę i zrobię, bo jestem bardzo ciekawa smaku.

      Usuń
    2. Pozwolę sobie w takim razie wysłać przepisy na maila, bo ja tak ładnie nie piszę jak Ty, więc nie będę się ośmieszać publicznie;)

      Usuń
    3. Olu, będzie mi bardzo miło, choć ja nie widzę problemu, aby wrzucić go tu :-) Ja bardzo chętnie wypróbuję ;-)

      Usuń
  7. Piekłam to ciasto dosyć często.Potem nastała moda na bardziej,,wypasione,,przekładane ciasta z masą i z udziwnieniami.Zauważyłam ,że wraca moda na stare ,dawne ciasta ucierane . Bardzo dobrze ,bo są przepyszne ,szybkie,mniej kaloryczne i udają się wszystkim.Ehhhh ,,babcine,,przepisy są ponadczasowe i najlepsze!Pozdrawiam wciąż anonimowa Aldona hihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo chyba tak to już jest, że nie doceniamy tego, co proste... szukamy wymyślnych przepisów, a okazuje się, że właśnie te proste smakuję najbardziej.
      I ja się cieszę, że proste smaki powracają. Moja babcia zawsze mówiła, że nie sztuką jest zrobić skomplikowane danie, ale sztuką jest zrobić to proste tak, aby smakowało wybornie :-) I coś w tym jest.

      Usuń
  8. wygląda lekko i puszyście.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis- prosty i pyszny. Upiekę od razu w dużej blaszce, z podwójnej porcji. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mówisz, że zaszalejesz? Mam nadzieję, że się pięknie uda.

      Usuń
  10. Lubię takie do kawy i herbaty. Jest szybkie, proste i pyszne :)

    PS. Cytrynowe ucierane to jedno z niewielu ciast które za młodu (jak uczyłam się piec) nie wyszło mi jakieś 4 razy pod rząd ;) Więc odeszło w niepamięć i dopiero całkiem niedawno się do niego przekonałam. Teraz się udaje ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, dobra herbata to idealny dodatek do tego ciacha.
      To akurat nie jest ucierane, a raczej łychą mieszane, ale zawsze mi się udaje i smakuje.

      Usuń
  11. Bardzo lubie ciasto cytrynowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Margarytko, przepraszam, ze tak nie na temat, ale poradzić sobie nie potrafię :) Nie mogę znaleźć żadnego maila do Ciebie? Mogłabyś mi podać? - może być u mnie na blogu, chciałabym przesłać nowe namiary na siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margolka, mail jest w profilu, ale możesz wysłać na adres: margarytka75@vp.pl

      Usuń
    2. No tak, znalazłam ten odnośnik, ale niestety, trzeba mieć zainstalowanego outlooka (przynajmniej od razu mnie do instalacji odsłyłało) a ja nie mam ;) Dlatego się zgłosiłam. Już wysłałam.

      Usuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie i smakowicie tu u ciebie! Ja coprawda mało "ciastowa" jestem, bardziej "Sałatkowa", ale potrafie i dobre ciasto polecić :)

    Zapraszam i do siebie
    http://dumontinianadiecie.blogspot.com/

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, dziękuję, chętnie zajrzę :-)

      Usuń
  15. Zorbiłam wczoraj .... coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. tja a u mnie nadal brak kuchni ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polly, jeszcze trochę wytrzymaj... a potem będziesz miała pięknie :-)

      Usuń
    2. śpieszę donieść, że wczoraj upiekłam w mojej nowej kuchence po raz drugi sernik królewski i wyjęłam go bez dziabania patykiem po 1 h i 10 min pieczenia i wyszedł IDEALNIE !!!! tadam !!!!

      Usuń
    3. No widzisz Polly, czasem wystarczy zapytać i problem sam się rozwiązuje (następnym razem dzwoń :-)). Ale wiesz co, bardzo się cieszę, że jeszcze raz podeszłaś do sernika, bo to w sumie prościzna :-)
      Ps. Kuchnię obejrzałam - śliczna jest :-)

      Usuń
  17. Pyszne ciacho, takie proste są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogę się z Tobą nie zgodzić :-)

      Usuń
  18. Miłego wypoczynku Margarytko i czekam na relacje o testowaniu De Care:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorota, jeszcze mam jedną zaległą recenzję :-) Czasu brakuje... ale deserków sojowych już spróbowaliśmy.

      Usuń
  19. Zapomniałam dać znać, że piekłam już jakiś czas temu. Nie mam dostępu do tak genialnego ekstraktu cytrynowego, ale i tak wyszło przepyszne. Dziękuję za przepis. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, bardzo się cieszę, że smakowało. A ekstrakt jest faktycznie doskonały. U mnie rozgości się na dobre :-)

      Usuń
  20. Ciasto jest pyszne.Dałam do środka trochę rodzynek, bo za nimi przepadają i wyszło super.Upiekłam w piątek zjedli od razu, dzisiaj upiekłam znowu i już nie ma. Czuję,że jutro nie obędzie się bez pieczenia.A wielkość babki jest w sam raz na popołudniowe małe co nie co... pychotka :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażko i pięknie, o to właśnie chodzi, aby kombinować i dodawać to co się lubi :-)
      Hahaha... Ty normalnie masz małą cukiernię w domu :-)

      Usuń
  21. Bardzo prosty przepis ..mam podobny tylko nie jogurt a woda ..ciacho jest tu raczej takie jogurtowe ..mam pytanie czy można zrezygnować z cytryny nie znioszę w wypiekach ??widzę żeś na troszku przepadła zapewne wekend majowy!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można z cytryny zrezygnować np. na rzecz wanilii czy rumu :-) I będzie smacznie.
      Byliśmy na urlopie, we wtorek wróciliśmy :-)

      Usuń
  22. Jeszcze nigdy nie używałam ekstraktu cytrynowego. Muszę go koniecznie kupić tylko nie wiem gdzie bo w żadnym sklepie takiego nie widziałam.
    Margarytko przy chwlili czasu spójrz na mojego bloga. Zamieściłam tam dzisiaj bardzo prosty przepis na babkę, która jest przepyszna. Może do niej też można dodac ekstrakt cytrynowy i trochę ją odmienić?
    www.moje-sanktuarium.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, możesz go kupić w sklepie, do którego podałam link :-) Jest świetny i z czystym sumieniem go polecam. Nigdy niczego tak mocno cytrynowego nie miałam. A przy tym jest naturalny.
      Do Twojej babki oczywiście można dodać ekstraktu, to taka piaskowa klasyka, więc będzie pysznie :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję za wiadomość. zaraz sobie zamówie ten ekstrakt.Widzę,że jest tam wiele innych fajnych, przydatnych w kuchni rzeczy np. fajne blachy do pieczenia:)) Napewno skorzystam!

      Usuń
    3. Kasiu, to jeden z moich ulubionych sklepów, mam już całkiem sporo produktów tam zakupionych. Polecam, bo przesyłki są ekspresowe, jakość obsługi rewelacyjna. A produkty z najwyższej półki.

      Usuń
  23. Witam zastanawiam się czy to ciasto by straciło na tym gdybym je zrobiła w formie muffinek?

    Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że trochę straciłoby na wilgotności, ale oczywiście możesz spróbować, tylko wtedy trzeba skrócić czas pieczenia do około 20 minut.

      Usuń
  24. Chodzi za mną przepis na Twoje ciasto od dawna, gdyż uwielbiam wszystko co cytrynowe i jogurtowe :) Zastanawiam się tylko nad ilością cukru - nie lubię zbyt słodkich ciast, ale czy 1/2 szkl to nie za mało ? Rozważałam też przepis na Ciasto mocno cytrynowe, tam jest 1 szkl. cukru. A w ogóle, jakbyś miała porównać te dwa ciasta, jeśli to możliwe, to czym się różnią ? Dziękuję. AniaK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest trochę mniejsze i spokojnie taka ilość cukru wystarcza, ale można dodać 2/3 szklanki cukru. W zasadzie ciasta się różnią tym, że tamto jest ucierane, a to ma konsystencję muffinkowo - babkową. Jeśli miałabym wybierać to wolę to jogurtowe.

      Usuń
    2. Dziękuję, zrobię w weekend jogurtowe i dam znać, jak wyszło AniaK

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że będzie smakowało.

      Usuń
    4. Ciasto mięciutkie, puszyste, lekkie, długo zachowuje świeżość. Robiłam je w dużej tortownicy z kominkiem i ładnie wyrosło. Ale muszę jeszcze "potrenować" kwestię smaku cytrynowego, bo nie był tak intensywny jak się spodziewałam. Nie mam takiego specjalnego ekstraktu cytrynowego jak Ty. Użyłam "cytrynki" do herbaty robionej ze skoncentrowanego soku cytrynowego, trochę aromatu cytrynowego i skórki, ale gdyby nie lukier cytrynowy na wierzchu ciasto byłoby jednak mało cytrynowe. AniaK

      Usuń
    5. Cieszę się, że smakowało. Najbardziej cytrynowego smaku dodaje skórka otarta z cytryny albo właśnie taki ekstrakt. Sok jednak mocno smaku nie zmieni.

      Usuń
  25. Świetne jest te ciasto:-) Zrobiłam już z tego przepisu 3 razy i za każdym razem było pyszne. Tylko zastanawiam się dlaczego na środku (piekę w keksówce)wychodzi mi takie wysokie a z obu stron na początku blaszki sporo niższe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. A ta nierówność to "urok" tego ciasta. Spróbuj może następnym razem tak lekko je rozgarnąć do boków - powinno pomóc, u mnie działa i wychodzi w miarę równe :-)

      Usuń
  26. Pyszne, delikatne, smakowite, niestety takie duże mi nie wyrosło... połowa blachy (jakieś 5 cm-6 cm). Smak przepyszny dodałam lukier cytrynowy. Będę je robić z pewnością, bo jest proste a do popołudniowej herbaty idealne:)dziękuję za świetny przepis Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może użyłaś większej foremki. Ja piekę je w dosyć małej - to taka porcja do popołudniowej kawy/herbaty :-) Ale cieszę się, że smakowało.

      Usuń
  27. Pyszne,mieciutkie,puszyste,latwe do zrobienia ciasto:)Napewno zrobie go jeszcze nie raz

    OdpowiedzUsuń
  28. Witaj, pierwszy raz skorzystałam z Twojego przepisu i muszę przyznać, że wyszło SUPER! Ciasto zrobiłam z aromatem waniliowym (mąż nie przepada za cytryną) i jest doskonałe. Pięknie wyrosło, a jakie delikatne w smaku, po prostu pychotka. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał i sprawdził. Z wanilią też pycha :-)

      Usuń
  29. Witam. Zrobiłam dziś ciasto wstawiłam do piekarnika i czekałam. wyrósł tylko środek boki nie. odczekałam aż ostygnie wyjmuje i niestety środek tez opadł. zrobiłam wszystko jak w przepisie. chyba nie mam reki do deserów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, że się nie udało. Nie wiem, co mogło być nie tak, bo to bardzo proste ciasto. Trudno je zepsuć, chyba, że się za długo je miesza, to wtedy jest to możliwe.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...