poniedziałek, 10 września 2012

Szarlotka z kruszonką na półkruchym cieście

Szarlotkę zmontowałam dosłownie w kilka minut, a wszystko dzięki temu, że miałam jeszcze jedną porcję zamrożonego ciasta półkruchego – idealnie rozwiązanie, gdy trzeba coś zrobić szybko, a czas goni. Ale nawet jeśli nie mamy zamrożonego ciasta to przygotowanie nie zajmuje wiele czasu– raptem jakieś pół godzinki + czas pieczenia. 
Jeśli chcemy upiec dużą blaszkę ciasta to ilość składników wystarczy podwoić. Ja chciałam wypróbować moją silikonową foremkę Delimano i zdecydowałam się na małą szarlotkę. 


Składniki na tortownicę o średnicy 20 - 21 cm (6 porcji)

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej – użyłam tortowej
80 g zimnego masła
1 czubata łyżka cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany (dałam homogenizowaną 12 %)

Masa jabłkowa:
5 dużych jabłek
1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika
1 łyżeczka cynamonu
1 – 3 łyżki cukru trzcinowego (dałam 1 łyżkę, bo jabłka były słodkie)
1 łyżka bułki tartej

Kruszonka:
75 g mąki
50 g cukru
40 g zimnego masła

Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta
cukier puder


Mąkę przesiać do miski, dodać zimne, pokrojone w kostkę masło. Posiekać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto (za mnie zrobił to robot wielofunkcyjny FP 270 Kenwood). Zagniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 - 30 minut do lodówki (można też ciasto zamrozić).
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść do konsystencji grubego mokrego piasku (i znowu robot FP 270 okazał się przydatny) i włożyć do zamrażarki.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować masłem i oprószyć mąką – ja piekłam w silikonowej foremce, więc tylko posmarowałam masłem.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka mają dużo soku to go odlać (moje nie miały go zbyt wiele). Dodać cynamon i przyprawę do jabłecznika, wymieszać, spróbować i dodać cukier wg potrzeb – ja dodałam tylko 1 łyżkę, bo jabłka były słodkie. Wsypać 1 łyżkę bułki tartej i wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować (zamrożone zetrzeć na tarce), wyłożyć nim dno blaszki do pieczenia. Nakłuć gęsto widelcem, posypać 1 łyżką bułki tartej. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać i posypać grubo przygotowaną i schłodzoną kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( ja piekłam w termoobiegu z dolną grzałką na 180 stopni) i piec 40 minut.
Wyciągnąć, zostawić do przestygnięcia, posypać cukrem pudrem. I gotowe. 



29 komentarzy:

  1. uwielbiam szarlotkę pychotka
    kusisz, kusisz swoimi wypiekami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie ciasta:) I nie mam wyjścia, też muszę zrobić jakieś pyszne ciacho z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, ja też - właśnie tata mnie dziś poinformował, że sąsiad powiedział, że jeśli tylko ma ochotę to może oberwać gałęzie jabłoni z rodzicielskiej strony płotu.. No i dostałam całą siatę :-)

      Usuń
  3. Ale smakowicie wygląda! Chyba się skusze i wypróbuję! Szarotka to jedno z moich ulubionych ciast. :0)

    OdpowiedzUsuń
  4. a nigdy nie robiłam szarlotki z kruszonką to dla mnie nowość

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie, zapachniało mi aż tutaj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pachniała rzeczywiście zniewalająco :-)

      Usuń
  6. Zrobione z 1 i 1/2 porcji na blaszce od tarty. Proste, efektowne i cudownie pachnące, rozpływa się w ustach :) Pozdrawiam Gosiaczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jesteś szybka :-) Cieszę się, że smakuje :-)

      Usuń
  7. Pyszna szarlotka :) a czy bedzie przepis na Leczo w słoikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jeszcze czy będzie leczo, bo nie mam na nie czasu :-)

      Usuń
  8. oooo jabłecznik :) niby proste, zwykłe ciacho, ale jedno z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak... proste, a jednak ma w sobie taki urok, że trudno się oprzeć.

      Usuń
  9. Wstawione do piekarnika.czeka na ocenę.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszny,lepszego nie jadłam,a kruszonka....niebo w gębie!:)dzięki za ten przepis i ukłon:)

      Usuń
    2. Cieszę się, że smakuje - wg mnie to też jedna z lepszych szarlotek jakie wymodziłam w swojej kuchni :-)

      Usuń
  10. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika pachnie obłędnie a smakuje jeszcze lepiej (skubnęłam trochę z boku 😁 bo jeszcze gorące).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał, a szarlotka smakuje :-)

      Usuń
  11. Margarytko mam prośbę...
    Czy masz jakiś sprawdzony przepis na szarlotke z bezą na kruchym spodzie? Taką bezą kruchą z wierzchu, na dużą blaszkę 25/40

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam, była nawet na starym blogu, ale tu jej jeszcze nie wklepałam.

      Usuń
    2. A będzie w najbliższym czasie??
      Jeśli nie, to mogę prosić na mesangera na fb?? Nie będzie to problem?

      Usuń
    3. Na razie nie planuję. A przepisu poszukam. Tylko nie wiem komu mam go wysłać ;-)

      Usuń
  12. Hehe no tak :) Aneta Stępnik
    Twój fp na fb jest przeze mnie zalajkowany także tam też mnie znajdziesz ;)
    Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A możesz mi wysłać wiadomość na prywatny profil albo maila na: margarytka75@vp.pl , żeby mi to nie uciekło, bo jak znam siebie to o komentarzu zapomnę... właśnie odpowiedziałam na jakieś 20 komentarzy z wczoraj :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...