czwartek, 3 lipca 2014

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych z dodatkiem kaszy jaglanej

Odkąd zrobiłam pierwszy raz tę zupę, to po prostu ją pokochałam. Jest lekka, kwaskowa, zdrowa i bardzo smaczna. Nie wymaga wielkich nakładów pracy, poza ugotowaniem dobrego warzywnego bulionu. Warto zrobić to samodzielnie i nie korzystać z gotowych kostek. 
Dodatek kaszy sprawia, że zupa jest sycąca i wystarcza za cały obiad. Wiele osób nie lubi kaszy jaglanej mówiąc, że jest gorzka. A wystarczy po prostu odpowiednio kaszę przygotować i o goryczce można zapomnieć. 


Składniki na 4 porcje:

1 łyżeczka masła
2 marchewki z bulionu
1 pietruszka z bulionu
mały kawałek selera z bulionu
500 g ogórków małosolnych (takich tygodniowych, nie dwudniowych)
1/3 szklanki kaszy jaglanej (szklanka o pojemności 250 ml)
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
opcjonalnie szczypta chili dla zaostrzenia smaku (ja dodaję, ale można pominąć)
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki śmietany do zup albo jogurtu naturalnego

Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą, wsypać do miski i zalać zimną wodą, zostawić na 30 minut. Odcedzić, a następnie przelać wrzątkiem z czajnika (zużywam cały czajnik wody), ponownie opłukać pod bieżącą zimną wodą.
Bulion zagotować, dodać masło, wsypać kaszę i gotować około 15 minut, kontrolując, aby kasza się nie rozgotowała, bo zamiast zupy będzie ogórkowa kasza na gęsto. W tzw. międzyczasie seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a marchewkę pokroić w kostkę. Połowę ogórków zetrzeć na tarce, a pozostałe pokroić w cienkie plasterki.
Gdy kasza się ugotuje dodać pokrojoną marchewkę, startą pietruszkę i seler, doprowadzić do wrzenia. Dodać ogórki i ponownie zagotować. Doprawić cukrem i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie szczyptą chili), a jeśli trzeba to również solą (mnie wystarcza sól, którą dodaję do gotowania bulionu). Wyłączyć, wsypać koperek, wlać śmietanę (można ją zahartować niewielką ilością gorącej zupy), zostawić na 5 minut, aby koperek się zaparzył i podawać.



10 komentarzy:

  1. No właśnie Joasiu ta kasza nie bardzo mi smakuje. Ale spróbuję zrobić tak jak w Twoim opisie.Może się przekonam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Danusiu. Kasza jaglana rzeczywiście ma goryczkę, ale dobrze wypłukana i sparzona jest bardzo dobra. A w tej zupie smakuje bardzo fajnie.

      Usuń
    2. Joasiu faktycznie kasza przyrządzona w ten sposób traci tą charakterystyczną goryczkę.Zupa jest bardzo dobra, jakoś nigdy nie pomyślałam żeby dodać ogórków małosolnych. Ja dodałam jeszcze do niej dwa pokrojone ziemniaczki.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Danusiu, a widzisz, czasem warto zrobić kolejną próbę :-) Bardzo się cieszę, że taka wersja Ci zasmakowała :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. A czy na blogu jest przepis na małosolne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że jest - od ponad 3 lat :-)

      Usuń
  3. Jeśli możesz to napisz mi czy można zamiast kaszy jaglanej dać kaszę jęczmienną bo akurat taką mam w domu ( mi się wydaje że tak ). Bo chcę taką zupkę ugotować mojej 1,5 rocznej córeczce a ona właśnie lubi ten rodzaj kaszy. EWA PODKARPACIE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, pewnie, że można użyć kaszy jęczmiennej, nic nie stoi na przeszkodzie jeśli malutka taką lubi :-)

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...