środa, 19 listopada 2014

Gruzińskie ciasto herbaciane

Przepis na to ciasto znalazłam już jakiś czas temu na stronie Oblicza Gruzji, zapisałam w zeszycie i zupełnie o nim zapomniałam. Pewnego dnia umówiłam się ze znajomymi i postanowiłam coś upiec. Przewertowałam zeszyt i mój wzrok zatrzymał się na tym cieście. Długo się nie zastanawiałam, bo w zasadzie wszystkie składniki miałam w domu. Tylko orzechy musiałam połupać, choć nie przepadam za tą czynnością i przeważnie wykorzystuję do tej pracy Zielonookiego. Tym razem pod ręką miałam jedynie dziadka do orzechów i musiałam z orzechami rozprawić się sama. 
Ale wracając do ciasta... Jest banalnie proste i przepyszne. Co prawda odrobinę w nim namieszałam, ale efekt jest super. Ciasto jest pyszne i nawet po dwóch dniach wilgotne. Nie jest zbyt słodkie i niesamowicie przypomina piernik, pewnie dlatego, że zawiera przyprawy korzenne.



Składniki na keksówkę 22 x 9 cm (mierzone na dole foremki):

2 szklanki* jasnej mąki orkiszowej typ 700 (można użyć zwykłej pszennej tortowej)
1 szklanka* jasnego cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego)
1 szklanka* mocnej ciepłej herbaty (ja użyłam Earl Grey)
4 łyżki oleju
2 duże jajka
3 łyżki konfitury – ja użyłam domowego dżemu agrestowo – truskawkowego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki mielonego imbiru
1 szklanka* dowolnych bakalii – ja dałam suszoną żurawinę, rodzynki, morele i orzechy włoskie

*Używam szklanki o pojemności 250 ml


Mąkę i sodę przesiać i dobrze wymieszać z przyprawami korzennymi. Jajka wbić do misy, wsypać cukier i utrzeć (ja to zrobiłam w robocie). Wlać olej i ciepłą (nie gorącą) herbatę. Dodać konfitury i ponownie wszystko zmiksować. Do masy wsypać mąkę z przyprawami i wymieszać szpatułką (już nie miksować). Wsypać bakalie, wymieszać.
Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół) i piec około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Jeśli foremka będzie trochę większa, to czas pieczenia może się skrócić. Po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.
Można pokusić się o zrobienie polewy, ale dla mnie jest zbyteczna. Lekkie oprószenie cukrem pudrem wystarczy. 



57 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie. Chyba spróbuję sama takie upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iris, jest bardzo proste, więc zachęcam :-)

      Usuń
    2. Ja również spróbuję podołać :) Żonka i dzieci się ucieszą :) Gorąco pozdrawiam w te chłodne, acz pazdziernikowe dni :)))))

      Usuń
  2. he nie dość, że szybkie to i smaczne. No to porywam przepisik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porywaj i piecz, będziesz zadowolona, bo pyszne.

      Usuń
  3. Oho, to już wiem, co będę robić jutro wieczorem w ramach odstresowania się po ciężkim tygodniu :) Wygląda idealnie, tym bardziej, że za oknem pada śnieg, a tu przyprawy korzenne. Prawie jak na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobry pomysł na odstresowanie. Kuchnia relaksuje :-)
      U mnie śniegu brak i niech tak zostanie, bo nie lubię zimy.

      Usuń
    2. Zdecydowanie relaksuje, szczególnie z Pani przepisami. Od lat korzystam, wszystkie słodkie wypieki udają się za pierwszym razem!
      Teraz też ciacho się udało, piekłam już dwa razy. Za drugim razem dodałam domowy dżem jabłkowy, zdecydowanie dobrze się komponuje. Rodzince bardzo smakuje :-)

      Usuń
    3. Cieszę się, że przepisy się przydają i sprawdzają :-)
      Dżem jabłkowy? Podoba mi się pomysł, to musi być pyszne. Co prawda mam tylko mus, ale myślę, że też się sprawdzi.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Chyba wypróbuję, bo wygląda na szybkie - podobne ciasta już piekłam. ale ta herbata mnie zaintrygowała. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest bardzo szybki, więc jeśli masz ochotę, to próbuj :-)

      Usuń
  5. Właśnie robię, jestem baaaaaaardzo ciekawa smaku 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie Ci wyszło, dziękuję za zdjęcie :-) I cieszę się, że smakowało.

      Usuń
  6. Ja juz po konsumpcji :) Zrobilam z polowy porcji, fakt mala foremka wyszla, ale moze to i lepiej, bo na jednym kawalku poprzestac sie nie da :) Jest mega pyszne i napewno do powtorzenia w najblizszym czasie. Wtedy juz napewno bedzie z calej porcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, mówiłam, że ono małe wychodzi :-) Ja mam już plan - chcę przed świętami upiec kilka w wersji mini (mam taką blaszkę na 6 małych keksów), ładnie zapakować i podarować je kilku osobom :-) Ja piekłam w poniedziałek, a w czwartek jeszcze było pyszne, a to dobry znak :-)

      Usuń
  7. Moje już się piecze. Dam znać, jak wyszło:) Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto bardzo dobre - wilgotne, szybkie, idealne do kawy lub herbaty.. Przyprawy korzenne zastąpiłam przyprawą do piernika. Wyszedł delikatny piernik z domową wiśniową konfiturą. Teraz będą próbować innych smakołyków. Po niedzieli zabiorę się za barszcz bo w taki sposób, jak Ty proponujesz, jeszcze nie gotowałam. Dziękuję za wspaniałe inspiracje:) Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, ciesze się, że smakowało. Oczywiście można spokojnie dodać przyprawę do piernika, efekt bardzo posobny :-)
      Mam nadzieję, że na barszczyku też się nie zawiedziesz - ja sama szukam nowych smaków i sposobów i jak coś mi pasuje, to się tym dzielę :-)

      Usuń
  9. Ja też jestem ciekawa smaku,idę działać w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Miałam ten zaszczyt spróbować go u Ciebie. Było super, faktycznie wilgotne, smak inny od tych, które dotychczas próbowałam. Spod Twoich rąk wszystko wychodzi znakomite. Polecam tym, którzy lubią niekoniecznie przesłodzone ciasta :) Celina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celinko, cieszę się, że smakowało :-)

      Usuń
  11. Wygląda obłędnie, od razu chce się spróbować, i przywodzi mi na myśl już trochę klimat świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ono rzeczywiście takie pachnące świętami. I nawet się zastanawiam, czy go na święta nie upiec :-)

      Usuń
  12. Właśnie się piecze,minusem jest fakt,że po dolaniu herbaty mój mikser wychlapał piękny wzorek na kafelkach w kuchni.O smaku poinformuję niebawem, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednym słowem miałaś sprzątanie. U mnie na szczęście nic podobnego miejsca nie miało :-)

      Usuń
  13. Smak niezły, ale ja wolę tradycyjnego murzynka,szału nie ma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście wolę to niż murzynka, ale to kwestia smaku :-)

      Usuń
  14. A dla mnie i mojej rodziny pyszniutkie ciasto.Zrobiłam w weekend. Przepis prosty, szybki:) Często zaglądam do Pani i korzystam z przepisów. Pozdrawiam. Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepis się przydał, a ciasto smakowało.

      Usuń
  15. Trafiłam na to ciacho, bo szukam czegoś bezmlecznego i bezmaślanego. Wygląda super, a poza tym jestem straszną herbaciarą, więc to ciasto akurat dla mnie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania i podzielanie się wrażeniami :-)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  16. Ciasto pyszne, robi się błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika, ja piekłam je ok 45 minut i dzisiaj piekę kolejne, świetny, prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzis pieklam drugi raz, ale zrezygnowalam z przyprae zeby wydobyc smak herbaty. Dodatkowo zawartosc jednej torebki wrzucilam do suchych skladniko dla dodania aomatu. Pozdrawiam:)
    Wila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie przeszkadzały paprochy herbaciane w cieście? Czy może rozdrobniłaś listki?

      Usuń
  18. Juz spobowane. Aromat herbaciany bardzo wyczuwalny, chyba dzieki tej suchej herbacie. Dziekuje za przpis.
    Wila

    OdpowiedzUsuń
  19. Wysłałam zdjęcia mojego ciasta ale muszę przecież skomentować.Informuję wszystkich że piekę je od zeszłego roku , w okresie jesiennym i jest coraz lepsze i coraz więcej gości moich go poznaje i rozsmakowuje się w nim.Bo jest wilgotne,bo ma coś w środku do pochrupania,bo starcza na drugi dzień ponieważ jest syte , dziękuję Margarytko za przepis.
    pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciacho smakowało. Pięknie Ci wyszło, dziękuję za zdjęcie.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  20. Kiedyś robiłam ciasto herbaciane i ostatnio sobie o tym przypomniałam w ramach przygotowań pierwszych spotkań około świątecznych. Nie wiedziałam, że przepis pochodzi z Gruzji!
    Czy foremka do ciasta 20×20 będzie dobra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, ja piekę w keksówce, wymiary podałam. Musiałabyś sobie dokładnie przeliczyć objętość. Ale w Twojej blaszce z tych proporcji na pewno będzie bardziej płaskie.

      Usuń
  21. Mam pytanie, czy konfiturę bądź dżem dodajemy zamiast bakalii czy też można dodać je do tego co już jest? I jeszcze jedno, bo ciacho chcę zrobić na wigilię do przedszkola, wobec czego trochę słodyczy by się przydało :) Zatem czy po ostudzeniu mogę na to wylać polewę czekoladową? Nie będzie to przesadą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale przecież w przepisie jest jedno i drugie: dżem i bakalie, możne po prostu dodać dowolne bakalie, te które się lubi, a dżem obowiązkowo.
      Można zrobić polewę czekoladową :-)

      Usuń
  22. Żeby nie było przeczytałam, że mozna pokusić się o polewę, ale czy czekoladowa (mleczna) będzie pasowała do tego ciasta? Ostatnio kolejny raz zrobiła piernik z Twojego przepisu i jak zawsze nam smakował. Jednak rodzice (tym razem szkolni) stwierdzili, że za słodkie. No i teraz nie wiem...Może faktycznie ten puder wystarczy...A dzieciom będzie smakować takie korzenne ciacho? Moim chłopakom piernik smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy dzieciom będzie smakować, nasze chłopaki wcinają korzenne ciasta, ale z przedszkola już dawno wyszli, choć jak byli mali to też lubili.
      Można polać czekoladą. To ciasto nie jest zbyt słodkie, więc polewa nie sprawi, że będzie mega słodkie.

      Usuń
  23. Pyyychotka. Moja Mama, osoba dość krytyczna w stosunku do moich cukierniczych dokonań,nie mogła wyjść z zachwytu nad smakiem i pozostałymi walorami "gruzina".
    Dziękuję Margarytko za Twojego bloga. Twoje przepisy są tak napisane, że wszystko wychodzi. Nawet takim "antytalentom" jak ja. :)
    Ps. Upiekłam na święta ciasteczka i pierniczki też z Twojego przepisu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że ciacho smakowało. No i za dobre słowo dziękuję i cieszę się, że przepisy się przydają i sprawdzają.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  24. Ciacho zrobiłam jeszcze tego samego dnia (wieczorem). Nie mając przypraw wymienionych w przepisie dodałam samą przyprawę do piernika. W czwartek ciacha nie było :) Mąż i dizeciaki zachwyceni. Teraz wiem, że powinno zasmakować innym maluchom :) Dziś robię ponownie, bo syn się popłakał, że tata całe ciasto zjadł :) tylko z orzechami muszę powalczyć :) Dziękuję za Twoje przepisy, od kilku już lat robię ciacha Twojego autorstwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że ciacho smakowało i miało wzięcie. Na szczęście robi się je szybko i można upiec w każdej chwili.
      A przyprawa do piernika to doskonały pomysł, gdy brakuje pojedynczych przypraw.

      Usuń
  25. Pyszne! ja dodalam neszcze skorke pomaranczowa bo zawsze musze dorzucic cos od siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z tą pomarańczową nutą :-)

      Usuń
  26. Ciasto jest super ! wyszło wspaniale, dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...