niedziela, 5 lipca 2015

Sernik truskawkowy na zimno

Sezon truskawkowy powoli chyli się ku końcowi i choć jeszcze przez całe lato będzie można dostać truskawki, to już nie będą takie jak te obecne. U nas truskawki są owocami numer jeden, więc oprócz tego, że zostają zjadane na bieżąco, lądują w zamrażarce, to są wykorzystywane również do ciast.
Ten sernik to jedno z naszych ulubionych ciast truskawkowych, bije go tylko pianka truskawkowa.
Można go oczywiście zrobić z innymi owocami, świetnie sprawdzą się jagody, maliny czy brzoskwinie. Wystarczy dopasować galaretkę i cieszyć się smakiem ulubionych owoców.


Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

Spód:
100 g herbatników
50 g masła

Masa serowa:
1 kg twarogu (użyłam twarogu z wiaderka z lokalnej mleczarni – bez zagęstników i wypełniaczy)
100 ml śmietanki kremówki 30 %
600 g truskawek
30 g żelatyny – 5 pełnych łyżeczek (trzeba użyć tyle żelatyny, ile producent przewiduje na 1,5 l płynu, u mnie to właśnie 30 g) + ¼ szklanki wrzącej wody
120 cukru pudru

Na górę:
około 500 g drobnych truskawek
1 galaretka truskawkowa na 500 ml wody


Herbatniki bardzo drobno pokruszyć (ja zrobiłam to blenderem), dodać stopione masło i wymieszać na gładką masę. Przełożyć do tortownicy, równomiernie rozsypać i delikatnie ubić. Wstawić do lodówki.
Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier puder, wlać śmietankę i wymieszać albo krótko zmiksować. Truskawki zmiksować blenderem na mus. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody, aby nie było grudek. Przelać do zmiksowanych truskawek i dokładnie wymieszać.
Do masy serowej wlać mus truskawkowy z żelatyną i wymieszać do dobrego połączenia składników (ja zmiksowałam). Masę delikatnie przelać na ciasteczkowy spód, wstawić do lodówki na mniej więcej 2 godziny, żeby masa się ścięła.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml gorącej wody, zostawić do wystygnięcia. Na masę truskawkową wyłożyć przygotowane truskawki i zalać cienką warstwą galaretki, tak, aby truskawki się nie przemieszczały. Wstawić do lodówki na kilka minut, aby galaretką się ściągnęła. Wlać resztę tężejącej galaretki i ponownie umieścić sernik w lodówce. Ciasto jest gotowe, gdy galaretka dobrze zastygnie. 




26 komentarzy:

  1. Idealny :) Piękny i apetyczny! :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do Ideału odrobinę zabrakło, ale został szybko zjedzony, więc nikt nie zauważył :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie da się ukryć, że gdy gorąco na dworze, to ciasta na zimno są doskonałym rozwiązaniem :-)

      Usuń
  3. Wygląda pysznie! Takie ciasto jest idealne na lato:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, najlepsze... no i owocowe, trzeba z tego korzystać.

      Usuń
  4. musi zafunduję nam jutro takie coś smaczne i zimne

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój ulubiony sernik - pychotka!
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja to sama już nie wiem, jaki jest mój ulubiony... ale chyba jednak pieczony wiedeński :-)
      Pozdrawiam ciepło Małgosiu.

      Usuń
  6. Cudnie wygląda, musi być przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszniutki serniczek, tylko ską ja wezmę taki ser, u mnie nie ma takiej mleczarni... uuu!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słońce, możesz użyć swojego ulubionego twarogu. Kilka firm robi naprawdę niezłe twarogi sernikowe. Ja lubię Garwoliński, Twaróg Extra firmy Jana czy Mój Ulubiony z Wielunia. Ale i ten nasz lokalny jest fajny, bo nie ma w nim żadnej skrobi, gumy ksantanowej itp.
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  8. Asiu czy można dać malinki a na górę jagody?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbowałam - pycha. Super że w tak prosty sposób można osiągnąć taki kremowy i truskawkowy sernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał. W ten sposób można zrobić z wieloma owocami i zawsze wchodzi pysznie.

      Usuń
  10. Witam!
    Mam pytanie czy trzeba dodawać mus owocowy do serowej masy? Chciałabym mieć czysta masę serową a na górze owoce :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym serniku trzeba, bo to są proporcje na określoną ilość masy. Jeśli chcesz czystą masę, to skorzystaj z przepisu na sernik na zimno na twarogu - tam jest czysta masa i odpowiednie proporcje.

      Usuń
  11. A ile cukru pudru i kiedy go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te informacje przecież są w przepisie.

      Usuń
  12. No i serniczek zrobiony w wersji z brzoskwiniami. Oczywiście wszystko kupiłam oprócz słodkiej śmietanki, więc zrobiłam bez i żelatyny miałam 20g bo taka miałam paczkę, bez problemowo sernik stężał. Cóż mogę napisać? Tylko i wyłącznie pycha, pycha pycha :D przepyszne ciasto, z truskawkami to już w ogóle musi być rewelka. Przepis zapisuję i zrobię w przyszłym tyg raz jeszcze. A i dodam, że robiłam w tortownicy 26cm i użyłam na górę 2 galaretki w 700ml wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, cieszę się, że smakuje. A żelatyna żelatynie nierówna, dlatego podaję ile trzeba jej użyć zgodnie z instrukcją. Brak śmietanki dramatem nie jest :-)
      Zrób koniecznie z truskawkami, bo jest przepyszne. My mieliśmy w poprzedni weekend.

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...