poniedziałek, 7 marca 2016

Chleb orkiszowo - żytni z ziarnami (na drożdżach)

Bardzo prosty i szybki do przygotowania chleb orkiszowo - żytni z ziarnami. Nie wymaga użycia miksera, podobnie jak w przypadku chleba wieloziarnistego wystarczy wymieszać składniki drewnianą łyżką. Przejrzałam moje słoiki z ziarenkami i dosyć sporo wsypałam ich do tego chleba. Można je sobie dowolnie zmieniać, byle ilość mniej więcej się zgadzała. 


Składniki na chleb orkiszowo – żytni z ziarnami, 1 bochenek, forma 33x 9 cm:

450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1 i ½ łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży albo 7 g drożdży instant
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki jasnego sezamu
2 łyżki czarnego sezamu
2 łyżki złotego siemienia lnianego
2 łyżki brązowego siemienia lnianego
1 łyżka czarnuszki
1 łyżeczka cukru
500 ml letniej wody


Chleb orkiszowo - żytni z ziarnami - przygotowanie.
Wszystkie ziarna wrzucić do dużej miski (szklanej albo metalowej), wsypać 1 łyżeczkę cukru, rozkruszyć drożdże, wlać wodę, wymieszać i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 - 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Mąkę dodać do ziaren i wymieszać do dobrego połączenia składników. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 – 40 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
Formę o wymiarach 33 x 9 cm wysmarować masłem (nie sypać mąką). Przełożyć do niej masę chlebową, ponownie przykryć ściereczką i zostawić do drugiego wyrośnięcia na 30 – 40 minut – ciasto powinno wypełnić foremkę niemal po brzegi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra – dół) i piec 40 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni, włączyć termoobieg i piec jeszcze 20 minut. Chleb wyciągnąć z piekarnika, od razu wyjąć z formy i zostawić na kratce, aby odparował i ostygł. 



8 komentarzy:

  1. Pieknie wyglada i pachnie oblednie :-))) Ja pieklam w sobote swoj ,tradycyjnie na zakwasie ;-))) Nie spotkalam nigdzie czarnego sezamu ,czy rozni sie smakiem od jasnego???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja czasem robię odstępstwo i zamiast zakwasu wybieram drożdże :-)
      A jeśli chodzi o sezam, to czarny jest nieco bardziej wyrazisty w smaku, lekko orzechowy. Jest niełuskany, więc zawiera więcej błonnika.

      Usuń
  2. super ja dzisiaj piekłam pszenno orkiszowy na suchym zakwasie , który kupiłam w zdrowej zywności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i tak, choć ja mam swój normalny zakwas :-) Nie przepadam za wypiekami na suszonych drożdżach i zakwasach - nie lubimy się po prostu :-)

      Usuń
  3. Wypróbowany chlebek:) zamiast sezamu dałam wiecej pestek z dyni. Jak dla mnie ten chlebek jest idealny. Na stałe będzie w moim menu. Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ziarenka można sobie zmienić. Ja uwielbiam sezam, więc pakuję go gdzie się tylko da :-) Cieszę się, że chleb smakował i przepis się przydał.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. a czy można odwrócić proporcje mąk? Mam tylko szklankę orkiszowej i cały kg żytniej :]Czyli chodzi o zamianę w postaci:
    100 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
    450 g mąki żytniej chlebowej typ 720
    Z góry dziekuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka orkiszowa jest mąką pszenną, co sprzyja pracy drożdży. Przy mące żytniej jest trudniej, ona potrzebuje zakwaszenia, no i inaczej chłonie płyn.
      Ja bym np. dała żytniej 200 g, a 250 g zwykłej pszennej (np. luksusowej czy wrocławskiej).

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza, dodaj G+.
Ugotowałaś/eś albo upiekłaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu? Podziel się swoją pracą, zrób zdjęcie i prześlij je do mnie mnie na adres margarytka75@vp.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...